Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

(Ne)legiuiri

La începutul săptămânii, președintele Klaus Iohannis a promulgat „pe repede-îna­inte”, trei legi al justiției votate de coaliția PSD – PNL – UDMR: legea privind statutul judecătorilor şi procurorilor, legea privind organizarea ju­diciară și legea privind Consiliul Superior al Magis­traturii. Pentru un șef de stat a cărui lentoare a devenit su­biect de glume, graba în a da cu semnătura pe pachetul de legi al justiției este mai mult decât suspectă. Și opoziția, și organizațiile non-guvernamentale, dar mai ales comisarul european pentru Justiție, so­lici­taseră autorităților române să aștepte avi­zul Comisiei de la Veneția, ce urma să vină până la sfârșitul anului. Președintele Klaus Iohannis, care a amânat de câteva ori până și convocarea Consiliului Superior de Apă­rare a Țării (CSAT), ca să-și poată vedea li­niștit de timpul liber, nu a găsit de cuviință să mai aș­­tepte o lună, un răspuns elocvent la modi­ficările pe care „noul USL” le-a făcut în do­meniul Justiției, deși un astfel de gest poate da apă la moară adversarelor României în drumul spre intrarea în Spațiul Schengen, Ță­rile de Jos și, mai nou, Suedia! Promul­ga­rea semnată de Klaus Iohannis închide cercul răfuielii noii puteri cu justiția. „Răfu­ială” e mult spus, pentru că, profitând de ma­joritatea covârșitoare, dar și de apatia publică indusă de criza COVID și de celelalte crize ca­re ame­nință lumea, coaliția PSD – PNL – UDMR a avut mână liberă să-și impună punctul de vedere într-un domeniu care a fost, ani de zile, principala temă electorală în România.

De acum înainte, tot ce putem face, ca societate, e să contabilizăm efectele noilor (ne)legiuiri. Câteva dintre efecte s-au văzut chiar zilele acestea. Într-un prim caz, două surori au fost răpite și abuzate de un indi­vid care, potrivit anchetatorilor, fusese elibe­rat în baza legii recursului compen­satoriu din penitenciar, unde ispăşea o pedeapsă pentru viol. Fostul ministru al Justiției, Tudorel Toa­der (în prezent, rector, cu un câștig de 13.000 de euro pe lună bani publici), poate fi mân­dru de rezultatele legii pentru care s-a luptat atât de mult! Un alt caz, la fel de ultragiant: foștii directori ai „Hexi Pharma”, acuzați că firma pe care o reprezentau a livrat dezin­fectanți diluați către 340 de spitale din Ro­mânia, vor scăpa și ei de închisoare, întru­cât faptele s-au prescris (după cea mai nouă decizie a Înaltei Curți)! Din păcate, vom tot auzi de astfel de cazuri în lunile ce vor urma: nume grele se pregătesc să profite de noile reglementări din Justiție, alături de infractori extrem de periculoși, precum violatorul lăsat liber să-și caute noi victime. Dacă va plăti cineva, cândva, costul politic pentru aceste forțări ale Justiției, nu e clar. Cazul Tudorel Toa­der ne spune că nu. Cert e un singur lu­cru: noi, ca societate, plătim deja.

Ciprian Rus

Jurnalist, trainer şi analist media. A debutat în 1997 şi a activat în presa studenţească până în 2001, după care şi-a continuat activitatea la „Monitorul de Cluj”, unde a fost, pe rând, reporter, editor şi redactor-şef. În 2008, a fost recrutat în cadrul trustului Ringier, ca redactor-şef al publicaţiei „Compact”, apoi ca online content manager al site-ului capital.ro şi ca redactor-şef adjunct al săptămânalului „Capital”. Din 2010 este reporter la săptămânalul „Formula AS”.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian