Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Muzici de primăvară

– Anotimpul verde, anunțat la țambal și chitară –

„Cântarea României”, Festival de muzică lăutărească

Înainte de 89, „Cântarea României” a fost un festival de tip globalist, care demonstra că dreptul la artă aparține oricui. Un drept „de masă”, în care can­titatea pre­domina. Să rea­bilitezi nume­le, după 50 de ani, este o provocare. Cu atât mai mare, cu cât e vorba de muzică cântată de lăutari, ce-i drept, muzică veche, de mare valoare, parte a patri­moniului culturii na­ționale, care a dat, adeseori, interpreți geniali. Renăscuta „Cântarea Româ­niei” se vrea a fi, cu sigu­ranță, și o ieșire din um­bra oficială în care muzica lău­tărească a fost împinsă de la un timp. Drep­tate pentru maeș­trii acor­deonului și țambalului, credincioși tradiției mu­zicale pe care o reprezintă, tradiție care merită să fie scoasă în luminile rampei, răsplătită cu bucurie și aplauze.

Dacă vă place muzica lăutărească autentică, pe 26 Februarie, la Sala Palatului, începând cu ora 17, vor fi cinci ore de neuitat.

Iată câteva recomandări din program: Maestrul acordeonist IONICĂ MI­NU­NE (cel mai rapid acor­­deonist din lume), își va aniversa ziua de naștere, cu prilejul acestui spectacol unic, alături de: Orchestra Fraților Advahov; Or­ches­tra Mol­dovlaska; Orchestra Cristinel Turturică, Dirijor Marin Alexandru; Orches­tra Marian Mexicanu & Frații Cazanoi; Ionel Tudo­rache; Panseluța Fe­raru; Dorel de la Popești; Nicu Boieru; Mugurel de la Paris; Jazz Manouche Quartet by Marius Apostol & Angelo de Barre – Franța; Frații Cocoș & Da­rius Cocoș; Taraful Marius Fulger; Milan Dimic & Dejan Matic – Serbia; Ba­nat Expres; Bogdan-Mihai Simion; Sergiu Diaconu – Cobza Moldovei; Taraful Aurel Croitoru; Jean de la Giurgiu; Samuel Zlatariu; Ionel de la Giurgiu; Ninel de la Brăila și Formația Bogdan Sas.

Prezentatori vor fi Luana Ibacka și Bogdan-Mihai Simion.

Din dorința de a revigora arta lăutărească, orga­nizatorii au dedicat o parte a festivalului tinerelor talente muzicale, dornice să ducă mai departe tradiția. Gala Tinerelor Talente va avea loc pe 25 februarie, la Cinema Pro, iar cei mai buni dintre par­ticipanți vor urca pe marea scenă a Sălii Pala­tului București, pe 26 februarie, alături de artiștii consacrați.

(Biletele se găsesc în format electronic pe myticket.ro sau la Sala Palatului.)

Trio Farfarello

Vioară, blockflöte, chitări acustice pe 6 şi 12 corzi, per­cuţie & bass. Mani Neumann (vioară, blockflöte) şi Ulli Brand (chitară), membrii fondatori ai trupei, au reuşit, în cei 40 de ani de activitate, să obţină recunoaştere euro­peană şi internaţională, prin stilul lor mu­zical.

Trio Far­farello cântă o combinaţie de folclor est – european, cu influenţe contem­porane: muzică tradiţională, jazz, rock şi muzică clasică. Din 1982 şi până acum, ei au lansat 18 albume, 4 dvd-uri şi au participat la peste 3.500 de concerte în toată lumea. Mani Neumann şi Ulli Brand au adus pe scenă, în diferite formule muzicale, nume mari ale genului, precum celebrii toboşari Mike Bar­simanto, Herb Quick şi Chris Thompson (Manfred Mann’s Earth Band).

Mani Neumann (65 ani), supranumit şi „Der Teufels­geiger” (Violonistul Diavo­lu­lui), este un maestru al viorii şi blockflöte. Modul său de a interpreta – melan­colic ori excitant – este în­totdeauna autentic, noncon­for­mist şi imposibil de co­piat. Mani este cunoscut în România, în urma activităţii sale de violonist, în legen­dara formaţie Phoenix, în ca­drul căreia a cântat din anul 1978. El a fost onorat cu „Premiul MTV pentru în­trea­ga carieră” şi decorat de Preşedintele României cu ordinul „Meritul cultural în grad de Cavaler”, pentru contribuțiile culturale deosebite aduse României.

Ulli Brand este considerat, la ora actuală, drept unul dintre cei mai buni chitarişti din Europa, și este recunoscut pentru stilul unic în care interpre­tează muzică la chitară acustică, cu 6 şi 12 corzi,    pe care o combină cu diferite efecte de ecou poli­fonice. Prin această combinaţie, Ulli reușește să menţină atât armonia, cât şi basul, înlocuind o în­treagă orchestră. (Solo-ul lui din melodia „Durch­zug” este cel mai bun exemplu în acest sens.)

Cei doi Farfarello își vor pre­zenta și cel mai nou album editat (numărul 20 din carieră), intitulat „Krönung” și lansat la finele anu­lui 2021. „De ce Krönung? Acest nume înseamnă că cineva îți așea­ză o coroană pe cap, te încoro­nează. Înseamnă că primești o re­cunoaștere pe care o meriți… Noi am făcut asta pentru noi înșine. Ne-am oferit singuri coroana, după 40 de ani de carieră”, măr­turisește Mani Neumann.

Alături de Farfarello, în con­certele susținute în România, mai apare un neamț: Urs Fuchs (68 ani), un muzician complex, care a cân­tat împreună cu formații mari ca Deep Purple, Abba și altele.

(Turneul Krönung va în­cepe la Oradea (16 Febr.), apoi va ajunge la Arad (17 Febr.); Timișoara (21 Febr.); Reșița (23 Febr.); Petroșani (25 Febr.); Sibiu (26 Febr.); Brașov (28 Febr.); Sighi­șoara (1 Martie); Târgoviște (2 Martie); Ploiești (3 Mar­tie); Buzău (4 Martie) și București (6 Martie).)

(Biletele se găsesc în format electronic pe ambilet.ro și iabilet.ro.)

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian