Zonă a dacilor liberi, Țara Crișurilor începe să-și dezlege taina istorică, prin descoperirile, de dată foarte recentă, ale unor orădeni pasionați de trecut. Am mers pe urma lor, la Oradea, și am aflat povești fascinante, dar și situații revoltătoare, când patrimoniul național e călcat sub șenile, de dușmani ai legii și-ai istoriei României.
Cu detectorul, în căutarea aurului istoric

De obicei, despre căutătorii de vestigii arheologice cu ajutorul detectoarelor de metale, afli doar când e de rău: când se descoperă gropi săpate ilegal în situri arheologice ori când poliția intră pe firul unor afaceri murdare, cu comori antice. În schimb, despre „detectoriștii” din Oradea auzisem numai de bine. Pasionați de istorie, ei au scos la iveală, tezaure de mare valoare, cât să umpli o sală a unui mare muzeu de antichități! Din pură pasiune (nu cer un ban recompensă pentru ceea ce descoperă!) arheologii amatori de la „Dacia Crisius” s-au ambiționat să refacă, piesă cu piesă, un veritabil tezaur, ce demonstrează puternica prezență dacică în zona Bihorului, cu mult peste ce ne imaginăm, când vorbim, generic, despre „dacii liberi”.
Afundați în cărți de istorie, căutând indicii în discuții cu specialiști, scotocind printre pixelii hărților imprimate cu împrejurimile Bihorului, „detectoriștii” de la Asociația „Dacia Crisius” trăiesc permanent aventura unor descoperiri fascinante. Oameni ai muncii, de luni până vineri, își trăiesc pasiunea la capăt de săptămână, când, înarmați cu detectoare pentru metale, descoperă comori neprețuite ale istoriei.
„Dacia Crisius”, carte de vizită

Mă aflu pe o terasă la intrarea în mărețul pasaj „Vulturul Negru” din Oradea. În lumina dimineții de început de vară, după o ploaie răcoroasă, care i-a împrospătat și mai mult culorile, piața centrală a Oradiei, dominată de statuia semeață a Regelui Ferdinand Întregitorul, te întoarce într-un timp de aur al istoriei noastre. Senzația că Oradea își trăiește trecutul la timpul prezent te urmărește la tot pasul. De altfel, tot despre istorie mi-am propus să vorbesc cu doctorul Dan Slăvescu, curios să văd cum arată un „amator”, preocupat pe „viață și moarte”, de istoria dacică a Bihorului. A venit însoțit de o parte din echipa de temerari care-i împărtășesc idealurile. Dan e medic stomatolog și profesor la facultatea de Medicină, Antonio e student la Drept, la Universitatea din Cluj, Constantin e expert în roboți medicali. Alături de ei, în „gașca” de „detectoriști”, se mai află un polițist criminalist, Cristian, un șofer, Ciprian, un student la Medicină, Aron, dar și oameni simpli, muncitori în construcții sau băieți de la țară, animați și ei de ambiția de a descoperi comorile trecutului de pe Crișuri. Și strădania lor a rodit. S-a unit cu norocul (nu se poate altfel în detectoristică!) și a scos la iveală, în doar câțiva ani, din zone complet necunoscute istoricilor, de pe dealuri, de pe munți și văi, pe care nu a călcat picior de arheolog, mai multe artefacte decât descoperă specialiștii în marile situri consacrate.
Recunoaștere științifică la cel mai înalt nivel

Cea mai importantă dovadă că „detectoriștii” din Oradea fac o treabă extraordinară este prezența descoperirilor lor într-o expoziție găzduită la Muzeul Țării Crișurilor. La loc de frunte se află două spade din bronz, restaurate perfect, o monedă dintr-un tezaur de 379 de denari, găsit la Peștiș, unică în lume, în care cele două fețe reprezintă realități despărțite în timp de aproape o jumătate de veac, un alt tezaur, de 99 de denari, obiecte de podoabă din bronz, unelte și arme, dar și o grămadă de săgeți din diferite epoci istorice: toate acestea i-au determinat pe arheologii bihoreni de profesie să dea startul unor cercetări sistematice, convinși că avem de-a face cu o cetate dacică la Peștiș! Iar astea sunt doar câteva dintre descoperirile lor: mai e un tezaur de 64 de denari din argint la Cetea, un mormânt tumular de războinic dac la Bălnaca, colane, fibule, inele, un tezaur de 49 de drahme din argint la Vadu Crișului, podoabe din aur… Câte muzee din România se pot lăuda cu astfel de comori? „Singura noastră motivație e să scoatem la lumină istoria adevărată, istoria necunoscută a acestor locuri. Altceva nu ne interesează. Recompensele acordate prin lege, undeva la 30% din valoarea fiecărei descoperiri, chiar nu ne interesează, nici nu le solicităm când predăm obiectele găsite. Suntem oameni serioși, avem fiecare o meserie, ne câștigăm banii din alte munci. O găleată de aur să găsim, o predăm așa cum o scoatem din pământ!”, spune Antonio, studentul la drept. „Satisfacția supremă este că o găsești. Un dar al pământului, care te ajută să știi cine ești”.
Tezaurul de la Urvind

„Detectoriștii” de la „Dacia Crisius” vorbesc atât de aprins, că te fac să te simți parte din aventura lor. Le propun să mă ia cu ei, virtual, la una din descoperirile lor cele mai spectaculoase. „Fiecare din grup își face conștiincios documentarea peste săptămână, iar locul convenit pare, de fiecare dată, «punct ochit, punct lovit»… Realitatea e că aproape niciodată când pornim la drum cu o idee fixă – acolo musai o să dăm peste ceva vestigii! – nu găsim nimic. Dar, chiar dacă nu găsim nimic, nu ne dăm bătuți. Mai tare ne ambiționăm! «Hai să mergem și colo!». «Hai să încercăm și dincolo!». Și, din una în alta, dai peste niște descoperiri absolut incredibile”, spune Antonio.
Iar ziua aceea de mijloc de iulie a anului trecut n-a fost cu nimic diferită. Băieții au pornit hotărâți spre destinația aleasă, n-au dat peste nimic, și s-au abătut de la drumul prestabilit, până ce-au ajuns, departe, într-o pădure deasă, sălbatică. Și-au împărțit câte o tarla pentru cercetarea cu detectorul și s-au apucat de „patrulat”, până când unul dintre aparate a țiuit. Au săpat și-au dat peste ceea ce părea a fi un topor foarte vechi, dacic. Era deja un indiciu: s-a întors fiecare la detectorul lui și la muncă… La un moment dat, dintr-o vale înfundată, un strigăt de bucurie sparge liniștea pădurii. După voce e Antonio și, tot după voce, sigur e vorba despre o descoperire serioasă! Fug cu toții spre el, într-un suflet. La „locul faptei”, colegul de echipă îi aștepta cu o frumusețe de drahmă din argint. În câteva minute, cercetează toți, toată zona din jur, să nu rămână nimeni nerăsplătit: în total, un frumos tezaur format din 19 monede din argint și mai multe verigi din bronz. „Adevărul e că am mers în orb. Nu exista niciun indiciu istoric despre locul respectiv. Am ajuns acolo, la Urvind, într-o zonă în care, de sute de ani, nu mai călcase picior de om, darmite de istoric! Și mai surprinzător, locul nu era pe un vârf de deal, pe unde adesea găsim urme vechi, dacice, ci în groapa a patru-cinci crevase mari, făcute de ape coborâte din stâncăraie. Nu ne-ar fi trecut niciodată prin cap că ar putea fi ceva interesant acolo…”, își amintește Antonio. La finalul zilei, când, obosiți și fericiți, s-au întors „la semnal” și au anunțat, conform legii, autoritățile despre ce găsiseră la Urvind, echipa de la „Dacia Crisius” tocmai își trecuse în „palmares” un nou tezaur!
Un primar vigilent

După fiecare descoperire, detectoriștii din Oradea anunță imediat specialiștii. Au 72 de ore să predea obiectele de patrimoniu autorităților de pe teritoriul localității pe raza căreia le-au găsit. Legea le interzice să se apropie la o distanță mai mică de 50 de metri de locul unei descoperiri arheologice. Dar, pentru că nu vor sub nici o formă să aibă probleme cu legea și pentru că le-au promis asta și arheologilor cu care colaborează, băieții de la „Dacia Crisius” preferă să stea la o distanță mai mare, măcar de 200 de metri. Așa se face că s-au mai întors în zona tezaurului de la Urvind, ca să-și desăvârșească descoperirea. Dar într-o după-amiază, au avut o surpriză neașteptată și neplăcută. Era în decembrie, anul trecut, când, reveniți pe teren, în pădure au fost „interceptați” de primarul ungur din Lugașu de Jos, Sorban Levente, însoțit de Poliția locală. „Ne-au legitimat și ne-au amenințat că nu avem ce căuta acolo. Că e o cetate și că nu avem voie să cercetăm. Le-am explicat că tocmai noi am făcut descoperirea de acolo, că suntem la 400 de metri distanță de acel loc, deci, legal, aveam voie să facem detecție. Chiar atunci găsiserăm o tetradrahmă dacică, de tip Medieșul Aurit, și un topor din fier, pe care i le-am predat chiar primarului”.
Convinși că autoritățile, atât Direcția Județeană de Cultură, cât și primăria comunei Lugașu de Jos, vor avea grijă de situl descoperit la Urvind, „detectoriștii” și-au mutat atenția spre alte locuri din regiune. Așa fac de fiecare dată, deși cu strângere de inimă. Ei lasă obiecte în pământ, pentru a fi cercetate de arheologi, dar vestea se răspândește și pot ajunge acolo adevărații „vânători de comori”, care să fure ce a rămas în pământ… Dar poate fi și mai rău de atât…
Sit dacic călcat cu TAF-ul!

Povestește Dan Slăvescu: „Într-o zi, voiam să mergem, ca de obicei, la o detecție. Ne-am decis pentru zona Varasău. Având mașini de «off-road», am luat-o prin pădure, pe un drum ce ducea pe lângă Urvind. Pe direcția pe care voiam să trecem dealul, am văzut că era plin de tăieri de pădure, iar drumul era blocat cu copaci. Mai știam o variantă ocolitoare, dar acolo era o barieră și un afiș mare: «Accesul interzis circulației publice». Părea deja suspect. Nu ne-am lăsat, am ocolit prin altă parte, unde am dat peste un drum săpat cu un șanț de un metru, încât nu aveai cum să traversezi, nici cu mașina de «off-road»! Am sunat imediat la Direcția Județeană de Cultură, cei de acolo au vorbit cu pădurarul din zonă, care ne-a transmis să stăm liniștiți, că nu se taie pe locul descoperit de noi, ci doar pe drumurile forestiere, pentru amenajări. Dar cum eram deja acolo, am vrut să verificăm, că nu ne mirosea a bine deloc… Am ocolit pe la Țigănești, printr-un sat, pe deasupra, am lăsat mașina și am luat-o pe jos. Când am ajuns la locul descoperirii noastre de anul trecut am văzut dezastrul: se tăia de zor chiar acolo, TAF-urile care cărau lemnul trecuseră fix peste locul descoperirii noastre și prin tumulii din zonă, în care noi credem că se află material arheologic bogat. Când am ajuns noi prima oară, nu mai călcase picior de om de sute de ani, iar acum, apăruse un drum forestier, care strivea locul tezaurului de monede. Era groapă de cauciucuri de 40 de centimetri în pământ!”. Istoria milenară a României, călcată, la propriu, sub roțile grele ale utilajelor de exploatare forestieră.
SOS, patrimoniul național!

În presa locală, colegii de la cotidianul „Bihoreanul” au relatat cazul șocant de la Urvind, amendând intervenția primarului Sorban Levente, ca și interesele sale în exploatările de lemn din zonă. Cel mai probabil, descoperirea spectaculoasă de la Urvind, la care nu se așteptau nici „detectoriștii”, le-a stricat ploile celor care plănuiau să taie pădurea. Pregătiseră totul, aveau autorizațiile puse la punct (după cum se apără primarul Sorban), cum să se împiedice de niște fierătanii găsite în pământ, de niște exaltați de la Oradea! Bașca, mai erau și niște descoperiri cu certe trimiteri dacice…
Cazul de la Lugașu e simptomatic pentru felul în care autoritățile din România tratează istoria. Nu e de ajuns că cercetarea arheologică e lipsită aproape complet de subvenții, că nu avem săpate procente rezonabile, nici măcar în marile situri, precum Grădiștea de Munte sau Sarmizegetusa romană, dar chiar și puținele descoperiri făcute sunt lăsate distrugerii. Și nu e vorba, cum ar putea părea, în cazul Lugașu, doar despre bătaia de joc față de munca unor pasionați, ci despre bătaia de joc față de patrimoniul nostru național.
Epilog

După dezvăluirea dezastrului de la Urvind, membrii Asociației „Dacia Crisius” s-au văzut prinși, fără voia lor, într-un război care nu e al lor. Inevitabil, au devenit „vedete” – nu pentru descoperirile lor, ci pentru faptul că s-au văzut nevoiți să înfățișeze opiniei publice situația revoltătoare de la Urvind. „Scopul nostru e să colaborăm cu instituțiile de cultură și să le ajutăm cu ce le putem fi de ajutor. Din partea lor să existe deschidere, că noi vom fi acolo. Noi facem ce facem din hobby, dar finalitatea trebuie să fie mult mai înaltă. E vorba despre istoria noastră! Până la urmă, ce descoperim noi e moștenirea tuturor românilor: dorința noastră e ca aceste descoperiri să fie cercetate și cunoscute de toată lumea. Nu ar fi frumos să vină copiii de la școală în excursii și să vadă «Cetățile dacice de pe valea Crișului Repede»?”.
Orice izbândă începe cu un vis. Așa cum visează, săptămână de săptămână, de luni până vineri, detectoriștii orădeni de la „Dacia Crisius”. Vise soldate în fapte: tezaurele descoperite de ei sunt pietre de temelie ale istoriei. Recunoștință și respect!
Fotografii: Asociația „Dacia Crisius”
Felicitări pentru munca dvs de cercetare făcută din dragoste de țară și trecutul nostru !!!
Va dorim succes în tot ceea ce veți întreprinde în continuare, în ciuda piedicilor, birocrației,lipsei de interes a unor oficialități lipsite de simț civic și cultură.
Noi va mulțumim și va însoțim cu gândul de aici de la Cluj.
Sănătate și sa auzim numai de bine mai departe.
Nu va lăsați, de astfel de entuziaști avem nevoie