Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

La întrecere cu moartea

– Omenirea se face vinovată de ecocid. De la extincția dinozaurilor încoace, nu au dispărut niciodată atât de multe specii de animale și plante, într-un timp atât de scurt. Un dezastru cu consecințe devasta­toare și pentru noi –

În fiecare zi, dispar 150 de specii de animale și plante

Iepurele este amenințat de agricultura intensivă (Foto: Shutterstock – 2)

Pe întreaga planetă are loc o distrugere masivă a naturii. Specialiștii vorbesc de un ecocid. În bazinul Amazonului, din America de Sud, își pierd habitatul mai multe specii decât oriunde în lume, deoarece se defrișează kilometri pătrați de pădure, pentru a face posibilă crește­rea vitelor și producerea de soia și ulei de palmier, foarte solicitat pe piața inter­națională. În China, din cauza utilizării excesive a insectici­delor, albinele au murit și oamenii trebuie să ajute la pole­nizarea livezilor. În Africa, mamiferele mari sunt amenințate atât de ucidere, cât și de secetă. În Europa, biodiversitatea are de suferit din cauza pu­ternicei indus­trii agricole, care chimizează pămân­tul. Homo sapiens este pe cale să-și distrugă pro­priile mijloace de trai. „Omul e parte a naturii, iar războiul său împotriva acesteia este, în mod inevi­tabil, un război împotriva lui însuși”, a scris în urmă cu 60 de ani biologul ame­rican și pionier în ale eco­logiei, Rachel Carson, în cartea ei „Si­lent Spring”. Distopiile ei au de­venit astăzi o realitate. În fiecare zi, dispar pentru totdeauna de pe planeta noastră până la 150 de specii de animale și plante.

A șasea extincție în masă a început

Lăcusta europeană

Ritmul în care dispar speciile este înfricoșător – și anume, de până la 1.000 de ori mai rapid decât în ​​trecut, după cum au calculat oamenii de știință. Organizația interguvernamentală pentru biodiver­sitate și servicii ecosistemice IPBES avertizează că, în decurs de doar câteva decenii, ar putea să dispară un milion de specii de animale și plante, dacă oa­menii nu regândesc modul în care folosesc pământul și mările, dacă nu vor proteja mai bine mediul și nu vor limita schimbările climatice. Acesta este începu­tul unei extincții în masă. În ultimii 500 de milioane de ani din is­toria Pămân­tului, s-au mai produs doar cinci ase­menea fenomene, cel mai recent având loc acum 66 de milioane de ani, când un meteorit cu un diametru de 14 kilo­metri s-a prăbușit pe Terra și a provocat dispariția dinozaurilor. Deși între timp au apărut milioane de specii noi, echilibrul naturii este acum distrus de către om. Așadar, atunci când vor­bim despre cea de-a șasea extincție în masă, omul este… „meteoritul”.

În iulie, când „Uniunea Inter­națională pentru Conservarea Na­turii” a actualizat „Lista Roșie” a speciilor amenințate, aceasta a fost mai lungă ca niciodată. Dintre cele 147.500 de animale și plante înre­gistrate până acum, aproape o trei­me, de la fluturii monarh la tigrii, au fost incluse în diverse categorii periclitate.

De o jumătate de secol încoace, ecologiștii aver­tizează necontenit cu privire la imixtiunea fatală a oamenilor în viața naturii. Dispariția speciilor este cel puțin la fel de dramatică precum schimbările climatice. Cu toate acestea, ea joacă un rol mai mic în percepția publicului. Declinul biologic este ade­sea privit ca un efect secundar al schimbărilor cli­matice și nu ca o problemă de sine stătătoare.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian