* Rețete din Basarabia *
De ani de zile, revista „Formula AS” face un gest de excepție, publicând sfaturile de sănătate ale cititorilor. Ele nu-l ajută doar pe omul bolnav, care s-a adresat redacției, ci și pe alți mii și mii de cititori care au aceeași problemă. În aceeași idee, propun și eu răspunsuri la unele probleme ridicate în scrisori, cu rețete mai puțin cunoscute, dar și cu efect sigur. Ele sunt practicate în Basarabia, unde medicina populară se bucură de mare trecere •
Varice, tromboflebită
Maladiile acestea cer o atenție deosebită. Ca să ajungeți mai repede la rezultatul dorit, trebuie să folosiți nu numai o rețetă, o metodă sau un medicament, ci toate metodele posibile, astfel ca maladia să nu aibă scăpare. Greu, dar nu imposibil!
Pentru varice:
* Se toarnă oțet de mere pe palme și se freacă picioarele de jos în sus, dimineața și seara, în fiecare zi, timp de 1-2 luni. Picioarele se învelesc cu șervețele înmuiate în oțet, se leagă cu un prosop și se stă seara în pat sau în fotoliu cu ele ridicate, timp de 30 de minute. Trebuie să beți de două ori pe zi un pahar de apă cu 2 lingurițe de oțet din mere, dar nu din comerț, ci preparat acasă.
* Un efect bun îl au frecțiile cu tinctură din planta de apartament numită calanchoe (plantă cu frunze groase, care face pui pe marginea frunzelor). Planta trebuie să aibă nu mai puțin de 8 luni. Frunzele se taie mărunt sau se dau prin mașina de tocat, se amestecă într-un borcan cu o cantitate egală de vodcă sau țuică și se lasă la întuneric 7 zile. Se folosește timp de 4-5 luni, în fiecare seară, ca și oțetul pentru frecții, după care dispar durerile de picioare. Varicele dispar după o perioadă mai lungă de folosire.
* Se recomandă diferite aplicații și comprese pe venele bolnave. Roșii – se taie în felii subțiri și se aplică de 3-4 ori pe zi pe picioare. O altă compresă: o bucată de pâine albă se înmoaie în oțet din mere, se presară cu bicarbonat de sodiu și se aplică pe locul afectat până la senzația de arsură. Peste noapte, puteți folosi o compresă din amestec de pelin (flori și frunze pisate) cu lapte bătut sau ferigă cu lapte acru, în proporție de 1:1.
* Pentru cazurile mai grele, puteți prepara un amestec din 200 g săpun de rufe de calitate, 200 g slănină veche, 200 g ceapă și 200 g mei, care se dau prin mașina de tocat și se amestecă bine. Puteți adăuga puțină apă, apoi le lăsați în frigider 24 de ore. Se unge un șervețel de in cu o parte din compoziție, se aplică pe locul bolnav și se învelește cu celofan și un fular sau un batic de lână. Procedura se repetă timp de 10 zile, cu 10 zile de pauză. Se aplică de cel puțin 3-4 ori.
O alifie mai simplă: un gălbenuș crud se amestecă cu aceeași cantitate de miere de albine și cu vodcă, apoi se folosește ca în rețeta precedentă.
Este foarte indicat să umblați cu picioarele goale pe iarba cu rouă. Neapărat trebuie să vă lăsați de fumat, altfel niciun tratament nu va avea efect.
Pentru varice cu tromboflebită se folosesc diferite băi pentru picioare. În 10 l apă se pune la fiert 1 kg de rostopască tăiată mărunt. Înainte de culcare, țineți picioarele în decoctul cât mai cald, până ce se răcește. Soluția se folosește și a doua zi, după încălzire. După procedură, picioarele se învelesc cu ceva cald sau se încalță ciorapi groși.
* Faceți băi cu scoarță de castan, flori de mușețel și urzică, în cantități egale, timp de 30 de minute, adăugând apă fierbinte. De două ori pe săptămână se fac băi cu bicarbonat de sodiu, timp de 15 minute (temperatura apei să nu depășească 38-39°C).
* Nu degeaba se spune că fiecare boală a apărut împreună cu planta care o vindecă. Oamenii care au varice și trăiesc la țară pot folosi toată vara o buruiană cu care fiecare țăran duce o luptă crâncenă: pălămida. Se folosește toată planta, cu rădăcini cu tot, spălată bine și tăiată mărunt. Într-un ceaun umplut pe jumătate cu plantă tocată se toarnă apă, se fierbe 40-60 de minute, se învelește bine cu o plapumă groasă, se lasă 4 ore. În fiertură se înmoaie fâșii de bumbac sau in nevopsit, apoi picioarele se pansează ușor de jos în sus (nu stoarceți lichidul). Deasupra pansamentului se leagă celofan și o basma caldă (sau un fular de lână) și se lasă 2-6 ore.
* Străbunicii noștri foloseau și alte metode pentru tratarea varicelor. Dimineața adunau cu o bucată de pânză de in roua de pe iarba din poiană sau de la marginea satului și își înfășurau picioarele. Un ulcior de lut umplut cu apă se punea pe pământ înainte de culcare. Dimineața, țărâna de sub ulcior o adunau cu lingura, o întindeau pe o bucată de pânză de in într-un strat nu prea gros și o aplicau pe locul bolnav.
Dacă aveți tromboflebită avansată, vă recomand o dietă specială. De două ori pe lună, 3 zile la rând, consumați produse lactate (lapte, iaurt, lapte bătut) – câte 200 g la fiecare 2-3 ore. Altă mâncare sau băutură nu se folosește și bolnavul trebuie să stea 3 zile în pat.
Pentru bolnavii care au dureri mari din cauza tromboflebitei: se iau 3 mere, neapărat de culoare verde, și într-un vas de ceramică se toarnă peste ele 2 l de apă clocotită. Se adaugă o lingură de melisă și o lingură de mușețel, se acoperă și se învelește cu o plapumă călduroasă timp de 4 ore (sau folosiți un termos mare). Merele se scot din apă, se pisează cu lingura de lemn, apoi se amestecă cu o lingură de miere de albine, 500 ml vodcă și cu apa în care s-au infuzat. Se beau câte 50-70 ml, de 3-4 ori pe zi.
* Puteți prepara și un „medicament” din 350 g miere de albine și 250 g de usturoi pisat. După 7 zile, luați câte o lingură de trei ori pe zi, cu 40 de minute înaintea meselor principale, timp de două luni. Toate tratamentele încep în primele 3 zile după luna plină.
Pentru vindecarea vulvitei
Spălături – se prepară o infuzie din rostopască. Planta cu flori și cu rădăcină se taie mărunt. Un pahar cu plantă tăiată se infuzează într-un litru de apă clocotită și se lasă să se răcească. Se fac spălături seara, cu o oră înainte de culcare, cu irigatorul. Ziua puteți introduce în vagin supozitoare preparate din propolis. Când vă spălați dimineața și seara, folosiți un litru de apă fiartă, în care adăugați 3 linguri de oțet de mere. Se pot face și spălături cu bicarbonat de sodiu (la sfârșitul tratamentului, când situația se va îmbunătăți).
Pentru vindecarea hipospermiei
Ceaiul de secară – se prepară în luna Mai, când dă spicul. Secara se taie mărunt cu foarfecele și se pune la fiert timp de 3-5 minute. Prima apă se aruncă, se fierbe din nou pe foc mic 20 de minute, se lasă acoperită 30 de minute și se strecoară. Se bea în cantități nelimitate.
Ceai de pătlagină – o linguriță de semințe de pătlagină, pisate și macerate timp de 20 minute într-un pahar cu apă rece (de dorit de la izvor, nu de la robinet) se fierb timp de 5 minute și se strecoară după răcire. Se bea câte o lingură de trei ori pe zi, timp de 1-2 luni.
* Pentru ambii soți se recomandă tratamentul cu mușcată cu flori de culoare roșie (de altă culoare nu are efect). Planta cu multe flori se taie mărunt cu foarfecele. Se pune o linguriță la un pahar de apă clocotită, se infuzează 10 minute. Se bea această doză pe parcursul unei zile, cu înghițituri mici, câte un pahar în fiecare zi, până când se obține rezultatul dorit.
ELENA VORNICU – Iași