Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Omulețul verde

Foto: Shutterstock

Întâmplările deosebite i-au fas­cinat întotdeauna pe oameni. Într-o lume în care po­lua­rea, reducerea stratului de ozon, exploziile nucleare și cer­ce­tările în domeniul geneticii pot modifica structura plantelor și animalelor, serialul „Dosarele X” pune o mulțime de întrebări.

Omuleți verzi – extra­te­reș­tri, sau rezultatul unor cercetări scă­pate de sub control? Oamenii – monștri, sau spirite malefice? Gân­dacii – roboți trimiși să strân­gă informații despre noi, sau o mo­dificare genetică, ce-i face agresivi? Vă închipuiți groa­za mea când, după acest epi­sod, am găsit sâmbătă, de dimineață, pe co­vorul din hol, un gândac ma­re, verzui, cu antene lungi, pe care le miș­ca amenințător.

Țipătul meu a trezit toată casa și, probabil, chiar ve­ci­nii. Enig­ma apariției lui am dez­le­gat-o repede: fu­­sese a­dus într-o sacoșă cu me­­­re, luate din piv­nița noastră de la Voinești. Par­fu­mul me­relor pu­se la păstrat, sau poa­te căldura plăcută din inte­rior, îl îmbiaseră să-și caute a­colo a­dă­post. Cu grijă, să nu-i fa­cem rău, l-am pus în­tr-un bor­can de sticlă unde, din fire de iarbă, i-am înj­ghe­bat un fel de cul­cuș și drept hra­nă i-am dat un măr și mor­cov ras. Cu ajutorul atlasului l-am și iden­ti­ficat. Era un gân­dac „cro­itor”, de 3-4 cm, un exem­­plar splen­did, cu care orice colecție s-ar fi mândrit.

Ruxandra și Anamaria, fetele mele, l-au botezat „Family pet”. Gândăcelului nu-i plăcea să lo­cuiască în borcan; era agitat, își mișca antenele și, din când în când, scotea un fel de țipăt, așa că am luat hotărârea să-l lăsăm liber. Și-a găsit singur o pen­siune, pe placul lui: filoden­dro­nul nostru era pentru el un fel de copac, pe tulpina căruia se plim­ba în sus și în jos, iar când ajun­gea în vârf se oprea, ad­mi­rând, parcă, priveliștea. Nu cred că apartamentul nostru îi era pe plac; lipseau foșnetul și mirosul frunzelor, adierea vântului.

Plictisit, probabil, cobora și se ascundea la rădăcina plantei, sub o pietricică. Îl luam uneori în palmă și-i mângâiam spatele mătăsos; își miș­ca, atunci, căp­șorul, își dădea antenele pe spate și scotea un sunet ușor.

Gândacul-croitor ne-a fost oaspete aproape zece zile. În tot acest timp, deși liber, n-a părăsit ghiveciul cu filodendron. Când soțul meu a plecat să aducă me­re, l-am pus în borcan și i-am dat drumul în ­pivniță.

Sper ca în a­ceastă vară să-l în­tâl­nim pe el, sau poate pe puii lui, în merii noștri din gră­dină.

GEORGETA C. – Câmpulung Muscel, jud. Argeș

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.