• Pe măsură ce înaintează în vârstă, femeile se confruntă cu noi probleme ginecologice. Iată care sunt cele mai importante dintre ele și cum pot fi combătute •

Prevenirea cancerului, terapia hormonală, prolapsul uterin: cu începere de la vârsta de 50 de ani, femeile intră la menopauză sau chiar o lasă în urmă. Astfel apar multe întrebări, adesea noi. Acestea pot fi lămurite de medicul ginecolog la următorul consult. Înainte de a merge la el, este bine să ne însemnăm totul pe îndelete, notând, de exemplu, problemele care ne stârnesc îngrijorarea. Iată, orientativ, subiectele cele mai frecvente și mai importante.
Cum procedăm în cazul unui prolaps uterin?
Depinde ce simptome sunt cauzate de prolaps. O formă mai ușoară de prolaps uterin poate fi adesea tratată în mod conservator, adică fără o intervenție chirurgicală: de exemplu, prin inserarea unui inel de silicon (pesar) și cu ajutorul unor exerciții care vizează planșeul pelvin. Cel mai bine este să discutați cu medicul ginecolog modul în care trebuie procedat și terapia care se impune.
Este necesară mamografia?
Din nefericire, femeile de peste 50 de ani se confruntă cu un risc crescut de cancer de sân. De aceea, casa de asigurări de sănătate decontează în anumite cazuri o examinare a sânului cu raze X (screening mamografic). Până acum, se considera că aceasta trebuie făcută până la vârsta de 70 de ani, însă mai nou, ea este recomandată până la 75 de ani. Important este, de asemenea, să ne verificăm temeinic sânii, o dată pe lună. Medicul ginecolog ne poate oferi sfaturi în acest sens.
Sunt hormonii de ajutor în timpul menopauzei?
Terapia de substituție hormonală (HRT) este menită să compenseze diminuarea nivelului de estrogeni naturali, care poate duce la declanșarea bufeurilor, a transpirațiilor excesive, a tulburărilor de somn, a stărilor depresive sau a uscării mucoaselor. Aproximativ una din trei femei este afectată de asemenea probleme, uneori la mult timp după încetarea menstruațiilor regulate. În astfel de situații, poate fi utilă terapia de substituție hormonală adaptată individual. În cazul unor simptome ușoare, pot fi de ajutor și preparatele pe bază de plante.
Cât de des ar trebui să mergem la un consult cu scop preventiv?
O vizită la ginecolog ar trebui efectuată cu regularitate, cel puțin o dată pe an – și, desigur, mai des de atât, dacă vă confruntați cu simptome neplăcute. Acest lucru este valabil până la o vârstă înaintată. Cu toate acestea, studiile indică faptul că doar una din patru femei trecute de 40 de ani merge la consultul anual de rutină. Cel mai important motiv pentru care e bine să facem totuși un control medical preventiv este acela că, astfel, pot fi depistate din vreme boli precum cancerul.
Cum recunoaștem un ginecolog bun?
Ginecologii buni se disting prin faptul că știu să asculte, oferă informații detaliate și iau măsurile adecvate pentru detectarea precoce a bolilor și tratarea lor cu succes. Ei ar trebui, de asemenea, să fie grijulii în timpul examinărilor – explicând, de exemplu, ce anume fac în acel moment, ce încearcă să identifice prin palpare sau ce se vede la ecografie.
Ce ne ajută împotriva cistitei?

Pe măsură ce femeile îmbătrânesc, sunt mai predispuse să sufere de cistită (inflamația vezicii urinare), deoarece membrana mucoasă din uretră și din vezica urinară devine mai subțire din cauza nivelului mai redus de hormoni. Experții recomandă, adesea, un tratament local, cu o cremă cu estriol, înainte de a prescrie antibiotice. În același timp, e recomandabil să bem pe parcursul zilei suficiente lichide, apă sau ceaiuri neîndulcite din plante.
Ce facem în cazul unei infecții fungice?
Medicul ginecolog trebuie să stabilească, mai întâi, care sunt respectivii germeni. Apoi, sunt luate măsuri țintite împotriva unei anumite ciuperci sau bacterii. La finalul tratamentului cu un medicament prescris de medic, bacteriile sănătoase din vagin trebuie întărite cu ajutorul unor preparate pe bază de acid lactic (disponibile la farmacie). În general, e recomandabil să optați pentru lenjerie de corp din bumbac pur.
Constituie scurgerile un motiv de îngrijorare?
Dacă în timpul menopauzei sau după încheierea ei apare o scurgere gălbuie, aceasta poate fi rezultatul unei inflamații cauzate de germeni. Sau este vorba despre o modificare la nivelul colului uterin. Dacă apare o nouă scurgere, problema trebuie examinată și, dacă este cazul, tratată.
Dacă sângerăm, trebuie să mergem la medic?

Neapărat! Cauza ar putea fi o mică leziune a pielii și a membranelor mucoase, care devin tot mai uscate. Un medic ginecolog poate stabili cu ușurință dacă așa stau lucrurile. Dar mai există și posibilitatea ca respectiva sângerare uterină să fie cauzată de o tumoră. De aceea, e bine să clarificăm întotdeauna cauzele unei sângerări neobișnuite.
Cum se tratează incontinența?
Sfincterul poate fi antrenat cu ajutorul următorului exercițiu: contractați-l puternic când expirați, mențineți-l pentru scurt timp contractat și relaxați-l din nou când inspirați. Dacă suferiți de incontinență provocată de efort (pierderi de urină care apar când ridicăm sau cărăm ceva, strănutăm sau tușim), poate fi utilă o intervenție chirurgicală. În cadrul ei, este introdusă sub anestezie locală o bendeletă din material sintetic, care susține uretra.