FORMULA AS ÎN ȚINUTUL SEBEȘULUI
– Cu doar 32.000 de locuitori, Sebeșul se află în topul celor mai dezvoltate orașe din România. Secretul? O tradiție respectată sute de ani: „Meseria, brățară de aur”. Oraș al breslelor încă din secolul XIII, când se număra printre cele șapte cetăți ale Transilvaniei, astăzi Sebeșul oferă muncă de înaltă calificare, un magnet pentru investitorii străini. Am vrut să vedem „minunea” la fața locului –
„Autostrada ne-a deschis porțile către lume”
– Până în urmă cu zece ani, Sebeșul era o pată neagră pe harta rutieră a României: locul în care așteptai ore în șir cu mașina, ca să o iei pe șoseaua de Alba Iulia. În prezent, orașul e racordat la marea autostradă care duce spre vestul și nordul țării. Se simte această schimbare în viața orașului?

– Da, schimbările sunt importante. Finalizarea autostrăzii ne-a ajutat în primul rând pe plan economic. La Sebeș se întâlnesc două noduri rutiere importante ale României. Noi chiar spunem că, după București, Sebeșul e cel mai important nod rutier al țării. Apariția autostrăzii ne-a dat și o altă deschidere față de lume. Acum, ajungem la aeroportul din Sibiu în 25 de minute, iar la Cluj, într-o oră și ceva. De când cu autostrada, putem spune că Sebeșul are aeroport! Tinerii de la noi au posibilitatea să interacționeze cu Sibiul, cu Alba Iulia, cu Clujul sau cu Deva foarte ușor. Suntem perfect conectați la lumea bună a Ardealului. Poți să te duci la Sibiu, să participi la festivalul de teatru fără să fie nevoie să înnoptezi acolo. Vizionezi piesa și, în câteva zeci de minute ești acasă!
„Investitorii au înțeles că au un partener serios în Sebeș și au venit”
– Sebeșul se află în topul orașelor preferate de investitorii străini. Ce îl face așa de atractiv?

– Un atu important sunt oamenii. În Sebeș există și o mare tradiție a muncii calificate. Să nu uităm că aici au funcționat bresle, meșteșugari renumiți pentru priceperea lor. Sebeșul a avut și școli bune, există un cult al muncii aici. Mizăm și astăzi pe școli și pe educație. Avem un liceu tehnologic, învățământ dual – profesional, cum i se zicea pe vremuri. Tocmai construim un liceu nou. Toate sumele naționale alocate Regiunii Centru pentru învățământul dual au fost de 5 milioane de euro. Ei bine, am scris un proiect și toată suma ne-a fost alocată nouă! E adevărat că am dublat-o de la bugetul local, am pus și noi 5 milioane. De ce? Suntem conștienți că singura soluție ca să rămâi dezvoltat economic este să îți califici continuu forța de muncă. Azi, lucrurile se mișcă foarte repede. Dacă pregătim doar bucătari sau frizeri, s-ar putea să nu reușim să venim în întâmpinarea celor care doresc să investească. Dar când au văzut că suntem cu adevărat preocupați de educație, că venim cu investiții de milioane de euro, companiile străine au înțeles că au un partener serios la Sebeș și au venit. Ba și mai mult, în prezent, susțin și companiile străine învățământul dual, ca să-și pregătească din timp forța de muncă.
– Companiile străine se plâng, adesea, de greoiul birocratism românesc…
– Ăsta e un alt capitol la care stăm bine. Am eliminat, pe cât posibil, birocrația. Un certificat de urbanism îl eliberăm în 48 de ore, o autorizație de construcție chiar și în 5 zile. Astfel, îi încurajăm pe agenții economici. Plaja de impozitare nu e în niciun caz la maximum, o ținem la un nivel decent. Avem companii care funcționează de mulți ani la Sebeș și sunt într-o continuă dezvoltare, dar avem și companii noi, ceea ce ne arată că ne-am orientat bine.
– Forța de muncă presupune, azi, și stil de viață. Ce vă cer în campaniile electorale oamenii din oraș?

– Dacă în alte zone din România lumea solicită locuri de muncă, la Sebeș solicitarea este pentru salarii mai bune la locurile de muncă existente. Piața muncii se reglează singură. E concurență între companii în ce privește forța de muncă, ceea ce înseamnă că trebuie să aibă grijă de salariați, altfel riscă să-i piardă. Nivelul veniturilor e în creștere. Dar raportul e reciproc, și cel care lucrează trebuie să încerce să se perfecționeze continuu și să-și dezvolte capacitățile, astfel încât să fie apreciat de angajator.
– Bătălia primarilor este pe fonduri europene. La capitolul ăsta cum stați?
– Până în 2016, în Sebeș, fondurile europene atrase au fost de 0 euro! Am început să aplicăm pe toate programele de finanțare, astfel încât astăzi stăm mai bine, dar n-am terminat. Când ești administrație publică, gestionezi o resursă financiară limitată. Banii trebuie să îi cauți: pe programele de finanțare, că sunt guvernamentale, că sunt pe fonduri europene, că sunt pe PNRR sau chiar sponsorizări. Avem companii care ne sponsorizează cu sute de mii de euro pe an pentru diverse activități – ambulator social, spital, dotări pentru școli. Sunt sute de mii de euro, ceea ce înseamnă tot o sursă de finanțare! Avem o creșă și o grădiniță construite de o firmă privată, ceea ce înseamnă o investiție de peste 1,5 milioane de euro. O face o companie din grupul Mercedes, care are 1.800 de angajați la Sebeș.
– Viața unui edil înseamnă nu doar planuri frumoase și tăieri de panglici, ci și constante bătăi de cap. De ce piedici vă loviți în ultima vreme?
– Încercăm să rămânem consecvenți pe partea de investiții, continuăm să aducem fonduri europene, dar să știți că nu e ușor. Creșterile de prețuri din ultima vreme pur și simplu ne-au bulversat. Sunt economist de profesie, dar mă lovesc de situații tot mai greu de gestionat. E tot mai greu să finalizăm unele proiecte, sunt lucrări care riscă să rămână neterminate. Companiile cu care lucrăm nu se vor putea descurca cu noile prețuri. Asta înseamnă procese, tergiversări și, până la urmă, și o nemulțumire a cetățenilor.
Pleacă austriecii, vin nemții
– Una dintre cele mai importante știri economice din ultima vreme a fost vânzarea fabricii de prelucrare a lemnului de la Sebeș, de către controversata companie austriacă Schweighofer, și venirea unui nou investitor german. Despre ce proiect este vorba?

– Sincer, am aflat din presă despre tranzacție. Din ce am înțeles din discuțiile inițiale, noii patroni vor să dezvolte capacitățile de producție de la Sebeș, vor să dezvolte activitatea de aici și să o ducă mai mult spre produsul finit. Dar faptul că acționariatul decide să-și dezvolte activitatea pentru noi, pentru Sebeș, este benefic.
– Activitatea Schweighofer a fost asociată, de-a lungul timpului, cu probleme de mediu. Care mai e situația din acest punct de vedere?
– Componenta legată de mediu e foarte importantă pentru noi. La Sebeș, întotdeauna au existat frământări pe această temă. S-a făcut și un referendum pe tema mediului. Am făcut și eu, în calitate de primar, un referendum, pentru a achiziționa un aparat de măsurare a calității aerului. E în proprietatea primăriei, e gestionat de noi, prezentăm măsurători ale calității aerului în formă continuă și le punem la dispoziția instituțiilor de mediu. Am insistat și pe ceea ce înseamnă problema pulberilor. Avem un consultant și încercăm să luăm măsuri astfel încât pulberile în suspensie din Sebeș să scadă ca intensitate. În plus, am plantat peste 2.000 de copaci în ultimii 6 ani. Îmbunătățim spațiul verde, am început un program de investiții pe partea de asfaltări, să nu mai aducem praful de la periferie în Centru… Indiscutabil, există poluare în Sebeș, dar în momentul acesta, din toate rapoartele făcute de instituțiile oficiale, rezultă că poluarea de la Sebeș nu prezintă un risc major pentru viața omului. Pe de altă parte, când vorbim despre mediu, trebuie să înțelegeți că în Sebeș intră și ies, în 24 de ore, fără să vorbim de tranzitul de pe autostradă, 4.000 de camioane! Avem companiile locale care aduc materie primă și scot produse finite. Sunt efecte ale dezvoltării.
– 4.000 de camioane pe zi înseamnă o producție extraordinară. Ce gen de industrii au activitate la Sebeș?
– Mă bucur că la Sebeș nu suntem cantonați într-o singură activitate economică. Avem industrie auto, industria lemnului, materiale de construcții, industrie ușoară, producție de hârtie, apoi servicii conexe, cum ar fi transportul sau construcțiile. Companiile mari care au venit la Sebeș au generat o activitate vastă pentru companiile mai mici, dintre care, unele, s-au făcut și ele mari între timp. Firmele mari au generat, pe orizontală, o dezvoltare economică continuă.
„Ilie Bolojan a reușit să facă din Oradea un model de dezvoltare națională”
– Ați avut recent o întâlnire cu domnul Ilie Bolojan și cu alți oficiali de la Bihor. Există în acest moment în România un dialog între edili, din care să învețe unul din experiența bună a celuilalt?

– Pentru mine, și cred că mulți gândesc la fel, Ilie Bolojan e un om care a reușit să facă din Oradea un model de dezvoltare națională. Am discutat despre proiecte, despre investiții, cum le ducem mai departe, cum facem cu cofinanțările care au depășit estimările inițiale. Am discutat inclusiv abordarea pe care o vom avea cu Guvernul României, pentru ca acesta să ne susțină. Adevărat: România are probleme în multe zone din țară, dar per ansamblu, ea este un motor care funcționează. Și cred că Sebeșul este, în sensul ăsta, o economie care funcționează, o sursă de venit. Sebeșul își asigură funcționarea, la fel și Oradea, și Aradul, și Clujul. Dar există și costuri ale dezvoltării lor, iar costurile astea, trebuie, cumva, susținute. Altfel, e ca un motor bun, căruia trebuie să îi schimbăm uleiul la 15.000 de kilometri. Dacă noi schimbăm uleiul doar la 45.000, riscăm să stricăm motorul! Trebuie să avem grijă de modelele și de zonele de succes ale țării. Clujul, de pildă, nu mai este demult un oraș important doar pentru clujeni, este un oraș important pentru întreaga Românie, un motor de dezvoltare pentru țară. Să ne gândim la partea de sănătate, la clinicile universitare, la zona academică, la aeroport, la toată dezvoltarea economică pe orizontală, care se răsfrânge asupra Turzii, asupra întregii zone. Sunt lucruri pe care nu le putem neglija…
Ca edil, eu fac parte din categoria celor care învață cât trăiesc și cărora nu le e rușine să întrebe. Până la urmă, ăsta este scopul întâlnirilor noastre. Dar eu am întâlniri și la nivel local. Mă întâlnesc și cu primarii din jur, discutăm, vedem care ce a mai aflat, vedem care cum procedează când aplică pe un proiect. Primim și delegații de la Bruxelles, vrem să înțelegem cum văd ei lucrurile în perspectivă, să ne pregătim din timp. Indiscutabil, o țară este importantă prin guvern și prin forurile naționale, dar motoarele care trag sunt administrațiile locale. Administrațiile locale sunt foarte importante, sunt vectori principali de atragere de finanțări, sunt cele care investesc în mod direct pentru cetățeni și, de multe ori, preiau cele mai multe dintre problemele oamenilor. De aceea, administrațiile locale trebuie să colaboreze continuu.
– Sebeșul are o așezare geografică ideală: munți, dealuri, păduri, pășuni. De frumusețile zonei vă ocupați?
– Încercăm, prin „Asociația Munții Șurianu”, unde suntem și noi membri, ca proprietari, să creăm un traseu, să dezvoltăm zona turistică pe Valea Sebeșului, să menținem obiectivele turistice existente și să le dezvoltăm ca expunere. De ce să nu facă lumea un popas la Sebeș, în condițiile în care suntem atât de aproape de Sibiu și de Alba Iulia? Sebeșul poate fi o componentă dintr-un circuit – avem Cetatea Câlnic aproape, e Valea Sebeșului, e Alba Iulia, frumoasele sate săsești, bisericile-cetăți, chiar și Castelul de la Hunedoara sau Cetatea Devei.
„Suntem mândri că Blaga s-a născut la noi”
– Nu stați rău nici în zona culturii. Sebeșul are un tezaur demn de invidiat: Lucian Blaga. Marele poet s-a născut la doi pași de aici, în Lancrăm. De ani de zile, găzduiți și un festival care îi poartă numele…

– Lucian Blaga e unul din reperele culturale cele mai importante pentru noi. Îl omagiem an de an, suntem mândri că s-a născut aici, la noi, la Lancrăm, că a fost inspirat de locurile acestea pe tot parcursul vieții și în toată opera lui. Îi încurajez pe toți cei care ajung în zonă să intre la Casa Memorială „Lucian Blaga” de la Lancrăm. Deși ajung des acolo, simt de fiecare dată o mare bucurie: cireșii din curte, fântâna, șura în spate, grădina cu stupi, livada sunt exact ca în timpul vieții poetului. Eu spun că este una dintre cele mai frumoase case memoriale din România. Festivalul „Blaga” se ține la Sebeș, din 1981. Din 2017, am încercat să îl scoatem din zona dedicată doar cercetătorilor și conferențiarilor, să-l scoatem în spațiul public. Colaborăm cu cei de la Teatrul din Sibiu, de la Facultatea de Teatru de acolo, avem momente artistice inspirate de dramaturgia lui Blaga, de poezia lui, dincolo de comunicările științifice. Anul acesta, am adus și Filarmonica din Brașov. Ne dorim ca festivalul să îi atragă pe tineri, în primul rând, să le ofere experiențe noi, inclusiv posibilitatea de a interacționa. În festival, chemăm oameni de la Academia Română, din centrele universitare și încercăm să interacționăm, să schimbăm impresii cu ei. Sunt oameni care ne pot inspira pe toți. Dar și muzica clasică se bucură de audiență în Sebeș. Suntem bucuroși că, în timp, Turneul „Stradivarius” s-a oprit și la noi. Și lor le place în Sebeș, pentru că au un public special aici, și asta îi motivează. La piesele de teatru care vin în turneu, la fel, nu e un loc gol în sală! Organizăm, în fiecare an, zilele orașului. Viața cetății e plină de evenimente culturale.
– Domnule primar, sunteți la origine sebeșean. Aveți vreo nostalgie legată de Sebeșul de altădată? Ce-ați vrea să se păstreze din el pentru urmași?
– Spiritul locului. De când eram copil, mie mi-a rămas în minte imaginea asta, cu oameni așezați, liniștiți, cărora le plăcea să meargă pe jos și să se întâlnească în oraș, să vorbească. Sincer, asta îmi doresc cel mai mult, să avem zile și noi în care să ieșim pe jos, la plimbare în oraș, să comunicăm, să ne bucurăm că formăm o comunitate armonioasă. Și mi-aș mai dori să încercăm, în general, ca români, să vedem mai mult partea bună a lucrurilor care ni se întâmplă. Uneori, alunecăm în negativism. Alegem negrul, în loc de alb. Îmi doresc ca la nivelul percepției generale să înțelegem că se întâmplă lucruri bune în România, că evoluăm zi de zi. Mi-aș dori să fim mai toleranți și să ne bucurăm mai mult de ce avem.
(Foto: Shutterstock- 2, Adrian Pamfilie)