Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Tiberiu Boșutar (președinte al ONG-ului „Legea Codrului” (Moldovița)): „Autoritățile sunt complice la jaf”

Războiul pădurilor

„Lupt pentru o cauză dreaptă. Nu mi-e frică”

– Domnule Tiberiu Boșutar, înainte de a vorbi despre situația generală a pădurilor din România, aș vrea să vă întreb dacă dumneavoastră și fa­mi­lia dumneavoastră sunteți bine. Ultima oară când am vorbit, erați după un episod violent: un pă­durar v-a distrus mașina în care vă aflați alături de fiica dumneavoastră…

– Suntem bine, vă mulțumesc pentru întrebare. Eu nu am luat în seamă acel incident, considerând că a fost o întâmplare nefericită… Lupt pentru o cauză dreaptă și asta îmi alungă orice teamă. Dar simplu nu e. Chiar în urmă cu două săptămâni, la o verificare pe care încercam să o fac împreună cu doi însoțitori, ne-am trezit cu drumul blocat de un buștean și cu opt namile care ne-au înconjurat, ame­nințându-ne că ne omoară. Trist este că cinci dintre ei erau silvicultori. Avem probleme tocmai cu cei ce ar trebui să ne perceapă ca pe un sprijin în munca de ocrotire a pădurilor.

– Nu demult, ministrul Mediului, Tanczos Bar­na, declara că „Nu putem vorbi despre tăieri ilegale masive în România.” Să fie adevărat?

– Nici vorbă! Se fură foarte mult din pădurile României! Se fură milioane de metri cubi pe an. Aco­lo unde oamenii legii își fac treaba, sunt iden­tificate zilnic transporturi ilegale de lemn. Zilnic! Am fost la domnul ministru Barna acum câteva săp­tămâni și am discutat față în față. Spre sur­prinderea mea, a fost foarte deschis la dialog. După părerea mea, este foarte prost informat sau sfătuit. Susține, de pildă, că dacă vrem să oprim furtul de lemne, trebuie să-i blocăm pe cumpărătorii de lemn fără acte, deci, să oprim firmele care cumpără lemn ilegal. Nu e suficient! O astfel de idee ține, de fapt, partea silvicultorilor cu probleme. I-am atras atenția că pădurile noastre sunt în gestiunea pădurarilor și cel mai bine ar fi să verifice averile lor, în primul rând, iar cine este prins că a furat să fie dat afară imediat. Nu poți fura lemn fără com­pli­citatea silvicultorului, care îți ridică bariera de trecere la intrarea-ieșirea din pădure, și nici fără complicitatea polițistului, care îți înlesnește ca acel lemn să ajungă în de­pozit. Vă dau un exemplu proaspăt din Su­ceava, de la noi: în zona Fălticeni, a fost prins un camion cu bușteni de peste 50 de metri cubi, fără niciun act. La volan era fiul unui pădurar, și lemnul furat era din fondul forestier… Eu susțin cu tărie că cele mai periculoase firme care se ocupă cu tăieri ilegale sunt cele din anturajul silvi­cul­torilor, că nu ai cum să furi dintr-o pă­dure zeci, sute sau mii de metri cubi de lemn, fără complicitatea celor ce o ges­tio­nează.

„Se fură ca-n… codru”

– Ar trebui un DNA al pădurii?

Jale fără sfârșit

– Nu cred că trebuie creată o nouă instituție. Nu ai nevoie de mari specialiști ca să vezi ce vede orice om simplu: că se fură ca-n codru! Trebuie aplicate pedepse, ho­ții trebuie pedepsiți exemplar. Cei prinși la fu­rat și complicii lor. Pentru asta e ne­voie de voință po­litică. Multe s-ar clarifica printr-un banal con­trol al averilor celor ce lucrează cu pădurea, anga­jații statului. Sunt bugetari silvici care au 2000-3000 de lei salariu lunar, însă dețin proprietăți de milioane de euro! Nu poți să fii pădurar cinstit, cu zece mașini în curte, cu pensiuni, hoteluri și pro­prietăți în Occident! De ce nu sunt știute lucrurile as­tea la București? De ce nu se sesizează responsa­bilii din guvern la problemele astea?

„Autoritățile nu vor să facă controale”

– Acum avem noul program „SUMAL 2”, care monitorizează tăierile de pădure. Cât de eficient este?

– Ar putea fi foarte eficient, doar că statul ne dă cu o mână și ne ia cu două! SUMAL 2 este o pâr­ghie care ar putea fi extrem de bună, dacă ar avea cine să o folosească. Să facem un calcul simplu: în 6 luni de „SUMAL 2”, poliția a verificat 754 de trans­porturi de lemn, din cele 3400 reclamate de cetățeni. Din cele 754 verificate, au confiscat doar 24 de camioane, cu tot cu lemnul transportat. Mă întreb, pe bună dreptate: câte camioane au scăpat fără a fi confiscate, din cele 2.200.000 de trans­porturi câte au fost în total? Acestea sunt datele ofi­ciale. Dar mai avem o mare problemă: oficialitățile se referă la furturile acestea ilegale, doar prin ca­zu­rile reclamate de public! Păi ce treabă are so­cietatea cu felul în care își fac ei treaba? Oamenii reclamă ce este evident și îi revoltă, dar în mod nor­mal, sunt autorități plătite să facă aceste con­troale, statul nu se poate baza doar pe reclamațiile noastre de oameni obișnuiți. Ei pentru ce sunt puși în funcții și plătiți? Autoritățile trebuie să vină cu rapoarte și să prezinte situația concretă și completă, nu să se bazeze doar pe ce reclamă oamenii la 112. Ei ce acțiuni fac? Ce controale fac? Autoritățile văd exact când și de unde pleacă un camion, prin „Su­mal 2” există o hartă clară, la secundă, cu tot ce se taie. Dar autoritățile nu vor să facă aceste con­troale și să verifice pentru că tocmai ei sunt complicii…

– Dvs. ați apelat la autorități, atunci când ați observat nereguli? Cum au reacționat Poliția și Garda de Mediu?

– De multe ori trebuie să mă rog de ei, să insist să vină să constate tăierile ilegale! Parcă am fi în tabere diferite, parcă nu am lupta împreună pentru pă­durile noastre și bunăstarea oamenilor! E incre­dibil cum autoritățile, care sunt de fapt angajate în slujba noastră, a cetățenilor, nu fac altceva decât să dezmintă o realitate pe care o reclamăm noi, oamenii de rând.

„Degeaba identifici tăierea unui arbore secular. La loc nu mai poți să îl pui”

– În acest dezastru al tăierilor ilegale, ați observat și schimbări în bine?

– Da! Ne ajută foarte mult că oamenii au în­ceput să conștientizeze valoarea naturii. Faptul că au sunat la 112, au ieșit în stradă sau au protestat în felul lor, a început să îi sperie pe hoți. Chiar dacă se fură, se fură un pic mai puțin ca înainte. Hoților le e teamă, totuși, să nu fie prinși, pentru că acum li se confiscă pe loc nu doar lemnul, ci și camionul cu care-l transportă și, de obicei, sunt mașini scumpe. Lucrurile merg spre bine, dar foarte lent.

– Din experiența pe care ați acumulat-o la Moldovița, unde tăierile ilegale au dis­părut, ce soluții ați propune la nivel na­țional, pentru stoparea tăierilor ilegale?

– În primul rând, montarea de camere video la ieșirea din fondul forestier. O soluție ieftină și eficientă. Apoi, auto­ri­tățile ar trebui să colaboreze cu noi, so­cie­tatea civilă, să identificăm cât mai repede metodele de furt și să le facem imposibile. Din păcate, la fiecare interviu sau protest al nostru, oficialii nu fac decât să repete la infinit că de fapt nu se fură, că răul nu e chiar așa mare, că exa­ge­răm… Or, noi am dovedit că se poate fura chiar și cu acest sistem foarte bun de mo­ni­to­rizare! De ce nu vor să ia mă­suri, pe pro­blemele concrete, consemnate de noi? Tăierile de păduri ar trebui pre­venite. De­geaba identifici tăierea după ce-a fost fă­cută, că arborele ăla secular nu îl mai pui la loc. Eu nu spun că tăierile ar trebui opri­te total. Spun că orice metru de lemn tăiat din pădure trebuie ales corect și tre­buie fiscalizat, adică plătit legal. Orice lemn iese din pădure „la negru” ge­­ne­rea­ză „bani negri”, adică putere fi­nanciară pentru șmecheri, co­rupți și hoți. Această mafie tre­buie oprită. Ea distruge satele de lângă munte, îi lasă pe oameni fă­ră muncă și alungă tinerii în stră­i­nătate.

Catalin Manole

Născut în 1978, la Călărași, dar crescut în Slobozia, a urmat la Bucurelti studii de Filosofie și Jurnalism. Lucrează ca reporter pentru „Dilema” și „Plai cu Boi”, colaborând în paralel cu BBC, Tele7abc, LA&I etc. În 2002, este declarat Reporterul Anului de către Clubul Român de Presă. Locuiește 3 ani la Paris, unde își aprofundează studiile de Filosofie la Sorbona și efectuează stagii de pregătire la „Liberation” și RFI. În 2005, se alătura echipei de reporteri de la „Formula AS”. „Reporterul are una dintre cele mai frumoase meserii: să pună în cuvinte misterul și emoția vieții”.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian