„Caravana rușinii” în Harghita

Înalt, bine legat, elegant, Tánczos Barna, ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, încearcă să ne convingă, prin discursul său robotic, pe care îl rostește în toate aparițiile sale, că își face treaba, că lucrurile merg spre bine. În fapt, dacă tragem linie, după cei aproape doi ani de când a devenit principalul responsabil al Mediului în România, constatăm o continuă tărăgănare a măsurilor ce ar trebui luate urgent, amânări cu efecte dezastruoase asupra naturii și a românilor. Marii poluatori, în frunte cu industria de exploatare a lemnului sunt protejați, în timp ce Uniunea Europeană continuă să deschidă proceduri de infringement pe Mediu, unei Românii repetente la acest capitol. Recent, s-a petrecut însă o „demascare” chiar în satul Sâncrăieni, în ținutul natal al ministrului, unde comunitatea Declic, aflată în fruntea luptei contra distrugerii naturii, a inițiat o campanie intitulată „Caravana rușinii”. Deranjat vizibil de inițiativa ecologiștilor, ministrul a apărut val-vârtej la locul protestului, a bombănit nervos ceva în limba maghiară și a refuzat să vorbească românește. (Un ministru al Guvernului român, care refuză să vorbească în limba română!) Apoi, când și-a revenit la „setările” în română, a refuzat dialogul și doar a vociferat că se face o campanie mincinoasă și rușinoasă. Cuvinte ciudate, având în vedere nenumăratele „păcăleli” aflate pe agenda ministrului. De pildă, România continuă să fie singura țară din UE care nu raportează datele calității aerului, în condițiile în care zeci de mii de români mor anual din cauza poluării; recent, Tánczos Barna a semnat un ordin de ministru pentru reluarea vânătorii cocoșului de munte, în timp ce lasă drujbele să distrugă ce a mai rămas din pădurile virgine ale României. Oare de partea cui ar trebui să fie rușinea? O întrebare la care l-am rugat să răspundă pe Antoniu Bumb, coordonatorul campaniei.
„Datorită incompetenței, vom rămâne fără păduri seculare în parcurile naționale”
– „Caravana Rușinii”, organizată de comunitatea Declic, s-a bucurat de un puternic ecou în mass-media. Dar oamenii din Harghita și Covasna cum au reacționat la informațiile pe care le-ați transmis?

– Am văzut, uneori, surpriză pe fețele lor, pentru că mesajele erau critice la adresa unui om politic plecat din zonă. Ne-au ascultat însă cu atenție și interes și n-am întâlnit pe nimeni care să-mi spună că nu își dorește ca pădurile din parcurile naționale să fie protejate. În niciuna dintre localitățile în care ne-am oprit nu am fost întâmpinați, măcar cu o vorbă grea. Doar când a apărut ministrul în satul de unde se trage, lucrurile au escaladat. Am fost înjurați de niște localnici care i-au luat apărarea. Din fericire, a intervenit un echipaj de poliție și nu s-a mers mai departe.
Planuri pentru nimic
– În calitatea ta de activist pentru mediu te-ai întâlnit de mai multe ori și cu ministrul Tánczos Barna. Ai reușit să-ți faci o imagine legată despre felul în care își îndeplinește funcția?

– L-am întâlnit de trei ori. De două ori la minister, cu ocazia înmânărilor de semnături ale celor ce își doreau protecția parcurilor naționale, a treia oară, recent, în județul Harghita, cu ocazia Caravanei Rușinii. Acum doi ani, i-am dus o petiție prin care ceream ca banii pentru păduri, din PNRR, să fie folosiți pentru sisteme video de monitorizare a transporturilor de lemn și alerte satelitare privind tăierile ilegale. Adică, să fie montate camere video, care să supravegheze ieșirile din drumurile forestiere și să fie implementat un sistem bazat pe hărțile satelitare, care să emită alerte de fiecare dată când dispare pădure în locuri în care nu s-au emis avize de tăiere. A promis că așa va fi. Și, într-adevăr, au fost schimbate planurile ințiale, în care banii urmau să fie cheltuiți pe cabane vânătorești și drumuri forestiere. Supravegherea electronică a pădurilor și transporturilor a fost bugetată. A doua oară, am fost la dânsul cu o petiție legată de protecția strictă a parcurilor naționale. Și acolo a fost de acord cu extinderea protecției, la 75 % din suprafața parcurilor. Pe restul de 25% ar urma să fie permise doar tăieri pentru lemnul de foc al localnicilor, cantități acceptabile. Problema este că domnul ministru nu este doar un campion al promisiunilor, ci și al tragerii de timp. A făcut primul pas în ambele proiecte. Dar, practic, nu s-a schimbat nimic. Încă nu există supraveghere video sau alerte satelitare. Și nu s-a extins cu nici măcar un centimetru suprafața parcurilor naționale unde se interzic tăierile de pădure. Tot ce a făcut ministrul în această privință a fost să lanseze, cu surle și trâmbițe, un proiect pilot, într-un singur parc – Domogled. Dar și acolo, doar se fac planuri, timp de doi ani. Iar despre celelalte douăsprezece parcuri naționale nu se spune nimic. Asta înseamnă ZERO suprafețe strict protejate, timp de alți ani de zile. Datorită incompetenței sale, vom rămâne fără pădurile seculare din parcurile naționale. Toate acestea în avantajul unui grup de afaceriști din industria lemnului, care vor deveni tot mai bogați, cu ajutorul ministrului Mediului. Până atunci, totul e scrum!
– Pe scurt, cum ar trebui să arate un demers corect al ministrului Barna?
– Printr-un ordin de ministru, ar fi putut să oprească emiterea de noi avize de tăiere în parcuri. Dacă voia cu adevărat să protejeze parcurile naționale, ministrul Mediului ar fi interzis imediat tăierile, măcar în cele treisprezece parcuri care aparțin ROMSILVA, deci, statului român. Apoi, fără drujbe care să pună în pericol integritatea pădurilor, să se analizeze care sunt cele mai valoroase părți din parcuri: unde se poate și unde nu se poate tăia pentru lemnul de foc al localnicilor. Suntem de acord ca localnicii să-și procure lemnul necesar pentru activitățile zilnice, vrem însă interzicerea tăierilor industriale în parcurile naționale.
„Amânarea extinderii protecției stricte în parcurile naționale are efecte catastrofale asupra pădurilor”

În august 2021, la un protest al comunității Declic, care a repurtat de-a lungul anilor mari victorii în numele societății civile, ministrului Mediului i s-a cerut să protejeze pădurile din parcurile naționale. Ele, pădurile, sunt o comoară națională ce trebuie lăsată mai departe, generațiilor viitoare și lumii întregi. Deși România are păduri de producție, speciale pentru explotare, în parcurile naționale măcelul continuă, în ciuda protestelor românilor și mustrărilor UE. După ce inițial negase că se mai exploatează lemn în parcurile naționale, Barna a declarat: „Ne-am propus creșterea suprafețelor cu strictă protecție și cu protecție integrală și respectarea acelor recomandări europene, care spun că în parcurile naturale trebuie să urcăm undeva la 75% de protecție strictă și integrală”. La mai bine de un an, ministrul nu-și mai recunoaște promisiunea. Declic a decis să acționeze. Dacă ministrului nu-i pasă de români, sigur îi pasă de voturile din Harghita, acolo unde se va întoarce după ce-și va încheia „gloriosul” mandat de șef la mediu. „Caravana Rușinii” a pornit prin sate și orașe ale Harghitei și Covasnei, pentru a informa cetățenii despre faptul că ministrul Barna nu își respectă promisiunile și nu mișcă un deget pentru a salva pădurile din parcurile naționale. Amânarea extinderii protecției stricte în parcurile naționale are efecte catastrofale. Conform datelor făcute publice de Romsilva, doar Regia Națională a Pădurilor a exploatat aproape 700 de mii de metri cubi de lemn din parcurile naționale, în ultimii trei ani. O cantitate uriașă.