Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

7 întrebări de pus în familie

– Bolile „se iau”, dar se și „moștenesc”. Iată de ce este ex­trem de important să știm cu ce suferințe s-au confruntat buni­cii, părinții și alte rude apropiate. Și în sănă­tate, genele joacă un rol important. Bunicul a fost diabetic? Tata alergic și mama obe­ză? Sigur, asta nu înseamnă că trebuie să fim și noi la fel. Totuși, pentru a cu­noaște posi­bilele riscuri care ne pasc, e bine să acordăm o aten­ție deo­sebită istoriei noastre fami­liale –

1. Există cazuri de glaucom în familie?

FotoL Shutterstock – 3

Rudele dvs. de gradul unu, ceva mai înaintate în vârstă (mama sau tatăl) au suferit de glaucom? Dacă răspunsul este afirmativ, copiii lor sunt de șase ori mai expuși acestei afecțiuni oculare în comparație cu persoanele care n-au asemenea „moșteniri” în familie.

Simptome tipice: zone neclare în câmpul vi­zual. De exemplu, cineva vede clar când privește în față, dar per­soanele și obiectele aflate lateral, în stânga și dreapta, sunt neclare.

Ce puteți face: cercetări recente afirmă că le­gumele verzi, consu­mate crude,    reduc riscul bolii cu aproximativ 20 la sută. De asemenea, se reco­mandă ca persoanele de peste 40 de ani să meargă o dată la doi ani la o consultație de glaucom la oftalmolog.

2. Se cunosc cazuri de Alzheimer?

Doar două procente din boala Alz­heimer sunt ereditare. Cu toate aces­tea, dacă cei afectați sunt rude de gra­dul unu (de exemplu părinții), riscul de a contracta boala se multiplică de patru ori.

Simptome tipice: pierderea sim­țului orientării în activitățile de zi cu zi, cum ar fi prepararea cafelei sau mersul la toaletă. În plus, memoria începe să scadă.

Ce puteți face: antrenați-vă celu­lele nervoase din creier, faceți adunări și scăderi în minte, citiți cuvintele invers, faceți treburile casnice cu cea­laltă mână, dezlegați cuvinte încrucișate, dormiți cel puțin șap­te ore pentru ca min­tea să se poată re­genera.

3.  A  avut cineva cancer la sân?

Se estimează că între cinci și zece la sută din toate cazurile de cancer la sân se datorează moș­te­nirii genetice. Dincolo de aceste cifre, riscul de cancer de sân crește cu 80 la sută dacă analizele detec­tează gene spe­cifice.

Simptome tipice: întărirea țe­sutului mamar, apa­riția de no­duli, scurgerea de lichid din ma­me­lon.

Ce puteți face: Screening, prin ecografie, ma­mografie și/sau termo-mamografie. Adresați-vă medi­cu­lui și, dacă aveți îndoieli, cereți un test ge­netic.

4. Părinții au diabet?

Dacă părinții sunt afectați de diabet de tip 2, proba­bi­litatea de a dez­volta boala este cres­cu­tă și la copii.

Simptome ti­pi­ce: inițial, nu apar, ulte­rior se constată o urinare frec­ventă, scăderea nedorită în greutate, senzația de slăbiciune.

Ce puteți face: Verificați nivelul zahărului din sânge la fiecare doi ani, pierdeți excesul de greu­tate, tratați hiperten­siunea arterială și colesterolul LDL ridicat. O dietă echilibrată, exercițiile fizice și controlul greutății au un efect preventiv.

5. Există astmatici sau alergici?

Bolile alergice și astmul se moștenesc ușor. Dacă un părinte este afectat, în cazul copiilor, riscul ca afecțiunea să fie transmisă de la părinți la copii, crește cu aproximativ 25 la sută. La alergici, riscul este de apro­ximativ 60 la sută.

Simptome tipice: Ochii lăcri­mea­ză și ustură, nasul curge, apar sen­zația de mâncărime și dificultățile în respirație.

Ce puteți face: un test de alergie la un medic ORL sau un dermatolog, pentru a identifica aler­genul. Desensi­bili­zarea cu tablete sau injecții ame­liorează simp­tomele și poate preveni trans­formarea alergiei în astm.

6. A avut cineva un atac de cord?

Factorii de risc ereditari sunt hi­per­tensiunea arterială și arterio­scleroza. În 40 la sută din ca­zuri, afecțiu­nea e transmisă în familie. În­grijiți-vă de inima dvs. la timp.

Simptome tipice: dificultăți în respirație, senzație de „strân­gere” sau durere extremă în piept, care se extinde în brațe. Femeile pot simți adesea grețuri, vărsături și dureri abdominale.

Ce puteți face: examinați-vă inima o dată pe an, pentru a detecta bolile cardiovasculare într-un stadiu incipient.

7. A suferit cineva de depresie?

Afecțiunile psihice se transmit și ele. În cazul de­presiei, de exemplu, dacă părinții sau frații sunt afectați, riscul propriu este crescut cu 15%.

Simptome tipice: tristețe, lipsă de inițiativă, lin­goare, retragere socială.

Ce puteți face: Căutați ajutor pro­fesionist îna­inte ca boala să vă mar­cheze cursul vieții.

IRINA RADU

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian