Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Pentru VIRGIL – Bucureşti, F. AS nr.1442 – „Ajutați-mi fratele cu tratamente naturiste pentru Zona Zoster”!

Dr. MIRCEA PEIA – specialist medicină complementară și reflexoterapie – Timișoara, tel. 0256/43.18.91, 0747/22.20.24, e-mail: [email protected]

Dacă ar fi să facem un clasament al afecțiunilor dureroase, cu siguranţă Zona Zoster ar ocupa un loc de frunte, mai ales că această infecție virală contagioasă este și rebelă la tratamentele clasice. Practic, Zona Zoster (herpes zoster) este produsă de același virus care stă la baza varicelei și acţionează la ni­velul unuia sau mai multor nervi peri­ferici. Majoritatea celor care au suferit în copilărie de varicelă sunt purtători ai virusului, care rămâne sub o formă latentă în rădă­cinile nervoase (ganglioni nervoși) și se poate reactiva sub influența mai multor factori (temperatură scăzută, sis­tem imunitar depresat, stres, înain­tarea în vârstă, convalescența după alte boli).

Dacă pentru unii Zona Zoster nu este, în general, o afecțiune gra­vă și se rezolvă în aproximativ 2-3 săptămâni, pentru alte persoane du­rerea poate continua de-a lungul a luni de zile sau chiar ani, pe teri­toriul nervului implicat (nevralgie postherpetică). Mai mult decât atât, în absența unui tratament adecvat și rapid instituit, Zona Zoster poate determina diverse complicații, une­­le chiar grave și cu repercusiuni pe toată viața. În afară de nevralgia herpetică și erupția cutanată (vezi­cule) manifestă pe traiectul unui anumit nerv, complicațiile se pot traduce, de la caz la caz, prin erupții veziculoase pe porțiuni extinse de piele, afec­tarea cordului, plamânilor, a ficatului, pancrea­sului, a articulațiilor și tractului intestinal (Zona Zoster diseminată), afectarea nervilor cranieni (afec­tarea vederii, dureri intense de urechi, uneori pierderea auzului), inflamarea și blocajul vaselor sanguine, suprainfecții bacteriene ale veziculelor, slăbiciune musculară datorată afectării structurilor nervoase care controlează mișcarea. Așa cum spu­neam la început, tratamentul precoce al Zonei Zos­ter este foarte important, deoarece intervenția promptă poate scurta durata infecției și face posi­bilă scăderea riscului de apariție a durerii per­sistente datorate nevralgiei. De cele mai multe ori, medicamentele antivirale scurtează durata bolii, analgezicele și antiinflamatoarele (pe bază de cor­tizon) pot reduce intensitatea simptomelor și apa­riția complicațiilor, iar antibioticele aplicate local pot preveni suprainfectarea bacteriană a vezicu­le­lor.

Sunt binevenite și unele măsuri de autoîngrijire, care presupun spălarea veziculelor, de 2-3 ori pe zi, cu săpun normal și cu apă (fără badijonare), apli­carea de comprese reci peste vezicule (calmarea durerii) cu apă amestecată cu oțet alb (30 ml oțet la un litru de apă) sau aplicarea unei loțiuni cal­mante, de tipul „Calamine”. Zona Zoster este o afec­țiune care răspunde, din fericire, la o varietate de remedii naturiste. Astfel, în timpul unei crize, Echinacea (până la 2 g pe zi), extractele din Aga­ricus, Coriolus sau Cordyceps pot ajuta la comba­terea infecției virale. Sunt utile și aplicațiile cu esență proaspătă de Aloe vera, pe orice fel de pus­tule care erup, după care se pot folosi creme pe bază de Verbină sau Sunătoare, pentru combaterea nevralgiei.

Uleiurile esențiale de Eucalipt, Arborele de ceai, Levănțică, Mușețel și Bergamotă dețin pro­prie­tăți analgezice antivirale și ajută la uscarea pus­tulelor. Aceste uleiuri se aplică ușor pe zona afec­tată și de-a lungul ambelor părți ale șirei spinării.

Nu trebuie uitat că vitamina B, bioflavonoizii și vitamina C sunt nutrienții cheie în combaterea Zo­nei Zoster și pot fi găsiți în citrice, roșii, mango, ouă, carne de pasăre și ficat, alune, semințe, măs­line, cereale integrale, ulei de floarea-soarelui. În acest context, bacteriile probiotice conținute de iaur­tul fermentat sunt un factor esențial pentru ne­cesarul de vitamina B a organismului.

Să auzim numai de bine!

Dr. ANGELA HIMOVITH – tel. 0748/11.24.20, 0748/11.24.21, e-mail: [email protected] www.secret-herbs.net

„Astmul bronşic se poate vindeca pe cale naturală?” (Răspuns pentru MIRELA – Târgoviște, F. AS nr. 1429)

Astmul este o tulburare alergică care se mani­fes­tă în bronhospasm (o contracț​​ie spasmodică a mușchilor netezi ai peretelui bronhiilor) și în secre­ția excesivă a mucoasei plămânilor, provocând pro­bleme de respirație. Astmul poate apărea ca un sem­nal sonor ușor și, uneori, ca o incapacitate de a respira, ceea ce reprezintă o ame­nin­țare reală pentru viață. Cauzele atacurilor de astm sunt infecțiile virale ale căilor respiratorii. Aler­genii (acarienii de praf, secrețiile animalelor – în special pisicile, ca și multe alte cauze) sunt alte cauze care accelerează astmul și pre­lungesc perioada bolii.

Atât medicina occidentală mo­dernă, cât și medicina naturală oferă astăzi metode diferite de tra­tare a astmului. Pacientul este singurul în măsură să aleagă sau să combine cele două metode de tratament. Specialiștii în fitote­rapie și naturopatie folosesc de ani de zile plantele medicinale pen­tru a trata astmul și a peîntâmpina simptomele alergice.

Sunt plante care au proprietăți expectorante și ale căror substanțe active modifică cantitatea și calitatea secrețiilor căilor respiratorii, eliminându-le, îmbunătățind funcționarea sistemului respirator.

Conțin flavonoide – alte componente aflate în formula plantelor, recomandate în astm și despre care studiile arată că sunt mai eficiente de 100 de ori decât antihistaminicele.

Previn și îndepărtează câteva dintre reacțiile adverse puternice legate de cortizon, medicamentul cel mai prescris pentru astm.

Substanțele active ale plantelor care fac parte din formula dedicată astmului se regăsesc și în pro­dusele noastre, Pectoralis și Immunoforce Cana­dian Sweet Extract. Efectele benefice pe care le au asupra organismului se traduc prin creșterea activi­tății antiinflamatorii, și-n același timp prin redu­cerea unor enzime care grăbesc inflamația.

Pe lângă produsele pe care vi le-am menționat mai sus, și alimentația ajută în egală măsură în ținerea în frâu a astmului. Iată câteva dintre legumele care sunt la îndemâna tuturor:

Ceapa și usturoiul cresc per­meabi­lita­tea vaselor sangvine mici care produc con­tracția muș­chi­lor netezi și atrag neu­trofilele (par­te a apărării imune care ac­ţio­nea­ză ca primi respondenți la infec­ție, ata­când bacteriile, virusurile și alți agenți patogeni) la locul infecției.

Ardeiul roșu – substanța activă din ardeiul roșu are proprietatea de a elimina sensibilitatea pe termen lung a mucoa­sei căilor respiratorii la diferiți stimuli mecanici și chimici. Experiența clinică arată că ar­deiul împiedică efectiv atacul de astm.

Sfaturi

* Îndepărtați toți alergenii alimentari vinovați în agresivitatea bolii. Cei ce suferă de alergie la mai multe alimente trebuie să aleagă de la început dieta de eliminare, timp de o săptămână.

* Evitați folosirea aspirinei și a altor medicamente antiinflamatoare nesteroidiene, pentru că acestea pot favoriza crizele de astm.

* Este recomandată administra­rea Magneziului, care ajută la relaxa­rea mușchiului bronşic neted. Vitamina E este anti­oxi­dant și inhibator al compușilor inflamatorii.

De asemenea, administrarea de Seleniu este im­portantă, căci reduce formarea leucotrienelor prin stimularea activității enzimei benefice. La bolnavii de astm, studiile au demonstrat că ar trebui mărită cantitatea de triptofan în mâncare, cu alimente care conțin triptofan: avocado, topinambur, nuci, semințe, ouă, soia, etc.) sau adăugarea vitaminei B6. Ca variantă, vă recomand și dieta vegană, din care vor lipsi alimentele de origine animală: carnea și produsele din carne de toate tipurile, peștele, ouăle, laptele și produsele lactate, cafeaua, ceaiul, ciocolata, zahărul, sarea, apa de la robinet. S-au folosit plantele medicinale aromate, apa și ceaiul din plante – consum până la un litru și jumătate pe zi. Sunt recomandate fără limită zarzavaturile, salata verde, morcovii, sfecla (coaptă sau fiartă), ceapa, varza, usturoiul, conopida, broccoli, urzicile, castraveții, ridichile, toate felurile de fasole, soia, mazărea verde, cartofii – în cantități mici sau deloc, fructe – fără limite (afine, căpșuni, vișine, pere, prune, struguri negri.

Interzise – citricele și merele. Semințele – cât mai puțin sau deloc.

Multă sănătate!

Pentru mai multe relații, puteți suna la următoarele numere de telefon: 0748/11.24.20/ 0748/11.24.22 ; www.secret-herbs.com

Farm. spec. PAUL TISMAȘ – tel. 0745/137.537, e-mail: [email protected]

„Caut un tratament pentru discartroză” (Răspuns pentru MARILENA – Piatra-Neamţ, F. AS 1443)

Obligatoriu se impune scăderea în greutate, dacă există un surplus! Apoi trebuie instituit un regim alimentar prepon­derent vegetarian, iar ca tratament se va folosi o combinaţie de ceai de coajă de Salcie şi Mesteacăn, precum şi frunze de Mentă, din care se prepară un litru de decoct, dimineaţa. Din acesta se bea o cană de 4 ori pe zi, iar cu restul de ceai se face un masaj uşor sau se pun cataplasme calde pe locurile dureroase, ori de câte ori situaţia o impune. Dacă acest tratament nu dă satisfacţie, contactaţi-mă.

„Am crize puternice de tuse, cauzate de astm” (Răspuns pentru DOINA F. – Tecuci, jud. Galaţi, F. AS nr. 1426)

Vă puteţi prepara o suspensie formată din: Curcuma (Turmeric) pulbere 100 g, Aloe vera pulbere 100 g, Ghimbir pulbere 50 g. Omogenizaţi cu o lingură în­tr-un borcan de sticlă de 800 g aceste pudre, peste care adăugaţi glicerină vegetală, aproximativ 1/3 din volu­mul borcanului. Se omo­genizează conţinutul, iar la sfârşit se adaugă ceai de chimen-negru (de­coct), până la umplerea vasului. Se omoge­ni­zează din nou, iar din această suspen­sie se administrează câte 1 lin­gură de 3 ori pe zi, amestecând conţi­nutul înainte de fiecare administrare. Dacă aveţi crize de tuse şi peste noapte, puteţi lua o a patra lingură seara, înainte de culcare. Acestei suspensii i se poate adăuga şi miere de albine, după gust. Toate componentele amestecului se găsesc la orice ma­gazin Plafar. Dacă acest tratament nu vă satisface, contactaţi-mă.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian