– Evocare de BOGDAN MIHAI SIMION –
La târguieli, pe Lipțcani

– Ne bate la poartă Crăciunul. Înainte să depeni o nouă poveste din Micul Paris, te invit să fixăm decorul. Să ne întoarcem în iernile de-altădată, când Bucureştiul intra în febra sărbătorilor… Care era atmosfera: se aprindea oraşul de lumini, ca acum? Se dezlănțuia cursa cumpărăturilor, forfota? Ce prăvălii existau pe atunci, ce obiceiuri?
– Sărbătoarea Crăciunului se simțea şi pe străzile înzăpezite ale Bucureștiului. Poate că orașul nu era ornat chiar la nivelul marelui Paris, dar primăria organiza târguri, bâlciuri, centrul capitalei avea o cu totul altă atmosferă decât într-o zi oarecare. Proprietarii de magazine erau negustori destul de umblaţi prin occident, evident că voiau să transpună ceea ce vedeau acolo şi în vitrinele propriilor prăvălii. Spiritul comercial lua amploare. Dacă înainte întâlnirile de familie se făceau la una dintre rude acasă, în perioada Micului Paris, începe să se prefere restaurantul. Deja şi soţul, şi soţia munceau, aveau serviciu, doamnele nu mai aveau atâta timp să gătească. Poate nici dispoziţie, aşa că preferau să iasă cu toţii la un local. Dar nu-şi lăsau casele neornate. Obiceiul bradului împodobit cu globuri și lumânări prindea și la noi, tot mai mult. Iar sub brad, apăreau darurile. În Bucureşti existau deja prăvălii cu mărfuri scumpe, ca acelea de la parterul Magazinului Victoria (sau Galeriile Lafayette). În plus, toţi negustorii de pe Lipţcani erau înfloritori, evrei care aduceau marfă de la Leipzig (de unde şi denumirea străzii). Apar primele reclame la jucării, unele sofisticate şi scumpe. Dar specific pentru darurile de Crăciun erau dulciurile spectaculoase: cărăbuşi cu aripi de zahăr sau găini şi cocoşi de „şocolată”. Ziarele vremii le făceau reclamă obsesiv în preajma Crăciunului. Aşadar, te îmbrăcai la patru ace şi porneai pe Lipţcani, la târguieli. Când mergeau la promenadă, la Șosea, doamnele își etalau nu doar fustele de lână fină, asortate cu dresurile ceva mai groase (dar tot cât să se vadă piciorul!), dar își scoteau la vedere și hainele scumpe, de blană. Blana era eticheta aristocraţiei. Bărbaţii, în schimb, nu mai purtau gulerele de blană de altădată, poate doar unii boieri bătrâni mai voiau să-şi anunţe, astfel, originea aristocratică. Tinerii din Bucureşti erau deosebit de progresişti. Se îmbrăcau occidental, elegant, discret, influenţa orientului, prin care trebuia să epatezi cu tot ce ai mai scump pe tine, dispăruse din rândul lor. Ei voiau să arate degajat, relaxat, precum tineretul din Germania, Franţa… Astfel gătiţi, ieşeau în centru şi făceau turul localurilor, să vadă ce nume de cântăreţ era scris pe afişe. Iar într-o seară precum cea de 25 decembrie, aveau ce alege! Cei mai cunoscuţi artişti făceau ca restaurantele să răsune de romanţe şi de tangouri. Iar între ei, Cristian Vasile, eroul poveștii noastre de azi, a fost, timp de aproape zece ani, cel mai mare!
Cărăruie, cărăruie, care duci la Bucureşti…
– Dacă ar fi să faci o călătorie în timp, în ce local al Micului Paris ai merge să-l vezi cântând pe Cristian Vasile?

– L-aş căuta obsesiv în toate, pentru că, o spun de la bun început: el este muzicianul meu preferat. Îi ador glasul, felul de a intona, avangardismul. Toate acestea m-au influenţat şi pe mine ca artist, într-o măsură mult mai mare decât alte nume de succes ale vremii. Dacă ar fi posibilă călătoria în timp pe care mi-o propui, mi-ar fi plăcut, totuşi, să merg „La Răcaru” . Era în centru, pe strada Ştirbei, în zona Cişmigiului. Acolo a cântat Cristian Vasile prima dată şi de acolo a început succesul său magnific.
– Deschizi uşa…, ce atmosferă găseşti înăuntru?
– După ce tăiai fumul de ţigară cu cuţitul şi te obişnuiai cu aburii localului, trebuia să-ţi faci loc prin mulţime. Cristian Vasile aduna mereu un public extrem de numeros, care plătea considerabil pentru un bilet. Mi-aş fi luat o cană de vin fiert cu mirodenii şi aş fi ascultat, lăsând atmosfera aceea să-mi invadeze toţi porii. Mai ştii, poate că aveam noroc să-mi cânte una dintre melodiile copilăriei sale, precum „Cărăruie, cărăruie”. Mi-l imaginez pe tânărul Cristian lângă un pianist mediocru, ajutându-l pe acesta pas cu pas, şoptindu-i armoniile în ureche. Poate pianistul e puţin pilit, poate nici nu ştie prea bine melodia, iar Vasile îi şopteşte: mi minor, sol, fa… Dar publicul nu vede asta, e în delir, pur şi simplu, când cântă Cristian Vasile: „Cărăruie, cărăruie, care duci la Bucureşti/ Drum ca tine altul nu e, nici în lumea din poveşti./ Te aşterni în cale lungă a truditului meu dor/ Numai dorul laşi să ajungă la căsuţa cu pridvor/ Cale lungă şi frumoasă, cale ruptă de haiduci,/ Numai dorul duce-acasă… Dar pe mine când mă duci?”. La final, patronul localului îl strânge în braţe pe artist în văzut tuturor, aşa, ca să vadă şi „spionii” de la celelalte localuri, care se băteau pentru Cristian Vasile (Zissu şi Roata lumii), că regele tangoului este doar al lui. De fapt, nu era aşa: pe „capul” lui Cristian Vasile se dădeau adevărate licitaţii, iar el semna pe câte şase luni cu patronul restaurantului care oferea mai mult. Personajul poveştii noastre de azi înţelesese perfect capitalismul.
– Cristian Vasile a venit și el pe-o „cărăruie” la București. De unde a venit în Capitală?

– Vasile a avut o copilărie complicată. Născut în 1908, era fiu de judecător din Brăila, dar tatăl său era mereu plecat, trimis cu serviciul ba la Constanţa, ba la Hârşova… Cu siguranţă că mama, Cristian şi fratele său o duceau mai bine decât majoritatea brăilenilor, dar lipsa unei figuri bărbăteşti în copilărie a cântărit în inima lui. Să nu mai spunem cât de greu trebuie să-i fi fost în liceu, când tatăl său a murit. Judecătorul Gheorghe Vasile a fost unul dintre eroii de la Mărăşeşti. S-a stins pe front, chiar în teribilul 17 august 1917. Însă capul familiei fusese precaut: încorporat la Balcic, luptase la Topraisar, și când și-a dat seama de pericolul războiului, şi-a mutat la timp familia în Iaşi. Aici a auzit copilul Cristian Vasile prima dată cântece precum „Cărăruie, cărăruie”, rostite cu jale de alţi deportaţi, aici a auzit de textierul Ion Manu care, la rândul său, era prieten bun cu Ion Minulescu. Tocmai apăreau primele semne ale simbolismului în artă şi curentul acesta i s-a potrivit mănuşă sensibilului Cristian Vasile. Să mai spunem doar că la şcoala din Brăila a fost coleg de bancă cu Mihail Sebastian. Cât de mică era lumea, dar ce selectă…
Un succes fulminant

– Cum a început atracția lui Cristian Vasile pentru muzică?
– A fost înnebunit după muzică de foarte mic. Mama lui îl ducea la toate spectacolele de operă şi operetă din Brăila. Ori că-i plăcea mamei muzica, ori că simţea nevoia să iasă în lume, casa fiindu-i pustie fără bărbat… Cert este că, încă de la şase ani, micul Cristian dirija în joacă toate grupurile de copii de pe străzile din jurul casei. Tot copil fiind, la unul dintre spectacolele la care-l ducea mama, l-a văzut şi pe marele tenor Nae Leonard, prestigiosul nume al companiei de la Galaţi, tenor german, celebru în absolut toate cercurile aristocrate ale vremii. „Prinţul operetei” i se spunea. Cristian Vasile a fost fascinat. Nu neapărat de vocea marelui tenor, ci mai ales de felul în care îl priveau oamenii. Adoraţia publicului pentru Nae Leonard a fost punctul de cotitură din viaţa viitorului artist Cristian Vasile. Vraja aceasta l-a urmat toată cariera lui strălucită. Să nu uităm că jurnaliştii din anii ’30 au ajuns să-l numească pe Cristian Vasile „Leonardul tangoului”, pentru că succesul lui Nae Leonard pe scena lirică a fost egalat, pe cea a muzicii uşoare, de Cristian Vasile. Mai mult, cei doi aveau un timbru vocal asemănător.
– Cristian Vasile s-a afirmat muzical într-o epocă în care bătălia se dădea între trei grei: Jean Moscopol, Titi Botez, Zavaidoc. Cum a țâșnit printre ei?

– Prin talent pur, în primul rând. Apoi prin muncă, îndrăzneală şi multă inteligenţă. În 1926 a plecat la Bucureşti să se înscrie la Conservator. A intrat, dar nu s-a ţinut de şcoală. Nu i-a plăcut. Din primul an, prefera deja să cânte romanţe şi tangou prin localuri, vrăjit de admiraţia crescândă pe care o primea din partea publicului. Cu fiecare seară, aduna tot mai multă lume: nu e glumă că începea spectacolul cu cincizeci de spectatori şi-l termina cu cinci sute. Era anunţat pe afişe, iar oamenii dădeau năvală. Nici că s-a mai pus problema studiilor, când, în aprilie 1931, a semnat cu casa de discuri „Odeon” de la Berlin, iar apoi, la finalul anului, a primit o ofertă mult mai bună: „Columbia Records”, casa de discuri americană. Reprezentanţii acestor coloşi din industria muzicală a vremii trimiteau iscoade în toate capitalele europene, mai ales acolo unde se vindeau bine discurile lor. Aşadar, „La Răcaru” în restaurant erau şi aceşti căutători de talente, ascunşi printre consumatori. Cu cât succesul era mai mare, cu atât aveai şansa enormă să semnezi cu ei. Or, succesul lui Cristian Vasile era colosal – a fost absolut adorat, iubit peste orice măsură imaginabilă! Dovadă stau următoarele fapte: în perioada interbelică, Cristian Vasile a fost cel mai bine vândut artist român şi muzicianul care a înregistrat cel mai mult: 142 de discuri înseamnă 284 de melodii, toate între 1931 şi 1940, pentru „Columbia Records”. Enorm! A interpretat nişte melodii superbe, a cântat de la o mulţime de compozitori, ajungând până la Efim Sclearov, cel mai cunoscut compozitor din Cernăuţi, care a compus pentru marele Pyotr Leshchenko, regele tangoului rusesc. Astfel era văzut şi Vasile în Europa, ca regele tangoului românesc, aşa cum Gardel era al celui argentinian. Zece, cincisprezece de astfel de „regi” erau pe toată planeta, iar asta spune enorm despre talentul lui Cristian şi impactul pe care l-a avut. Perioada lui de glorie a coincis cu valul de „tango craze” care cuprinsese Europa, dar el nu a cântat numai tango. Are romanţe minunate, foxtrot, blues. Imaginaţi-vă că a imprimat cu Orchestra Simfonică de la Berlin „Valurile Dunării” al lui Johann Strauss, cu versuri în limba română! Fabulos!
Morfina iubirii

– Talentul său era dublat şi de o frumuseţe fizică aparte, „americană”, gen Robert Tylor, marele actor de la Hollywood. Conta și acest aspect pentru rețeta succesului?
– Deşi poate că nu sună etic astăzi, în perioada interbelică era obligatoriu să fii frumos ca să faci carieră artistică. Ce-l scotea pe el în evidenţă între aceşti bărbaţi extrem de chipeşi era candoarea. Transmitea o anume inocenţă, o gingăşie în cântarea lui, care era cumva în răspăr cu eroticul versurilor, unul destul de explicit pentru vremea respectivă. Cu glasul acesta de catifea Vasile cânta „nebunii”, precum tangoul morfinei. „Morfina e otrava adusă din bătrânul orient… balsamul sufletelor suave… plăceri tirane, morfină dai doar tu…, tu eşti otrava, tu eşti plăcerea, tu eşti lumina…”, vă daţi seama cum suna asta în puritanismul perioadei? El cânta despre amor deşănţat, despre virtuţile minciunii. Suntem, totuşi, abia în anii ’30, dar încă de pe vremea aceea, succesul aparţinea celor îndrăzneţi, celor care uimeau, care creau mode. Glasul lui de copil inocent rostea nişte năzdrăvănii incredibile, iar femeile leşinau, pur şi simplu. Îl iubeau de se topeau pe picioare. Nu a fost, aşadar, promotorul castităţii, dar nici nu a fost un desfrânat. Unele guri rele spun asta, însă eu nu sunt de acord.
– A şi iubit acest idol al femeilor, sau doar s-a lăsat adorat?

– Nu a fost însurat niciodată, dar a iubit. În 1932, a cunoscut-o pe Francesca Frangula, o tânără evreică cu ochi frumoşi, din Roman. Femeia aceasta a divorţat imediat de bărbatul ei italian, ca să fie cu Vasile. Relaţia a durat numai vreo şase luni, timp în care i-a cumpărat însă femeii casă în Primăverii, mobilată cu piese aduse direct de la Paris. Cred că acesta era un semn de iubire din partea unui artist care, oricum, era mereu plecat, nici vorbă să aibă vreme de casă sau de familie. Dar îşi permitea să fie atât de generos, pentru că succesul îi aducea câştiguri enorme. Ca să înţelegem măsura lor, vă spun că un artist precum Cristian Vasile putea ajunge la venituri de două milioane de lei pe an, când un secretar de stat câştiga optzeci de mii. Iar pe el chiar „se citea” avuţia. Îşi asorta întotdeauna cromatic batista de la piept cu tonul costumului, făcea asta şi dacă ieşea la promenadă, nu numai pe scenă. „Ton sur ton”, cum se spune în lumea modei: orange închis – orange deschis, albastru închis – albastru deschis, nuanţe completate cu cămăşi Oxford, de la „Arrow”, unele exclusiviste în Europa. Veste şi costume nemţeşti, iar la mână avea ceas Rolex Cellini. Din câte ştiu, acest ceas există azi la „Muzeul Colecţiilor de Artă”. Locuia cu chirie pe Calea Victoriei, lângă micul sediu pe care „Columbia Records” îl avea la Bucureşti, într-un bloc care există şi azi – vizavi de Palatul Telefoanelor. Clădirea era proprietatea boieroaicei Apostolescu. Zi de zi se adunau admiratoarele la intrare, zi de zi le alunga această doamnă. „Cristiane, vrei să mă bagi în mormânt?!”, striga la el de la parter, gonind domnişoarele înflăcărate. Erau înnebunite după el, mai ales pentru că eleganţa lui venea cu o atitudine de adolescent nedumerit, de ziceai să rămăsese blocat la nouăsprezece ani. Ochii, însă, ochii trădau o agerime extraordinară, el chiar fiind un bărbat deosebit de inteligent, cu mult simţ al umorului şi… foarte blând. Cum cânta, aşa şi vorbea: catifelat. Ei bine, în timp ce d-na Apostolescu făcea „curăţenie” între admiratoare, mama lui Cristian, rămasă la Brăila, îl suna săptămânal, rostind mereu aceeaşi întrebare: „De ce nu te însori, Cristiane?”. Cu siguranţă, văduva singură şi demnă din conacul de pe malul Dunării era nemulţumită că băiatul ei talentat și celebru nu terminase Conservatorul şi nu devenise tenor, aşa cum îi proiectase ea viitorul. Iar faptul că el refuza categoric însurătoarea trebuie că o necăjea o dată în plus pe bătrâna doamnă Vasile. În ciuda a ceea ce se scrie în literatura de ficţiune sau prin articole obscure pe internet, care îi atribuie fel de fel de neveste, Cristian Vasile, la fel ca şi Jean Moscopol, au fugit de însurătoare ca dracu de tămâie, şi nu au ajuns niciodată în faţa ofiţerului de stare civilă.
Ultimul „Orient Express”

– Există totuşi o tristeţe permanentă în glasul marelui Cristian Vasile… Cum ți-o explici?
– Sigur l-a urmărit lipsa tatălui şi înstrăinarea refugiului, aceste lucruri se simt puternic în multe cântece şi în felul său de a fi. Faptul că nu voia să se însoare, că trăia intens numai şi numai pentru muzică denotă şi multă singurătate. Este o povară a artistului aceea de a fi solitar, izolat pe scenă. El pare înconjurat mereu de oameni, joacă perfect fericirea, dar singurătatea este de fapt marea lui durere. Dar mie nu-mi place să-l judec pe Cristian Vasile printr-o analiză din aceasta, freudiană. Artistul meu preferat a fost un om remarcabil şi un cântăreț desăvârşit, şi asta trebuie să rămână în urma lui. Era mereu perfect acordat, îşi cunoştea fără greş posibilităţile vocale şi citea foarte repede partituri. Repeta cântece pentru înregistrări şi pe tren, în drum spre Viena, pentru că voia să fie perfect pregătit. Vă rog, aşadar, să vi-l imaginaţi pe frumosul Cristian Vasile singur, într-un compartiment de tren de lux, cu toate partiturile înşirate în jurul lui. Doar cu puţină imaginaţie, îl putem auzi fredonând în barbă mici acorduri, ca să se asigure că-i iese totul ţiplă. Un artist român desăvârşit, cântând în Orient Express, pe drum spre cele mai mari case de discuri din lume!
– O imagine apoteotică, sfârșită prematur și dramatic, prin instaurarea comunismului…

– Aşa este, aproape că nici nu-mi vine să derulez fiecare amănunt al celei de-a doua jumătăţi a vieţii lui Cristian Vasile, care se înscrie în panoplia de drame ale epocii interbelice. Pe lângă schimbarea de regim politic, marele artist era şi grav bolnav. Cântase toată tinereţea joi, vineri, sâmbătă, duminică… Se odihnea sporadic şi fuma ca un nebun. La fel ca în cazul Mariei Tănase, s-a îmbolnăvit de tuberculoză, la începutul celui de-al doilea război mondial. Se dovedeşte că tutunul a fost păcatul interbelicilor. La debutul bolii, în primele săptămâni, l-a îngrijit o admiratoare, probabil una dintre cele care o deranjau pe doamna Apostolescu, la uşa blocului în care locuia. Apoi, bătrâna sa mamă l-a dus la conacul familiei din Sinaia. Cum se întrema puţin, o lua iar „pe cărăruie” spre Bucureşti. Mai avea cântări în localuri, dar de semnat contracte cu patronii acestor restaurante nu a mai reuşit după 1943. Se schimba şi muzica, se schimba şi moda, succesul era acum al lui Gică Petrescu sau Mia Braia. Vasile era bolnav, iar show business-ul se dovedea încă de pe atunci o afacere de mare cruzime: cât eşti pe val, te ţine în puf, când ai căzut, te îngroapă. S-a înrolat pe front, cu o formaţie ce le cânta răniţilor, ajungând până pe malurile Donului, departe, în Rusia. Dar era prea sensibil pentru atrocităţile războiului, aşa că s-a întors la Sinaia. Apoi au venit comuniştii și i-au confiscat absolut tot, direct de la mână i-au luat celebrul ceas Rolex. Nu a făcut închisoare politică, dar l-au lăsat sărac lipit. S-a perindat prin ţară, cu diferite servicii banale.

Îl găsim angajat într-o întreprindere pe la Galaţi, uitat de lume, iar în 1974 a murit la Sinaia, de tuberculoza căreia i-a supravieţuit, totuşi, treizeci de ani. Povestea lui Cristian Vasile e tristă, pentru că simbolizează chiar trecerea noastră de la capitalism la comunism. În cântecele lui putem auzi forfota, efervescenţa, nebunia, decadenţa şi frumuseţea Micului Paris. Adică a unui oraş din estul Europei, înainte ca, pentru următorii patruzeci şi cinci de ani, să-și stingă luminile. Din drag de el, tot cu lumina stinsă, voi asculta, ca în fiecare Crăciun, romanţele lui Cristian Vasile. Scârţâitul patefonului te duce în aburii unei lumi trecute, dar una în care românii parcă au strălucit mai mult ca niciodată.
(Fotografii din arhiva personală Bogdan Mihai Simion)
Deci, departe de fabulaţii de genul de genul „amor nebun” după o… demimondă ţigancă numită Zarada, căreia i-ar fi tăiat gâtul cu briciul un criminal tocmit de către un solist concurent, iar Cristian Vasile, înnebunit de durere ar fi mâncat cu linguriţa… cenuşa iubitei (incinerate la Crematoriu)), apoi ar fi încercat să se sinucidă bând sodă caustică – a scăpat, dar a rămas fără voce… După război, cică ar fi lucrat la un teatru (parcă din Piatra Neamţ) – omul care trăgea cortina!… O astfel de „poveste”, o ficţiune literară, a scris Mircea Cărtărescu, iar legenda a fost întărită de o ecranizare (adaptare liberă) realizată de către Sergiu Nicolaescu!… De această dată, „Literatura bate Viaţa!”…