Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Răspuns pentru DOINA T. – Sibiu, F. AS nr. 1558: „La numai doi ani, băiețelul meu are o piatră la rinichi”

Dr. MIRCEA PEIA – specialist medicină complementară și reflexoterapie – Timișoara, tel. 0256.43.18.91, 0747/22.20.24, e-mail: [email protected]

Toată lumea a auzit de pietre la rinichi (calculi renali). Acestea sunt niște depozite dure de săruri minerale ce se formează într-unul sau în ambii rinichi. Pot diferi ca dimen­siune, cele mici pu­tând fi eliminate din organism chiar fără tratament. În cazul celor mari, aces­tea trebuie spar­te sau extrase pen­tru a fi mai ușor eliminate. În ast­fel de cazuri, poate fi necesară o inter­venție chirur­gicală. Totuși, fiind vor­ba de un bă­iețel de numai doi ani, decizia luată de medicul pe care l-ați consultat îmi pare prea dras­tică (inter­venție chirurgicală), ținând cont de faptul că există și altfel de proceduri de eliminare a cal­cu­lilor renali. Așa cum spu­neam, există calculi care pot ajun­ge de la câțiva milimetri la câțiva cen­ti­metri. Înlăturarea pietrelor de mari dimensiuni, care pot bloca fluxul urinar, este însoțită de obicei de dureri. Când calculii renali se blochează în trac­tul urinar pot să apară infecții urinare, lucru care s-a întâm­plat și în cazul băiețe­lu­lui dvs. Poate e bine să cu­noașteți faptul că pietrele la rinichi sunt de mai multe tipuri. Astfel, distingem pietre la ri­nichi din calciu sau oxalat de calciu, pietre din acid uric, pietre su­tri­vice, care apar de obi­cei la persoanele ce au su­ferit infec­ții urinare, pietre de cis­tină, mai rar întâlnite, dar care apar în special în perioada copilă­riei. Nu cred că e necesar să trec în re­vis­tă cauzele care con­duc la apariția calculilor re­nali, poa­te doar ca titlu in­for­­mativ e bine să se cunoas­că faptul că aceștia se for­mea­ză prin creșterea concen­tra­țiilor de săruri, aportul scă­zut de lichide, deshi­dra­ta­rea, uri­nă acidă, în urma asimilării de pro­te­ine și gră­simi ani­ma­le, consumul exa­­gerat de sa­re, infecțiile urinare cu ger­meni pato­geni precum Pro­teus, Pseu­do­mo­nas, Kleb­si­ella, Sta­phy­lococus. Mai tre­buie ști­ut că și antecedentele fami­liale (fac­tori ereditari) au un rol major în formarea pie­trelor la rinichi. Lăsând la o parte celelalte amă­nunte legate de prevenția apa­riției calculilor renali (pentru dvs. sunt mai puțin im­por­tante), vă propun urmă­torul tratament natu­rist, menit să dizolve cal­culul deja existent al băiețelului dvs.

Lithotren – produs destinat tratamentului litia­zei renale. Cu ajutorul acestui produs, calculii re­nali devin mai solubili, datorită citraților și a ionilor de magneziu cât și a pH-ului urinar alcalin.

Uractiv Litho, pe bază de vitamina B6, magne­ziu și extract de Phyllantus – menține sănătatea tractului urinar, împiedică formarea de noi calculi renali, ameliorând durerea și spasmul.

Se poate administra și Uro Suport Forte, supli­ment alimentar care favorizează eliminarea bacte­riilor și calmarea disconfortului urinar, mai ales în cazul infecțiilor urinare. Conține D-manoza, extract de afin american, hibiscus și albastru de metilen.

În sfârșit, vă recomand să procurați și să utilizați instrumentul medical Acu Plus Kidney Care Point Clip (costă aproximativ 90 de dolari), care prin acu­presura porțiunii dintre degetul mare și cel arătător stimulează punctul specific relaționat cu rinichii. Stimularea acestui punct îmbunătățește circulația sangvină la nivel renal, dizolvă calculul renal și îm­bunătățește funcționalitatea rinichiului. Acest in­stru­ment medical alternativ oferă o soluție natu­ra­lă și non-invazivă a problemelor renale. Pentru lă­muriri suplimentare, mă puteți contacta telefonic!

Să auzim numai de bine!

Dr. LAWRENCE CHUKWUDI NWABUDIKE – medic primar dermatolog, specialist acupunctură și homeopatie – București, tel. 0752.30.45.36, 0746.01.76.60, e-mail: [email protected], www.drnwabudike.ro

„Există tratament natural pentru lichen plan bucal?” (Răspuns pentru ION DUMITRU – Bacău, F. AS 1576)

Stimate domn, ați dat câteva detalii foarte bu­ne despre lichenul plan ce permit o ex­plicație care va fi – sper – de folos și altora. Li­che­nul plan este o tul­burare con­si­de­rată imu­nologică (chiar auto­i­mu­nă), deși faptul nu este pe deplin acceptat.

Dar deși cauza propriu-zisă a bo­lii nu este cunoscută, s-au stabilit câțiva factori declanșatori:

1. Medicamente – AINS (anti­in­flamatoare), unele antihiper­ten­sive (beta-blo­canți, inhibitori ai en­zi­melor de conver­sie) sau antidiabe­tice (derivați de sulfoniluree).

2. Traumatisme pro­vo­cate de aparate sau lu­crări dentare, în acest caz leziunile tind să fie lo­ca­lizate pe ariile afectate.

3. Alergii (reacții infla­matorii) la metale sau alte sub­stanțe folosite în lucră­rile dentare

4. Există și o asociere cu infecția cu virusul he­patitei C.

Posibilele manifestări cli­nice includ:

* Aspri­mea mu­coa­selor gu­rii, atunci când vin în con­tact cu limba.

* Sensibilitatea gurii la ali­mente calde, picante sau la pro­du­se de igienă orală (pastă de dinți, apă de gură, periuță de dinți etc.);

* Gingii dureroase sau înroșite, ulcerații ale mucoa­sei bucale. Ocazio­nal, pot fi afectate eso­fagul, timpanul, laringele sau chiar ochiul.

Ca pronostic de vinde­care, lichenul plan oral se rezolvă sin­gur în 1-2 ani, dar forma ulce­ra­ti­vă/ero­zivă poate persista 15-20 ani. Există un risc po­tențial de până la 1,7% de producere a cancerului în leziuni, ceea ce impune monitorizarea regulată a leziunilor.

Posibile abordări naturiste:

* Igienă orală permanentă – reduce șansele de infecție, prin urmare, de inflamație. Se recomandă periuțe de dinți moi, paste nementolate, pentru a preveni iritația.

* Stop fumatului – duce la cancer bucal și este un iritant local.

* Stop alcoolului – este factor iritant local și are efect nefast asupra ficatului.

* Eliminarea din dietă a alimentelor picante, acidulate sau având conținut de cofeină, pentru a diminua inflamația. Alimentele foarte procesate sunt, de asemenea, de evitat.

* Dietă bogată în vegetale, fructe proaspete – sunt antiinflamatorii și reduc riscul de cancer.

* Eliminarea medicamentelor – dacă există riscul ca ele să fi contribuit la boala dumneavoastră.

* Gestionarea stresului – fiindcă lichenul plan oral poate fi asociat cu prezența stresului, este bine să practicați metode de gestionare a acestuia.

* Mișcare – este un mecanism de eliminat stresul și de crescut tonusul corpului.

* Relaxare – meditație, gimnastică, Tai chi, tehnici de respirație yoga.

* Plante medicinale – unt de shea, unt de ca­cao, calendula (gălbenele), aloe vera – ajută la vin­decarea leziunilor, aplicate local și administrate intern.

* Suplimente – spirulină, sylibinum (sili­ma­rină), coenzima Q10 și vitaminele B ajută fica­tul (hepatita virală), iar coenzima Q10 este un bun anti­inflamator.

* Acupunctura – este excelentă pentru reglarea energetică a organismului în zona ficatului și pentru sistemul imunitar.

* Homeopatia – este foarte eficientă și pentru a trata cauzele bolii. Am publicat studii pe plan internațional, cu cazuri de lichen plan de lun­gă durată care au răspuns la tratament homeo­pat. Pentru leziuni locale pot fi utile: causticum, mercurius solubilis, fluoricum acidum, arsenicum album, dar boala beneficiază cel mai bine de un tra­tament individualizat.

Fiindcă lichenul plan este o boală severă, cu posibile asocieri (hepatită, cancer) grave, este cazul să contactați un medic specialist, care să vă instituie un tratament.

Vă urez succes!

Adrian Udrea wellness coach, nutriționist– Timișoara www.wellness-coach.ro, [email protected]

„Sufăr de gastrită erozivă şi tratamentul nu dă rezultate” (Răspuns pentru MIOARA D. – Craiova, F. AS 1385)

Gastrita este o inflamație a mucoasei stomacului care poate apărea într-o formă acută sau cronică. Dacă mucoasa stomacului a fost afectată/lezată (gastrită erozivă) și expusă acidului gastric, simp­to­mele pot include: durere, hemo­ra­gie sau ulcer gastric (ulcer de sto­mac). Mu­coasa stomacului poate fi iritată de consumul excesiv de alcool, cafea, băuturi carboga­zoa­se, mâncăruri care produc hiper­aci­ditate (cele foar­te acre și pi­can­te), din cauza unui nivel ridicat de stres sau de utilizarea anumitor medicamente precum antiinfla­ma­toarele nesteroidiene. În plus, există și alți fac­tori care pot cauza gastrita: infecția cu helicobacter pylori sau refluxul biliar.

Conduita terapeutică:

* Mestecați îndelung hrana, înainte de a o în­ghiți, până acesta devine o compoziție semisolidă, pentru a ușura munca stomacului.

* Mâncați la ore fixe, în cantități moderate. Lă­sați un interval de 4 ore între mese, timp în care nu mai consumați nimic.

* Faceți repaus alimentar după ora 19:00.

* Nu combinați multe alimente la aceeași masă.

* Luați Extract din Muguri de Smochin (PlantExtrakt), dimineața și seara, cu 15 minute înainte de mese – reglează aciditatea gastrică și are și efect cicatrizant.

* Lucerna este o plantă care alcalinizează organismul și combate aciditatea excesivă.

* Lemnul-dulce are acţiune antiinflamatoare de tip cortizonic, spasmolitică și protectoare gas­trică (emolientă), accelerează vindecarea gastritelor și ulcerelor gastrice și duodenale.

Alte plante pe care le puteti folosi sub formă de ceai sunt Salcâmul, Sunătoarea, Mușețelul și Nalba mare.

Gânduri bune!

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian