Darurile ursitoarelor

„La noi, la români, se zice că la naștere vin cele trei ursitoare. Prima dintre ele i-a dăruit istețimea. A venit a doua și i-a oferit frumusețea. La final, cea de-a treia i-a dăruit nemurirea. Nimeni din casă nu a înțeles, atunci, ce însemna asta. Că doară un om de rând – darmite un biet copil de țăran, din familia lui Vasile Toderoiu, nu poate trăi veșnic… Priviți aici, pe latura aceasta a mausoleului, e scena nașterii ei, iar sus e portretul, frumos încadrat de ramuri de măslin, care simbolizează tocmai nemurirea – darul pe care, la naștere, nu l-a înțeles nimeni. Pe celelalte laturi sunt scene din viața satului în care a crescut eroina, sunt scene din luptele la care a luat parte, iar pe ultima latură, e scena dramaticului ei sfârșit”, îmi explică, emoționată, doamna Luminița Dragomir.
Înconjurăm de mai multe ori mausoleul Ecaterinei Teodoroiu din Târgu Jiu. Monumentul domină frumoasa piață centrală: un monument impozant, puternic dar simplu, întocmai după chipul și asemănarea eroinei ce-și doarme somnul de veci între plăcile grele din travertin. Specialist la Muzeul de Artă, Luminița Dragomir mi-ar putea vorbi ore în șir despre viața Ecaterinei Teodoroiu, numai descifrând simbolurile săpate în piatră, pe cele patru laturi ale mausoleului, de marea sculptoriță Milița Pătrașcu. Dar dincolo de pasiunea expertului în artă, mai e ceva ce ține vie emoția cu care vorbește: distinsa doamnă din fața mea e strănepoata Sabinei, sora cea mică a Ecaterinei Teodoroiu! Bucuroasă să afle că suntem pe urmele strămoașei sale celebre, doamna Dragomir a venit într-un suflet la întâlnirea din Centru, gata să depene povești neștiute pe care le-a aflat de la străbunica sa, despre eroina din primul război mondial, căreia ursitoarele i-au proorocit, pe lângă alte daruri alese, nemurirea.
Cătălina: istoria la persoana întâi

Când vrei să afli lucruri noi despre marii eroi ai României, nu ai decât varianta de a te zidi între pereții unei biblioteci, între ceasloave cu pagini îngălbenite, documente de epocă sau studii savante. Fiecare detaliu inedit e un filigran ce rotunjește aura acestor sfinți ai neamului. Dar documentele sunt reci, iar emoția evocării se pierde. Încât să afli în ziua de azi oameni care să știe mersul lucrurilor „la mâna întâi” e lucru mare. Mărturiile lor sunt neprețuite: de aceea, când am aflat că la Târgu Jiu trăiește o rudă a Ecaterinei, am hotărât să las deoparte cărțile, curios să aflu povestea eroinei „la persoana întâi”. O poveste plină de cutremur sentimental, spusă de cineva care luptă să țină trează memoria dragei Lili Teodoroiu, așa cum a aflat-o în familie.
„Puțină lume știe, dar pe Ecaterina Teodoroiu o chema, de fapt, Cătălina Toderoiu. «Cătălina Vasile Toderoiu», așa scrie, negru pe alb, în certificatul de naștere! Abia mai târziu apare, prin foi matricole și prin documente din război, varianta Ecaterina Teodoroiu. Dar pentru noi, în familie, ea e Cătălina. Așa o pomenim, cu numele de botez, și la slujbe, și la parastase! Cătălina sau Lili, cum îi spunea străbunica mea, Sabina”, mărturisește Luminița Dragomir.
E o amiază îmbietoare de primăvară, doar clopotele bisericuței din Centru, care-i cheamă pe credincioși la slujbă, sparg liniștea solemnă din jur. O atmosferă creată parcă anume pentru ca evocările doamnei Luminița Dragomir să capete mister și aură de poveste.
Primul dar: istețimea

„Copilă fiind, credeam că străbunica îmi zicea, așa, niște povești de prin cărți. Îmi zicea, ba despre război, ba despre foamete, ba despre cât de greu o duceau oamenii pe vremuri. Mai apoi, mi-am dat seama că, de fapt, ea îmi zicea povestea familiei sale… Toderoii erau zece suflete înghesuite în două cămeruțe. Opt copii și doi părinți! Cătălinei nu i-a fost ușor să ajungă unde a ajuns, doar că așa cum povestea străbunica, primul dar pe care i l-au făcut ursitoarele Cătălinei a fost istețimea. Nu era pe tot Jiul fată mai deșteaptă decât ea! Lili era mândria familiei: îi plăcea să cânte, scria poezie, visa să fie învățătoare și își dorea enorm să se întoarcă acasă, să-i ajute și pe ceilalți copii din sat să prindă dragul de carte”.
Apucasem să vizitez, ceva mai devreme, casa memorială a eroinei, și imaginile expuse acolo mă ajută să am documentația potrivită pentru povestea pe care o ascult. O căsuță veche, de dinainte de 1900, care își merită întru-totul statutul de muzeu. Cultul Ecaterinei Teodoroiu, care începuse încă din timpul vieții, a făcut ca această căsuță din vechiul sat Vădeni, azi cartier în Târgu Jiu, să rămână așa cum a fost acum un veac, pe când străbunica Sabina, pe-atunci copilă, se hârjonea cu sora ei mai mare, înainte ca aceasta să plece „la oraș”, ca să-și urmeze visul.
Pe un perete e prinsă, într-un tablou, o parte din familie. Chipurile părinților, oameni frumoși și tineri, străluminează ca două icoane, încălzind spațiul. În bucătăria strâmtă, scăunele de toate mărimile stau roată în jurul mesei joase. Ca să aibă ce le pune în străchini copiilor, Elena și Vasile Toderoiu munceau de dimineața până seara pe moșia marelui boier Dumitru Pleniceanu. „Copiii se creșteau între ei. Cătălina i-a fost ca o mamă Sabinei. Îmi povestea străbunica cu mare drag cum îi împletea cosițele în serile lungi de iarnă, cum îi citea basme la gura sobei”.
Ca să mai câștige un bănuț pentru familie, Cătălina lucra și ea, ca fată în casă, la conacul Plenicenilor. „Asta o știu de la străbunica: de la o vreme, comportamentul Cătălinei dădea de bănuit. Jumătate de ceas sau o oră pe zi, Lili dispărea. Dispărea, pur și simplu! Boieroaica s-a gândit dacă nu cumva, în timpul ăsta, fata fură din casă sau mănâncă pe ascuns prin vreo cămară. O urmărește și rămâne mută: Cătălina se ascundea în biblioteca boierului și citea, pe furiș, punea cartea la loc și relua lectura a doua zi, până termina câte un volum. Atât de impresionată a fost boieroaica, încât a decis să-i plătească fetei o școală bună, la oraș. Cât era ea de isteață, fără banii familiei Pleniceanu, Lili nu avea cum să ajungă unde a ajuns. A studiat la școala româno-germană din Târgu Jiu, apoi a făcut gimnaziul în București, lângă Cișmigiu. Lumea are imaginea aceasta băiețoasă a Cătălinei. Dar Cătălina era o fire romantică”. La gimnaziu, la București, la ceremonia de premiere, Cătălina îi uimește pe toți cântând la vioară balada lui Ciprian Porumbescu. Ea, o fată de la țară, care tot anul umblase printre fiice de mari boieroaice, numai în costumul popular pe care i-l țesuse acasă mama Elena…
Al doilea dar: frumusețea

Doamna Luminița Dragomir are dreptate: gestul Băncii Naționale de a pune, în premieră, imaginea ei, pe bancnotele de 20 de lei a readus, în prim-plan, personajul Ecaterina Teodoroiu. Un bun prilej să realizăm, încă o dată, cât de puține știm, de fapt, despre eroii noștri. În albumele de familie pe care le răsfoiesc, alături de strănepoata sa, Cătălina apare în ipostaze complet inedite: senină, cu ochi scăpărători și cu părul până la brâu, zâmbind, dezinvoltă, aparatului de fotografiat. O frumusețe care învinge timpul: într-una dintre fotografiile din adolescență apare în ținută de pension, veselă, zâmbitoare, întinsă în iarbă alături de un cățel. În altă imagine, poartă uniforma de cercetaș. E, de-acum, o domnișorică în toată puterea cuvântului! Poartă pantofi cu toc, o fustă ce trece dinjos de genunchi, cămașă cu cravată roșie, sprijinind, cumva premonitoriu, o spadă înaltă. Privirea, „amestec de duioșie feminină și de vigoare bărbătească”, cum ne-o descriu scriitorii epocii, bate departe, în zări…
Din perioada aceasta, a primelor îndrăgosteli, ne-au rămas și câteva dintre încercările literare ale lui Lili: „Gândul meu la tine/ Sboară-n noaptea largă/ Pe nisipul din grădină/ Fermecată de-al tău dor/ Am prescris cu voie bună/ Te iubesc și te ador”. În anii aceștia de București, în foile matricole apare pentru prima oară numele de Ecaterina Teodoroiu. Și tot de atunci apar limpede ambiția fetei din Vădeni, neastâmpărul ei. Deși visa să devină învățătoare, face și cursuri de infirmieră. În paralel, se înscrie în asociația cercetașilor români. Devine repede fruntașă în cohorta „Păstorul Bucur”.
Însă războiul îi amână visurile. În 1914, Cătălina se întoarce la Târgu Jiu și se transferă în cohorta de cercetași „Domnul Tudor”, iar din 1916, după intrarea României în Marele Război, ajută, ca infirmieră, la îngrijirea răniților. „Făceam clasa a V-a de liceu la București când, cu ocazia războiului, m-am înscris în prima asociație a cercetașelor românce, pentru a-mi servi cât de puțin țara, în împrejurări grele”, scria Ecaterina într-un memoriu înaintat superiorilor din armată.
De mică e măcinată de un foc lăuntric, e mereu în acțiune, gata oricând să sară pentru ceilalți, așa cum citise despre marii eroi ai neamului, în tomurile groase, cu coperte din piele fină, din biblioteca boierului Pleniceanu. La nici 20 de ani, „domnișorica Lili” din Vădeni simte că, o dată cu războiul, vremea istoriilor din cărți a trecut. E timpul acțiunii, iar Cătălina, cu patima și entuziasmul vârstei, e gata să-și dea viața pentru fărâma de pământ pe care părinții ei își vărsau, zi de zi, sudoarea frunții!
Sub protecție regală
În jurul Ecaterinei Teodoroiu s-au născut, încă din timpul vieții, tot felul de legende. Se spune că ar fi fost în prima linie a voluntarilor care au apărat podul de pe Jiu, pentru a stopa avansul trupelor austro-ungare spre București. Se spune că, tot în timpul luptelor din Valea Jiului, impresionat de curajul cu care fata se avânta să ajute răniții în bătaia gloanțelor, Ioan Dragalina i-ar fi dăruit mantaua sa de general, să-i țină de cald, într-o după-amiază ploioasă de front. Se spune că, mai târziu, când deja lupta cu arma în mână, a pus la cale o teribilă ambuscadă, vorbindu-le în nemțește atacatorilor, pentru ca tovarășii săi să scape dintr-o încercuire…
Cert e că Ecaterina Teodoroiu se remarcă încă înainte de înrolarea oficială pe front, iar faptele ei devin repede cunoscute. Prin prezența sa de spirit, câștigase definitiv simpatia Casei Regale. Regina Maria o chema adesea la București și îi strecura, de fiecare dată, niște bănuți, din care Ecaterina cumpăra cele trebuincioase bieților soldați de pe front. „Lunar se prezenta la Maiestatea Sa Regina, de unde i se dădea suma de lei 400; acești bani nu-i cheltuia pentru ea, ci ajuta soldații, ridicându-le traiul cu ce se putea cumpăra în acele timpuri”, notează un camarad.
La fel de cert este că, în toamna lui 1916, după ce se întoarce de la Casa Regală, află că fratele ei luptă în zona de munte a Olteniei, în Regimentul 18 Gorj. Fratele Nicolae era sufletul Cătălinei. Merge să îl caute și rămâne un timp prin preajma lui. Nicolae o învață cum să mânuiască arma, iar Ecaterina stă cot la cot cu el, fiind un exemplu pentru soldații din jur. Apoi, cei doi frați se despart: Nicolae Toderoiu e trimis în misiune, Cătălina se întoarce la posturile sanitare. Câteva zile, nu mai află nimic despre Nicolae. Până când, coborât pe targă dintr-o ambulanță, un coleg de companie al lui Nicolae îi dă vestea cea neagră: „Cătălino, Nicolae nu mai e!”. În zilele următoare, fata nu mai are astâmpăr. Ține morțiș să găsească trupul fratelui și nu se lasă până nu-l găsește. Se zice că, după ce l-a îmbrățișat pentru ultima oară pe Nicolae, Cătălina i-a luat arma și cartușele și s-a legat prin jurământ că îi va ține locul pe front. Nici rugămințile mamei Elena, nici povețele tatălui Vasile, nici ochii pierduți în lacrimi ai mezinei Sabina n-au putut-o întoarce din drum…
Viteaza domnișoară Ecaterina
– Doamna Luminița, circulă povestea aceasta, că Ecaterina Teodoroiu și-a pierdut pe front trei frați, și că a mers în luptă să îi răzbune. Care e adevărul? Până la urmă, ce a împins-o în luptă pe Cătălina?

– Unul dintre falsurile care circulă, inclusiv prin cărți, este că eroina și-ar fi pierdut trei frați în luptele din Primul Război Mondial. L-a pierdut doar pe Nicolae, fratele de care, într-adevăr, era foarte apropiată. Un alt frate a murit tot în perioada respectivă, dar de boală, nicidecum în război. Ce a împins-o în luptă pe Cătălina? Cunoscând bine familia, eu vă spun că așa erau crescuți tinerii pe atunci, în iubire de țară și credință în Dumnezeu. Aveau o dragoste de glie pe care greu o mai putem înțelege azi. Dragostea de glie era ceva palpabil pe atunci. În plus, cei de atunci chiar credeau în viitorul acestui popor, pentru asta luptau!
Moartea fratelui Nicolae o zdruncină puternic pe Cătălina, doar că, în loc să-i strecoare teama în suflet, îi dă încă mai mult curaj să se avânte spre prima linie a frontului. Cere cu insistență înrolarea ca soldat în Regimentul 18 Gorj, dornică să lupte chiar în locul fratelui căzut la datorie. Deși femeile nu erau văzute cu ochi buni în rândul armatei, Cătălina e primită, într-un final, ca soldat voluntar. Își dovedise din plin calitățile la cursurile de instrucție, așa că i se dă dreptul de a purta haine ostășești. Își taie cele două frumoase codițe din pozele de adolescență, își pune ochelarii, deveniți celebri, ca să vadă mai bine cătarea puștii, își trage pe cap o cască de metal și, în bocanci cu câteva numere mai mari, începe să mărșăluiască mai abitir ca cei mai aprigi soldați.
În noiembrie 1916, după ce provoacă ambuscada care-i scapă din încercuire pe colegii săi, Ecaterina cade prizonieră. Darul istețimii o scoate din nou în prim-plan pe fetișcana din Vădeni. „Prima oară a fost rănită când a fost luată prizonieră la nemți. A scăpat pentru că ea aici, în oraș, a făcut școala de fete româno-germană. Știind limba germană, a înțeles ce vorbeau nemții, iar când a prins momentul prielnic, a fugit. Atunci, în evadare, a fost rănită la un picior. A ajuns în zona românească, nici n-a așteptat să se vindece bine, că s-a întors pe front. La luptele de la Filiași a fost din nou rănită, la ambele picioare, de un obuz”, continuă Luminița Dragomir poveștile de familie. „Bocancii largi erau năclăiți de noroi și sânge. Rănile deschise sângerau îngrozitor”, notează unul dintre soldații care duceau răniții spre spitale. Din pricina rănilor grave, e trimisă la Craiova, apoi direct la Iași, unde se retrăsese armata română după ofensiva inamicilor.
Verigheta din teiul lui Eminescu

„Am găsit și liceul, care e pe locul spitalului în care a fost internată Cătălina”, îmi spune însoțitoarea mea. Doamna Luminița a studiat la Iași și, ca toată lumea, s-a plimbat de-atâtea ori pe sub teiul lui Mihai Eminescu. Dar pentru Luminița, Iașii și teiul lui Eminescu au o semnificație mult mai personală: acolo, la Iași, Cătălina lui Vasile Toderoiu din Vădeni a trăit cele mai frumoase momente ale vieții sale. În pragmatismul ei, care decupează tot ce nu-i folosește, istoria pe care am învățat-o despre Ecaterina Teodoroiu a lăsat deoparte cea mai caldă și mai umană parte a scurtei sale vieți. „Un amănunt care se știe prea puțin: în spitalul de la Iași, Cătălina și-a găsit iubirea vieții ei, pe sublocotenentul Gheorghe Pănoiu, oltean, ca și ea. Cătălina, îmi zicea străbunica Sabina, era din cale afară de ambițioasă. Doctorii i-au spus că va dura ceva timp recuperarea după rănile grave de la Filiași. Dar ea, vezi-ți de treabă!, nu a avut răbdare. Se mișca de colo-colo, ca să grăbească recuperarea, până când, într-o zi, a căzut pe scările spitalului. Un tânăr chipeș a sărit imediat să o ridice și privirile li s-au întâlnit. Nu am nicio îndoială, a fost dragoste la prima vedere!”, spune zâmbind, la fel ca și eroina ei, doamna Luminița.
„Am fost peste tot pe unde au dus-o pașii pe Cătălina, dar nicăieri n-am retrăit cu mai mare emoție povestea ei, decât la Iași. Străbunica Sabina mi-a arătat scrisorile pe care draga de Lili le trimitea acasă, la Vădeni. Spunea că se simte mai bine, că a cunoscut pe cineva drag acolo și că a fost cerută în căsătorie. N-avea Gheorghe Pănoiu, bietul, bani de verighete sau de inele pe sărăcia din timpul refugiului de la Iași! Și atunci, îmi povestea străbunica, Gheorghe i-a dăruit Cătălinei un inel pritocit dintr-o rămurică din teiul lui Eminescu. Nu vă puteți imagina cât mă bucură faptul că Lili a noastră a avut parte de momentele astea frumoase! Să mori la 23 de ani…”.
Al treilea dar: nemurirea

„Cât a fost în spital, Regele Ferdinand a hotărât să o ridice pe Ecaterina Teodoriu la gradul onorific de sublocotenent. Pe 10 martie 1917, a fost decorată cu medalia de război «Virtutea Militară» și a fost ridicată în grad, devenind prima femeie-ofițer din armata română. Pe lângă minunata ei poveste de dragoste de la Iași, mă bucur enorm că a trăit și bucuria asta. Și că a trăit-o în timpul vieții ei, scurtă, cât a fost”.
După decorarea de către Rege, Ecaterina Teodoroiu devine unul dintre simbolurile rezistenței românești. Se întoarce pe front alături de Gheorghe Pănoiu, care lupta și el în același regiment. „Mergea pe jos, lângă doi ofițeri călări, cu arma la bandulieră, cu tot echipamentul îngreutor al unui soldat, deși gradul ofițeresc o scutea de aceasta. La toate marșurile a mers pe jos, în fruntea plutonului său, pe care-l antrena prin exemplul și însuflețirea sa patriotică, totdeauna neobosită și cu moralul ridicat”, o descriu tovarășii de arme.
„Pe 22 august, când trupele se pregăteau de asalt în zona Vrancei, locotenentul Pănoiu a rugat-o pe Lili să rămână în spatele frontului, să nu-și bage compania în față. Știa că urma o zi grea, poate simțea, poate știa ceva. Dar Cătălina i-a zis că sub nicio formă nu poate să rămână în spate”. Plutonul comandat de sublocotenentul Ecaterina Teodoroiu e scos din rezervă și introdus în luptă în seara zilei de 22 august.
Cu arma în mână, Ecaterina e în frunte: „Înainte, băieți, nu vă lăsați, sunteți cu mine!”. Chiar în acel moment, o rafală de mitralieră seceră grupul de temerari care o urmau pe Ecaterina. Câteva clipite peste câmpul de luptă se lasă o tăcere de mormânt. Mai târziu, un vuiet de voci omenești cuprinde dealurile ce coboară spre râul Zăbrăuț: „A murit domnișoara sublocotenent! A murit domnișoara sublocotenent!”. Trupul neînsuflețit al Ecaterinei e dus de brancardieri la punctul de comandă al regimentului, iar camarazii îi sapă mormântul în locul numit „Poienele”.
A doua zi, Ecaterina Teodoroiu e citată prin Ordinul de zi nr. 1 al Regimentului Lupeni, comandat de colonelul Constantin Pomponiu. „În timpul ciocnirii de ieri noaptea, pe Dealul Secului, a căzut în fruntea plutonului său, lovită în inima ei generoasă de două gloanțe de mitralieră, voluntara Ecaterina Teodoroiu. Pildă rară a unui cald entuziasm, unit cu cea mai stăruitoare energie, aceea pe care unii au numit-o, cu drept cuvânt, «Eroina de la Jiu» și-a dat jertfa supremă, lipsită de orice trufie, de orice deșartă ambiție, numai din dragostea de a apăra pământul Țării acesteia, cotropită de dușmani. Ecaterina Teodoroiu a fost la înălțimea celor mai viteji apărători ai țării sale și i-a întrecut prin puterea cu care, înfrângând slăbiciunea femeiască, a știut să dovedească vigoarea bărbăției de trup și de suflet și calitățile întregi ale unui ostaș îndrăzneț, neobosit și plin de entuziasmul de a se face folositoare cu orice preț. Și-a dat viața cu simplitatea eroismului adevărat, nu pentru a obține apoteoze de vorbe, ci pentru că așa cerea inima ei, pentru că așa credea sufletul ei că se împlinește datoria vieții. Aceea care în vitejia ei a murit în clipa când se descoperea spre a-și îndemna ostașii cu vorbele: «Înainte, băieți, nu vă lăsați, sunteți cu mine!» are drept, din clipa aceea, la cinstirea veșnică a unui nume neuitat de camarazi și de patrie”.
În fața soldaților cu ochii în lacrimi, dinaintea sicriului strâmt, Cătălina primește, la ordinul de zi pe unitate, prin glasul grav, sonor, al colonelului Pomponiu, ultimul dar al ursitoarelor: nemurirea.
***
A fost trădată Ecaterina?

Moartea dramatică a Ecaterinei Teodoroiu este, după mai bine de 100 de ani, subiect de controverse. „Ceva s-a întâmplat acolo, în seara când a murit Cătălina. Mi-a spus străbunica varianta asta. Când a fost luată prizonieră, Lili s-a intersectat cu un mare ofițer din armata română, despre care se crede că era spion pentru nemți. Când a evadat, el a văzut-o, și de-atunci a trăit cu spaima că și ea l-a văzut pe el. Se crede că acest ofițer s-a răzbunat pe Cătălina în ziua fatidică. Lili ataca pe mijloc cu plutonul ei, iar trupele din lateral aveau ordin să iasă, toate, în același timp. În ultimul moment, cei de pe flanc au primit ordin să întârzie puțin. Cătălina se aștepta să fie acoperită, dar a fost expusă. Tind să cred că nu sunt doar povești. Se știe și numele respectivului ofițer…”, susține Luminița Dragomir.
*
Drama sublocotenentului Gheorghe Pănoiu

Logodnicul Ecaterinei Teodoriu, Gheorghe Pănoiu, s-a zbătut mult în anii de după Primul Război Mondial ca să elucideze împrejurările ciudate în care a murit „eroina de la Jiu”. „Gheorghe Pănoiu s-a luptat să spună ce s-a întâmplat atunci. O îndrăzneală care l-a costat. Era învățător și a fost dat afară din învățământ pentru asta! Când au adus-o pe Cătălina, în 1921, la Târgu Jiu, a vrut să se vadă cu Regele, ca să îi spună adevărul, dar a fost reținut de Poliție”.
Gheorghe Pănoiu nu s-a mai căsătorit niciodată după povestea de iubire cu Ecaterina Teodoroiu. A luptat și în Al Doilea Război Mondial și a murit pe câmpul de luptă, la 56 de ani, în 1944.
*
Înapoi, în glia Gorjului

După căderea sa pe câmpul de luptă, Ecaterina Teodoroiu a fost înmormântată în satul Muncelu, în apropiere de Mânăstirea Mușunoaiele, din judeţul Putna. Mama Cătălinei a făcut cereri peste cereri să i se aducă fata acasă. S-a implicat și Regele, care a fost de acord cu reînhumarea. Astfel, în 1921, la 100 de ani de la moartea lui Tudor Vladimirescu, cu prilejul unor mari manifestări populare, a fost adus și sicriul Cătălinei, turnat din tunurile capturate de la inamic. O mare de oameni a asistat la slujba de reînhumare a eroinei. O imagine de epocă ne-o arată pe Elena Toderoiu, mama Cătălinei, într-un cadru de un dramatism sfâșietor, sărutând sicriul celui mai iubit dintre copiii săi. Mausoleul în care Ecaterina Teodoroiu îşi doarme somnul de veci este realizat de artista Miliţa Pătraşcu, din travertin italian, și e înalt de 2,10 metri. Are forma unui sarcofag şi este aşezat pe un postament cu trei trepte.
*
Lădița cu codițe
Imaginea eroică a Ecaterinei Teodoroiu i-a urmărit toată viața pe colegii ei de arme. Imediat după Marele Război, soldați din Regimentul 43 Infanterie și cercetători din epocă au desfășurat o activitate intensă, de colecționare a obiectelor personale ale eroinei și a înscrisurilor oficiale, care aveau legătură cu viața sa. Un document militar vorbește despre adunarea de „ordine de zi de însumare sau decorare, citațiuni pentru acte de bravură, corespondențe relative la înaintarea eroinei în grad de sublocotenent, haine, cărți, arma, fotografii și obiecte ce a avut în companie”.
S-a găsit inclusiv lădița de voluntar în care tânăra își ținuse codițele, pe care și le-a tăiat când a intrat pe front. O parte dintre obiectele personale ale Ecaterinei se găsesc în Casa Memorială de la Târgu Jiu, devenită muzeu din 1938, o parte se găsesc la Muzeul Militar Național din Capitală.
*
Sora Sabina: „Nu o lăsa să moară a doua oară!”

„Eu am copilărit în Casa Memorială «Ecaterina Teodoroiu». Toate zilele eram acolo, alături de străbunica mea, Sabina. Străbunica Sabina mergea în fiecare zi la casa în care copilărise: îi primea acolo, în pridvorul vechi, pe vizitatori și le spunea povești despre sora sa. Mă lua și pe mine, de fiecare dată. «Uite, pe scăunelul ăsta mic din bucătărie, pe care-ți place să stai tu, stăteam și eu, că eram cea mai mică din casă», îmi spunea. Țin minte și acum că, pe vremuri, în curtea casei era un dud alb, bătrân. Și, bineînțeles, eram toată ziua sus în dud. Iar străbunica Sabina striga la mine de pe prispa casei vechi în care copilărise: «Bată-te să te bată, că numa’ soru-mea Lili mai stătea așa, ca tine, toată ziua cocoțată în dud!»”, îmi spune Luminița Dragomir. Despre motivația de a căuta peste tot prin țară urmele Cătălinei, doamna Luminița spune că e o datorie de suflet. „«Nu o lăsa pe Lili să moară a doua oară!», mi-a spus străbunica, înainte să se prăpădească. Și m-am ținut de cuvânt…”
*
Ecaterina și Coloana Infinitului

În 1935, marea sculptoriță Milița Pătrașcu, ucenică a lui Constantin Brâncuși, a fost solicitată de Aretia Tătărăscu, soția premierului de atunci, pentru a realiza un monument în piața centrală pentru eroina Ecaterina Teodoroiu. Mai târziu, aceeași Aretia Tătărăscu i-a cerut Miliței să mai sculpteze un monument, de data aceasta pentru toți eroii din Gorj. Cum ea lucra deja la mausoleul dedicat Ecaterinei Teodoroiu, a îndreptat autoritățile oltene spre maestrul său, Constantin Brâncuși. „Brâncuși a fost de acord să se apuce de treabă, dar a vrut să facă ansamblul după propriile idei. I s-a dat mână liberă, i s-au dat bani și s-a apucat de treabă. Așa a luat naștere ansamblul Brâncuși din Târgu Jiu”, spune Luminița Dragomir. Dacă Milița Pătrașcu nu ar fi fost prinsă cu mausoleul Ecaterinei Teodoriu, Coloana Infinitului, Masa Tăcerii sau Poarta Sărutului nu ar fi fost azi în patrimoniul României.