– Pe valea care desparte Munții Metaliferi de Munții Trascău, există trei locuri în care Dumnezeu a încercat raiul, înainte să-l facă în cer: Cheile Cibului, Cheile Glodului și Cheile Ardeului. Rezervații naturale de o frumusețe copleșitoare, ele ascund povești la fel de ispititoare, despre pustnici purtați pe aripi de păsări, care au trăit în grotele săpate în stânci. Aflate de la oamenii locului, le dăm mai departe, așa cum le-am auzit –
Când s-a arătat îngerul

„Mie mi s-o arătat un înger”, îmi spune omul și apoi tace, gândindu-se dacă să îi mărturisească sau nu, unui orășean ca mine, așa o întâmplare preaminunată: „S-o petrecut demult, pe vremea când eu eram copil și solomonarii umblau pe aici, de-i găzduiam la noi în casă. Știți ce sunt aceia solomonari?”. După ce îl lămuresc că știu despre ei, ba chiar i-am căutat și le-am scris povestea, omul pare mai îmbunat. Cu vorbă rară și tăceri iscoditoare, îmi destăinuie apoi câteva întâmplări trăite de el însuși, în satul Cib, de la poalele munților Trascău: „E adevărat că locul ăsta, de la satul nost și până sus, în cheile Cibului, îi întocmai ca raiul pe pământ de frumos. Dar o taină a lui are, că altfel, de ce să vină călugări să trăiască sihaștri, prin păreții muntelui? Eu îmi amintesc că eram copii și ne jucam la țintirim și vedeam pietrele de la o veche mănăstire. Erau locuri așa… le ziceam «la bisericuță» sau «la călugăru». Pe-acolo sunt peșteri cu două sau trei guri, de intri pe o parte și ieși în alt loc. Mă ascundeam acolo de ploi, când eram cu oile. Este o stâncă acolo, cu un zâd drept, de nu îl poți urca, unde a locuit un călugăr, într-o gaură a muntelui. «La piatra mijlocie» îi ziceam, da noi călugărul nu l-am văzut niciodată, doar am auzit că a trăit cândva acolo. No, și pe atunci, noi, copiii, ne jucam cu șerpii, și nu ne era frică de ei. Și o mătușă m-a învățat, când îi văd că se împerechează, de se fac ghem, să bag mâna între ei și să iau bila aia albă, din mijlocul lor. Ai fi zis că e o bilă albă ca o mărgică, da nu e! E o mărgică, da e de spumă. Și io am băgat mâna și am luat-o și am pus-o pe piept. Nimica n-am sâmțit, da iaca, și în zi de azi, am urmă pe piept de la ea! Și nu la mult timp după aceea, mi s-a arătat un înger. Să fi avut vreo 12 ani. Tăiam lemne pentru foc și eram cu fața către Piatra Corbului, stânca aia, cu o față roșie. Și acolo, pe stâncă, mi s-a arătat un înger maaare! Ca să vă spui așa… numa aripele erau mai mari ca un stat de om! Și când a apărut, a tunat, de m-am și spăriat. Și a strigat la mine să las lucrul. Era alb-alb, ca omătu! M-am spăriat, am fugit la buna și i-am zis ce mi s-a întâmplat. Și ea atunci s-a uitat în calendar și a văzut că e sărbătoare mare și noi nu știam. Nu mai știu ce sărbătoare o fost, da știu că m-o trimis în câmp să le spun la toți din familie să lase lucrul și să vină acasă”.
Pe aripi de păsări

Nu eram prima dată în Cheile Cibului. Rezervație naturală de o frumusețe sălbatică, m-a atras nu doar prin peisajele ei, ci și prin poveștile locului, pline de ciudățenii. Printre ele se află și acelea cu sihaștrii din munți. Localnicii spun că bătrânii satului i-au văzut, dar nu știu nici cum au venit, nici când și unde au dispărut. Au rămas doar poveștile unor întâmplări la fel de miraculoase, precum cele pe care mi le povestește, cu ochii pe jumătate închiși, omul din fața mea. Nu vrea să-și dea numele, ca să nu fie de batjocură în sat. Nici fotografie nu mă lasă să-i fac. „Mă credeți sau nu mă credeți, da’ aicia, la noi, o fo plin de solomonari. Erau cu o barbă lungă, căruntă, oameni nu mari de înălțime, încălțați cu cizme. Îmi amintesc când a fost unul la noi în casă. L-a chemat tata și eu am crezut că e un cerșetor oarecare, dar tata mi-a zis să mă uit atent la hainele lui și am văzut că, deși erau peticite, erau curate. Umblau solomonarii pe toate dealurile astea, până jos, la Orăștie. Și de-aia, când era vreme grea, sau vreme mare, cum se zice la noi, ne trimitea să tragem clopotul, să audă solomonarul și să împrăștie ploile. Și așa se întâmpla, se împrăștiau, că solomonarul oriunde se afla, își deschidea cartea și cu știință de a stăpâni furtunile și norii, limpezea ceriul deasupra satului…”.
Cât îi privește pe sihaștrii din munți, el nu i-a văzut niciodată, știe doar că pluteau deasupra căpițelor de fân și că urcau la chilii, purtați de păsări, pe aripi. „Vedeți găurile alea din stâncă? Acolo or trăit. Or găurit muntele. Mereți de căutați”. Într-adevăr, se mai văd ochiurile din stâncă, unde se spune că acești călugări au trăit rupți de lume. Și, fie pentru că îngerii adevărați au poposit pe acele pietre, fie că ele au fost șlefuite de sute de ani de rugăciuni fierbinți, o senzație de plutire și de pace te învăluie. De altfel, rugăciunile sunt duse mai departe, astăzi, de o mână de maici, așezate la poala muntelui, și care au înălțat, împreună cu părintele Rafael, o minunăție de mânăstire, cu hramul „Buna Vestire”. Glasurile lor sunt îngerii care poartă spre cer rugăciuni.
Călugării luminoși de la Cornățel

Un pic mai departe de Cheile Cibului, în Cheile Ardeului, am descoperit că povestea sihaștrilor de pe stânci se repetă, dovedind că încă din vremuri străvechi, aici s-a aflat un important și tainic loc de credință. Din satul Ardeu, am urcat pe firul apei, până în locul numit „La Cornățel”, acolo unde, cândva, nu se știe de unde și cum, au apărut doi călugări. Tot așa de tainic cum au apărut, au și dispărut, câțiva ani mai târziu, dar locul încă există. Am urcat și m-am întors cu fața către valea Bozeșului: se vede locul vechii cetăți dacice de la Ardeu, dealul Măzii, dealurile de piatră strălucitoare dinspre Balșa și, până la ele, o mare de fânețe pline de verdele primăverii. Dar peste toate acestea, mai era ceva, greu de definit: o pace și o liniște, ce aveau nevoie doar de un gram de credință ca să crezi că steiurile acestea de piatră au fost locuite, cu adevărat, de sihaștri.
Simion Meteșan a fost primar mulți ani în Ardeu și este unul dintre cei mai respectați oameni din sat. Am coborât la casa lui de gospodar ardelean, bine rânduită și, la ceas de seară, am stat și am ascultat vechi întâmplări, adunate din amintiri: „Eram copil, când am văzut un călugăr pe o culme de deal, dar în sat se zicea că erau doi. Trăiau doar din ce le dădea grădinuța lor, așezată pe piatră, vreo doi stupi și muntele. Aveau două chilii. Pe unul dintre ei îl știam bine, că mai cobora la noi, la biserică – când apărea, era parcă învăluit în lumină și când pășea, parcă nu atingea podeaua. Era de o blândețe extraordinară, îmi aduc aminte că eram impresionat de vorba lui molcomă și duioasă, plină de bunătate. Îl ascultai și simțeai cum te umple de pace. Ori că erau oamenii mai credincioși pe atunci, ori că el avea putere mare, dar când venea, se trăgeau țăranii din calea lui și tot cu capetele plecate stăteau. Și, într-o zi, s-a aflat că nu mai sunt călugării sus, la Cornățel. Pur și simplu au dispărut”.
Unii oameni din sat spun că și acum mai văd, câteodată, lumini plimbându-se pe dealul unde au trăit sihaștrii și cred că sunt chiar ei, cei doi călugări, întorși să își revadă locurile. Nu departe de chiliile lor de altădată este un Izvor al Tămăduirii, unde se întâlnesc credincioșii la praznicul acestei sărbători. Mulți oameni se roagă în continuare pentru cei doi sihaștri care, cândva, le-au ocrotit satul cu rugăciunile lor. Nu este întâmplător nici faptul că în apropiere, se află o stâncă numită „Scaunul lui Dumnezeu”, o impresionantă țâșnire de piatră argintie, ce se poate vedea de departe, când mergi către satul Balșa. Întâmplător, am găsit un drum ce ducea chiar până sub acest jilț gigantic. Și când mă pregăteam să o iau la pas de-acolo de unde mașina nu mai putea urca, în liniștea muntelui am auzit o voce: „Doamne ajută și bine ați venit! Sunt părintele Gherasim”.
Podul lui Dumnezeu

Paraclisul are ferestrele bătute în scânduri, ca să nu pătrundă lumina. Fiind construit chiar în coastă de stâncă, la început ai senzația că înaintezi în întunecimea muntelui. Dar lângă altar sunt aprinse lumânări și candele. Icoanele strălucesc cu pâlpâiri firave, umbre se mișcă pe ziduri și am senzația că în acea cămăruță neluminată se roagă alături de mine ființe ce apar și dispar, îngeri ce nu vor să se arate pe de-a-ntregul ori sihaștri dispăruți din peșterile Glodului. Aici trăiește de ani de zile, după model athonit, părintele Gherasim. Doar el și sălbăticiunile muntelui, pădurea și cerul. După puterile lui, a construit și paraclisul, și bisericuța încă neterminată. E înalt, cu o barbă căruntă și o privire pătrunzătoare, ce pare că nu are nevoie să zăbovească prea mult asupra lucrurilor ca să le înțeleagă. Fără să îi spun prea multe și fără să îi cer ceva anume, îmi dă un toiag, își ia și el unul, și mă cheamă să îl urmez. Urcăm în munți pe-un fel de drum pe care el îl cunoaște. Din piatră în piatră și din luminiș în luminiș, prin lăstăriș sau pe sub pini crescuți direct din stâncă, am ajuns la o peșteră ascunsă. „Au trăit călugării aici? Nu știu… Dar ia uitați-vă, cât de puțin are nevoie un om ca să trăiască, dacă îl are pe Dumnezeu. Aici, la intrare, e ditamai sufrageria, acolo, în colț, pe piatra aceea ridicată, e un pat bun, și în partea cealaltă, ai o cămăruță de rugăciune”, spune părintele zâmbind. Bolta peșterii este destul de înaltă. Pereții au urme de fum, poate de la focul ciobanilor care s-au adăpostit aici, poate de la lumânările ce au luminat nopțile de rugăciune ale sihaștrilor. Încăperea de piatră nu are ușă – când privești din interior spre exterior, vezi doar o perdea verde, făcută de frunzele arborilor aflați la intrare. Îl urmez pe părintele Gherasim și pare că ne învârtim în cerc. Parcă am mai trecut o dată pe lângă pomul ăsta, parcă am mai călcat o dată pe piatra asta, și totuși urcăm, văd asta, după cum lumina cerului se apropie de noi, străbătând coroanele verzi ale pădurii. Și, deodată, prin desiș, se arată un arc perfect din piatră. Ca un pod ce se arcuiește pe deasupra copacilor, neducând nicăieri. Urcăm pe el, deasupra lumii rămase în vale. Construit fără cusur, în inima muntelui. Cine l-a făcut și la ce să fi folosit? Înaintăm pe el. Se oprește în văzduh, suspendat deasupra văilor. Priveliștea este uimitoare. În stânga se văd steiurile de piatră în care călugării își aveau cândva chiliile, apoi satul Ardeu, cu case mărunte ca niște furnici, și șoseaua, întinsă ca un fir de ață, pe toată valea Bozeșului, până departe, departe, acolo unde se văd culmile Retezatului. Ai vrea să ai aripi și să tot plutești peste aceste locuri, ca într-un vis nesfârșit! Rămân mut, alături de părintele Gherasim, în fața peisajului ireal ce se întinde în față noastră. Ce alt loc mai potrivit, ca să înțelegi chemarea sihaștrilor care au împânzit, cândva, acești munți? Cum să nu ajungi și tu ființă de lumină, dacă ai, zi de zi și clipă de clipă, bucuria de-a fi vecin de casă cu Dumnezeu?
Am coborât, urmându-l pe părintele Gherasim tot așa, parcă învârtindu-ne în cercuri, până am ajuns de unde am plecat. A fost realitate sau vis? Dacă m-aș duce singur la Podul lui Dumnezeu, l-aș mai găsi? Ajuns înapoi, la piciorul muntelui, printre oameni, aveam să mă întreb dacă părintele sihastru fusese real, dacă fusese din lumea asta, sau vreun călugăr rătăcitor, din vremuri de mult apuse…
Muntele transformat în biserică

Cheile Cibului, Cheile Glodului, Podul lui Dumnezeu… După câteva zile de rătăcit prin sate și pe munți, povestea sihaștrilor era la fel ca la început: risipită ca fumul. Un bătrân așezat pe băncuța din fața porții, în Băcâia, un sat micuț, ascuns la piciorul muntelui, m-a lămurit: „Domnucule dragă, mă întrebi care e locul adevărat unde or fost sihaștrii și oamenii rugători din munți? Apăi, acela nu-i un loc anume! În tăte locurile astea, de auzirăți de ele, or fost tăt călugări de s-or rugat într-ascuns. Și la noi or fost, și la Rimetea dinspre Balomir și la Remetea dinspre satul Bucuresci, și la Remete aia de-i spre Petrila. Eu din bătrâni știu că la pustnic și la singuratic noi îi zâceam «râmeț», de-aia tăte numele astea. Da meri la Răchitova, că-i loc de-i zice «La cilii» și meri la Orlea, că-i loc numit «Valea Chiliilor», tăt sălașuri de călugări or fost, în munții ăștia sunt rugăciuni de sute de ani. Că vin străinii și se minunează că îi frumos la noi și se simțesc bine, da ei nu știu că aici îi tot atins de rugăciuni, tot, tot. Că și dacă n-or fost biserici, omu a făcut muntele bisearică și s-a rugat după cum a știut și câtă credință și inimă a avut în el… Să scrii asta la ziar, că ăsta e adevăru…”.
Cea mai veche sihăstrie rupestră din România

Și ce mi-a spus bătrânelul pe băncuța din Băcâia a fost întărit și de părintele Florin Dobrei, unul dintre cei mai buni cunoscători ai istoriei bisericești din județul Hunedoara: „Informațiile despre existența pustnicilor sunt foarte puține, documentar vorbind, însă tradiția și mărturiile oamenilor vorbesc despre prezența sihaștrilor, din vremuri foarte îndepărtate. Toți munții Hunedoarei au fost plini de pustnici rugători, pe măsură ce isihasmul a înaintat, de la est la vest. Dacă la Răchitova avem descoperiri arheologice de la 1600 și ceva, la Cheile Cibului sunt și mai vechi. De exemplu, în partea sudică a cătunului Cheile Cibului, în Almaşu Mare, sub stânca numită Piatra Chiliei, sunt semnele uneia dintre cele mai vechi sihăstrii rupestre româneşti, încadrabilă, ca începuturi, pe baza materialului ceramic recuperat, în secolul 12. Ultimul monah ortodox din zonă s-ar fi retras într-un alt aşezământ monahal, pe Cheile Glodului, unde încă din 1793 terenul intrase în posesia săteanului «Onu al Ursului», cel care l-a dăruit uniţilor din Cib, în scopul edificării unei noi biserici. Edificiului, ruinat de scurgerea timpului, i-au aparţinut mai multe icoane foarte vechi, de la 1700 și ceva, semnate de „Stan Zugravu» din Răşinari; interiorul beneficiase de un frumos veşmânt iconografic, probabil opera aceluiaşi artist sibian. Existenţa sihăstriei este confirmată şi de însemnările aşternute pe filele unor cărţi liturgice. Pe un Octoih de la Iaşi, din 1749, se preciza că, «Aflându-să lipsă la sfânta mânăstire, anume a Cibului, după lipsa pe care ne-o arătat-o Nichifor monahul de la numita mânăstire, şi după îndemnarea preotului nostru, popa Theodor, l-am dăruit eu, mai sus numitul Filip, la sfânta mănăstire la Cheile Cibului”.
*
Nu există altă zonă în România, care să poarte pe frunte o coroană de piatră, la fel de falnică precum aceea a Hunedoarei. Iar dintre toți munții, Retezatul e cel mai înalt. Vârful lui se vede de pretutindeni, ca un pisc de lumină. De-acolo, de sus, de sub cer, cuprinzi cu privirea toate locurile care au fost, cândva, altare de rugăciune pentru sihaștri: de la Cheile Cibului, Ardeului și Glodului, până în Munții Șureanu, unde și azi se știe de Pârâul Grecului şi Piscul Grecului, nume ce amintesc de anahoreţii «greci» (ortodocşi), retraşi pentru rugăciune în aceste locuri neumblate, și până în Țara Hațegului, unde există Valea Iordanului, Prislopul părintelui Arsenie Boca sau „ciliile” de la Răchitova sau Cucuiș, unde se știe că a trăit călugărul athonit Mamant. O lume uriașă, un continent al credinței, în care rugăciunile nu au murit niciodată. O lume binecuvântată de Dumnezeu, în care cine știe să asculte aude și azi glasurile sihaștrilor, și cine știe să vadă poate zări, aievea, un înger cu aripi până la cer.