Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Vara și varicele

• Moştenită genetic ori cauzată de sedentarism sau de obezitate, boa­la venelor varicoase este una dintre afecţiunile care pot crea mari pro­ble­me în perioada anotimpului călduros •

Foto: Shutterstock – 2

La peste 60% dintre suferinzii de varice, boala apare ca urmare a unei predispoziţii genetice. Specialiștii au stabilit că, în cazul unui copil ai cărui părinţi suferă ambii de varicoză, şansele ca la maturitate să se confrunte și el cu aceeaşi afecţiune sunt de peste 80%. Aceşti oameni ar trebui să fie ex­trem de atenţi, să evite statul în picioare sau chiar pe scaun timp îndelungat.

Boala se manifestă iniţial ca o problemă estetică: apariţia pe pi­cioare a unei reţele de vinişoare de culoare roşiatică sau albăstruie. În scurt timp, va apărea senzaţia de disconfort, de picioare grele, obo­site. Dezvol­tarea varice­lor este de­terminată şi influenţată de mai mulţi factori: greutatea cor­po­rală, lipsa exerciţi­ilor fizice, fu­ma­tul, istoricul fami­liei.

Leacuri din popor

Tinctură din salcâm

Peste 4 linguri de flori mărun­ţite de sal­câm alb se toarnă 100 de ml de alcool de 70 de grade. Se lasă la macerat 7-10 zile, după care se fil­trează. Se aplică pe zonele afectate, masând uşor. Tinc­tura ajută la re­sorbţia venelor foarte infla­mate. Acest tratament este benefic şi pentru alte afec­ţiuni, sciatică sau reu­matism.

Ceaiuri şi siropuri

* Din urzici: Peste 2-3 linguri de urzici uscate se toarnă jumătate de litru de apă clocotită. Se lasă la in­fuzat 30-40 de minute, se strecoară şi se bea la o oră şi jumătate după masă câte o treime de ceş­cuţă, de trei ori pe zi. Un asemenea tratament este mai eficient în fazele de debut al bolii.

* Din coajă de alun: 500 ml de apă se pun la fiert. Când clocoteşte, se adaugă o lingură de pul­be­re de scoarţă de alun şi se fierbe timp de 10 minute. Se bea câte o jumătate de cană, de patru ori pe zi, îna­inte de ma­să. Este foarte indicat pentru varice, ulcere varicoa­se şi hemoroizi.

* Din hamei: O lingură de hamei se macină în râş­niţa de cafea. Peste pulberea obţi­nută se toarnă 200 de ml de apă clo­co­tită şi se pune din nou la fiert, pe baie de abur, pentru 15 mi­nute. Se bea câte un pahar de trei ori pe zi, înaintea me­selor principale. Se poate aplica şi extern: un tifon se înmoaie în prepa­ratul din hamei şi se pune pe zona afectată, ban­dajând uşor cu un pansa­ment.

Băi la picioare

La două ceşti cu apă clocotită, se pun două lin­guri de pulbere din coajă de salcie albă. Se fierbe, la foc mic, timp de 15-20 de minute. După ce s-a răcorit, se toarnă într-un lighean în care se ţin pi­cioa­rele nu mai mult de jumătate de oră. După baie, se pun ciorapi de tricot, strânşi pe picior. Aşezaţi-vă în pat cu picioarele întinse, puţin ridicate pe o pernuţă, pentru cel puţin o jumătate de oră.

Cataplasme

* Se ia o foaie de varză albă, se bate uşor, se pre­sează puţin cu un sucitor şi se unge pe una din părţi cu ulei vegetal. Se aplică pe zona afectată şi se banda­jează. Această compresă se ţine timp de 24 de ore. Tratamentul se aplică timp de o lună.

* Un cartof măricel se dă pe răzătoarea mare. Pasta obţinută se întinde pe piele, în zona varicoasă, într-un strat de 1 cm, şi se acoperă cu tifon. Se lasă timp de 4-5 ore, după care cataplasma se înlo­cuieşte, sau peste tifon se toarnă suc proaspăt de cartof.

* Frunzele şi florile proaspete de pelin se pi­sează bine într-un mojar. O lingură din pasta obţi­nută se amestecă cu o lingură de lapte acru (de preferinţă preparat în casă). Se aplică pe locul cu probleme şi se acoperă cu un tifon. Tra­ta­mentul se realizează timp de 3-4 zile, se face o pauză de o săptămână, după care se reia.

Pastă din miere şi usturoi

250 de grame de ustu­roi pisat se amestecă foarte bine cu 350 de grame de miere lichidă. Pasta se pune într-un borcan închis ermetic şi se lasă timp de o săptămână, într-un loc ră­coros. Se administrează câte o lingură din pre­pa­rat de trei ori pe zi, cu 40 de minute înainte de mese, timp de maximum două luni. Are efect și împotriva hemoroizilor.

Tincturi cu țuică

Sunt con­siderate un leac deosebit de puternic şi eficient pentru formele severe de varicoză sau tromboflebită.

1. Peste 100 de grame de nuc­şoară pisată se toarnă 0,5 litri de vodcă. Se lasă la macerat, agitând sticla zilnic. Se filtrează şi se iau câte 20 de picături, de trei ori pe zi, cu 30 de minute înaintea meselor principale. Se consumă întreg reci­pientul, după care se face o pauză de zece zile, şi tratamentul se reia până la vindecare.

2. Peste 50 de grame de flori sau fructe tinere de cas­tan sălbatic se toarnă 0,5 litri de vodcă. Tinctura se toarnă într-un reci­pient din sticlă şi se lasă la macerat timp de două săp­tă­mâni, într-un loc căl­du­ros şi întunecos, agitând sticla zilnic. Se iau câte 30-40 de picături, de 3-4 ori pe zi, timp de 4 săp­tămâni.

Post cu sucuri sau dietă cu fructe

Doctorul indian H. K. Bakhru, celebru pentru căr­­ţile sale despre tratamente naturiste și alimentaţie să­nă­toa­să recomandă pacienţilor săi suferinzi de varicoză ca înaintea tratamentului me­di­camentos propriu-zis să urmeze o dietă alimentară. Aceasta poate fi aleasă de bolnav şi constă fie într-un regim de 4-5 zile cu sucuri de fructe şi legume, fie în­tr-unul de 7-8 zile, doar de fructe, consumate proas­pete. În timpul dietei nu se consumă nimic altceva, se beau zilnic minimum doi litri de apă, se evită efortul fizic şi fumatul. După dietă, se trece treptat la un regim ali­­men­tar echilibrat, cu accent pe cereale, seminţe, nuci, legume crude şi fructe proas­pete. Din alimen­taţie tre­buie excluse condimentele, alcoolul, cafea­ua, ceaiul tare, făina albă de grâu, zahărul alb şi dul­ciurile. În ca­zurile de tromboflebită sau ulcer vari­cos, doctorul Bakhru recomandă să se consume cât mai multe ră­chiţele, afine, cătină şi smochine.

Ţesuturile moi ale corpului au nevoie de potasiu, şi cel mai mare conţinut de această substanţă mine­rală se găseşte în mierea de albine şi în oţetul de mere. Astfel, este indicat să beţi zilnic câte patru pahare din urmă­torul sirop: un pahar de apă, două lin­guriţe de miere, 2 linguriţe de oţet de mere. Cu aceeaşi compoziţie un­geţi-vă pie­lea în zonele afec­tate de varice.

Prevenirea varicelor prin gimnastică

Nu stați pe scaun sau în picioare, nemişcați, pentru mult timp! Acesta trebuie să devină un im­perativ după care să vă organizaţi activităţile zilnice. Dacă în timpul zilei trebuie, totuși, să staţi pe sca­un pentru o perioadă lungă, din vreme în vreme trebuie să efectuaţi câteva exerciţii simple.

1. Stând pe scaun, ridicaţi pi­cioarele pe vârfurile de­­getelor. Re­petaţi exerciţiul de 10 ori la fiecare oră. A­jută la resta­bi­lirea fluxului de sânge către inimă.

2. Tot așezați, cu genunchii apro­piaţi, ridicaţi pi­cioa­rele (gam­bele), formând o linie dreap­tă, de 15 ori.

3. Stând în picioare, întin­deţi mâinile către tavan şi ridicaţi-vă pe vârfurile de­getelor cât puteţi de mult. Executaţi exer­ciţiul de 10 ori.

4. Exerciţiul următor este bene­fic pen­tru cu­răţarea vaselor de sân­ge. Ridi­caţi-vă pe vârfuri, în aşa fel încât călcâiele să fie la o distanţă de podea de 1-2 centimetri, menţi­neţi po­ziţia pentru 10 se­cunde şi re­veniţi pe în­trea­ga talpă. Executaţi de 30 de ori, apoi fa­ceţi o pauză de 10 secun­de şi re­petaţi. Este indicat ca acest exerciţiu să se realizeze fără grabă, o dată la două ore.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.