– Anotimpul verde, anunțat la țambal și chitară –
„Cântarea României”, Festival de muzică lăutărească
Înainte de 89, „Cântarea României” a fost un festival de tip globalist, care demonstra că dreptul la artă aparține oricui. Un drept „de masă”, în care cantitatea predomina. Să reabilitezi numele, după 50 de ani, este o provocare. Cu atât mai mare, cu cât e vorba de muzică cântată de lăutari, ce-i drept, muzică veche, de mare valoare, parte a patrimoniului culturii naționale, care a dat, adeseori, interpreți geniali. Renăscuta „Cântarea României” se vrea a fi, cu siguranță, și o ieșire din umbra oficială în care muzica lăutărească a fost împinsă de la un timp. Dreptate pentru maeștrii acordeonului și țambalului, credincioși tradiției muzicale pe care o reprezintă, tradiție care merită să fie scoasă în luminile rampei, răsplătită cu bucurie și aplauze.
Dacă vă place muzica lăutărească autentică, pe 26 Februarie, la Sala Palatului, începând cu ora 17, vor fi cinci ore de neuitat.
Iată câteva recomandări din program: Maestrul acordeonist IONICĂ MINUNE (cel mai rapid acordeonist din lume), își va aniversa ziua de naștere, cu prilejul acestui spectacol unic, alături de: Orchestra Fraților Advahov; Orchestra Moldovlaska; Orchestra Cristinel Turturică, Dirijor Marin Alexandru; Orchestra Marian Mexicanu & Frații Cazanoi; Ionel Tudorache; Panseluța Feraru; Dorel de la Popești; Nicu Boieru; Mugurel de la Paris; Jazz Manouche Quartet by Marius Apostol & Angelo de Barre – Franța; Frații Cocoș & Darius Cocoș; Taraful Marius Fulger; Milan Dimic & Dejan Matic – Serbia; Banat Expres; Bogdan-Mihai Simion; Sergiu Diaconu – Cobza Moldovei; Taraful Aurel Croitoru; Jean de la Giurgiu; Samuel Zlatariu; Ionel de la Giurgiu; Ninel de la Brăila și Formația Bogdan Sas.
Prezentatori vor fi Luana Ibacka și Bogdan-Mihai Simion.
Din dorința de a revigora arta lăutărească, organizatorii au dedicat o parte a festivalului tinerelor talente muzicale, dornice să ducă mai departe tradiția. Gala Tinerelor Talente va avea loc pe 25 februarie, la Cinema Pro, iar cei mai buni dintre participanți vor urca pe marea scenă a Sălii Palatului București, pe 26 februarie, alături de artiștii consacrați.
(Biletele se găsesc în format electronic pe myticket.ro sau la Sala Palatului.)
Trio Farfarello
Vioară, blockflöte, chitări acustice pe 6 şi 12 corzi, percuţie & bass. Mani Neumann (vioară, blockflöte) şi Ulli Brand (chitară), membrii fondatori ai trupei, au reuşit, în cei 40 de ani de activitate, să obţină recunoaştere europeană şi internaţională, prin stilul lor muzical.
Trio Farfarello cântă o combinaţie de folclor est – european, cu influenţe contemporane: muzică tradiţională, jazz, rock şi muzică clasică. Din 1982 şi până acum, ei au lansat 18 albume, 4 dvd-uri şi au participat la peste 3.500 de concerte în toată lumea. Mani Neumann şi Ulli Brand au adus pe scenă, în diferite formule muzicale, nume mari ale genului, precum celebrii toboşari Mike Barsimanto, Herb Quick şi Chris Thompson (Manfred Mann’s Earth Band).
Mani Neumann (65 ani), supranumit şi „Der Teufelsgeiger” (Violonistul Diavolului), este un maestru al viorii şi blockflöte. Modul său de a interpreta – melancolic ori excitant – este întotdeauna autentic, nonconformist şi imposibil de copiat. Mani este cunoscut în România, în urma activităţii sale de violonist, în legendara formaţie Phoenix, în cadrul căreia a cântat din anul 1978. El a fost onorat cu „Premiul MTV pentru întreaga carieră” şi decorat de Preşedintele României cu ordinul „Meritul cultural în grad de Cavaler”, pentru contribuțiile culturale deosebite aduse României.
Ulli Brand este considerat, la ora actuală, drept unul dintre cei mai buni chitarişti din Europa, și este recunoscut pentru stilul unic în care interpretează muzică la chitară acustică, cu 6 şi 12 corzi, pe care o combină cu diferite efecte de ecou polifonice. Prin această combinaţie, Ulli reușește să menţină atât armonia, cât şi basul, înlocuind o întreagă orchestră. (Solo-ul lui din melodia „Durchzug” este cel mai bun exemplu în acest sens.)
Cei doi Farfarello își vor prezenta și cel mai nou album editat (numărul 20 din carieră), intitulat „Krönung” și lansat la finele anului 2021. „De ce Krönung? Acest nume înseamnă că cineva îți așează o coroană pe cap, te încoronează. Înseamnă că primești o recunoaștere pe care o meriți… Noi am făcut asta pentru noi înșine. Ne-am oferit singuri coroana, după 40 de ani de carieră”, mărturisește Mani Neumann.
Alături de Farfarello, în concertele susținute în România, mai apare un neamț: Urs Fuchs (68 ani), un muzician complex, care a cântat împreună cu formații mari ca Deep Purple, Abba și altele.
(Turneul Krönung va începe la Oradea (16 Febr.), apoi va ajunge la Arad (17 Febr.); Timișoara (21 Febr.); Reșița (23 Febr.); Petroșani (25 Febr.); Sibiu (26 Febr.); Brașov (28 Febr.); Sighișoara (1 Martie); Târgoviște (2 Martie); Ploiești (3 Martie); Buzău (4 Martie) și București (6 Martie).)
(Biletele se găsesc în format electronic pe ambilet.ro și iabilet.ro.)