Acum câțiva ani, am adus din drumul spre mare un buchet de flori nemuritoare, pe care le-am așezat într-o vază suspendată în balcon. Au o frumusețe delicată și îmbietoare. Forma lor deosebită, petalele lor rozalii au atras atenția unor turturele care ne vizitau balconul pentru a ciuguli firimiturile puse special pentru ele, pe balustradă. Toată iarna le-am avut invitate la cantina păsărelelor, dar mai ales o turturică și un turturel foarte îndrăgostiți n-au lipsit nicio zi: soseau împreună, se ospătau împreună, zburau în copacii din jur și apoi concertau, spre delectarea noastră.
Un cunoscător în ale păsărilor ne-a spus că turtureii nu „divorțează” niciodată, ba mai mult, rămân îndrăgostiți toată viața… Într-o zi, turturica s-a așezat în vaza cu imortele și a început să împletească cu migală printre flori câteva crenguțe aduse de turturel. El le aducea în cioc, le punea pe pervazul ferestrei să se usuce și apoi i le dădea ei. Când ea era prea ocupată cu împletitul, el îi aducea mâncare și i-o lăsa chiar în cioc, apoi zbura în apropiere și-i cânta serenade. Se mai întâmpla ca, atunci când coborau amândoi la masă, el să o cicălească, dar ea suporta, poate se simțea vinovată cu ceva! Imediat se împăcau, zburau în dudul din fața blocului și-și reluau concertul: guguștiuc! guguștiuc!
Când cuibul a avut probe de rezistență și confort, turturica a făcut în el un ou și, foarte fidelă preocupărilor de mamă, stătea ore întregi să-l încălzească. Nimic n-o tenta, nici semințele, nici firimiturile, nici farfurioara cu apă. Turturelul grijuliu se zburlea la fiecare păsărică care se apropia de firimituri, le culegea el cât putea de repede și i le ducea ei în cioc. Când se plictisea de cărat mâncare și crenguțe, se așeza lângă ea în cuib, apoi o elibera pentru câteva ore de grijile de mamă, pe care le prelua el. Nu avea atâta răbdare ca ea. Se plictisea repede și dorea să fie înlocuit, chemând-o cu voce rugătoare: guguștiuc! guguștiuc!
Au trecut câteva săptămâni și familia turturelelor a crescut. Un puișor drăgălaș împodobește marginile cuibului din vază: o „floare” printre flori, cu părinți fericiți. Un cioculeț de pui flămând, mereu deschis, așteaptă dovezi de dragoste părintească. Săptămâna aceasta a ajuns la exercițiile de zbor, pentru care face antrenamente zilnice: zboruri rotate, zboruri repetate, mii de zboruri mici, prelungite treptat. Câtă trudă, pentru a ajunge la un zbor înalt! Acum i-au crescut „aripi mari” și ajunge la înălțimea antenelor de pe bloc. După prima încercare de dimineață, toată familia face un popas pe balustrada balconului și se întrec în cântece. E așa frumos când turturelele își cântă mulțumirea și împlinirea! Ne bucurăm că le-am fost de folos ca să-și afle un rost. Avem lângă noi atâtea modele de gingășie, tandrețe, devotament și fidelitate. Mereu ne spunem că n-ar trebui să existe „cuib fără păsări, stup fără albine, casă fără copii”.
ELENA – Iași