Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Stomac ușor

– Indiferent de cauze – lipsă de mișcare, mâncare grasă sau stres – plantele de mai jos reușesc să refacă echilibrul digestiei –

Anghinarea

Substanțe activatoare

Foto: Shutterstock – 3

Încă de pe vremea vechilor romani, An­gh­inarea era consumată după ospețele co­pi­oase, pentru că substanțele ei amare stimulează cole­cistul și pan­crea­sul. Sucurile diges­tive pe care le con­ține activează meta­bolismul, reglează va­lorile glicemiei și ajută la digestia grăsi­mi­lor.

Chimenul

Uleiuri eterice împotriva crampelor

Mai ales carvonul și limonele conținute în semințele de chimen sunt cele care ajută la combaterea problemelor legate de zona gastro-intestinală. Ca plantă medicinală administrată sub formă de ulei sau ceai, Chimenul are efect antispastic și combate flatulența. În general, se recomandă încorporarea unei cantități mici de Chimen în bucatele care produc balonări, pentru a le face mai „digerabile”.

Coada-racului

Relaxare binefăcătoare

Coada-racului este un remediu „de nădejde” împotriva crampelor. Pentru a prepara o tinctură, se umple pe sfert un borcan cu plantă uscată și mărunțită, peste care se toarnă un alcool superior (vodcă sau coniac) și se închide borcanul. Se lasă la macerat 3 săptămâni într-un loc cald, întunecos, scuturând borcanul în mod regulat. Se strecoară, apoi se toarnă tinctura într-o sticluță de culoare închisă. Se iau 10-30 de picături.

Coada-șoricelului

Bună la toate

Are efect calmant și stimulează irigarea sanguină, de aceea e folosită în caz de dureri de stomac, balonări, consti­pație și diaree. În plus, planta stimulează flu­xul bilei, calmând senzația de prea­plin și de greață. Poate fi folosită sub formă de ceai, tinctură sau comprese puse pe abdomen. Și baia de șezut cu Coada-șoricelului potolește pro­ble­mele digestive și crampele. Se opăresc 100 g de plantă întreagă cu 1 l de apă clocotită, se lasă la infuzat 20 de minute, apoi se toarnă decoctul în apa de baie.

Păpădia

Nu este buruiană!

Decretată uneori, cu dispreț, drept buruiană, Păpădia conține o cantitate mare de substanțe amare, care, la fel ca în cazul Anghinarei, stimu­lează producția de sucuri digestive, ajutând la sporirea valorificării hranei. Se poate folosi în diverse moduri, sub formă de ceai, suc sau ex­tract, dar și ca un simplu ingredient adăugat în salate.

Pelinul

Amăreala face bine

În ciuda gustului său amar, Pelinul e folosit uneori ca mirodenie, mai ales pentru mâncărurile grase. Datorită efectului său decongestionant și stimulator al fluxului sanguin, Pelinul este folosit pentru combaterea deranjului de stomac, lipsei poftei de mâncare și balonărilor. Cei ce nu doresc să condimenteze bucatele cu Pelin pot opta pentru un ceai preparat astfel: se opărește 1 linguriță de plantă cu 300 ml de apă clocotită și se lasă puțin să se infuzeze. Ceaiul se bea cu o jumătate de oră înaintea meselor.

Mușețelul

Pentru stomac și nervi

Mușețelul se folosește, de obicei, sub formă de ceai, pentru tratarea unor probleme din zona gas­tro-intestinală. Dar el și-a dovedit eficiența și în cazul copiilor mici care suferă de crampe, folosit ca ulei care se masează pe burtică, cu mișcări ușoa­re, în sensul acelor de ceasornic. În plus, tre­buie recunoscut și efectul lui pozitiv asupra stării mentale, deci și în combaterea unor probleme di­gestive nervoase.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian