Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Guvernul Orban a fost demis

Ludovic Orban este de azi premier interimar al României
Ludovic Orban

Guvernul Ludovic Orban a fost demis miercuri, la 3 luni și 1 zi de la învestire, după ce moțiunea de cenzură depusă de PSD a fost adoptată cu 261 de voturi, mult peste cele 233 necesare.

Moțiunea a venit în contextul în care Cabinetul Orban hotărâse să își asume răspunderea pe legea alegerii primarilor în două tururi de scrutin. După demiterea Guvernului Orban, proiectul privind alegerea primarilor în două tururi de scrutin este automat respins și nu mai poate fi promovat prin ordonanță de urgență, deoarece guvernul care rămâne interimar în funcție nu mai poate adopta decât acte administrative. Avizat că ar putea cădea în Parlament, Guvernul Orban a promovat în ultima seară de mandat nu mai puțin de 25 de ordonanțe de urgență!

Președintele Klaus Iohannis trebuie acum să convoace consultări cu partidele politice pentru numirea unui nou premier. Cel mai probabil, președintele îl va nominalza tot pe Ludovic Orban pentru funcția de prim-ministru, iar acesta va veni în fața Parlamentului pentru votul de încredere cu aceeași echipă guvernamentală din acest moment. Două căderi succesive la învestitură ale unor formule guvernamentale ar însemna automat alegeri anticipate, scenariu susținut atât de PNL, cât și de cei din USR.

Din ultimele informații, PSD va merge la discuțiile cu Klaus Iohannis cu propria variantă de prim-ministru, foarte probabil un tehnocrat.

Ciprian Rus

Jurnalist, trainer şi analist media. A debutat în 1997 şi a activat în presa studenţească până în 2001, după care şi-a continuat activitatea la „Monitorul de Cluj”, unde a fost, pe rând, reporter, editor şi redactor-şef. În 2008, a fost recrutat în cadrul trustului Ringier, ca redactor-şef al publicaţiei „Compact”, apoi ca online content manager al site-ului capital.ro şi ca redactor-şef adjunct al săptămânalului „Capital”. Din 2010 este reporter la săptămânalul „Formula AS”.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian