„Am făcut jurnalism din suflet”
– Longin, înainte de toate, îți aduc o laudă profesională: ai 30 de ani de presă la revista Formula AS și încă vreo 20 în presa de dinainte de 1989. Ce rețetă miraculoasă te motivează și te ajută să nu obosești?

– Când eram pionier cu cravată roșie, în clasa a V-a, am trimis la o emisiune de radio pentru copii, „Tot înainte!”, o scurtă relatare din tabăra de elevi Păușa-Călimănești. Am primit un premiu numit hazos – „Cei mai lungi pantaloni scurți”. Pionierele se distrau, și am fost pus să spun poezii și să cânt un cântec de petrecere. Cum nu știam un astfel de cântec, am crezut că râd de mine și, ca răspuns, am cântat… Tabla înmulțirii, așa cum o învățasem la școala primară, de la unchiul Mitu (învățătorul, frate cu bunicul meu). Atunci a fost momentul când s-a trezit în mine ambiția să mai scriu pentru radio sau la ziare. Apoi am ajuns la Facultatea de Litere și am descoperit revista literară „Luceafărul”, unde lucra Sânziana Pop. Cu sprijinul ei plin de entuziasm, am publicat reportaje foarte apreciate și am obținut chiar premiul revistei. De atunci, nu m-am mai oprit niciodată din scris, mai ales că am avut norocul să am aceeași „șefă” și la „Formula AS”. Cum să obosesc? O jumătate de secol de jurnalistică, în două sisteme politice, comunism și democrație, este o flacără de furnal care nu se stinge nicio clipă, ca să nu se răcească șarja. Asta a fost munca mea: o șarjă. Cum să obosești, frate, când mi-a fost dat să cunosc mii de oameni, de toate vârstele și profesiile, din țară, din Europa, din SUA și Canada? Numai peste Ocean am fost de opt ori și am scris o carte despre românii emigrați în anii 1900. Tot timpul am căutat frumusețea românească și tradițiile, acolo unde nimeni nu le bănuia. O căutare neîncetată – asta mi-au fost munca și viața. Ăsta-i jurnalismul făcut din suflet! Dacă obosești, sufletul însuși obosește. Și viața ta.
– Problema este că, în ultima vreme, toată lumea se uită pe internet. Ce rost mai are presa în ziua de azi? Să fi ajuns la final viața ziarelor tipărite?

– Poate la noi, unde ultimele trei decenii au stins cultura… lecturii. În Germania, Austria, Anglia sau Polonia, ziarele și revistele continuă să apară în sute de mii de exemplare, chiar dacă și acolo tirajele au scăzut! Internetul e rapid, comod, convenabil și aproape gratis. Citești știrile pe telefon, în tramvai sau în metrou, iar acasă, în loc să deschizi ziarul sau revista, cauți seriale și filme de acțiune la televizor. Oare cum face neamțul de mai are chef de citit ? Să fie presa noastră de vină, subcalitatea ei? Totuși, chiar și în România mai găsim, ici-colo, acest nobil gest al pensionarilor de a citi ziarul lângă o cană de ceai sau cafea, aproape singurii care au cunoscut civilizația cititului pe hârtie. Poate se va întoarce obiceiul, poate nu. Sloganul ONG-ist „vrem o țară ca afară” ar trebui să cuprindă nu doar dezvoltarea economică și urbană, ci să facă trimitere și la renașterea lecturii pe foaia de ziar. „Formula AS”, slavă Domnului, își păstrează „armia” de cititori.
– În multe din textele publicate la noi în revistă evoci cu multă tandrețe anii copilăriei tale. Longine, ești mândru că ești gorjean? Ce ai moștenit „bun”, din locul nașterii, în firea ta?
– Da, sunt mândru că sunt gorjean. Nu pot uita că Gorjul și întreaga Oltenie s-au aflat sub deplina stăpânire romană în urmă cu aproape două mii de ani. De aceea, noi, gorjenii, suntem mândri, dar nu mai mult decât ardelenii sau maramureșenii. Iubesc satele, casele tradiționale, costumele cu „râuri” negre, aduse din zona Sibiului, folclorul ciobănesc, cântecele vechi ale Mariei Tănase și ale Mariei Lătărețu, poveștile cu zâne din apropierea Novaciului, lespezile dacice din muntele Parâng, râurile Galbenu, din Baia de Fier, și Pârâul Viu, din Polovragi. Și câte altele! Cred că am păstrat din ființa Gorjului sinceritatea, îndemânarea de a povesti și umorul. Și iubirea de țară, patriotismul, chiar dacă azi e un termen depășit.
„Sunt în plină singurătate. Şi în fața vieții, și în mijlocul pandemiei”
– Cum ai trecut singur prin pandemie? Nu mai ai soție, iar copiii tăi au profesii de top: Alexandru face afaceri în București, Teodora lucrează ca analistă IT în Franța. Cum ai trecut prin singurătate?

– Nu am trecut. Sunt încă în plină singurătate, și în fața vieții, și în mijlocul pandemiei. Singura speranță este că azi, 19 ianuarie, mi-am făcut vaccinul americano-german anti-covid: „Comirnaty Pfizer-BioNTech”! Nu erau locuri în București, așa că băiatul meu, Alexandru, a căutat pe internet și a găsit locuri libere în comuna Hotarele, lângă Giurgiu, unde ne-a dus, pe mine și pe Gheorghe și Leanța Tătaru, unchiul și mătușa lui. Acolo am găsit un centru medical modern, ca în reportajele occidentale, unde m-a impresionat personalul, parcă abia coborât din avionul de Munchen. Iar tânărul asistent Ionuț mi-a făcut cea mai ușoară injecție din viață. Când întâlnești astfel de oameni, parcă suporți mai bine singurătatea.
– De ce ți-e dor din anii care au trecut?
– De deplasările în țară și în Europa, împreună cu Sânziana Pop și cu mulți alți colegi din redacție. De casele răspândite pe colinele Apusenilor. De familia mea de altădată, când draga mea soție, Tinca, avea grijă de casă, de copii și de cei doi căței, Honey și Maxi. Ca să mă duc și mai departe în copilărie, îmi e dor de nopțile în care noi, copiii, cu tăticul Longică și vecinul Spirache, porneam pe Gilort cu feleștioace înmuiate în motorină, să prindem cu furculița peștii adormiți în răgălii.
– Anul 2021 începe cu așteptări. Cum arată speranțele tale?
– Sper că vom scăpa cu toții de pandemie. Sper ca rudele apropiate să mă poată vizita îndată după vaccinare. Și mă rog să-mi apară volumul „Muntele Verdele”.
Fotografii de Emanuel Tânjală