Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Cine apără Ardealul?

Zona balcanică a Europei a ajuns din nou, zi­lele trecute, la punctul de fierbere, după ce niște decizii administrative aparent banale ale auto­ri­tăților din Kosovo (schimbarea plăcuțelor de în­matriculare de pe sistemul sârbesc, pe cel kosovar) i-au iritat pe sârbii care locuiesc în mica republică (ne­recunoscută oficial de România). S-a ajuns la violențe și la amenințări du­re ale guvernului sârb. Prezența în zonă a trupelor internaționale de menținere a păcii a liniștit, până la urmă, atmosfera, dar eveni­mentul nu trebuie minimalizat: ne arată cât de repede pot degenera lucrurile, mai ales atunci când unele dintre părțile implicate își fac un titlu de glorie din a ține mocnit „focul”.

Este ceea ce face, programatic, de ani de zile, în Ardeal, premierul maghiar Viktor Orbán, care, profitând de toleranța vinovată a statului român, folosește evenimentele tradiționale de la Băile Tușnad (și nu numai) pentru a lansa idei dintre cele mai periculoase. Împrejurarea că Viktor Or­bán nu se rezumă la a arunca vorbe în piața publi­că, ci aruncă și bani, punând bazele unui mini-stat paralel în Ardeal, nu face decât să dea și mai multă gravitate ideilor sale. Există deja, bine pus la punct, și funcțional, un sistem auto­nom de educație, exclusiv în limba maghiară, de la nivel de grădiniță până la nivel de universitate, care, în mod evident, scapă controlului autori­tă­ților româ­ne. Ce sunt învățați acolo copiii etni­ci­lor ma­ghiari, cetățeni români în acte? Nu cum­va învață de mici tocmai ideile periculoase pe care Orbán și acoliții lui le prezintă triumfalist la reuniunile maghiarimii?! Nu știm răspunsul: ofi­țerii din instituțiile de forță ale statului român au alte pre­ocupări, falsifică, probabil, doctorate, și-și nu­mără, ca răcanii pe vremuri, zilele până la pensia specială…

Au trecut câteva săptămâni de la faimosul discurs al lui Orbán din Ardeal, aplaudat inclusiv de membrii UDMR ai guvernului de la Bucu­rești, iar liderii comunității maghiare din Româ­nia nu au venit cu explicațiile pe care, cu întâr­zie­rea care îl caracterizează, le-a cerut, într-un final, preșe­din­tele Klaus Iohannis. Vicepre­mierul român (!!!) Kelemen Hunor s-a rezumat la niște sofisme iefti­ne, jignindu-ne inteligența, în vreme ce premierul Nicolae Ciucă recunoaște că nu a găsit timp să discute cu subalternul său și că aș­teaptă o ședință a coaliției. Nici elita intelectua­lității românești nu a excelat prin forța de reacție. Uzată în bătăliile in­terne din anii trecuți, pare să-și fi pierdut defi­nitiv vlaga și preferă să nu mai iasă din zona de confort. Cu câteva excepții, nici opoziția politică nu i-a dat replica meritată lui Viktor Orbán. Nu e un secret că Orbán e referința ideo­logică și strate­gică a destui politicieni de la noi, surprinzător și nu prea – tocmai a celor care se dau mai verzi între români. Dacă politicienilor din guvern le convine episodul Orbán, pentru că mai ascunde din numeroasele scandaluri interne, radicalilor le convine pentru că aruncă în piață idei în care ei înșiși cred. Chiar și politicienilor de centru, care au înfierat discursul lui Orbán, le convine situația: au luat poziție, cu gândul că vor mai smulge ceva voturi, altfel, au dovedit în des­tule situații că nu-i dă afară din casă românismul.

Până la urmă, nimic nou: de la stânga la dreap­­ta, oportunismul e literă de lege în Româ­nia de azi. Te bagi sau nu te bagi, în funcție de ce-ți pică. Neînțeles și ignorat, ani la rând, Ar­dealul e – o arată evenimentele din vara asta! – mai singur și mai izolat ca oricând. Dacă politi­cienii și intelectualii de acum o sută de ani ar fi gândit doar la confortul personal și la profitul imediat, precum cei de azi, Transilvania nu ar fi revenit niciodată României. S-ar învârti în mor­mânt marile spirite interbelice dacă ar ști cum e batjocorit Ardealul, chiar la el acasă, și cum ni­meni dintre guvernanții țării de la București nu se găsește să-l apere! Dacă au ajuns să-l atace pe Viktor Orbán birocrații de la Bruxelles înaintea liderilor români, e grav de tot…

Ciprian Rus

Jurnalist, trainer şi analist media. A debutat în 1997 şi a activat în presa studenţească până în 2001, după care şi-a continuat activitatea la „Monitorul de Cluj”, unde a fost, pe rând, reporter, editor şi redactor-şef. În 2008, a fost recrutat în cadrul trustului Ringier, ca redactor-şef al publicaţiei „Compact”, apoi ca online content manager al site-ului capital.ro şi ca redactor-şef adjunct al săptămânalului „Capital”. Din 2010 este reporter la săptămânalul „Formula AS”.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian