Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Răspuns pentru LUMINIȚA S. – Drobeta Tr. Severin, F. AS nr. 1527: „Băiețelul meu are neurodermită”

Dr. LAWRENCE CHUKWUDI NWABUDIKE – medic primar dermatolog, specialist acupunctură și homeopatie – București, tel. 0752/30.45.36, 0746/01.76.60, e-mail: [email protected], www.drnwabudike.ro

Stimată doamnă, neurodermita este o tulburare cutanată care se ma­nifestă prin îngroșarea pielii, însoțită de scuame, provocate de scărpinat sau frecare. Un alt nume pentru a­ceas­tă afecțiune este lichen simplex.

Cauzele neurodermitei sunt necu­noscute, însă ea este avantajată de stres și anxietate, tegumente uscate, dermatită atopică, psoriazis și chiar înțepături de insecte.

Factorii de risc pentru neurodermită includ: – Vârsta – oamenii între 30-50 ani sunt cel mai frecvent afec­tați, dar și vârstnicii, care ma­nifestă tendință spre tegumen­te uscate. – Ante­cedente fa­miliale. – Prezența altor boli de piele (psoriazis, eczemă, tegumente uscate). – Tulburări anxioase.

Nu se știe proporția afec­tată din populație, dar sexul feminin este mai predispus la boală, iar vârsta de predilecție este 30-50 de ani.

Simptome – clinic, pa­cienții pot prezenta arii de piele pruriginoase (cu mâncă­rimi), piele îngroșată și de culoare roșie. Uneori, apar și leziuni ulcerative, iar în zona genitală, pielea este mai deco­lorată.

Zonele cele mai afectate sunt scalpul, ceafa, antebrațele și coatele, vulva și scrotul, coapsele interioare, gambele, genunchii și gleznele.

Neurodermita este asociată unei tendințe mai mari de a dezvolta diabet zaharat, boli cardio­vasculare, tulburări renale și pulmonare cronice. Cu toate acestea, în afară de disconfortul pe care îl provoacă, neurodermita ca atare nu este o boală cu risc de mortalitate.

Opțiuni terapeutice naturiste:

* Evitați iritanții – dacă observați ceva care de­clanșează mâncărimea (haine, substanțe), este bine să le evitați.

* Nu vă scărpinați – deși e greu de realizat, scăr­­pinarea e cea care declanșează agravarea le­ziunii.

* Bandajați zona afectată – în măsura în care este posibil (uneori, leziunile se află în locuri inac­cesibile, de ex. zona genitală). Acoperirea leziu­nilor împiedică procesul de scărpinare.

* Tăiați-vă unghiile – unghiile scurte îmblân­zesc scărpinarea.

* Comprese reci – aplicate pe zona afectată, calmează pruritul și ajută pielea să se hidrateze.

* Băi scurte și calde (nu fierbinți), cu pudră de ovăz, pot ajuta la calmarea pruritului.

* Creme emoliente – ajută la calmarea pruri­tului. De preferat cele fără parfumuri, se vor aplica pe pielea puțin umedă.

* Cremă cu calamine – conțin peste 98% oxid de zinc, un bun calmant pentru piele.

* Creme cu plante medicinale – Aloe vera, unt de shea, unt de cocos, poate calma pruritul și ajută la vindecare.

* Dieta – să conțină mai puține alimente proce­sate, căci ele produc inflamație. Dietele sănătoase au avantajul de a menține și pielea sănătoasă.

* Acupunctura – este foarte utilă, mai ales pentru puseuri de prurit.

* Homeopatia – ajută la tratarea cauzelor pro­funde. Tratamentele individuale sunt ideale. Unele medicamente, precum Calcarea carbonica, Igna­tia, Natrium muriaticum, Psorinum și Sulphur ar putea fi de folos în situații acute.

Alte boli, inclusiv unele forme de cancer de pie­le și psoriazis pot fi confundate ușor cu neuroder­mita. Prin urmare, este important să vă consultați medicul, îndată ce vă bănuiți de această boală.

Vă urez succes!

Farm. primar Ion Bobaru – Farmacia „Faltis”, Brăila, În slujba brăilenilor și nu numai din 1897, Tel. 0239/61.59.31, 0749/04.26.61, e-mail: [email protected]

„Am faringită micotică acută” (Răspuns pentru CAMELIA – Craiova, F. AS nr. 1540)

Ion Bobaru

Faringita micotică este provocată de o ciupercă numita Candida albicans. Aceasta afectează de obicei și mucoasa buca­lă. Se manifestă prin dureri, leziuni albicioase, uneori sângerânde, sen­zație de uscăciune a gâtului.

Fără a epuiza toate cau­zele, vă prezint câteva mo­tive care pot duce la croni­cizarea micozei: abuzul de antibiotice, igiena precară a gurii, boli ale dinților, fu­ma­tul, imunitate scăzută, dia­bet zaharat. Netratate timp în­delungat, micozele gurii sau ale faringelui pot migra în segmentele infe­rioare ale tubului digestiv (esofag sau intestine), ale aparatului pul­monar sau tractului urinar. Nistatinul, ketoconazolul, fluconazolul, itraconazolul sunt me­dicamente des utili­zate pentru tratamentul mi­co­zelor gâtului. Probabil că ele v-au fost prescrise de medici când ați fost inter­nată. Ca terapie alterna­tivă, vă propun o schemă de tratament cu plante medicinale și preparate ma­gistrale. Se vor evita pe cât posibil băuturile aci­dulate și mâncărurile puter­nic condimentate, prea reci sau prea calde.

Remedii pentru micoze faringiene

* Ceaiuri din plante pentru uz extern se prepară după metoda decoctului: 2 linguri plantă uscată și mărunțită groscior se fierb la foc mic, timp de apro­ximativ 5 minute, în 500 ml apă. Se com­pletează la final apa evaporată. Se filtrează fier­binte, prin tifon sau vată medicinală umezită cu puțină apă. Pentru spălături bucale, se recomandă să se pună în ceai o linguriță de bicarbonat de sodiu.

* Glicerinate – sunt preparate farmaceutice în care solventul este glicerina. Sunt ideale pentru micozele mucoasei bucale și faringiene.

Preparare: 2 linguri plantă uscată și mărunțită fin se umectează cu 2 linguri alcool. Se lasă la macerat câteva ore. Se adaugă 200 ml glicerină. Se ține pe un vas cu apă care fierbe, timp de o jumătate de oră. Se fil­trează cât este călduță.

* Uleiuri terapeu­tice – 2 linguri de plantă uscată și mă­run­­țită groscior se fierb împreună cu 100 ml ulei de floarea soa­relui câteva minute pe baie de aburi, în fla­coa­ne de sticlă. Se la­să timp de două zile, după care se filtrează.

Plante folosite: Tă­tăneasa, Salvia, Coa­da-șori­ce­lului, Echi­nacea. (De cele mai multe ori, sunt suficiente tratamentele externe cu Tătăneasă, Sal­vie, Coada-șorice­lu­lui.)

Remedii din plante

* Tătăneasa (Se folosesc rădă­cinile)

Gargară cu ceai, după fiecare masă și seara, la culcare.

Badijonaj cu un glicerinat din rădăcină de Tătăneasă.

Pensulații de 2 ori pe zi, cu ulei din rădăcină de Tătăneasă.

* Salvia (Se folosesc frunzele)

Gargară – după fiecare masă, cu ceai de Salvie, în care se adăugă puțin bicarbonat de sodiu, când cea­iul este călduț (când ceaiul este fierbinte, bicar­bonatul se transformă în carbonat de sodiu, care este inactiv din punct de vedere terapeutic).

Pensulații cu glicerinat de Salvie, după fiecare masă și seara, la culcare.

* Coada-șoricelului (Se folosesc florile)

Băi bucale cu ceai de coada-șoricelului.

Badijonaj cu ulei terapeutic de Coada-șo­rice­lului, după o gargară prealabilă cu ceai de Salvie.

Pensulații cu glicerinat de Coada-șoricelului, de trei ori pe zi.

* Echinacea (Se folosesc florile)

Infuzia – se administrează câte 3 căni de ceai pe zi, îndulcite după gust, cu zahăr sau miere.

Tinctura – se iau câte 30 de picături, de 3 ori pe zi, adăugate într-o cană de ceai de Trei frați pătați.

Vin – se administrează câte 3 linguri, de 2 ori pe zi, după masă.

(De asemenea, rezultate bune se obțin cu prepa­rate magistrale, care au în compoziție un antimico­tic sintetic, încorporat într-un amestec de miere și glicerină. Farmacia „Faltis” prepară asemenea re­medii.)

Pentru micoza faringiană, farmacia „Faltis” prepară Trochiști bucofaringieni.

(Dacă sunteți interesată de unele din preparatele prezentate mai sus, vi le putem trimite prin Poșta Română sau Fan Courier cu plata ramburs la pri­mirea coletului.)

Notă: Aceste recomandări nu substituie un consult medical de specialitate. Ele completează terapia prescrisă de medicii curanți.

Informații despre procesarea plantelor medici­nale, sau alte preparate produse în laboratorul pro­priu, pot fi găsite la Farmacia „Faltis” din Brăila, Calea Galați nr. 29, tel. 0239/61.59.31, e-mail: [email protected].

Farm. spec. PAUL TISMAȘ – tel. 0745/137.537, e-mail: [email protected]

„Megadolicocolonul îmi face viaţa amară” (Răspuns pentru SOFIA G., F. AS nr. 1536)

Alimentaţia este foarte importantă în cazul dvs. Trebuie să folosiţi o hrană cât mai ve­getariană cu putinţă şi să scoateţi car­nea roşie din meniu, în special carnea de porc. Căutaţi pe piaţă fructe de Aronia (Scoruș negru) și Coacăze, fie proaspete, fie congelate, fie uscate sau sub forma de suc. Con­sumați-le zilnic înainte de fiecare masă mai impor­tantă, şi beţi pe zi un litru de ceai de Mentă, ames­tecat cu Mușețel, neîndulcit. Nu în ultimul rând, rugaţi-l pe Dumnezeu să vă amelioreze suferin­ţele sau chiar să vă vin­dece, căci ceea ce este cu neputinţă la oameni este cu putinţă la Dum­nezeu.

În laboratorul ga­le­nic al farmaciei „Aro­ma-tis”, din loc. Coşna, jud. Su­ceava, preparăm și noi pro­duse naturiste pentru ase­me­nea ma­ladii in­tes­tinale.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian