• Deși România lipsește de pe lista țărilor exportatoare de zmeură, calitatea fructelor desfide orice concurență. Pădurile noastre (câte au scăpat de tăieri) adăpostesc unul dintre cele mai sănătoase soiuri de zmeură din Europa. Pe lângă gustul ei minunat, are și forță vindecătoare de excepție •
Mod de administrare

Fructele de zmeură de pădure sunt o adevărată colecţie de minerale: mangan, magneziu, calciu, zinc, potasiu, fosfor, toate în forme uşor asimilabile, plus vitaminele A, B1, B2, D şi P, dar mai ales vitamina C, prezentă în cantităţi impresionante. Numai din această enumerare, și ne putem da seama că zmeura este un adevărat izvor de sănătate, fiecare fruct al său fiind o variantă naturală extrem de reuşită a suplimentelor de vitamine şi minerale care se găsesc în farmacii. Trebuie spus, însă, că aceste substanţe vindecătoare pot fi asimilate exclusiv din zmeura proaspătă şi, într-o măsură ceva mai mică, din cea congelată, nu însă şi din cea preparată termic. Ca atare, pentru a obţine efectele terapeutice așteptate, ne vom orienta doar spre consumul fructelor ca atare, preparatele din ele fiind lipsite de efect.
Zmeura în consumul casnic
Doza minimă pentru a obţine beneficii de pe urma administrării acestui fruct este de 150 de grame pe zi. De altfel, aceasta este şi porţia zilnică minimă recomandată de nutriţionişti, fie că este vorba de zmeură, fragi, vişine, cireşe sau căpşuni. Deja, în această doză, fructele încep să aibă efectele de prevenire a bolilor. Pentru a vindeca, însă, anumite afecţiuni, este necesar să mărim mult doza şi să stabilim un anumit interval de timp de administrare. Cu alte cuvinte, avem nevoie de o cură.
Cura cu zmeură
Se consumă, înainte de fiecare masă, 150-300 g de fructe pe stomacul gol, vreme de 12 zile la rând. Nu se mănâncă apoi nimic, minimum o oră. Asocierea cu zahăr anulează efectul binefăcător al zmeurei, în diabet şi în ulcer.
Siropul de zmeură
Fructele de zmeură se spală foarte bine, se zdrobesc cu o furculiţă, se pun într-un tifon cu ochiuri fine şi se storc, obţinându-se un suc limpede. Peste acest suc se adaugă miere (3 pahare de miere la un pahar de suc) şi se amestecă foarte bine, după care se lasă să se omogenizeze vreme de 7 zile. Se foloseşte ca atare, administrat cu linguriţa sau diluat cu apă, ca băutură răcoritoare.
Ceaiul de zmeură
Se culeg vârfurile tufelor de zmeură – fructe cu câteva frunzulițe –, făcându-se din ele mici bucheţele, care se pun în locuri foarte bine aerisite. După uscare, se mărunţesc şi se folosesc la obţinerea unui ceai aromat, cu proprietăţi vindecătoare excepţionale: 1-2 lingurițe de plantă mărunţită se pun într-o cană de apă clocotită şi se fierb 1 minut la foc mic, apoi se lasă 15 minute să se răcească şi se filtrează. Se consumă 2-4 căni pe zi.
Tratamente

* Cancer de colon – Administrarea zmeurei, câte 150-300 de grame pe zi, încetineşte evoluţia bolii, ajută la normalizarea tranzitului intestinal, precum şi la menţinerea tonusului fizic şi psihic al bolnavului de cancer.
* Cancer de prostată – În fiecare dimineaţă şi seară, pe stomacul gol, se consumă câte 150 de grame de zmeură. Tratamentul se face pe o perioadă de minimum 4 săptămâni. Mulţi dintre cei care l-au urmat au remarcat o diminuare a dimensiunilor tumorii de la prostată. Este de remarcat şi faptul că ameliorări considerabile prin administrarea zmeurei au fost raportate în cazul adenomului de prostată.
* Constipaţie – Cura cu zmeură este unul din cele mai simple şi cele mai eficiente mijloace pentru a scăpa de constipaţie. Se consumă, cu 30 de minute înaintea micului dejun şi a cinei, câte o porţie consistentă (de minimum 100 de grame) de zmeură, eventual amestecată cu puţină miere lichidă şi câteva linguri de iaurt bifidus. Tratamentul durează măcar 10 zile şi poate fi reluat după o pauză de 4 zile dacă simţim nevoia.
* Arsuri gastrice, ulcer gastro-duodenal – se face cura cu zmeură vreme de 12 zile, fructele fiind consumate simplu, fără zahăr sau miere. În perioada de toamnă şi primăvara, se va bea regulat ceaiul de zmeură – minimum 2 căni pe zi –, frunzele sale având efecte cicatrizante şi antiacide foarte bune.
* Diabet – În doze de 150-200 de grame zilnic, zmeura stabilizează glicemia, stimulează pancreasul (atât secreţia endocrină, cât şi cea exocrină), stimulează diureza şi normalizează valorile colesterolului. Tratamentul cu zmeură este foarte eficient, mai ales pentru prevenirea complicaţiilor cardiovasculare ale diabetului, dacă se renunţă la consumul de carne şi se mănâncă preponderent legume şi fructe.
* Ciclu menstrual neregulat, dureros ori cu hemoragie abundentă – Tulburări grave de ciclu menstrual, care nu au răspuns la nicio altă formă de tratament, au fost stabilizate în câteva săptămâni cu 3-4 căni de ceai de zmeur, consumat zilnic. Femeile care suferă de constipaţie nu vor consuma ceaiul, ci pulberea de fructe şi frunze uscate, obţinută cu ajutorul râşniţei electrice de cafea – câte 4 linguriţe zilnic. Tratamentul este valabil şi în toate hemoragiile abundente ca adjuvant.
* Obezitate, îngrăşare – În cantităţi mai mari (peste 200 g), zmeura taie pofta de mâncare, reducând chiar secreţiile gastrice şi „anesteziind” foamea, inclusiv dorinţa de dulce. De asemenea, creşte rata metabolismului, ajutându-ne să „ardem” mai cu spor caloriile atunci când facem mişcare.
* Imunitate scăzută – zmeura şi ruda sa apropiată, mura, sunt doi stimulatori excepţionali ai imunităţii. Se consumă câte 150-300 de grame pe zi dintr-unul dintre aceste fructe, în cure de 12 zile minimum.
* Graviditate – o cană de ceai de zmeur, băută zilnic, este un remediu excelent în timpul gravidităţii, fiind considerat de unii specialişti drept cel mai bun ceai în timpul sarcinii. Acest remediu previne stările de greaţă, previne hemoragiile, reduce durerile şi ajută, se pare, chiar la păstrarea sarcinii. Fructele proaspete, în schimb, vor fi consumate cu măsură, nu mai mult de 100 de grame pe zi, deoarece în vechime erau folosite în mari cantităţi pentru a uşura naşterea, având efecte tonice uterine.
* Adjuvant în cistită, pielonefrită, prostatită – zmeura stimulează diureza, măreşte capacitatea naturală de apărare a organismului în faţa infecţiilor bacteriene. De asemenea, acest fruct conţine substanţe cu efect antiinflamator şi calmant, reducând senzaţiile de usturime şi de jenă la nivelul aparatului reno-urinar.
* Adjuvant în reumatism – se ţine o cură cu zmeură, cu o durată de 12 zile, timp în care se consumă zilnic câte 300 de grame minimum. Fenolii, precum şi acidul salicilic (substanţă asemănătoare aspirinei) din fructele de zmeur reduc inflamaţia articulară, calmează durerile şi ajută la recăpătarea mobilităţii articulare.
* Avitaminoză C – o doză de doar 300 de grame de zmeură asigură aproximativ 110% din necesarul de vitamina C al unui adult. Persoanele care au un deficit din această vitamină vor consuma câte 400 de grame de zmeură minimum, vreme de două săptămâni. Această „supradoză” de vitamina C este extrem de favorabilă în afecţiuni cum ar fi alergia, astmul, virozele respiratorii, afecţiunile însoţite de febră şi de inflamaţie, în general.
Rețete de pe vremea bunicii
Budincă de griș cu zmeură

Ingrediente: 250 g zmeură, 3/4 pahar griș, 1 1/2 pahare lapte, 4 linguri zahăr, 3 ouă, 2 linguri unt, 1 vârf cuțit sare, 1 bucățică baton de vanilie, 2 pahare apă, 5 linguri zahăr, 1 linguriță făină, puțin pesmet.
Mod de preparare: Se pune pe foc într-o cratiță laptele, vanilia și 4 linguri zahăr. Când începe să fiarbă, se adaugă grișul în ploaie, amestecând continuu cu lingura. Se adaugă sarea și se lasă să fiarbă, apoi se ia de pe foc și se bate cu lingura până se răcorește. Se adaugă gălbenușurile, unul câte unul, untul încălzit, se amestecă bine, iar la urmă se pun albușurile bătute spumă, amestecând ușor. Se așează într-o formă presărată cu pesmet și se rumenește la cuptor.
Budincă de orez cu zmeură
Ingrediente: 250 g zmeură, 3/4 pahar orez, 3 ouă, 2 linguri unt, 3 linguri zahăr, 1 bucățică baton vanilie, un vârf de cuțit sare. l Pentru sos: 150 g zmeură, 2 gălbenușuri, 3 1/2 linguri zahăr, 1 pahar vin.
Mod de preparare: Se alege orezul, se spală și se fierbe. Se strecoară, se spală cu apă rece și se lasă în strecurătoare să se scurgă bine. Se pune într-un castron și se amestecă cu fructele bine scurse de apă, untul puțin încălzit, sarea, zahărul, vanilia tăiată mărunt și, la sfârșit, cu ouăle bine bătute. Se coace într-o formă unsă și presărată cu pesmet, la foc potrivit, până se rumenește. Se servește presărată cu zahăr vanilat sau cu sos de zmeură. Sosul se prepară în felul următor: se freacă gălbenușurile cu zahărul, se adaugă fructele curățate și trecute prin sită și vinul puțin încălzit. Se pune la foc și se amestecă mereu până începe să se îngroașe. Sosul astfel pregătit se adaugă peste budincă.
Spumă de zmeură
Ingrediente: 1 albuș, 1 pahar zahăr pudră, 250 – 300 g zmeură, 1 lingură rom.
Mod de preparare: Într-un castron se bate albușul cu zahărul pudră, adăugând treptat fructele. După 30-35 de minute spuma este gata. Se așează într-o compotieră de sticlă, se garnisește cu fructe întregi, stropite cu rom.
Zmeurată
Ingrediente: 1 kg zmeură, 350 g zahăr, 300 ml alcool rafinat sau 500 ml vodcă sau rachiu.
Mod de preparare: Zmeura se spală, se curăță de codițe și se pune într-o damigeană sau în sticle cu gura mai mare. Se stratifică cu zahărul, urmărind ca primul strat să fie de fructe. Se leagă sticla la gură cu tifon și se lasă la soare 7-10 zile, până când fructele lasă zeamă și zahărul începe să se dizolve. Din timp în timp damigeana se agită pentru a favoriza dizolvarea zahărului. După aceasta se adaugă alcoolul și se închide bine damigeana cu un dop de plută. Se păstrează la rece. Zmeurata este bună de băut după circa 6 săptămâni de la preparare, când se scurge și se îmbuteliază în sticle.