– Obișnuiesc unii să spună că în țara noastră nu se mai face nimic. În același timp, suspină nostalgici după epoca ceaușistă, când erau ridicate obiective „majore”. În realitate, lucrurile stau pe dos: acum se construiește mai mult, dar nu mai există aparatul de propagandă care altădată prezenta insistent „mărețele realizări”. Știrile despre șantiere sunt acum tehnice, prezentate echilibrat, fără stilul triumfalist –
„Macarale râd în soare…”
Regimul comunist a știut să-și vândă foarte bine izbânzile industriale și de infrastructură. Toate marile șantiere au fost amplu prezentate în presa vremii. Ziariștii făceau teren printre muncitori, cineaștii turnau filme printre camioane. Până și scriitorii erau îndemnați să reflecte transformările din economie, să scrie romane, nuvele și chiar poezii, despre – de pildă – noile hidrocentrale sau cartiere de locuințe. Să ne amintim: „Macarale râd în soare, argintii/macarale, în zori de zi” ( Trio Grigoriu ). Sigur, prezentarea acestor proiecte uriașe, care, într-adevăr, au schimbat fața României în cea de-a doua jumătate a secolului XX, trebuia făcută în mod pozitiv, ca să convingă poporul că partidul a luat cele mai înțelepte decizii. Nu prea era loc de critică, de semnalarea unor practici mai neortodoxe (să zicem, furturi de materiale sau lucrări de mântuială), de mediatizarea unor accidente de muncă, uneori fatale, produse din cauza unei decizii greșite a unui factor de conducere. Anchetele jurnalistice adevărate abia după revoluție au fost posibile, când libertatea de exprimare a fost garantată prin Constituție. Așadar, șantierele României și-au găsit din plin locul în presa de atunci, muncitorii devenind eroii unei epopei naționale zidite cu oțel și fier-beton. După revoluție, acest elan constructiv, care începuse să încetinească destul de mult prin anii 80, a fost prins în formula „Ceaușescu ne-a lăsat țara la cheie”. Fiul lui, Nicu Ceaușescu, ar fi declarat, în același sens: „Nu veți fi capabili nici să vopsiți ce a construit tata”. Las deoparte faptul că adevăratul constructor a fost poporul român, și nu regimul politic în sine, și remarc cum, ulterior, s-a format și a rezistat, chiar până în zilele noastre, teza potrivit căreia, în ultimii 30 de ani nu s-a mai făcut nimic în România, că doar am distrus ce am moștenit, fără să punem nimic în loc. O teză profund nedreaptă. Orice om de bună credință, atent la cum se mișcă lucrurile în realitate, recunoaște contrariul: în țara noastră s-au construit, cu fonduri europene masive, în valoare de zeci de miliarde de euro (în mare parte nerambursabile), numeroase obiective majore, vizibile cu ochiul liber.
Transalpina, autostrăzi, poduri peste Dunăre
Cea mai spectaculoasă și dificilă șosea construită în comunism a fost Transfăgărășanul. Nu știm însă cu ce sacrificii, inclusiv omenești, fiindcă condițiile de muncă au fost dure, presiunea politică uriașă, iar tehnologia de lucru înapoiată. După aderarea României la Uniunea Europeană, a fost construită însă o altă șosea peste Carpați, de la Novaci la Șugag, cunoscută sub numele de Transalpina. Sigur, drumul a pre-existat, încă din vremea războaielor daco-romane. În Evul Mediu s-a deteriorat, ajungând o potecă ciobănească, dar a fost amenajat, cu târnăcopul și lopata, în perioada interbelică, fiind parcurs pentru prima oară cu automobilul de însuși regele Carol al II-lea, de unde și numele de „Drumul regelui”. Lucrările de asfaltare au început în 2009. Este cea mai înaltă șosea din țară. Nu toată lumea a fost entuziasmată de acest mare proiect de infrastructură, fiind invocată protejarea mediului natural alpin. Acest aspect ține însă și de nivelul de civilizație al vizitatorilor. Pe fond, însă, Transalpina a contribuit masiv la dezvoltarea zonelor turistice aferente: satele de sub munte din Gorj, stațiunea Rânca, Obârșia Lotrului, Valea Lotrului. Turiști din toată Europa au descoperit Munții Parâng și, prin ei, România, datorită acestei șosele. Alt aspect: autostrăzile. În 1990, singura autostradă din țara noastră era București – Pitești, 110 km. Acum, în 2023, există șansa să ajungem, la nivel național, la 1000 de km de autostradă! Bucureșteanul urcă în mașină și în două ore și jumătate este pe Litoral, grație „Autostrăzii soarelui”. Înainte vreme, drumul era parcurs într-o zi întreagă, cu nervi, din cauza aglomerației pe vechea șosea îngustă și spartă în multe locuri. Pe lângă „Autostrada Soarelui”, au fost construite multe alte tronsoane de autostradă, mai cu seamă în Ardeal. Trei poduri peste Dunăre am moștenit de la regimul ceaușist: Giurgiu – Ruse, Fetești – Cernavodă (variantele moderne) și Giurgeni – Vadu Oii. Pe lângă acestea, au fost construite, în anii din urmă, alte două mari poduri: Calafat – Vidin (2013), spre Bulgaria, și Podul de la Brăila, care ar trebui dat în folosință anul acesta. Ele traversează marele fluviu, scoțând din uz mijloace de transport depășite: feribotul și bacul, și permițând circulația camioanelor încărcate cu mărfuri. Aș mai putea invoca aici drumurile expres, centurile ocolitoare, noile cartiere de locuințe care dublează sau chiar triplează vechiul perimetru al orașului-matcă, ilustrând și la noi, ceea ce savantul englez Arnold Toynbee numea „orașe în mișcare”. Mergeți la Brașov, dacă nu ați mai fost de ceva vreme: o să fiți uimiți de expansiunea imobiliară, de mănunchiurile de blocuri ridicate în șesul depresionar al Țării Bârsei. În plus, recent, la Brașov, a fost deschis un aeroport!
Marile șantiere
Banii alocați de la Bruxelles prin Programul Național pentru Redresare și Reziliență (suma ajunge la aproape 30 miliarde de euro, sub formă de fonduri nerambursabile și granturi), dau un impuls puternic realizării unor obiective majore în infrastructura României, dar și în domenii unde efectele sunt mai puțin vizibile: sănătate, digitalizare, ecologie etc. Sunt deschise șantiere mari: autostrada Pitești – Sibiu, inelul de autostradă din jurul Bucureștiului, autostrada Ploiești – Pașcani, drumul expres Pitești – Craiova. În infrastructura feroviară există anumite restanțe, investițiile majore fiind concentrate în ultimele două decenii pe reconstruirea coridorului principal Curtici – Constanța (Rin – Dunăre), după cum precizează Asociația Pro Infrastructură. Din 850 de km au fost finalizați 570 de km. Sunt în derulare lucrări de reconstrucție și pe alte tronsoane, dar multe căi ferate rămân nemodernizate și chiar riscante pentru mersul trenurilor. Companiile care construiesc obiective mari ale infrastructurii rutiere sunt, în mare parte, din alte state (Turcia, Italia, Spania etc.), dar sunt și companii pur românești, cum este UMB Spedition, deținută de Dorinel Umbrărescu, un om de afaceri din Bacău. Patronul român și-a asumat realizarea a nu mai puțin de 260 km din Autostrada Moldovei (A 7), dar firma sa lucrează și pe alte șantiere din țară. România se află, așadar, în construcție, fără ca obiectivele de infrastructură să fie mediatizate ca altădată, în timp ce oameni mai puțin sau deloc informați susțin că „la noi nu se mai face nimic”. Sunt, desigur, și frâne, puse deseori de grupuri de interese, care nu mai au sau vor să aibă și mai mult acces la resurse, întârzieri ale calendarului lucrărilor, motivate uneori de situația economică generală, lucrări cu defecte, mai ales când controlul este lăsat pe seama autorităților județene, care știu să închidă ochii la nevoie, și multe alte neajunsuri sau chiar racile (corupția și proasta organizare) care afectează bunul mers al lucrurilor. De precizat și că datoria publică a țării a crescut în acest interval. Cu toate acestea, țara a mers înainte după 2007, când am aderat la Uniunea Europeană. Nu e nevoie de un nou aparat de propagandă pentru a-i convinge pe români de acest lucru: e de ajuns ca sursele de informare să fie obiective, să arate și schimbarea în bine, și slăbiciunile inerente. Cu puțină onestitate, oricine poate recunoaște progresul făcut.
Foto: Asociația Pro Infrastructură