Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

MEDICINĂ MONAHALĂ – Rețete medievale

–    Cu secole în urmă, călugărițele și călugării din mânăstirile fran­ciscane erau mari maeștri ai tratamentelor cu plante, egalându-i, în multe privințe, pe medicii timpului. Rețetele pe care vi le prezentăm se află în topul celor mai populare leacuri folosite în mânăstiri –

Sunătoarea – antidepresiv natural

Foto: Shutterstock

Eficacitatea sa în tratarea melancoliei a fost des­coperită încă din Evul Mediu,    dar a fost expli­cată abia recent. Sunătoarea conține anumite substanțe care favorizează producerea de hormoni ai fericirii în organism și protejează împotriva gândurilor negative. Până în prezent, ceaiul de Sunătoare și-a dovedit eficacitatea în cazul stărilor depresive ușoare, având un efect de îmbunătățire și echilibrare a dispoziției. Dar planta medicinală poate ajuta și atunci când există probleme de concentrare.

Rețetă: Peste două lingurițe de Sunătoare turnați 200 ml apă fierbinte și lăsați la infuzat 10 minute. Beți trei căni pe parcursul zilei. Efectul se instalează după aproximativ două săptămâni.

Tătăneasa – dureri de mușchi și oase

Rețetă: Încălziți pe a­buri două linguri de rădă­cină de Tătă­nea­să mărun­țită și 100 g lano­lină până când fumegă. Scoateți a­mes­tecul de pe baia de apă și lăsați-l aco­perit timp de 48 de ore. În­călziți din nou, tot pe baie de apă, pâ­nă când masa devine lichidă și bucățile de rădăcină se scu­fundă. Fil­trați și puneți prepa­ra­tul într-un recipient. A­pli­cați pe zona du­reroasă de două ori pe zi. A­meliorează durerile de mușchi și de oase.

Menta – dureri de stomac

Uleiurile aromate conținute acțio­nează împotriva stărilor de greață și a durerilor de stomac. Pentru a beneficia de acest efect, turnați 250 ml de apă fierbinte peste o mână de Mentă proaspătă, lăsați să se infu­zeze 10 minute și beți două căni pe zi. Ceaiul de Mentă este și un remediu do­ve­dit pentru durerile de cap.

Uleiul de Luminiță – îngrijirea pielii 

Florile ei se deschid doar când este întuneric și strălucesc ca lu­mânările. De aici și numele de Lu­miniță. Acizii grași pe care îi conține înmoaie pielea uscată și atenuează neurodermita. Se folosește extern.

Roinița – calmează nervii

Această plantă minunat de parfumată a cres­cut întotdeauna în grădinile mânăstirilor. Roi­nița calmează nervii.

Rețetă: Tăiați frunzele unui buchet de Roi­nițe în fâșii fine, adăugați un litru de apă rece și lăsați-le la macerat în frigider, timp de 48 de ore. Turnați preparatul într-o sticlă și ți­neți-l la frigider. Se combină apa de Roiniță cu apă plată, în proporții egale. Se bea un pahar pe zi.

Leușteanul – doctorul rinichilor

Planta a devenit importantă pentru călu­gărițele carmelite încă din secolul al XVI-lea. Era folosită mai ales în infecțiile ve­zicii urinare și ale tractului urinar, pentru că Leușteanul favorizează excreția rini­chilor.

Rețetă: 1 linguriță de rădăcină de Leuștean se opărește cu 250 ml apă, se lasă la infuzat timp de 10 minute, apoi se strecoară. Se consumă 2-3 căni de ceai pe zi. Dacă nu apare nicio îmbunătățire, mergeți la medic.

Leacuri pentru femei

–   În Austria și Germania a renăscut puternic medicina practicată în mâ­năstirile pentru maici. Preparatele realizate de ele se vând și în far­macii. Între rețetele care se bucură de succes, la loc de frunte se află un bitter pre­parat din 100 de plante, precum și remedii dedicate suferințelor fe­me­iești. Iată câteva rețete care pot fi făcute acasă. Succes! –   

Ceai relaxant contra durerilor menstruale

Ingrediente: Crețișoară, Coa­da-șoricelului și Coada-racului (proas­pe­te sau uscate), tăiate mă­runt, a­mestecate în părți egale.

Mod de preparare: Se opăresc 1-2 lingurițe de amestec de plante cu o ceașcă de apă clocotită (circa 150 ml). Se lasă să se infuzeze (cu capac) și apoi se strecoară.

Folosire: Se beau 3 căni de ceai pe zi, îna­inte de veni­rea ciclului, care va decurge fără pro­bleme și aproape fără dureri. În locul ceaiului se poate folosi și tinctura prezentată mai jos.

Tinctură de plante

Ingrediente: Coada-șorice­lu­lui, Crețișoară și Coada-racului (proas­pete) în părți egale, al­cool (40° sau 70°).

Mod de preparare: Se taie plan­tele mărunt și se pun îm­preună cu alcoolul (pro­porție 1:5) într-o sticlă transparentă. Se astupă bine sticla și se ține 2-3 săptă­mâni într-un loc călduros, agi­tând-o de câteva ori pe zi. Se strecoară apoi lichi­dul printr-o sită deasă și se toar­nă tinctura în sti­cluțe de culoare închisă.

Folosire: În tulburările men­stru­ale cro­nice. Doza: se iau 30 de pică­turi (cu puțină apă) pe zi, vreme de 4-6 săptămâni.

Pomadă-balsam

Ingrediente: câte o lingură de Cre­țișoară, Coada-șorice­lului și Coada-racu­lui, 10 g ceară de albine.

Pentru fiecare extract se pun în­tr-o sticlă de culoare deschisă câte 20 g de plan­tă proaspătă, du­pă care se um­ple sticla cu 90 ml de ulei ve­getal. Se țin sticlu­țele într-un loc luminos (la fe­reas­tră) și se agită de câteva ori pe zi. După 3-4 săptă­mâni se filtrează uleiul și se toarnă în sticle de culoare închisă.

Mod de preparare: Se toarnă cele trei ule­iuri în­tr-un vas și se încing, pe foc, până la 70° (tempera­tu­ra exactă se mă­soară cu ter­mo­­me­trul). –    Se adaugă cea­ra de albine și se lasă să se to­pească. Se amestecă apoi compo­ziția până ce se răcește, sau se ră­cește pe baie de apă – până la 40°, ames­tecând încon­tinuu. –    Se în­cor­po­rează 1-2 picături de ulei ete­ric de Tran­­dafir. –    Se toarnă bal­samul în cutii de cre­mă (de la far­ma­cie), se acoperă mai întâi cu un șer­vet de bucătărie, ca să iasă umezeala din el, după care se astupă cutiile și se păs­trează la rece.

Folosire: Cu balsamul astfel pre­parat se ma­sează ușor partea inferi­oară a abdome­nului, în caz de dureri menstruale.

Irina Radu

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian