– Povești de ademenit ninsoarea –
OTILIA ȚEPOSU
Marea așteptare

Întotdeauna mi-a plăcut ninsoarea și îmi amintesc foarte bine ziua în care am înțeles, cu mintea de prunc de atunci, că sunt pe veci soră cu Iarna. Era o zi între Crăciun și Anul Nou. Încă de dimineață, a început zarva în casă. Tata a aprins focuri în toate sobele, apoi s-a îmbrăcat cu șuba cea groasă, pentru că era tare frig, a fost ger peste noapte și geamurile erau tivite cu flori uriașe, sidefii. Înainte de-a pleca, mi-a mai spus că gata, s-a terminat cu domnia mea, pentru că nu mai sunt singură la părinți. În vreme ce-și potrivea cușma pe vârful capului și se uita în oglinda agățată de perete, întorcându-și capul când într-o parte, când în alta, m-a lămurit, zicând că se duce să le aducă acasă, din spital, pe mama și pe fetița pe care tocmai ne-a adus-o barza.
Vestea m-a luat oarecum pe nepregătite, cu toate că de multe ori am tânjit după un frate sau o soră, cu care să-mi împart jocurile. Tare mi-am dorit să nu mai fiu doar eu la părinți, și chiar scrisesem niște scrisori către barză, fără litere, că nu le știam încă, dar cu semne, rotocoale și desene, în care mi-am descris toată jalea de copil singur. Pot să spun, așadar, că mi-a părut bine de ceea ce am auzit, dar nu eram prea lămurită cu ce însemna sfârșitul domniei mele. Aveam să aflu însă destul de curând.
După plecarea tatii, am ieșit pe-afară, nerăbdătoare să aștept pericolul care-mi amenința domnia. Casa Bunii era pe un deal, așa că drumul care urca până la ea a fost, cât a ținut copilăria, cel mai grozav loc de dat cu sania. Am început să mă dau, din vârful coastei, până la gardul dinspre pădure, o dată, de două ori, de multe, multe ori, uitându-mă mereu înspre capătul uliței de unde așteptam să apară tata și mama cu sora mea, despre care mai aflasem, tot de la tata, că e foarte, foarte mică, așa, ca o păpușă, și că are doar puțin păruc albiu în vârful capului. Nu mai văzusem până atunci copii așa de mici, de aproape. Mă tot gândeam la cum o fi arătând ea, cum o fi părucul acela doar în vârful capului și curiozitatea-mi creștea tot mai mult, cu cât dimineața se sfârșea și se apropia amiaza. Obosisem deja de câte ori trăsesem sania până în vârful dealului, așa că m-am așezat pe sanie, cu fața către uliță, ca să văd mai bine ce se întâmplă, și-am așteptat. Cred că aceea a fost prima mare așteptare din viața mea. Mi-am așteptat sora, dar între timp a venit Iarna grea.
De-acolo, de unde eram, aveam pădurea chiar în fața mea, copacii bătrâni păreau acoperiți de o blană alburie. Ninsese cu o noapte înainte și peste zăpada veche se așezase un strat subțire de fulgi sclipitori. Acela ar fi fost cel mai bun moment să fac niște îngeri în omăt, ca s-o întâmpin cum se cuvine pe sora mea, dar gândul că trebuie să mă ridic de pe sanie, să mă arunc pe spate în zăpada moale, să-mi mișc apoi mâinile în sus și în jos, ca și cum aș vrea să zbor, gândul că trebuie să fiu tare, tare atentă, ca să nu se rupă marginile îngerului, gândul acesta mă obosea tare, așa că am rămas în continuare nemișcată pe sanie. Dinspre pădure venea un aer rece și, din când în când, câte un strigăt ciudat de pasăre care rămânea însă nevăzută.
De la o vreme, nu știu cât să fi trecut de când stăteam călare pe sanie, acolo, în vârful dealului, deasupra copacilor au apărut nori grei. Îi vedeam cum se împing unul pe altul și cum se adună ca o cușmă peste pădure, coborând tot mai aproape de crengi. În capătul uliței tot nu se vedea nimeni, până și așteptarea mea era deja amorțită, niciun om, nicio vietate nu tulburau tăcerea albă care s-a lăsat peste lume. Încremenisem pe sanie și, după o vreme, am văzut cum încep să vină fulgi stingheri dinspre pădure. La început mai rari, apoi tot mai grăbiți și amestecați, până când m-au înconjurat într-un iureș moale și blând. Am scos limba să prind fulgii, și ca să-mi treacă de sete, am mâncat din omătul adunat pe sanie. Avea gust ciudat, și miros proaspăt și aspru. După aceea nu mai știu cum s-a întâmplat de-am ajuns la marginea pădurii. O fi alunecat sania, m-o fi împins vârtejul alb care m-a acoperit peste tot, ori poate voi fi visat doar. Cine mai știe? Acolo liniștea era și mai mare, și de câteva ori mi s-a părut că printre copaci aleargă și sar niște umbre cu mișcări încete, moi, poate capre ori iepuri albi. Ningea din toate torțile cerului și nu puteam să văd bine de perdeaua grea de fulgi, dar era acolo între copaci ceva care parcă frământa aerul.
Când m-am trezit, tata mă ținea în brațe. A deschis poarta ca să intre mai întâi mama, care o purta bine înfășurată pe sora mea. De pe stâlpul porții s-a împrăștiat atunci deasupra noastră un val de omăt spulberat și ne-a acoperit pe toți. Tata și mama au râs, mie mi-era frig și somn, dar eram mulțumită tare. Am simțit cumva că zăpada aceea mare, ninsoarea învolburată care nu se mai oprea ne-a prins pe veci, pe toți patru, în paza ei.
Sunt mulți ani de când pândesc și aștept întotdeauna cu mare nerăbdare prima ninsoare, cu gândul că mi-este trimisă de-acolo, din tăriile reci, de tata, de mama, ori de sora mea, ca să ne mai putem bucura iar împreună. Ca atunci.
CRISTIAN CURTE
Când cerul se făcea ca sticla
În toată copilăria mea am avut doar două anotimpuri – vara și iarna. Primăvara și toamna nu existau. Erau doar așteptări ale suratelor lor. Acum revăd totul în crâmpeie, mici decupaje, aproape cinematografice. Mai întâi, desigur, fulgii, primii fulgi. Cum cădeau mari, învelind casele și oamenii și strada și copacii. Mirosea a fum pe uliță, norii se lăsau peste acoperișurile de țiglă bătrână, priveau peste curți, ni se amestecau în nări. Era noiembrie, gerul încă nu se înstăpânise, așa că vegheam cu teamă asupra primei zăpezi – va să țină? De multe ori, căldura pământului biruia albul proaspăt, și pete negre se lățeau prin curte și prin inimă. Iarna nu avea încă putere. Nu încă… Dar la început de decembrie știam că nu mai poate da înapoi. Zăpezile căzute atunci erau veșnice. Nu le mai puteau birui nimeni și nimic. Intram în ele ca în apa mării. Mă tăvăleam îndelung, le strângeam la piept, le mâncam, le cocoloșeam. Le dusesem dorul anul întreg. Și nu numai eu. Aveam tovarăși de nădejde în frământarea lor, un întreg trib de eschimoși, hotărâți să nu dăm înapoi din fața niciunei încercări. Ne zideam în curți igluuri imense, în care încăpeam cu toții, le făceam și ferestre și băncuțe, iar bunicile ne iubeau îndeajuns, încât să ne înzestreze ca pe orice ficiori ajunși la casa lor – primeam lepedeuri ca să ne așternem pe jos, să putem sta, ca oamenii, la masă, lingând țurțuri și mâncând zăpadă din străchini bine tocmite. Și, după ce ne trăgeam sufletele, ieșeam din casele noastre de zăpadă și porneam războaie tribale nesfârșite, care se purtau ca la carte, cu cazemate și artilerie, generali și răcani, învingători și învinși. Dacă nu ar fi fost decât bucuria nesfârșită a luptelor cu zăpada, a ridicării de igluuri, a frământatului troienelor, și ar fi fost îndeajuns ca iernile copilăriei să îmi covârșească și acum multe din marile bucurii ale vieții. Dar iarna mai aducea încă ceva. O frumusețe din altă lume, căreia sufletul meu de copil nu i-a găsit niciodată nici pereche, nici alean.
După zile și nopți de plumb, când ninsoarea nu mai contenea, văzduhul se limpezea fără veste și suflarea îngheța. Cerul se făcea albastru ca sticla, iar soarele răsărea atât de alb, încât ai fi zis că-l înghițise un sloi de gheață. Plecam atunci pe dealuri și prin păduri. Îmi e greu să prind în cuvinte ceea ce simțeam. Era ca și cum aș fi intrat printr-o poartă secretă într-un alt tărâm. Zăpada are puterea aceasta, de a transfigura firea lumii, de a-i transmuta elementele, ca în retorta unui alchimist. Pădurile copilăriei mele, păduri de brad și de pin, păduri veșnice, care nu se dau, ca cele de șes, după anotimpuri, lepădându-și coroana, mă înmărmureau. Era în ele o liniște deplină, ca de început de lume. O liniște și o lumină mai albă decât toată curăția pe care mintea o poate imagina. Iar eu pătrundeam în limpezimea aceea de cristal, martor mut al unei învieri a firii mai presus de orice rit. Acolo, în pădurile din iernile copilăriei mele, am trăit, fără să pricep prea bine, ceea ce am citit mai târziu în cărțile sfinților – că făptura toată îi cântă un imn mut lui Dumnezeu. De-asta a fost zidită iarna și de-asta ne este de nelipsit. Pentru că găsim în cutele ei urmele mâinilor Domnului.
MATEI FLORIAN
Jocul de-a îngerii

De ziua lui, pe 8 ianuarie, am stat de vorbă cu un băiețel. I-am spus că eu m-am făcut cam mare și am început să uit cum era iarna, pe vremea când era zăpadă. L-am rugat să-mi amintească. Mi-a zis așa:
* Iarna e ca o foaie din caietul de desen. Nu e nimic acolo, e doar ceva mare și alb. Scrie un pic și foaia o să se umple de cuvinte. Cuvintele sunt ca zăpada. Poți să le aduni pe toate la un loc și să-ți faci din ele o cazemată. Bagă-te în cazemata aia și o să vezi cum e să ai cea mai frumoasă casă din lume.
* Dacă tot nu-ți amintești cum e iarna, deschide un plic de zahăr vanilat și pune-l pe limbă. Lasă-l să se topească și, abia la sfârșit, crănțăne puțin din el. Ăla e gustul zăpezii, când ți-e dor de ea.
* Dacă nici așa nu-ți amintești, du-te la chiuvetă și dă drumul la robinetul cu apă rece. Ține-ți mâinile acolo până când nu le mai simți. Dar nici așa nu e exact la fel ca atunci când porți mănuși d-alea croșetate și faci un om de zăpadă. Mănușile de lână fac țurțuri și degetele se lipesc între ele. Ți-e așa de frig la mână, că aproape ți-e cald de frig ce-ți e. Așa e și cu apa care se strânge în cizme. Ai cizme?! Toarnă-ți niște apă caldă acolo și încalță-le, ca să vezi cum e să fii mic și să alergi toată ziua prin zăpadă!
* Nu există nici o înghețată mai bună ca țurțurii! N-am cum să te ajut să-ți amintești, pentru că toate înghețatele au gust, iar țurțurii n-au. Dar arată-mi tu o înghețată care să fie și pumnalul lui Rahan! Nu există! Doar țurțurii pot să fie, în același timp, și pumnalul lui Rahan, și înghețată.
* Un singur lucru nu e bine să faci, atunci când vrei să-ți amintești de iarnă: să pui limba pe vreun fier, când sunt minus cinci grade afară! Chiar nu vrei să știi ce se întâmplă! Am încercat eu odată și mă doare și când vreau să-mi amintesc! Uită-te la limba mea! Tu de ce crezi că e așa de crăpată?!
* Mai e un lucru pe care nu trebuie să-l faci, atunci când e iarnă. De exemplu, atunci când vrei s-o impresionezi pe Ana-Maria, trebuie să ții minte că, pe sub pantalonii de fâș, mama te-a obligat să porți dresurile alea, care au la spate două dungi. Dresurile alea cu două dungi la spate nu sunt bune deloc când vrei să sari un gard, ca s-o impresionezi pe Ana-Maria. Crede-mă, n-o să poți sări gardul și nu e nimic frumos când râd fetele de tine!
* Ai în orașul tău un bloc de 20 de etaje? Urcă pe jos, de la parter la etajul 20, de 50 de ori și o să simți cum era când căram noi sania din vale, de la Sticlărie, până sus, pe deal, la curbă. Dacă ai obosit, n-ai înțeles nimic! Noi nu oboseam niciodată! De ce nu oboseam?! Pentru că noi aveam o sanie și tu n-ai! Dacă nu te-ai dat cu sania de la curbă până la Sticlărie în viața asta, ai trăit degeaba! Vvvuuuum! Prindeai o viteză, de săreau scântei! Nu știu cu ce să-ți spun că seamănă viteza asta. Zi-mi tu când ai fost cel mai fericit în viață și cu aia seamănă!
* Îți mai dau un sfat: dacă iubești vreo fată, nu-i da cu bulgări pe față! Fetelor nu prea le place asta sau le place doar un pic. Mai bine, prinde-o în brațe când se împiedică și cădeți pe spate, în zăpadă! Ține-o de mână și învaț-o să facă îngeri. Îngerii se fac așa: stai pe spate în zăpadă și miști din mâini în sus și-n jos. E foarte simplu! Când o să te ridici, o să vezi că acolo unde erau mâinile, acum sunt aripi. Îngerii sunt urma ta în zăpadă. Să nu uiți asta niciodată!
I-am zâmbit băiețelului și i-am așezat fotografia la locul ei, pe raft. I-am mulțumit pentru tot ce m-a învățat în viața asta și i-am spus „la mulți ani!”.
MARIUS CHIVU
Schimbări mari, zăpezi mici
„S-au deplasat anotimpurile”, spune tatăl meu, referindu-se la faptul că lunile anului nu mai seamănă cu cele din copilăria lui. Amintirile despre „zăpezile de altădată” sunt fabuloase, par repovestite dintr-un fel de basme. „Pe vremea lui” ningea și viscolea atât de mult, încât dimineața se trezeau „zidiți” în casa fără etaj, de la ușa căreia începeau să facă coridoare prin nămeții din curte, nămeți mai înalți decât statura lui de copil, pentru a ajunge la fântână, la grajduri și cotețe, la WC-ul din grădină.
Dar atunci zăpezile nu erau doar abundente, ci și longevive. Prima ninsoare cădea la final de noiembrie, iar de Paște, prin aprilie, încă se mai întindeau fâșii de zăpadă pe izlaz. Apa din fântână era acoperită de o pojghiță de gheață ce trebuia spartă în fiecare dimineață. Iar dacă rămânea vreo unealtă pe undeva prin curte, o mai găseai abia primăvara.
Dar lunile anului și zăpezile nu mai seamănă nici măcar cu cele din copilăria mea, când tot ce făceam în vacanța de iarnă se petrecea în mijlocul unor zăpezi mari: colindețul, plugușorul, sorcova. Iar asta se întâmpla recent, adică în urmă cu doar 30 de ani. Schimbări climatice majore au acum loc la intervale acoperite de memoria unui adult tânăr, nu par să se mai petreacă la scală istorică. Suntem martorii în viață ai mutației climtice și e de înțeles că mulți dintre noi resimțim acum un fel de nostalgie altoită cu alienare. Schimbările au loc prea repede, nu avem timp să ne acomodăm. Clima nu mai are răbdarea mișcărilor noastre interioare. Îmbătrânim mai repede, făcând tot mai puține lucruri, asemeni unui personaj dintr-o povestire de Dino Buzzati, care se trezește dimineața în zori și, până își face ceaiul, se înserează.
De altfel, e o relație aproape poetică între timp și zăpadă, căci ninsoarea aduce lentoare în ritualurile vieții noastre: natura își pierde tonurile și ritmurile, iar noi rămânem blocați într-un fel de așteptare liniștită, căci zăpada reduce frecvența sunetelor. Cum scria A. E. Baconsky într-un pastel intitulat „Decembrie”: „Eh, au plecat culorile, au dispărut mișcările zglobii,/ au pierit delicatele forme-ale lucrurilor, infinitele sunete…/ Cu-aceste lucruri ce par adormite/ Stau laolaltă și eu. Asemenea lor îmi pare/ Că sunt mai înalt, mai tăcut – că o parte din frumusețile stinse/ La mine-n suflet și-au ascuns sămânța.”
Dar ritmul accelerat al schimbării pe care-l detectăm în raport cu vremea e valabil pentru orice fel de avans al civilizației, ajunsă la o vârstă când prezentul pare doar o scurtă tranziție dintre viitor înspre trecut. Tata mergea iarna la școală, pe zăpadă, încălțat în opinci de piele de vită, iar acum poartă, chiar și pe iarba doar umedă, ghete din Goretex, material sintetic impermeabil și termoizolant. În adolescența lui, telefonul fix era un obiect rar, pentru care trebuia să te deplasezi la Primărie sau acasă la preot. Acum ține în buzunar un smartphone pe care verifică cum va fi vremea în satul lui în următoarea săptămână, și trimite mesaje vecinului, aflat la o îndepărtare de două case.
Când scriu acest text, mă aflu la țară, într-un sat de lângă Horezu (Vâlcea), și ninge. M-am mutat la țară din cauza pandemiei, acum aproape un an, și aceasta este a doua zăpadă pe care o prind aici. În iarna anului trecut, zăpada a ținut o săptămână. Poate anul acesta va rămâne ceva mai mult. Acum câteva zile, a fost soare și o temperatură de 12 grade (la mijlocul lui ianuarie!), după mai bine de o săptămână de ploi abundente, care au făcut să curgă pâraiele ca la topirea zăpezii în primăverile de altădată. Copiii de pe uliță s-au plimbat cu ATV-ul prin noroi, îmbrăcați subțire și cu capul gol, dar acum îi văd înfofoliți, trăgând de sanie pe deal… Aș mai scrie, dar mă duc la ei. Nu se știe cât de scurtă va fi zăpada asta.
VALENTIN IACOB
Sendviciuri cu diamante
Eram copil, și pe atunci iarna cobora peste lume ca o simfonie magnifică, în alb. De-abia așteptam să vină decembrie, ca peste toate cele din jur să se înstăpânească strălucirea zăpezilor. Și nu voi uita niciodată mirosul proaspăt al primei ninsori. Mireasma aceea delicată și pură și aproape imperceptibilă, care se așternea peste oraș. Era ca mireasma raiului. Un ocean de zăpadă, din care casele și copacii și străzile abia răsăreau. De parcă ar fi fost simple amprente pierdute ale unor lumi de demult. Și peste toate, se mai așternea o liniște magică, la fel de curată și ea, ca neaua. După ce ninsorile acelea darnice încetau, veneau cele câteva zile de grație. Zilele pline de soare, strălucind ca un diamant. În lumina ei, siluetele și gesturile ni se amplificau la maxim, ca filtrate de un ochean gigantic. Bucuria copiilor era uriașă. Făceam bulgări mici, din care începeam să mușcăm cu poftă. Sendviciuri cu diamante! Și așa pe gustate, simțeam că iarna, Crăiasa de gheață și de zăpadă, venise la noi.
Tot atunci era vremea săniușului! Scoteam din magazie sania cea mare, pe care mi-o făcuse bunicul, și începeam să o trag agale, pe stradă. Zăpada îmi scârţâia sub picioare, solară şi magnifică. Și odată cu mine, alți și alți copii ieșeau pe străzi în alai, la săniuș. Și Bucureștiul se umplea de copii veseli, porniți să alunece pe orice pârtie dintre blocuri ori de prin parcuri. Eu aveam două locuri de săniuș. Unul era chiar lângă casă, în grădina unui vecin. De pe derdelușul de acolo ne puteam lansa fără grijă până în stradă, căci pe atunci, mașinile erau rare în București. Al doilea loc de săniuș era în Parcul Herăstrău. De acolo te puteai lansa într-o cursă nebună, tocmai până hăt, pe gheața nesigură a lacului. Dar era cam departe de casă, așa că într-o zi am înghețat de atâta alunecuș și m-am strâns, cât eram de mic, încovrigat și deznădăjduit, pe săniuță. Noroc cu o fată frumoasă din vecini, care m-a găsit acolo în parc, cu lacrimile înghețate pe față și m-a salvat, trăgându-mă până acasă. Și toate acele ierni mirifice mi s-au întipărit în suflet, ca niște daruri curate ale copilăriei mele. Daruri primite la timp. Azi, toate acestea pot să pară niște cioburi dintr-un vis pierdut.
Dar bucuriile iernii înrolau și oamenii de zăpadă, care cucereau, ca o adevărată armată, străzile și grădinile. Mari și frumoși, căci omăt era din belșug. Trudeam cu toții la ei, copii și adulți, uniți în bucuria aceea nețărmurită, care se așeza an de an peste noi, odată cu neaua. După soare, venea și vremea viscolului. Pe atunci iarna era iarnă, nu glumea. Și viscolul ștergea repede, cu șuierul lui, urmele de paşi ale trecătorilor, întipărite în zăpadă. Paradoxal, vremea asta haină îmi plăcea mie cel mai mult! Spre groaza părinților mei, care mă păzeau tot timpul să nu răcesc, mă furișam noaptea afară din casă, pe strada pustie și înghețată. Viscolul desena dune line. Omul de zăpadă pe care îl ridicasem se făcuse un sloi uriaș, iar lumina lunii îl umplea de luciri stranii, înspăimântătoare. Nu departe, alt om de zăpadă devenise, și el, o siluetă încremenită în gheață. Și alături, altul și altul. Arătau ca niște făpturi misterioase și translucide, închise strâns în cămașa zăpezii și a gheții. Îi priveam nemişcat, cu ochii orbiţi de rafalele viforului. Părea că abia așteptau să pornească în stăpânirea orașului, ca niște mutanți.
*
Mirosul reavăn de zăpadă din iernile acelea coborâte din vis mă urmărește și azi. Este semnul vechi și curat al copilăriei mele. Copilăria cu oamenii ei de zăpadă, pornind la cucerirea orașului…
RODICA DEMIAN
Arii pentru copaci

Mi-am petrecut toată copilăria, cu un munte în curtea casei. Pădurea începea peste gard. Acolo am învățat să aștept iarna și să cunosc anotimpurile. Iarna miroase cu totul altfel decât vara sau primăvara. Furtunile albe, stârnite de schimbările bruște de vreme sunt ca o magie. Și dacă o pornești la drum și străpungi perdeaua deasă de ceață, te trezești, brusc, în plin soare. Și te-așezi să bei ceaiul fierbinte, cu miere, din termos, și uiți absolut tot ce se-ntâmplă în jurul tău.
Spre deosebire de oamenii care abia așteaptă să treacă iarna, eu chiar iubesc zăpada și, de câte ori pot, plec la drum, fie cu schiurile, fie pe jos. Drumul din Scheii Brașovului, până la poalele Postăvarului, prin Poiană, este un vis. Pădurile miros puternic a mușchi și zăpadă, e plin de veverițe roșii și vulpi.
În vreme ce unii asociază iarna cu străzile pline de mocirlă și cu curățatul anevoios al zăpezii din fața casei, eu mă gândesc la aerul curat, la peisajul alb, imaculat, și la zăpada care estompează orice zgomot supărător. Și-atunci mă simt ca în copilărie, când stratul de zăpadă măsura patru metri, începând din octombrie și până-n mai. Dimineața, când priveam pe fereastră, chiar în fața mea se zăreau culmile munților, iar afară se auzea cum se așterne ninsoarea. Când trăiești în natură simți împreună cu ea. Casa noastră era ultima dintre cele racordate la curentul electric, și atunci când afară se stârnea viscolul, mama aprindea o lumânare care să ne păzească de rău.
Mi-am petrecut copilăria pe munte și în pădure, unde îmi imaginam scene din poveștile cu zâne și cu pitici, și unde am învățat ce înseamnă solidaritatea și libertatea. Vara, mă scăldam împreună cu sora mea, în apa strânsă în rosturile adânci, săpate în stânci de albiile pâraielor. Ne suiam pe bușteni și cântam, cât ne ținea gura, arii pentru copaci. Fiecare piatră, fiecare rădăcină avea un nume și o poveste proprie. Iarna ne făceam „glecervone”, înghețată preparată din marmeladă amestecată cu zăpadă, pe care o mâncam, întinse la soare, pe tălpicile schiurilor. În jurul nostru, lumea scânteia orbitor.
Patria mea a fost și este pădurea. Ea mă mângâie când sunt tristă, îmi spune cât de lipsite de importanță sunt lucrurile mărunte și mă liniștește când sunt măcinată de îndoieli.
Astăzi, când văd copii pe-afară, am senzația că sunt gata îmbătrâniți, că nu sunt în stare să-și imagineze nimic, în lipsa jocurilor de pe calculator. Când văd cât de ruptă de natură le este viața, îmi dau seama de norocul pe care l-am avut eu, crescând în aer liber, lângă pădurea direct acoperită de omăt. Și cât de minunat era să-mi pun schiurile în picioare și să zbor direct în mijlocul fericirii!
Astăzi, la fel ca în anii copilăriei, aștept prima zăpadă care să acopere tot ce e cenușiu și urât și să înăbușe gălăgia obositoare. E așa de simplu să te unești cu natura! Ajunge să cobori o pantă cu sania, cu vântul șuierându-ți în față, să despici peisajul de iarnă, zburând, să te simți viu și plin de viață.
În ultimele săptămâni m-am tot uitat la cer. O vreme a fost negru, dar acum, în clipa asta, în Brașov a început să ningă. Mă bucur din suflet, împreună cu păsările din geam. În ciuda pandemiei cumplite prin care trecem, am totuși speranța că natura își revine. Dă, Doamne, să învățăm că nu putem trăi fără ea.