Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Curățirea colonului, un beneficiu uriaș pentru sănătate

Foto: Shutterstock – 2

– Disprețuite în ultima vreme, „bătrânele” clisme au o mare putere de detoxifiere a organismului, pornind de la intestinul gros –

În cele ce urmează, vă propunem un regim simplu, de 7 zile, pentru a realiza eli­minarea toxinelor din intestinul gros. Cu ajutorul lui, nu numai că pot fi vindecate foarte multe afecțiuni, dar pot fi preîntâmpinate și bolile de sezon, cum ar fi: astenia de primăvară, colitele și gastritele, avitaminozele, alergia, astmul, erupțiile de acnee și multe altele.

Terapia de dezintoxicare de 7 zile

Este bine să începeți această cură în prima zi a săptămânii, lunea, când organismul este mai relaxat și mai apt să reziste solicitărilor. Iată ce veți face concret în această perioadă:

1. Înlocuirea alimentaţiei normale cu cea antiacidă

Consumul de carne și produse din carne, de alimen­te preambalate și cu aditivi sin­te­tici, de sucuri obținute in­dustrial, de băuturi al­co­olice, de dulciuri rafinate are drept consecință crește­rea anormală a acidității. Ob­servațiile clinice au ară­tat că pe fondul acestei acidi­tăți crescute apar și se agravează boli din cele mai diverse, de la colite și gastrite, până la afecțiuni dermato­logice, hepatice și renale, sau infecții cu localizări diverse. Ali­menta­ția antiacidă este ușor de adoptat, chiar pen­tru peri­oa­de lungi de timp, și pre­supune consu­marea exclu­sivă a ur­mă­toa­relor alimen­te al­ca­lini­zante: legume (spa­nac, ridichi, urzici, salată verde, varză, ceapă, morcov, țe­lină, păstârnac, sfeclă, conopidă, castraveți, ro­șii), leguminoase (fasole, soia, fasole verde), fructe (lămâi, mere, banane, curmale, smochine, porto­ca­le), ce­reale și fulgi de cereale (grâu și mei), ciu­perci. La ali­mentele men­țio­nate se adaugă și iaurturile natu­rale (sunt excluse cele cu fructe) și brânza de vaci (nu este neapărat nevoie să fie dietetică).

După cum se poate ve­dea, această alimen­tație nu este foarte restrictivă (pentru primăvară este chiar plăcută), în schimb efectele sale sunt excep­ționale. Nu numai că vă veți simți organismul mai ușor, despo­vărat de toxine, ci veți remarca și o îm­bunătățire a stării de spirit și a tonusului psihic.

2. Clismele cu extracte de plante

Cum obținem extractul pentru clismă

Seara, se pun într-un vas de porțelan sau sticlă 2 linguri cu semințe de in și 2 linguri din planta alea­să pentru clismă, într-o jumătate de litru de apă plată. Se lasă să macereze la tempe­ratura camerei, de seara până dimineața, când se filtrează. Maceratul se pune deoparte, iar planta rămasă se fierbe 1-2 minute în încă jumătate de litru de apă, după care se lasă să se răcească și se filtrează. În final, se combină maceratul cu extrac­tul obținut prin fierbere, iar preparatul rezultat va fi folosit pentru clismă.

Cum se face clisma

Se va folosi un irigator (se găsește în farmacii) cu canula din material moale și fără asperități. Extractul din plante strecurat se pune în rezervorul irigatorului, care va fi situat cu circa un metru mai sus decât nivelul canulei, pentru a crea o diferență de nivel şi o presiune suficient de mare. Lichidul se lasă să pătrundă gradat, așa încât să nu fie forțați pereții colonului. După introducerea completă a ex­tractului, pacientul se întinde pe pat sau pe mar­gi­nea băii, rămânând în această poziție vreme de 10-15 minute, după care se va face evacuarea nor­mală.

Plantele folosite pentru clisme

Alături de cele două linguri cu semințe de in, care sunt un ingredient obligatoriu, am menționat în modul de preparare al extractului faptul că se mai adaugă două linguri din „planta aleasă”. Ale­gerea plantei se face în funcție de scopul terapeutic urmărit. Iată câteva posibile opţiuni:

– Mușețelul – este indicat pentru oamenii sănătoși, care vor să se mențină în formă prin acest procedeu de dezintoxicare.

– Tătăneasa – este foarte eficientă în tratarea bolilor inflamatorii și tumorale.

– Mărul-lupului – cu precădere va fi folosit în cazul bolilor produse de slăbirea sistemului imu­nitar.

– Cafeaua – are efecte dre­noa­re extrem de puternice asupra fica­tului și vezicii biliare. Spre deo­sebire de celelalte clisme, care se fac în fiecare zi, vreme de o săp­tămână, clismele cu cafea se fac doar de două ori pe săptă­mână, sub îndru­ma­rea medicului de fami­lie. Clismele cu cafea sunt indi­cate în terapia hepatitei, a bolilor produse de into­xicații, a cancerului. (Clis­me­le cu cafea exclud fo­losirea se­mințelor de in.)

3. Administrarea internă de plante purificatoare

Terapeuții americani au elaborat un amestec com­plex din plante, menit să în­moaie ma­teriile toxice din intes­tin, să amplifice peristal­tismul (mișcările musculaturii netede din intestin), să mobilizeze toxinele depuse în țesuturi, spre a fi eli­minate.

1. Rocoina (Anagallis arvensis) – este un pu­ternic diuretic, folosit frecvent în medicina popu­lară româ­nească.

2. Brusture (Arctium lappa) – alături de efectul depurativ excepțional, are efec­te antibiotice și antiinfecțioase.

3. Trei-frați-pătați (Viola tricolor) – este pro­babil cel mai bun purificator din flora românească. Este de notat și efectul antialergic și antiastmatic extrem de puternic.

4. Anghinare (Cynara scolymus). Rolul ei este de a accelera procesele de eliminare și de a favoriza drenarea ficatului și bilei.

5. Lipicioasa (Galium aparine) – este o rudă a sânzienei albe. Are efecte stimulente asupra rini­chilor.

6. Păpădie (Taraxacum officinalis) – este un depurativ complex, care îmbină efectele laxative cu cele tonice amare. Se folosesc frunzele uscate.

7. Patlagina (Plantago major) – este menită să înmoaie materiile toxice din colon și să protejeze pereții acestuia.

8. Crușin (Rhamnus cathartica) – este o plantă-laxativ de largă utilizare.

9. Rozmarin (Rosmarinus officinalis) – con­sti­tuie principiul aromatic al amestecului. Are acțiune tonică și dinamizantă.

10. Mătase de porumb (Zea mays) – amplifică efectul depurativ al celorlalte plante. Este unul din cele mai bune diuretice.

11. Schinduf (Trigonella foenum-graecum) – are proprietăți revitalizante și reîntineritoare remar­cabile.

12. Lichen de piatră (Cetraria islandica) – este un drenor limfatic excepțional, are efecte antitumo­rale și antiseptice la nivelul intestinului și în gene­ral.

Plantele se macină cu râșnița electrică de cafea sau se pisează în piuă, până devin o pulbere fină. Se amestecă apoi în proporții egale (câte 4 linguri din fiecare) și se pun într-un borcan cu filet. Se iau două lingurițe din acest amestec, de patru ori pe zi. Se țin sub limbă vreme de 10-15 minute, după care se înghit cu apă. Ideal ar fi ca tratamentul cu ames­tecul de plante purificatoare să fie luat cu o săptă­mână înainte de începerea clismelor și să fie con­tinuat minimum o săptămână după efectuarea lor.

4. Ingerarea de suplimente nutriționale cu „bacterii prietenoase”

În farmaciile noastre se găsesc multe supli­mente alimentare ce conțin „bacterii prietenoase” pentru intestin – în principal Lactobacillus acido­philus și Lactobacillus bifidus – care sunt destinate menținerii sănătății tubului digestiv. Ele împiedică declanșarea candidozelor, inhibă dezvoltarea baci­lului Escherichia coli, previn colitele și alte tulbu­rări de acest fel. La noi au apărut în ultimul an în marile magazine alimentare iaurturi cu aceste două specii de bacterii prietenoase, ale căror nume este inscripționat pe ambalaj. Cercetați etichetele puse de producători și veți găsi iaurturile făcute cu aces­te culturi. „Doza” optimă de iaurt este de 200 ml (un pahar) pe zi.

Cui îi este recomandată această cură

Surprinzător pentru o cură cu efecte vindecă­toare foarte puternice, ea le este recomandată în primul rând persoanelor sănătoase. O săptămână de cură, făcută o dată la jumătate de an, este un excelent sprijin pentru sănătate. De ce? Pentru că un intestin încărcat va face ca substanțele nocive să nu mai poată fi evacuate și, ca atare, ele vor fi preluate de circulația sanguină, după care se vor de­pune în țesuturi, devenind sursa unor numeroase boli, care vor fi greu de tratat.

Toți cei care au suferit sau suferă de constipație ar trebui să facă măcar de două ori pe an această cură. O persoană sănătoasă trebuie să aibă o eva­cuare la 18 ore (și nu la 3-4 zile, cum consideră anumiți me­dici), acesta fiind ciclul biologic firesc al elimi­nării. Tratamentul este extrem de eficient pentru bolile de piele (acnee, alergii cutanate, eczeme de etiologie necunoscută etc.), obezitate, boli de ficat, infecții (inclusiv respiratorii) recidi­vante. Persoa­nele cu tulburări nervoase sau cu tul­burări psihice pot beneficia foarte mult de pe urma acestui proce­deu purificator blând.

Contraindicații

Cura le este contraindicată, în primul rând, per­soa­nelor care au suferit hemoragii sau intervenții chi­rur­gicale recente, în zona colonului. Apoi, per­soanele care suferă de boli ale intestinului gros în fază acută nu vor face acest procedeu. De aseme­nea, cei foarte slăbiți vor evita să efectueze cura, fără o supraveghere medicală strictă.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian