Sistemul circulator include sângele (arterial, venos, capilar) și limfa, aceasta din urmă fiind și componentă a sistemului imunitar. Sângele este cel care hrănește celulele cu substanțe nutritive. Arterele transportă sângele oxigenat de la plămâni prin inimă către celule, iar la nivel de capilare se face trecerea din sistemul arterial la cel venos, care transportă dioxidul de carbon rezultat din respirația celulei, înapoi, la plămâni.
Organismul nostru este compus din miliarde de celule care respiră, se hrănesc și produc deșeuri. Iar vasele limfatice asigură colectarea deșeurilor rezultate din activitatea celulei și le neutralizează la nivelul ganglionilor limfatici. Pentru neutralizarea acestora, o serie de celule imune intră în acțiune. De sistemul limfatic aparțin și o serie de organe cu rol în apărarea imunitară: amigdalele, apendicele, splina, timusul.
Măsuri de susținere a circulației sângelui și a limfei în organism
Recomandările gemoterapice sunt numeroase. Iată câteva dintre acestea:
* cure cu Extract din muguri de Plop, pentru circulația arterială,
* cure cu Extract din muguri de Castan sălbatic, pentru circulația venoasă, dar și de la nivelul capilarelor;
* cure cu Extract din muguri de Castan comestibil, pentru circulația venoasă și limfatică;
* cure cu Extract din mlădițe de Lemn câinesc, pentru efect profund la nivel limfatic;
* cure cu Extract din sevă de Mesteacăn, pentru detoxifiere, inclusiv la nivel limfatic;
* cure cu Extract din semințe de Viță de vie, pentru protecție vasculară la nivel arterial, venos și capilar.
Recomandări pentru folosirea acestor extracte gemoterapice:
Mugurii Plopului – circulație arterială la nivelul picioarelor
Extractul din muguri de Plop este principala indicație gemoterapică pentru susținerea și îmbunătățirea circulației arteriale de la nivelul membrelor inferioare. Pot apela preventiv la acest gemoterapic persoanele care, prin natura activităților pe care le desfășoară, petrec mult timp pe scaun, cei care sunt sedentari sau vârstnicii care ajung să se deplaseze cu greutate. De asemenea, îl pot administra preventiv fumătorii, dar și cei care au deja tulburări circulatorii periferice sau în cazul impotenței sexuale din tabagism, Extractul din muguri de Plop ducând la îmbunătățirea fluxului sanguin și la acest nivel. Acest gemoterapic poate fi adjuvant în tratamentul insuficienței circulatorii periferice de diferite cauze: afecțiuni cardiace, ateroscleroză, diabet zaharat, boli inflamatorii ale arterelor, tromboflebite etc.
Mugurii de castan – sălbatic și comestibil – probleme venoase și limfatice
Extractul din muguri de Castan sălbatic are acțiune protectoare la nivel venos, extinsă până la nivelul capilarelor. Recomandările acestui gemoterapic sunt multiple: în tulburări ale circulației venoase, cu apariția de varicozități, varice, hemoroizi, în cazurile de fragilitate a capilarelor, vizibile la nivelul membrelor inferioare, dar și în cazul acneei rozacee, în sindromul premenstrual, pentru reducerea tensiunii mamare și a stazei pelvine, generatoare de durere la nivelul spatelui și abdomenului, de balonare, precum și de alte afectări care se manifestă și cu congestie venoasă.
În cazurile de greutate resimțită la nivelul membrelor inferioare, cu edeme, varicozități, varice sau hemoroizi, Extractul din muguri de Castan sălbatic se asociază cu Extractul din muguri de Castan comestibil, în principal pentru efectul complementar al acestuia, ca decongestionant.
O altă recomandare a Extractului din muguri de Castan comestibil este în tulburările circulatorii care apar de multe ori la menopauză sau se datorează administrării de pilule contraceptive.
Pentru îmbunătățirea circulației venoase și limfatice, se recomandă cure cu cele două extracte gemoterapice, din muguri de Castan sălbatic și muguri de Castan comestibil, care pot fi repetate de 2-3 ori pe an, în cazurile cu afecțiuni deja instalate. La nevoie, celor două gemoterapice din castani li se poate adăuga în schema de administrare și Extractul din scoarță de Lămâi, pentru acțiunea hipolipemiantă și anticoagulantă, de „subțiere a sângelui”.
De ajutor sunt și aplicațiile locale cu un gel sau o cremă cu acțiune venotonică, prin masaj al picioarelor de jos în sus, în caz de greutate în picioare sau varice. În cazul hemoroizilor, un unguent antihemoroidal cu acțiune decongestionantă poate completa cura gemoterapică cu cele două extracte din mugurii castanilor.
Pentru edemele cu retenție hidrică, se recomandă asocierea Extractului din muguri de Castan comestibil cu Extractul din sevă de Mesteacăn, iar în cazul edemelor cu stază limfatică (încetinire pronunțată a circulației limfei), acesta se va asocia cu Extractul din mlădițe de Caprifoi, care susține funcționarea splinei, un important organ limfoid.
Persoanele care prezintă frecvent edeme la nivelul membrelor inferioare și care nu cedează la cura gemoterapică, este necesar să solicite investigația medicală care să stabilească cauza, pentru tratamentul afecțiunii care duce la apariția de edeme.
Mlădițele de Lemn câinesc – inflamații acute și cronice
Acesta este un extract gemoterapic recomandat pentru acțiunea sa antiinflamatoare și cicatrizantă, cu efect profund la nivel limfatic. Limfa fiind pretutindeni în organismul nostru, Extractul din mlădițe de Lemn câinesc se poate recomanda în inflamații acute sau cronice de la multiple niveluri din organism.
La nivelul cavității bucale, intră în scheme gemoterapice pentru tratamentul stomatitelor, gingivitelor, al candidozei bucale. Se asociază în special cu Extractul din muguri de Coacăz negru și Extractul din mlădițe de Afin, în stomatite și gingivite; cu Extractul din mlădițe de Mur și Extractul din mlădițe de Cimișir, în candidoza bucală.
Pentru amigdale inflamate și mărite în volum, situații destul de frecvente în cazul copiilor, este recomandată asocierea cu Extractul din muguri de Brad, Extractul din mlădițe de Măceș și Extractul din muguri de Nuc. Cunoscând importanța amigdalelor ca organe limfoide, este esențial a se întreține funcționalitatea lor și a nu se opta pentru extirparea acestora pe cale chirurgicală.
Seva de Mesteacăn
Este bine-cunoscută acțiunea sa de „curățire a organismului”, care are o mare relevanță și la nivel limfatic. Extractul din Sevă de Mesteacăn va ajuta la îmbunătățirea funcționalității organelor și țesuturilor. Se poate asocia cu oricare dintre schemele gemoterapice din afectările sistemului limfatic.
Semințele de Viță-de-vie
Din sâmburii de struguri roșii se obține un extract gemoterapic cu remarcabile proprietăți antioxidante, protector al vaselor sanguine: artere, vene și vase capilare. Acțiunea sa are loc la nivelul întregului organism, susține circulația sanguină și duce la întârzierea apariției și la ameliorarea tulburărilor aterosclerotice, când îl putem asocia cu Extractul din mlădițe de Măslin. Pentru îmbunătățirea întoarcerii venoase se recomandă cure împreună cu Extractul din muguri de Castan sălbatic. Iar asociat cu Extractul din mlădițe de Afin, îmbunătățește circulația sanguină la nivel ocular – cu efect benefic în afecțiuni oculare pe fondul unor probleme circulatorii la acest nivel sau în cazul celor care își suprasolicită ochii prin munca zilnică la calculator, ori persoanelor de peste 50 de ani, pentru întreținerea vederii.
Recomandări generale
Circulația sângelui și în special cea limfatică, ce nu are o pompă în organism care să o activeze, depind de mișcare. Practicarea unui sport sau mersul pe jos – în ritm alert, o dietă ușoară, cu multe fructe și legume, precum și masajul uscat al pielii – de jos în sus (pe picioare, mâini și trunchi) sunt valabile și la îndemâna noastră.
Farm. CARMEN PONORAN