• În Câmpulung Muscel, prima capitală a Țării Românești, bănuiesc că există un cult pentru case. Mânăstirile, bisericile, clădirile publice, magazinele, vilele și chiar casele simple par că au fost ridicate ca să fie, fiecare în parte, centru al universului. Are fiecare personalitatea ei, nu seamănă una cu alta, dar participă prin aspect și vechime la înfățișarea orașului. E cumva de înțeles de ce aici s-a născut unul dintre cei mai activi și mai admirați arhitecți români: Dimitrie Ionescu-Berechet •
Crucea din zid

Pe șoseaua care urcă dinspre Pitești spre Câmpulung Muscel și, mai departe, ajunge peste munți la Brașov, e în după-amiaza asta de vineri o oarecare aglomerație. Orășenii vor să se mai bucure de câteva zile de toamnă, chiar dacă meteorologii au anunțat ploi și vijelii. În Câmpulung Muscel, tot centrul e răscolit de buldozere și de excavatoare, și mașinile circulă bară la bară. Părăsesc artera principală și, după un sfert de oră, sunt deja așezat pe un scaun, la o masă, într-un rai al pomilor fructiferi, între două case de epocă grele de povești, avându-i în fața mea pe Ion Ionescu-Berechet și pe Maria Alexandrescu, fiul și fiica faimosului arhitect Dimitrie Ionescu-Berechet. Din vorbă în vorbă, se deschid porți ale timpului, oameni care au fost revin în lumina evocărilor, destine apuse prind din nou contur. Aflu că a fost odată un negustor local, Nicolae (Nae) Ionescu pe numele lui. Obișnuia să le spună mușteriilor care treceau pragul prăvăliei sale că are marfă „berechet”. Omul era și darnic, nu pleca nimeni cu mâna goală. În cele din urmă, locuitorii l-au poreclit „Berechet”, iar porecla s-a transformat în nume, Ionescu-Berechet, și așa s-au numit și urmașii lui. Vechea casă a comerciantului a supraviețuit până în zilele noastre. E casa cu o cruce din piatră, înaltă de peste doi metri și prinsă în zidul exterior care dă spre artera principală a orașului. E vechea „Cruce a Jurământului”, care a fost ridicată în ziua de Crăciun a anului 1674, de județul (primarul) de atunci al orașului. Ca să o protejeze, dar să rămână pe mai departe vizibilă, negustorul a încastrat-o în zidul casei, când a efectuat lucrări de extindere. Aici e și acum, înaltă, dreaptă, cu inscripția la vedere, vecină cu vitrina magazinului de haine de la parter.
Un artist în război

Comerciantul avea marfă „berechet” în prăvălia sa, dar a avut și mulți copii, zece la număr. I-au supraviețuit patru băieți, toți au absolvit studii superioare, și patru fete, toate cu diplomă de bacalaureat. Niciunul dintre fiii săi nu s-a făcut negustor și nu a rămas în Câmpulung Muscel. Constantin a ajuns farmacist, Nicolae avocat, Florian colonel și Dimitrie arhitect. „Tata s-a născut în 1896. Bunicul meu, negustorul, poate nu vă vine să credeți, avea 61 de ani. Apoi, tata a urmat cursurile unui liceu din Focșani, unde se stabilise unul dintre unchii lui, apoi s-a dus la București, la Facultatea de Arhitectură”, îmi spune Ion Ionescu-Berechet, care, în buna tradiție a familiei sale, nu a urmat profesiunea părintelui său, ci a ajuns inginer petrolist. Sora lui, Maria, filolog de profesie, precizează că studentul la Arhitectură a fost nevoit să întrerupă cursurile, în anul II, și să meargă pe front, ca sublocotenent, fiindcă începuse Primul Război Mondial: „A realizat numeroase schițe și desene, cu biserici distruse, cu cazemate, cu soldați. Știa să deseneze, să picteze, acesta a fost talentul lui, care l-a ajutat apoi să realizeze proiectele pentru case și biserici. Păstrez în casă numeroase schițe din război, sunt înrămate, puse pe pereți”. În 1922, după ce a primit diploma de arhitect, Dimitrie a plecat în Austria și în Italia, în scop profesional.
Arhitectul și ciobanul

M-am întrebat de ce arhitectul cu studii occidentale, întors acasă, a optat, într-un București interbelic, unde câștigau teren stilurile moderne, să creeze arhitectură religioasă. Cred că la alegerea lui au contribuit și imaginile așezate în subconștient ale Mânăstirii lui Negru Vodă și ale bisericilor din orașul în care a copilărit, dar și o influență genealogică: doi înaintași de-ai săi pe linie paternă au fost – unul diacon, altul (Ion Gârniță), zugrav de biserici, chiar aici, în Câmpulung Muscel. Dar oricare ar fi explicațiile, cert este că Dimitrie s-a dedicat cu frenezie arhitecturii religioase, a proiectat sute de biserici, unele rămase numai pe hârtie, altele transformate în lăcașuri de cult reale, integrate în geografia Bucureștiului, cum este, de pildă, Mânăstirea Cașin. Datorită meritelor sale profesionale, Dimitrie a fost numit arhitect șef al Patriarhiei Române. „Lucra la Serviciul Tehnic, acolo lucra pe atunci și Arsenie Boca, în atelierul de pictură, la Schitul Maicilor din spatele Mânăstirii Antim. Pentru schit, tatăl meu a proiectat o incintă superbă.

În anii comunismului, Schitul Maicilor a fost translatat mai într-o parte, ca să poată fi construite blocuri, iar incinta aceea nu a rezistat, s-a prăbușit”, își amintește dl Ion Ionescu, gazda mea. L-au prețuit trei patriarhi, mitropoliți, episcopi și simpli preoți, intelectuali și oameni politici, pentru proiectele sale. Numai în Câmpulung Muscel au fost inventariate 80 de clădiri desenate mai întâi pe planșele sale. „Tata nu avea un birou al lui, o cameră unde să se refugieze și să lucreze. Proiecta cu noi de față”, își amintește fiica sa. După planurile lui Dimitrie a fost construită și Biserica de la Maglavit, acolo unde ciobanul Petrache Lupu a mărturisit că i s-a arătat Dumnezeu, revelația sa având un puternic ecou în societatea vremii. O altă operă importantă a arhitectului român a fost Biserica de la apa Iordanului, construită după planurile sale în 1934, beneficiar fiind Biserica Ortodoxă Română. Lăcașul de cult a fost bombardat în 1967, în timpul războiului de șase zile, dintre Israel și o coaliție de state arabe. Acoperișul a fost distrus și incinta minată. Recent, un grup de personalități culturale românești a lansat o campanie de strângere de fonduri, pentru a repara și demina biserica românească din Iordan.
Arhiva cu proiecte

Prin aerul grădinii plutesc mirosurile ierburilor și ale fructelor. Câte o pasăre taie cerul înnorat, parcă și picură niște stropi peste frunzele care se veștejesc. E o liniște aproape desăvârșită, claxoanele mașinilor abia răzbat până aici, sub foișor. În apropiere e casa pe care arhitectul a construit-o în 1926. Pe atunci nici măcar nu era însurat. S-a căsătorit târziu, la vârsta de 38 de ani, cu Eugenia Oancea, fiica unui fermier și om politic înstărit din Dobrogea, urmaș al unui oier secelean. „Eu m-am născut în 1942, tata avea 46 de ani”, precizează d-l Ion Ionescu. „Când m-am născut eu, tata avea 52 de ani”, completează d-na Maria. „După cum v-am spus, fusese născut pe când bunicul avea 61 de ani. Nimănui nu-i venea să creadă când îi spuneam că bunicul meu era născut în 1835. Așa a fost în neamul nostru”. Dimitrie Ionescu Berechet a murit în 1969, în București, în locuința sa din Strada Italiană, și a fost îngropat într-o criptă din Mânăstirea Cașin, cea mai cunoscută operă arhitecturală a sa. De pe urma lui, au rămas sute de schițe și planuri, multe realizate la anii de pensionar. După căderea comunismului, în România au fost construite multe catedrale și biserici, nu puține de un gust cel puțin îndoielnic. Ar fi minunat dacă s-ar ține cont, de aici înainte, de arhiva cu proiecte a arhitectului Dimitrie Ionescu-Berechet.