Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

RODICA CULCER despre… „Bucureștenii au obosit așteptând. Nu mai sunt dispuși să suporte gunoiul și șobolanii”

– Demiterea Renatei Weber din funcția de Avo­cat al Poporului a fost declarată neconstituțională de către Curtea Constituțională. Cum să interpretăm de­cizia? E vorba de binecunoscuta ostilitate a ma­jo­rității judecătorilor de acolo față de actuala gu­vernare, sau argumentele invocate pentru demitere nu au fost bine cântărite de alianța aflată la putere?

– Faptul că decizia CCR a fost adoptată cu una­nimitate de voturi înseamnă că au fost de acord cu ea, și judecătoarele Simina Tănăsescu, fosta consilieră a pre­ședintelui Iohannis, și Livia Stanciu, fosta pre­șe­dintă a ÎCCJ, care de-a lungul timpului s-au opus cons­tant abuzurilor promovate de majoritatea toxică din CCR și nu pot fi suspectate de obediență față de PSD. Până la publicarea motivării CCR, nu ne putem hazarda în subtilități juridice. Desigur, Renate Weber nu a promovat interesul public, ci interesele celor ca­re au numit-o, și anume – PSD și ALDE, și a pus pie­dici actualei guvernări, inclusiv în eforturile aces­teia de combatere a pandemiei. Ne amintim, de pildă, că a cerut spitalelor să dovedească în scris că nu se fac vinovate de „tortură”, în cazul pacienților COVID in­­ter­nați în secțiile ATI. Iar în calitate de euro­par­la­mentar ALDE a apărat cu vehemență abuzurile comi­se de guvernele lui Liviu Dragnea. Prin urmare, pu­tem înțelege dorința guvernului de a o revoca, mai ales că Avocatul Poporului este singurul îndrituit să ata­ce la CCR ordonanțele de urgență ale guvernului, iar Renate Weber s-a dovedit de rea credință față de ac­tuala putere. Asta nu înseamnă însă că poate fi în­locuită abuziv, după bunul plac al politicienilor. Nu în­tâmplător, Comisia de la Veneția a cerut precizări în acest caz președinților celor două Camere. Liderul UDMR, Kelemen Hunor, a declarat public că re­vo­carea doamnei Weber este o decizie politică. Înțele­gem de aici că și actuala coaliție gândește, în prin­ci­piu, la fel ca PSD, și anume, că voința politică este dea­supra legii, iar abuzul este acceptabil, dacă îl pro­movează majoritatea. Probabil că ar fi trebuit schim­bată legea Avocatului Poporului și abia apoi înlocuită Renate Weber, dar UDMR voia neapărat să-și adju­de­ce postul de un membru al ei. Actualii guvernanți nu au fost însă aleși pentru a imita PSD, ci pentru a promova un comportament politic principial și pentru a respecta legea. Păcat că au uitat atât de repede acest lucru.

– Între „aleșii” care dezamăgesc opinia publică se află un om în care ne-am pus mari nădejdi: pri­ma­rul Bucureștiului, Nicușor Dan. Tânărul edil pare blocat în proiect. Cât timp să mai aibă răbdare bucureștenii, pentru a vedea rezultate concrete? Era de așteptat acest început mai greoi, după lunga gu­vernare locală PSD-istă?

– Moștenirea fostului Primar General, Gabriela Firea, este grea și complicată, dar actualul Primar știa acest lucru și a susținut, în campanie, că are soluții la problemele generate de echipa PSD. Iată însă că soluțiile sale au fost doar iluzii, expertiza și curajul în abor­darea frontală a dificultăților dovedindu-se de­ficitare. Astfel, desființarea companiilor bugetofage în­ființate de fostul Primar merge greu; măsurile ur­gente, inclusiv deratizarea și stârpirea țânțarilor au fost mult întârziate; iar traficul infernal al capitalei nu poate fi rezolvat, decât prin instituirea de zone pie­tonale ad hoc, în weekend, pe perioada verii. Cum ră­mâne însă cu expertul american, care a fluidizat tra­ficul la New York, și trebuia să-l fluidizeze și la Bucu­rești? Poate că Nicușor Dan a fost un ong-ist eficient. A fi primar, deci manager, om de viziune și acțiune exe­cutivă, este cu totul altceva, iar noul edil nu pare să fi făcut saltul calitativ necesar. Sunt deja de no­to­rietate reticența sa de a colabora cu primarii de sector și cu consilierii din propria majoritate, incapacitatea de a lucra cu altă echipă decât micul grup de fideli cu care s-a înconjurat, lipsa sa de transparență. Ten­siunile din interiorul USR-PLUS, legate de persoana sa, nu ajută nici ele la buna funcționare a Primăriei. Cei care l-au cunoscut pe Nicușor Dan au știut că nu este potrivit pentru funcția de Primar și au înțeles că el a fost desemnat candidat de Ludovic Orban, pentru că liderul PNL nu dorea să promoveze un om capabil din propriul partid, care ar fi putut deveni un pol de putere care să-i pună probleme. Bucureștenii au fost fentați de liderul PNL, care și-a urmărit propriul interes meschin, nicidecum interesul public. Nu avea deci cum să fie bine pentru bucureșteni. Desigur, la un moment dat, lucrurile se vor îmbunătăți, unele fon­duri europene vor fi accesate, deși nu toate care ar fi fost disponibile, dar totul va fi foarte lent și va pune la grea încercare răbdarea unei populații deja obosite, ca­re nu mai este dispusă, pe bună dreptate, să suporte gu­noiul și șobolanii.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian