Jurnal de călătorie
– Înainte de a pleca în călătorie la Piatra Neamț, mi s-a spus că în afară de biserica lui Ștefan cel Mare, nu e nimic de văzut în acest târgușor, ras aproape integral de comuniști și transformat într-un banal cartier de blocuri. Însă ajuns la fața locului, aveam să descopăr un oraș minunat, în care comuniștii nu au reușit să demoleze trei lucruri esențiale: istoria, dragostea de frumos și o natură splendidă, ocrotitoare –

Așa am pornit la pas prin oraș, chiar din fața gării unde cândva s-a strigat „Ostași, vă ordon: treceți Prutul!”. O gară mare și frumoasă, ca un palat! Și primul lucru ce mi-a atras atenția a fost gigantica telegondolă ce traversează prin aer orașul, pentru a ajunge pe Cozla, unul dintre dealurile ce mărginesc așezarea. E ciudat să vezi o telegondolă plutind peste blocuri, însă pe măsură ce descoperi, la pas, Piatra Neamț, începi să accepți rostul ei: priveliștea este de-a dreptul superbă, un oraș înconjurat de munți și de lacuri, cu priveliști de vis. Să locuiești în Piatra Neamț este ca și cum ai locui într-o stațiune montană, iar viața pare a fi o nesfârșită vacanță. Cel puțin așa pare pentru un călător surprins de coroana de dealuri care înconjoară localitatea, toate cu nume poetice: Cozla, Bâtca Doamnei, Pietricica și Cernegura… plus râul Bistrița, mărginit de câteva lacuri feerice. O natură splendidă, ce învăluie poate cel mai frumos oraș al Moldovei cu un farmec nespus.

De la gară, eu nu am luat însă telegondola, ci am pornit voinicește pe vechea promenadă a orașului, ce duce spre centrul vechi. Lumea trebuie descoperită la pas. Atent, cu răgaz, pentru a desluși frumusețea și miresmele. Odinioară, tot pe aici mergeau cu trăsurile și vechii boieri ce ajungeau în Piatra Neamț, doamne și duduci ce își etalau toaletele occidentale, răsucind pe umăr umbreluțe dantelate, domni spilcuiți, cu jobene după ultima modă a Parisului. Pașii m-au dus chiar prin cartierul cel mai bine păstrat al vechiului oraș, pe străzile V.A. Urechia, Alexandru cel Bun și Ștefan cel Mare. Acest „pinten” de case vechi îți poate da o idee despre măreția de altădată a urbei, casele păstrându-și stilul original românesc, foarte frumos restaurate, majoritatea cu grădinițe de flori în față. Multe dintre ele sunt monumente istorice și, pe măsură ce le descoperi, începi să înțelegi povestea locului. Casa lui Calistrat Hogaș, de unde pornea în expediții pe muntele Pietricica, o recunoști după bustul scriitorului, cu pălăria lui celebră pusă pe-o parte. Acum a devenit muzeu și, deși pare o simplă casă țărănească, aici au început poveștile sale nemuritoare, scrise „pe drumuri de munte”. Un pic mai departe este „Casa Domnească”, unde se spune că s-ar fi întâmplat acțiunea din „O scrisoare pierdută” a lui Caragiale. În ea locuia năvalnica Zoe… Caragiale a aflat, se pare, povestea, în lunga sa ședere aici, ca revizor, dar și ca prieten al lui Hogaș.

Au aceste străduțe un aer tihnit, moldovenesc, plin de dulceață și nostalgie, după firea și sufletul locuitorilor săi. Mi s-a părut că și oamenii de pe străzi au un aer distins, boieresc: doamnele mereu cochete și aranjate, domnii eleganți și foarte politicoși, ba chiar și tinerii ieșiți de la cursurile liceului de arte afișau o decență aparte, elegantă și luminoasă, ce-mi amintea de portretele pașoptiștilor, școliți prin Franța. Aceeași atmosferă de lume tihnită și așezată mi-au inspirat, mai târziu, chiar și cartierele de blocuri. Din păcate, în timpul comunismului, s-a demolat foarte mult în Piatra Neamț și în locul caselor boierești s-au ridicat sinistrele blocuri cenușii de beton. Dar ceva din vechiul oraș s-a păstrat: niciunde n-am văzut mai multe cofetării ca acelea din anii copilăriei mele, cochete, cu măsuțe la geam, în care intri și te înnebunește mirosul de frișcă adevărată, de prăjituri cu ciocolată, scoase chiar atunci din cuptor. Și nici în București n-am văzut mai multe magazine de decorațiuni interioare, cu vitrine uriașe, în care sunt expuse livinguri și dormitoare întregi, de parcă principala grijă a nemțenilor ar fi să aibă o casă cât mai cochetă și primitoare. Adăugați la toate acestea librării încărcate de rafturi cu cărți, galerii de artă luate cu asalt de grupuri de tineri, un teatru impunător și celebru, care anunță că o premieră se lansează la trei zile o dată și câteva muzee fabuloase. Spiritul subțire n-a murit în Moldova. Educația și cultura mai au, încă, preț.
Orașul Reginelor

Mai puțin cunoscut este faptul că Piatra Neamț a fost un oraș locuit de doamne mari și regine. Le va fi atras și pe ele frumusețea și tihna lui. Una dintre casele aflate în centrul vechi i-a aparținut chiar doamnei Elena Cuza, unde domnitorul primei Uniri venea să o viziteze. O căsuţă modestă, la fel ca și ultimii ani ai vieții celei care o locuia, două odăi şi un antreu, pe care se află o altă odaie, pentru camerista Germaine, adusă în România din Geneva. O casa veselă, însă cu o grădiniţă în faţă, pe care Doamna Elena o îngrijea singură. Aici, a fost vizitată Elena Cuza de Nicolae Iorga, cu doar o lună înainte de a muri. Iată ce a notat marele istoric atunci, în 1909: „În acea odăiţă neagră, în care se desluşea, în fundul unui fotoliu, dintr-o săracă rochie de doliu, supt un căuc de călugăriţă acoperit cu un văl simplu de lână, o figură măruntă, săpată în fildeş palid – în odaia aceea era o viaţă care ştia, cetia, afla… era o cugetare sigură şi cuminte, era o inimă care bătea pentru tot ce e nobil…”. Datorită modestiei și bunătății ei, nemțenii o numesc și astăzi Sfânta Elena Cuza.

O regină adevărată a ajuns la Piatra Neamț imediat după căsătorie: Regina Maria. A admirat peisajele sublime, s-a plimbat cu pluta pe Bistrița și a promis să revină. Ceea ce a și făcut, însoțită însă de un întreg alai. În vara lui 1918, Regina Maria a poposit la Bicaz, de data aceasta pentru mai mult timp, însoțită de Ferdinand și principesele Ileana, Mărioara și Elisabeta. Nu lipseau generalul Berthelot și nici compozitorul George Enescu. Cei care nu au încăput în Casa Regală, ridicată de italianul Carol Zani, au dormit în sat, pe la oamenii înstăriți. Regina Maria și doamnele din suită au vizitat atunci cele mai fermecătoare locuri de pe Valea Bistriței. Iată ce consemna suverana: „Am găsit locul pe care îl visa sufletul meu… cu pajiști ca din rai și o priveliște cum nici că s-ar putea dori mai frumoasă. Ceahlăul se înalță ca o fortăreață uriașă pe fundal, într-o parte se deschide larg valea spre Hangu, iar pe partea cealaltă, sunt dealuri înalte, îmbrăcate într-o pădure întunecată. E un loc minunat. Cu voia Domnului, aici am să înalț, într-o zi, casa albă ca zăpada a visurilor mele…”. Dar iată și detaliile vizitei reginei în Piatra Neamț, notate de G. T. Kirileanu, bibliotecarul Casei Regale: „În ziua de 12 august MS Regina a sosit la Piatra Neamţ, unde orăşenii dimpreună cu ostaşii Regimentului 15 i-au făcut o primire din cele mai însufleţite. La Sf. Ioan, biserica domnească a lui Ştefan cel Mare, a fost întâmpinată de întregul cler, arătându-i-se această măreaţă clădire care stă neatinsă de acum patru sute şi mai bine de ani. De la Sf. Ioan, Regina s-a urcat în parcul oraşului, în Cozla Mică, de unde a admirat mândra privelişte a Văii Bistriţei”.
Curtea Domnească

Am ajuns și eu în inima orașului Piatra Neamț, care este, fără îndoială, Curtea Domnească. Aici sunt Turnul și Biserica Sfântul Ioan, construite de Ștefan cel Mare, dar și cele mai vechi și mai spectaculoase clădiri ale urbei. M-am așezat pe o băncuță și am privit minunatele ctitorii voievodale, lăsându-le să îmi sature ochii și sufletul de frumusețea și măreția lor. Biserica, zveltă, de o desăvârșire nepământeană, și turnul – martor tăcut al gloriei de demult a Moldovei. Am intrat în biserică: ziduri vii, cu freamătul a sute de ani de rugăciuni. Printre cei ce s-au închinat aici și au călcat pe aceste lespezi a fost însuși Ștefan cel Mare. Nu are cum să nu te înfioare gândul atâtor ani de istorie și credință așternute pe pietrele acestei biserici. În jurul ei și al turnului sunt adunate casele boierești, construite în stil asemănător, un muzeu de artă, primăria, Muzeul Cucuteni. Toate, la fel de impresionante, și meritând câte un reportaj fiecare. Despre Cucuteni am scris în revistă. Cea mai veche civilizație a Europei își are domiciliul la Piatra Neamț.
Peste 17 milenii de viață bună

După ce am meditat îndelung la cele văzute și aflate, în fața unei ciorbe moldovenești acrite cu borș adevărat, la restaurantul „Cocoșul de aur”, am decis că ar trebui să aflu mai multe despre trecutul locului. Așa că am stat de vorbă cu un specialist: istoricul Vitalie Josanu. El mi-a explicat cum un simplu „târgușor” a devenit „perla Moldovei”.
„Acest loc nu a fost foarte însemnat în trecut, însă mereu a fost potrivit pentru o viață bună. S-a locuit aici încă din paleolitic, dovadă fiind descoperirea unei statuete a lui Venus, veche de peste 17 mii de ani; civilizației Cucuteni i-a plăcut și ei locul și s-a întins peste el, dacii au înălțat Petrodava. Dar Piatra va crește în importanță odată cu decizia lui Ștefan cel Mare de a ridica o curte domnească aici. Se întâmpla spre sfârșitul domniei, undeva la 1497. Atunci se ridică Curtea Domnească din Piatra Crăciunului sau Târgul Pietrei, înconjurată de un zid de cetate. Multă vreme, Piatra Neamț a fost doar punct de popas pentru plutașii care coborau pe Bistrița, până spre Galați. Un alt moment important a fost când se produce o migrare masivă în Moldova a unei populații evreiești, venită dinspre Imperiul Austro-Ungar și Polonia. Brusc, orașul este populat cu familii de negustori, farmaciști și învățători evrei. Nu întâmplător, în orașul Piatra Neamț se află și astăzi una dintre cele mai vechi sinagogi din România, care e și un centru important de pelerinaj pentru evrei. Datorită comunității evreiești, orașul s-a dezvoltat foarte mult, devenind un centru comercial, dar și intelectual. Și trebuie să spunem că în perioada anilor ‘70, cu toate minusurile de rigoare, platforma industrială Săvinești a adus o nouă prosperitate economică zonei, devenind unul dintre cele mai importante centre de cercetări chimice din țară. Nemțenii au plătit însă acei ani de oarecare prosperitate prin pierderi foarte grele de identitate, patrimoniul local fiind, pur și simplu, devastat.
Un teatru de legendă

Dar tăvălugul comunist nu a putut să dărâme chiar tot. Ca prin minune, Teatrul din Piatra Neamț a scăpat și a devenit, în timp, o oază de frumos și de libertate. El există și astăzi, fiind una dintre cele mai impresionante și impunătoare clădiri din oraș. Gheorghe Măcărăscu a început să o construiască pe la 1930, el fiind un mare iubitor de teatru. Nu a apucat să-și vadă visul cu ochii: a fost arestat și închis ca dușman al poporului și a murit în lagărul de muncă de la Ocnele Mari, în 1952. Comuniștii au transformat clădirea în ateliere de vopsitorie și tâmplărie. În 1958, a apărut însă omul providențial: se numea Ion Coman, lucrase la Circul de Stat din București și la Teatrul din Bacău, avea doar patru clase și își spunea „geambaș de actori”. Deși nu avea studii, avea un fler special pentru teatru și pentru oamenii din teatru. Și-a dorit un teatru al tinerilor. S-a gândit că o echipă de tineri ar putea să fie un ferment de energie și de creativitate în oraș. Și a fost ! Teatrul din Piatra Neamț a devenit avangarda teatrului românesc. Nu se știe cum a convins autoritățile comuniste, dar sigur este că a luat toți absolvenții care terminaseră în 1958, IATC-ul în București și i-a adus la noul teatru din Piatra Neamț. Iar din acea clasă făceau parte Florin Piersic, Leopoldina Bălănuță, George Motoi și mulți alții. Ei au venit cu spectacolul pregătit pentru absolvirea facultății – Vicleniile lui Scapin, iar regizorul acelui spectacol, și el tânăr absolvent, era nimeni altul decât David Esrig, care peste ani a devenit un nume recunoscut pe plan internațional. Așa s-a născut legenda. Și ea a continuat, Teatrul Tineretului din Piatra Neamț a devenit sinonimul inovației artistice, al îndrăznelii, cu actori talentați și un public educat, iubitor, prin tradiție, de cultură. Astfel au fost montate spectacole din dramaturgia occidentală, spectacole îndrăznețe, „cu risc estetic”, experimentale. S-a dus vestea în țară că la Piatra Neamț se petrece un miracol, și mulți actori cereau să fie repartizați în provincie, la Teatrul Tineretului, care depășise, ca reputație, Bucureștiul acelui timp. Maia Morgenstern și Oana Pellea au debutat aici.

Despre ce se întâmplă astăzi în această instituție legendară am întrebat-o pe doamna Raluca Năclad, secretar literar al Teatrului Tineretului.

„Astăzi, la conducerea Teatrului Tineretului este Gianina Cărbunariu și ea păstrează cu succes instituția pe linia experimentului și a deschiderii, în special față de tineri. Aici a fost și primul festival de teatru dedicat publicului tânăr și tinerilor creatori, înființat în 1969, dar din 2018, el a redevenit internațional, așa că am păstrat o deschidere maximă față de ceea ce se întâmplă în Europa și în lume. În plus, suntem implicați în două mari proiecte europene, iar anul trecut am început o colaborare cu 12 teatre din tot atâtea țări. Încă din ‘69, am avut festival de teatru, și publicul acestui oraș este pregătit, este un public profesionist, aș putea spune. De aceea, niciodată nu s-a mers pe „gustul publicului”, cu piese ușoare sau divertisment. Dorim să fie spectacole care ating probleme extrem de dureroase din societate, spuse într-un limbaj cât se poate de realist. „Adevărul doare, teatrul nu este divertisment”, asta spunem noi la toate discuțiile cu publicul.
Epilog

Văleni este unul din cartierele mărginașe ale orașului Piatra Neamț. Pare mai degrabă un sat alipit, decât un cartier, aici fiind doar case risipite pe sub dealuri. Câțiva copii se joacă pe stradă. De prin curți au ieșit câțiva câini scăpați din lanț și pe un tăpșan sunt vaci și cai la păscut. Undeva, la capătul unei ulicioare, se află o clădire mică, din lemn. Pentru ea am venit: este cea mai veche biserică din lemn din județ, ridicată la 1519. O biserică veche de peste 500 de ani! Am înconjurat-o la pas, i-am pipăit lemnul cald, ars de soare și timp. În curte se află cimitirul și o clopotniță. Am intrat pe ușa micuță. Câțiva oameni și preotul parohiei participau la o înmormântare. Am stat și eu și am ascultat slujba. Murise un bătrân. Două femei plângeau tăcut, îmbrăcate în doliu. S-au uitat la mine și s-au gândit, probabil, că sunt vreo rudă mai îndepărtată. O colivă mare, cu lumânări aprinse. Colaci puși pe masă, pentru pomana de la sfârșit. O sticlă de vin roșu. Am cântat cu ei „Veșnica pomenire”, ținându-ne unii de alții. În această biserică, azi simplă parohie, a funcţionat, timp de două secole o şcoală iconografică, unde s-au realizat sute de icoane de o mare valoare. Multe dintre ele, în jur de 150, sunt răspândite la mânăstirile Agapia, Văratec, Neamţ şi Bistriţa, iar unele sunt păstrate de Mitropolia Moldovei. Câteva au rămas și în această bisericuță, le văd atârnate pe pereți. Sunt de o frumusețe stranie. Sfinții par alte rude, ce participă, și ele, la înmormântare. Preotul ține slujba încet, cu multă evlavie și emoție, cum doar în Moldova poți întâlni. Așa era aici și în urmă cu cinci sute de ani, așa o să fie și peste alți cinci sute.
Va multumesc din toata inima, cu toata profunzimea cuvantului “Multumesc”, pentru asa un articol! Pentru mine, o nemteanca, au curs lacrimile de bucurie pe obraz si inima s-a umplut de recunostinta!
Felicitari pentru asa o scriere de minunata!
Mulțumesc, d-le Manole, pentru prilejul retrăirii emoției și farmecului copilăriei și tinereții pietrene! A cerceta, a descoperi, a simți și a scrie cu sufletul, adevăratul talent literar. Cu plecăciune, din inimă!
FELICITARI! MINUNATA REVISTA JURNAL, F FRUMOASE ARTICOLE SI DESCRIERI EMOTIONANTE, CALDE, CATIFELATE INSTRUCTIVE SI
NOSTALGICE.
FELICITARI SI DOMNULUI CATALIN MANOLE PT TALENTUL DEOSEBIT IN PREZENTAREA ORICARUI SUBIECT.