Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

VIN AMERICANII! – GLENN MILLER ORCHESTRA și PINK MARTINI

• Îi așteptăm pe americani de la sfârșitul celui de-Al Doilea Război Mondial. N-au venit. Ne răsplătesc acum așteptarea, cu muzici intrate de mult în patrimoniul universal. O primăvară „a l’americaine” •

Glenn Miller Orchestra

Povestea durează de mai bine de 80 de ani 

Cea mai faimoasă trupă instrumentală din lume – Glenn Miller Orchestra, dirijată de Wil Salden, revine în România în luna Aprilie, pentru a susține un concert pe scena Ateneului Român. A mai fost și în 2017, și amintirile nu s-au șters. O sărbătoare a muzicii.

Glenn Miller Orchestra a luat naștere în Martie 1938. A fost înființată de Alton Glenn Miller, om de afaceri, dar și mare iubitor de jazz. A obținut un succes răsunător cu orchestra lui, mai întâi pe Coas­ta de Est, pentru ca în 1939 să semneze un con­tract pentru    un program ce se transmitea în di­rect la radio. Audiența a fost uriașă și popularitatea, pe măsură.   

Primul single, „Chattanooga Choo-Choo”, s-a vân­dut în peste un milion de exemplare şi a obţinut un disc de aur. Muzica lui Glenn era axată pe aran­ja­­mente clare și extrem de melodioase, pentru ca so­noritățile să fie cât mai atrăgătoare pentru iubi­torii de dans.

Succesul extraordinar al orchestrei s-a datorat în primul rând intuiției lui Glenn Miller, care cu­noș­tea bine așteptările publicului din acea epocă de înflorire a Americii, oferindu-i o muzică opti­mis­tă și plină de ritm.

„Oferă-i publicului ce îşi doreşte, şi va alerga spre tine”, declara Glenn Miller. Din păcate, suc­ce­sul lui în fruntea trupei a fost destul de scurt: a murit la vârsta de 40 de ani, într-un accident aviatic. A lă­sat în urmă un prim model de big band şi aran­ja­men­te muzicale, care nu și-au pierdut nici azi farmecul.

„The Glenn Miller Story”, filmul biografic din 1954, care spune povestea marelui muzician ame­rican, s-a bucurat și el de un mare succes și a fost nominalizat la trei premii Oscar. A câştigat la cate­goria „Cel mai bun mixaj sonor”, iar coloana so­noră a ajuns și pe locul întâi în topul Billboard.

Azi, faimoasa Glenn Miller Or­chestra este dirijată de Wil Sal­den, un olandez născut pe 14 Iunie 1950, în Obbicht. Fan al muzicii sweet și swing din anii ‘40, Wil a studiat pianul la conser­va­torul din Maas­tricht. În urmă cu 28 de ani, a obți­nut dreptul de a purta mai departe numele original de Glenn Miller Orches­tra, pentru Europa. Din 1985 și până azi, orches­tra lui Wil a sus­ținut 4.750 de concerte, în fața a peste 5,5 milioane de spectatori.

Glenn Miller Orches­tra concer­tează la Bucu­rești pe 13 Aprilie, la Ate­neul Român, cu un pro­gram mu­zical marcat de fervoarea creațiilor origi­nale ale lui Glenn Miller.

(Biletele se găsesc pe Eventim.ro și IaBilet.ro și au preţuri cuprinse între 329 lei (Categoria III) și 629 lei – VIP.)

Pink Martini

Ocolul lumii cu muzica

„Pink Martini este o aventură muzicală în jurul lumii. Dacă Organizația Națiunilor Unite ar avea un band, noi am fi acela”, declara Thomas Lauder­dale, fondatorul și pianistul formației.

Thomas Mack Lauderdale s-a născut pe 14 Iulie 1970 în Oakland, California și este fiul adoptiv al unui pastor. Cântă la pian de la 6 ani și, cum era de așteptat, primele melodii pe care le-a învățat au fost imnuri religioase. Thomas a absolvit Universitatea Harvard și este licențiat în istorie și literatură.

Inspirându-se din muzica „tuturor popoarelor” și dorind să includă în repertoriu toate genurile – de la pop, până la jazz și muzică clasică, artistul american a fondat în 1994, Pink Martini, o „mică orchestră” menită să ofere fundaluri muzicale potri­vite evenimentelor inter­na­ționale ce aveau ca scop strângerile de fonduri pen­tru cauze umanitare.

În curând, „mica or­ches­tră”    a pornit în turnee pe glob, aso­ciindu-și    mu­zi­cieni din locurile în care ajungea, cântându-și mu­zi­ca în peste 20 de limbi și concertând în locuri le­gen­dare, precum Car­negie Hall, Royal Albert Hall, Opera din Sydney sau am­fiteatrul Hollywood Bowl din Los Angeles. Trupa a lansat până acum 14 discuri.

Orchestra Pink Marti­ni este alcă­tuită din muzi­cieni talentați și caris­ma­tici, care aduc un plus de diver­sitate la fiecare inter­pretare. China Forbes și Storm Large sunt două so­lis­te cu voci remarcabile, ce se succed periodic pe scenă în fruntea formației și completează compo­zi­țiile muzicale ale acesteia. Ambele artiste au ajuns să cânte și pe scenele din Ro­mânia, ba au fost și inspi­rate de muzica de la noi. Storm Large, de exemplu, interpretează cu mare succes în afara granițelor țării noastre melodia Mariei Tănase – „Până când nu te iubeam”.

Fiecare proiect Pink Martini este o călătorie mu­zicală unică, ce deschide porți către culturi și stiluri neașteptate. Formația abordează atât balade roman­tice, cât și ritmuri pline de energie, cu versuri în diverse limbi. Anul acesta, Pink Martini ani­ver­sează 30 de ani de existență și pregătește un nou album.

Pe Scena Sălii Palatului din Capitală, pe 23 Aprilie, trupa se prezintă alături de solista China Forbes (53 de ani), câștigătoare a Premiului Ella Fitz­gerald, la Festivalul Internațional de Jazz de la Montreal din 2022.

(Biletele se găsesc pe Eventim.ro și la Sala Pa­la­tului, și au prețuri cuprinse între 168 lei la cate­goria V și 483 de lei – VIP.)                               

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

ro_RORomanian