Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

ZMEURA

    • Deși România lipsește de pe lista țărilor expor­tatoare de zmeură, calitatea fructelor desfide orice concurență. Pădu­ri­le noastre (câte au scăpat de tă­ieri) adăpostesc unul dintre cele mai sănătoase so­iuri de zmeură din Europa. Pe lângă gustul ei mi­­nunat, are și forță vindecătoare de excepție •

Mod de administrare

Foto: Shutterstock – 3

    Fructele de zmeură de pădure sunt o adevărată colecţie de minerale: mangan, magneziu, calciu, zinc, potasiu, fosfor, toate în forme uşor asimi­labile, plus vitaminele A, B1, B2, D şi P, dar mai ales vitamina C, prezentă în cantităţi impre­sio­nan­te. Numai din aceas­tă enumerare, și ne putem da sea­ma că zmeura este un adevărat izvor de să­nătate, fiecare fruct al său fiind o variantă naturală extrem de reuşită a suplimentelor de vitamine şi minerale care se găsesc în far­macii. Trebuie spus, însă, că aceste sub­stanţe vin­decătoare pot fi asimi­late exclusiv din zme­ura proaspătă şi, într-o mă­sură ceva mai mică, din cea congelată, nu însă şi din cea preparată termic. Ca atare, pentru a obţine efec­tele te­rapeutice așteptate, ne vom orienta doar spre con­sumul fructelor ca atare, prepa­ratele din ele fiind lipsite de efect.

Zmeura în consumul casnic

    Doza minimă pentru a obţine beneficii de pe urma administrării acestui fruct este de 150 de grame pe zi. De altfel, aceasta este şi porţia zilnică minimă reco­man­dată de nutriţionişti, fie că este vorba de zmeură, fragi, vişine, cireşe sau căpşuni. Deja, în această doză, fructele încep să aibă efectele de prevenire a bolilor. Pentru a vindeca, însă, anumite afecţiuni, este necesar să mărim mult doza şi să stabilim un anumit interval de timp de administrare. Cu alte cuvinte, avem nevoie de o cură.

Cura cu zmeură

    Se consumă, înainte de fiecare masă, 150-300 g de fructe pe stomacul gol, vreme de 12 zile la rând. Nu se mănâncă apoi nimic, minimum o oră. Asocierea cu zahăr anulează efectul binefăcător al zmeurei, în diabet şi în ulcer.

Siropul de zmeură

Fructele de zmeură se spală foarte bine, se zdrobesc cu o furculiţă, se pun într-un tifon cu ochiuri fine şi se storc, obţinându-se un suc lim­pede. Peste acest suc se adaugă miere (3 pahare de miere la un pahar de suc) şi se amestecă foarte bine, după care se lasă să se omoge­ni­zeze vreme de 7 zile. Se foloseşte ca ata­re, administrat cu lin­guriţa sau diluat cu apă, ca băutură răcoritoare.

Ceaiul de zmeură

    Se culeg vârfurile tufelor de zmeură – fructe cu câteva frunzulițe –, făcându-se din ele mici bu­cheţele, care se pun în locuri foarte bine aerisite. După uscare, se mărunţesc şi se folosesc la obţi­nerea unui ceai aromat, cu pro­prietăţi vindecătoare excepţio­nale: 1-2 lingurițe de plantă mă­runţită se pun într-o cană de apă clo­cotită şi se fierb 1 minut la foc mic, apoi se lasă 15 minute să se răcească şi se filtrează. Se consumă 2-4 căni pe zi.

Tratamente

    * Cancer de colon – Administrarea zmeurei, câte 150-300 de gra­me pe zi, încetineşte evoluţia bolii, ajută la norma­lizarea tranzitului intestinal, precum şi la menţinerea tonusului fizic şi psihic al bolnavului de cancer.

    * Cancer de prostată – În fiecare dimineaţă şi seară, pe stomacul gol, se con­sumă câte 150 de grame de zmeură. Tra­tamentul se face pe o perioadă de mini­mum 4 săptămâni. Mulţi din­tre cei care l-au ur­mat au remarcat o di­minuare a dimen­siu­nilor tumorii de la pros­tată. Este de re­marcat şi fap­tul că ameliorări consi­de­ra­bile prin administrarea zmeu­rei au fost raportate în cazul adenomului de prostată.

    * Constipaţie – Cura cu zmeură este unul din cele mai simple şi cele mai eficiente mijloace pentru a scăpa de consti­pa­ţie. Se consumă, cu 30 de minute înain­tea micului dejun şi a cinei, câte o porţie consistentă (de mi­ni­mum 100 de gra­me) de zmeură, e­ventual amestecată cu puţină miere li­chidă şi câteva lin­guri de iaurt bifi­dus. Tra­tamentul du­rează măcar 10 zile şi poate fi re­luat după o pauză de 4 zile dacă sim­ţim nevoia.   

    * Arsuri gastrice, ulcer gastro-duo­denal – se face cura cu zmeură vreme de 12 zile, fructele fiind consu­mate simplu, fără zahăr sau miere. În perioada de toamnă şi primăvara, se va bea regulat ceaiul de zmeu­ră – minimum 2 căni pe zi –, frunzele sale având efecte cicatrizante şi antiacide foarte bune.

    * Diabet – În doze de 150-200 de grame zilnic, zmeura stabilizează glicemia, sti­mulează pan­creasul (atât secreţia endocrină, cât şi cea exocrină), stimulează diureza şi normalizează valorile coles­terolului. Tratamentul cu zmeură este foarte efi­cient, mai ales pentru prevenirea complicaţiilor cardio­vasculare ale diabetului, dacă se renunţă la consumul de carne şi se mănâncă preponderent legume şi fructe.

    * Ciclu menstrual neregulat, dureros ori cu hemoragie abun­dentă – Tulburări grave de ciclu menstrual, care nu au răs­puns la nicio altă formă de tratament, au fost stabilizate în câteva săptămâni cu 3-4 căni de ceai de zmeur, con­sumat zilnic. Femeile care suferă de consti­paţie nu vor consuma ceaiul, ci pul­be­rea de fructe şi frunze us­cate, obţinută cu ajutorul râşniţei electrice de cafea – câte 4 linguriţe zilnic. Tra­tamentul este valabil şi în toate he­mo­ragiile abundente ca adjuvant.

    * Obezitate, îngrăşare – În cantităţi mai mari (peste 200 g), zmeura taie pofta de mâncare, reducând chiar se­cre­ţiile gas­trice şi „anesteziind” foamea, inclusiv dorinţa de dul­ce. De asemenea, creşte rata meta­bolismului, ajutându-ne să „ardem” mai cu spor calo­riile atunci când facem mişcare.   

    * Imunitate scăzută – zmeura şi ruda sa apro­piată, mura, sunt doi stimulatori excepţionali ai imunităţii. Se consumă câte 150-300 de grame pe zi dintr-unul dintre aceste fructe, în cure de 12 zile minimum.

    * Graviditate – o cană de ceai de zmeur, băută zilnic, este un remediu excelent în timpul gra­vidităţii, fiind considerat de unii specialişti drept cel mai bun ceai în timpul sar­ci­nii. Acest re­mediu previne stările de grea­ţă, previne he­mo­­ragiile, re­duce du­­rerile şi ajută, se pare, chiar la păs­tra­rea sarcinii. Fruc­tele proaspete, în schimb, vor fi con­su­mate cu măsură, nu mai mult de 100 de grame pe zi, de­oarece în ve­chime erau folosite în mari can­tităţi pen­tru a uşu­ra naşterea, având efecte tonice uterine.

    * Adjuvant în cistită, pielonefrită, prostatită – zmeura stimulează diureza, măreşte capacitatea naturală de apărare a organismului în faţa infec­ţiilor bacteriene. De aseme­nea, acest fruct conţine substanţe cu efect antiinfla­mator şi calmant, reducând senzaţiile de usturime şi de jenă la nivelul aparatului reno-urinar.

    * Adjuvant în reumatism – se ţine o cură cu zmeu­ră, cu o durată de 12 zile, timp în care se consumă zilnic câte 300 de grame mini­mum. Fenolii, precum şi acidul salicilic (substan­ţă asemănătoare aspirinei) din fructele de zmeur reduc inflamaţia articulară, calmează durerile şi ajută la recăpătarea mobilităţii arti­culare.

    * Avitaminoză C – o doză de doar 300 de grame de zmeură asigură aproximativ 110% din necesarul de vitamina C al unui adult. Persoanele care au un deficit din această vitamină vor con­suma câte 400 de grame de zmeură minimum, vreme de două săptămâni. Aceas­tă „supradoză” de vitamina C este extrem de fa­vorabilă în afecţiuni cum ar fi alergia, astmul, virozele respiratorii, afec­ţiunile însoţite de febră şi de infla­maţie, în general.

Rețete de pe vremea bunicii

Budincă de griș cu zmeură

    Ingredi­ente: 250 g zmeură, 3/4 pahar griș, 1 1/2 pa­hare lapte, 4 lin­guri zahăr, 3 ouă, 2 linguri unt, 1 vârf cuțit sare, 1 bucățică baton de va­nilie, 2 pa­hare apă, 5 linguri zahăr, 1 lingu­riță făină, puțin pesmet.

    Mod de preparare: Se pune pe foc într-o cratiță laptele, vanilia și 4 linguri zahăr. Când începe să fiarbă, se adaugă grișul în ploaie, amestecând continuu cu lingura. Se adaugă sa­rea și se lasă să fiarbă, apoi se ia de pe foc și se bate cu lingura până se răcorește. Se ada­ugă gălbenușurile, unul câte unul, untul în­călzit, se amestecă bine, iar la urmă se pun al­bușurile bătute spumă, amestecând ușor. Se așează într-o formă presărată cu pesmet și se rumenește la cuptor.

Budincă de orez cu zmeură

    Ingrediente: 250 g zmeură, 3/4 pahar orez, 3 ouă, 2 linguri unt, 3 linguri zahăr, 1 bu­cățică baton vanilie, un vârf de cuțit sare. l Pentru sos: 150 g zmeură, 2 găl­be­nu­șuri, 3 1/2 linguri za­hăr, 1 pahar vin.

    Mod de preparare: Se alege orezul, se spa­lă și se fierbe. Se stre­coară, se spală cu apă rece și se lasă în stre­curătoare să se scurgă bine. Se pune într-un castron și se amestecă cu fructele bine scur­se de apă, untul puțin încălzit, sarea, za­hărul, va­nilia tăiată mărunt și, la sfârșit, cu ouăle bine bătute. Se coace într-o formă unsă și presărată cu pesmet, la foc potrivit, până se rumenește. Se servește presărată cu zahăr va­nilat sau cu sos de zmeură. Sosul se prepară în felul următor: se freacă gălbenușurile cu zahărul, se adaugă fructele curățate și trecute prin sită și vinul puțin încălzit. Se pune la foc și se amestecă mereu până începe să se în­groa­șe. Sosul astfel pregătit se adaugă peste budincă.

Spumă de zmeură

Ingrediente: 1 al­buș, 1 pahar zahăr pudră, 250 – 300 g zmeură, 1 lingură rom.

    Mod de preparare: În­tr-un castron se bate albușul cu zahărul pu­dră, adăugând treptat fruc­tele. După 30-35 de minute spuma este gata. Se așează într-o com­potieră de sticlă, se gar­nisește cu fructe întregi, stropite cu rom.

Zmeurată

    Ingrediente: 1 kg zmeură, 350 g zahăr, 300 ml alcool rafinat sau 500 ml vodcă sau rachiu.

    Mod de preparare: Zmeura se spală, se curăță de codițe și se pune într-o damigeană sau în sticle cu gura mai mare. Se stratifică cu za­hărul, urmărind ca primul strat să fie de fruc­te. Se leagă sticla la gură cu tifon și se lasă la soare 7-10 zile, până când fructele lasă zea­mă și zahărul începe să se dizolve. Din timp în timp damigeana se agită pentru a favoriza dizolvarea zahărului. După aceasta se adaugă al­coolul și se închide bine damigeana cu un dop de plută. Se păstrează la rece. Zmeurata este bună de băut după circa 6 săptămâni de la preparare, când se scurge și se îmbuteliază în sticle.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.