Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Drumul cel mai scurt către fericire: MARTA

• Tereza Badiu, veche cititoare a revistei, este de pro­fe­sie medic și mare iubitoare de animale, despre care crede că pot să ne dăruiască sprijinul de care avem atâta nevoie în prezent: afecțiune, fidelitate, respect •

Foto: Shutterstock – 3

Fericire, așa pot defini momentul din bi­roul meu de acasă, în care privirea îmi alunecă de la monitorul calcu­la­torului într-o parte, către locul unde Marta stă întinsă și doarme. Așa cum dorm numai câinii, ghemuită, indiferentă față de soarta lumii, pentru că aici, la picioarele mele, nu i se poate întâmpla nimic. În vreme ce afară pândește vi­ru­sul, aici, înăuntru, avem parte de o lume veche și de­să­vârșită. Îi mângâi bla­na de maidaneză salvată din lanțul hingherilor, îi ascult sforăitul ușor și încărcat de mulțu­mi­re, zâmbesc scurt și mă în­torc la treabă. Sau, de când cu pandemia, la plimbarea pe câm­purile de la marginea orașului. Cu Marta în față, purtând în bot un băț de trei ori mai lung decât ea. S-a vârât prin tufișuri, eu m-am așezat pe un petec de iarbă, iar ea a venit și s-a întins lângă mine. Soarele stră­lu­cea, păsările zburau pe cer, iar în fața noastră stă­tea un gândăcel pe o tulpină. Priveam amândouă lumea cu aceiași ochi, eu nu mă gândeam la nimic și eram plină de pace, într-un mod foarte simplu. Iar ea era fericită. Asta pot garanta!

Este ușor să te simți bine alături de câini: ne lasă să pă­trundem în lumea lor. Și sunt pricepuți când vine vorba de așteptările oame­ni­lor, pe care au ajuns în decurs de sute de ani să le înțeleagă bine. Pro­babil că viața cu un peruș, un motan sau un pește este și ea de natură să-i inspire pe oamenii care îi aleg drept animale de companie. Și un canar ne poate fi foarte drag! Cred că a-ți găsi animalul este cea mai simplă formulă a fericirii care exis­tă. Pentru că un animal te ia în se­rios. Nu te judecă. Poa­te că este uneori prost dispus, dar nu devine nicio­dată cinic și nu tră­dează. Ani­ma­lele îi readuc pe oa­meni într-un sistem simplu și bine­fă­cător, creat din bine și rău. Bine: hrană, loc cald de dor­mit, curățenie, jocuri, plim­­bări, senzația de a fi agreat. Rău: foa­me, murdărie, ne­gli­jare, vio­lență. În­tre: nimic. Fără sub­tonuri, fără ma­nipulare, în afară, poate, de cea a unei priviri ru­gă­toare.

Animalele sunt directe, cu condiția să le pricepem limbajul. În acest con­text, nu ajun­ge să gândim, ci trebuie să și simțim, să intu­im, să privim lucrurile în mod exact, să pro­băm, să ne folosim imaginația, să învă­țăm. Cu alte cuvinte, să ne slujim de toate emo­țiile de bază pe care în viața de zi cu zi le utilizăm mult prea rar. Astfel în­vă­țăm și despre noi, pentru că „eul” care vor­bește cu un ani­mal, slujindu-se în acest sens de mâini și de picioare, este unul lipsit de vreo mască.

Să fie vorba de dragoste? Specialiștii spun că animalele nu pot iubi într-un sens ome­nesc. Ele pot clădi relații și apropiere, pot fi par­teneri, dar nu și înlocuitori de partener. În ce mă pri­vește, sunt sigură că Marta mea mă iubește cu ade­­vărat. Mă privește câteodată cu o tandrețe care mă face să plâng. „Tu ești totul”, spun ochii ei. „Ai grijă de mine, te rog! Ai grijă de mine”. Asta este valabil de ambele părți. Reprezintă fun­damentul. Un sentiment cu adevărat grozav se naște atunci când ne apropiem unii de alții, por­nind de la acest punct. Când observ că am cu câi­nele meu o legătură interioară, că, pur și simplu, îmi împart viața cu el. Adesea ajunge un simplu gând, pentru ca ea să știe deja ce-mi doresc.

Lucrurile nu decurg însă mereu de la sine. Marta se apucă uneori să vâneze veverițele din copaci sau mestecă banda de etanșare de la ușa terasei. În aceste cazuri, nu e de folos legătura interioară, ci doar un „Lasă!” autoritar. Dar când ajung acasă și Marta vine alergând către mine, transformându-se într-un soi de val de entuziam, mă simt complet fericită. Râd, pur și simplu, când o văd sărind pe fiecare ciot de copac, ori ju­cându-se prin camera de zi cu girafa ei de jucărie, de parcă ar fi un pui de cățel. Când colo, are deja nouă ani! Când ne rostogolim pe gazon sau ne jucăm cu discul zburător, când hălăduim îm­preună prin pădure, mă simt într-un mod elementar centrată și echilibrată. Când mă aflu cu ea pe drum, mă simt într-un prețios con­tact cu viața însăși. Sau atunci când plâng, zăcând pe canapea, și Marta vine și mă privește și apoi mă ronțăie cu toată duioșia de halatul pe care îl port prin casă. Știe ce înseamnă consolarea! Știe că un pic de contact face bine în acel moment. Atunci sun­tem la unison, în adevăratul sens al cuvântului. Există cineva afectuos alături de mine.

De când o am pe Marta, și oa­menii sunt mai prietenoși. Cunosc o jumătate de stradă, le dau bună ziua, vorbim. Când ieși în lume cu un câi­ne, există mereu o temă de discuție. Cele mai noi prietenii le-am legat, de fapt, prin interme­diul Martei. Odată fugeam de-a lungul Mure­șului, era frig și ploua, și am în­tâlnit o femeie care avea și ea un câine. Ani­malele au fugit să se întâmpine, femeia și cu mine am intrat în vorbă, am continuat să mergem împreună și ne-am povestit, cu căciulile trase bine pe cap, tot mai multe lucruri despre viața noastră. Pur și simplu, pentru că așa s-a nimerit. De atunci am rămas prietene.

Fericirea e ușor de obținut când e vorba de animale. Despărțirea însă nu. Indiferent cum vine, fie brusc, din cauza unei mașini, fie din cauza unei boli, pierderea îți împarte viața într-un „înainte” și un „după”. De la o vreme, în­cerc să-mi spun logic că via­ța mea îm­pre­ună cu Marta nu va dura o veșnicie. Vreau să mă pregătesc, să fiu echipată din punct de vedere mental, dar nu func­țio­nează deloc. Oda­tă ce am ajuns cu mintea acolo, tulburarea și durerea sunt mult prea mari. Este o du­rere adâncă, care vine din toată inima. Una dintre cele mai puternice emoții în viața noas­tră, pli­nă de sentimente din plastic. O emo­ție po­zitivă, în lu­mea aceasta, plină de ne­pre­­văzut și amenin­țări.

TEREZA BADIU – Oradea

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian