– Cu secole în urmă, călugărițele și călugării din mânăstirile franciscane erau mari maeștri ai tratamentelor cu plante, egalându-i, în multe privințe, pe medicii timpului. Rețetele pe care vi le prezentăm se află în topul celor mai populare leacuri folosite în mânăstiri –
Sunătoarea – antidepresiv natural
Eficacitatea sa în tratarea melancoliei a fost descoperită încă din Evul Mediu, dar a fost explicată abia recent. Sunătoarea conține anumite substanțe care favorizează producerea de hormoni ai fericirii în organism și protejează împotriva gândurilor negative. Până în prezent, ceaiul de Sunătoare și-a dovedit eficacitatea în cazul stărilor depresive ușoare, având un efect de îmbunătățire și echilibrare a dispoziției. Dar planta medicinală poate ajuta și atunci când există probleme de concentrare.
Rețetă: Peste două lingurițe de Sunătoare turnați 200 ml apă fierbinte și lăsați la infuzat 10 minute. Beți trei căni pe parcursul zilei. Efectul se instalează după aproximativ două săptămâni.
Tătăneasa – dureri de mușchi și oase
Rețetă: Încălziți pe aburi două linguri de rădăcină de Tătăneasă mărunțită și 100 g lanolină până când fumegă. Scoateți amestecul de pe baia de apă și lăsați-l acoperit timp de 48 de ore. Încălziți din nou, tot pe baie de apă, până când masa devine lichidă și bucățile de rădăcină se scufundă. Filtrați și puneți preparatul într-un recipient. Aplicați pe zona dureroasă de două ori pe zi. Ameliorează durerile de mușchi și de oase.
Menta – dureri de stomac
Uleiurile aromate conținute acționează împotriva stărilor de greață și a durerilor de stomac. Pentru a beneficia de acest efect, turnați 250 ml de apă fierbinte peste o mână de Mentă proaspătă, lăsați să se infuzeze 10 minute și beți două căni pe zi. Ceaiul de Mentă este și un remediu dovedit pentru durerile de cap.
Uleiul de Luminiță – îngrijirea pielii
Florile ei se deschid doar când este întuneric și strălucesc ca lumânările. De aici și numele de Luminiță. Acizii grași pe care îi conține înmoaie pielea uscată și atenuează neurodermita. Se folosește extern.
Roinița – calmează nervii
Această plantă minunat de parfumată a crescut întotdeauna în grădinile mânăstirilor. Roinița calmează nervii.
Rețetă: Tăiați frunzele unui buchet de Roinițe în fâșii fine, adăugați un litru de apă rece și lăsați-le la macerat în frigider, timp de 48 de ore. Turnați preparatul într-o sticlă și țineți-l la frigider. Se combină apa de Roiniță cu apă plată, în proporții egale. Se bea un pahar pe zi.
Leușteanul – doctorul rinichilor
Planta a devenit importantă pentru călugărițele carmelite încă din secolul al XVI-lea. Era folosită mai ales în infecțiile vezicii urinare și ale tractului urinar, pentru că Leușteanul favorizează excreția rinichilor.
Rețetă: 1 linguriță de rădăcină de Leuștean se opărește cu 250 ml apă, se lasă la infuzat timp de 10 minute, apoi se strecoară. Se consumă 2-3 căni de ceai pe zi. Dacă nu apare nicio îmbunătățire, mergeți la medic.
Leacuri pentru femei
– În Austria și Germania a renăscut puternic medicina practicată în mânăstirile pentru maici. Preparatele realizate de ele se vând și în farmacii. Între rețetele care se bucură de succes, la loc de frunte se află un bitter preparat din 100 de plante, precum și remedii dedicate suferințelor femeiești. Iată câteva rețete care pot fi făcute acasă. Succes! –
Ceai relaxant contra durerilor menstruale
Ingrediente: Crețișoară, Coada-șoricelului și Coada-racului (proaspete sau uscate), tăiate mărunt, amestecate în părți egale.
Mod de preparare: Se opăresc 1-2 lingurițe de amestec de plante cu o ceașcă de apă clocotită (circa 150 ml). Se lasă să se infuzeze (cu capac) și apoi se strecoară.
Folosire: Se beau 3 căni de ceai pe zi, înainte de venirea ciclului, care va decurge fără probleme și aproape fără dureri. În locul ceaiului se poate folosi și tinctura prezentată mai jos.
Tinctură de plante
Ingrediente: Coada-șoricelului, Crețișoară și Coada-racului (proaspete) în părți egale, alcool (40° sau 70°).
Mod de preparare: Se taie plantele mărunt și se pun împreună cu alcoolul (proporție 1:5) într-o sticlă transparentă. Se astupă bine sticla și se ține 2-3 săptămâni într-un loc călduros, agitând-o de câteva ori pe zi. Se strecoară apoi lichidul printr-o sită deasă și se toarnă tinctura în sticluțe de culoare închisă.
Folosire: În tulburările menstruale cronice. Doza: se iau 30 de picături (cu puțină apă) pe zi, vreme de 4-6 săptămâni.
Pomadă-balsam
Ingrediente: câte o lingură de Crețișoară, Coada-șoricelului și Coada-racului, 10 g ceară de albine.
Pentru fiecare extract se pun într-o sticlă de culoare deschisă câte 20 g de plantă proaspătă, după care se umple sticla cu 90 ml de ulei vegetal. Se țin sticluțele într-un loc luminos (la fereastră) și se agită de câteva ori pe zi. După 3-4 săptămâni se filtrează uleiul și se toarnă în sticle de culoare închisă.
Mod de preparare: Se toarnă cele trei uleiuri într-un vas și se încing, pe foc, până la 70° (temperatura exactă se măsoară cu termometrul). – Se adaugă ceara de albine și se lasă să se topească. Se amestecă apoi compoziția până ce se răcește, sau se răcește pe baie de apă – până la 40°, amestecând încontinuu. – Se încorporează 1-2 picături de ulei eteric de Trandafir. – Se toarnă balsamul în cutii de cremă (de la farmacie), se acoperă mai întâi cu un șervet de bucătărie, ca să iasă umezeala din el, după care se astupă cutiile și se păstrează la rece.
Folosire: Cu balsamul astfel preparat se masează ușor partea inferioară a abdomenului, în caz de dureri menstruale.
Irina Radu