Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Tărcuș al nostru

L-am cunoscut la săniuş, într-o iarnă darnică în zăpadă. Alerga zburdalnic în urma săniuţei noastre, se tăvălea prin zăpada proaspăt ninsă şi se hârjonea ca un copil. De unde apăruse printre noi n-a observat nimeni. Era un căţel alb ca neaua, cu buline negre, pe care l-am botezat Tărcuş.

Se înserase, pârtia devenea tot mai pustie, iar Tărcuş nu se grăbea acasă. Ne-am gândit că poate nici n-are casă şi l-am luat la noi. Mama l-a hrănit, l-a scăldat în albiuţă ca pe un copil şi l-a aşezat într-o cutie, lângă sobă, să se încăl­zeas­că. A doua zi, i-am aşternut un cojocel într-o magazie şi i-am oferit libertatea de a fi stăpân în curtea noas­tră. Mama îi oferea tot ce avea mai bun – lapte, smân­tână, ouă, oase, peşte, carne. Nici n-am observat când căţelul, plăpând, s-a transformat într-un dulău puternic… şi extrem de gelos. Nu suporta ca cineva să fie mai alintat decât el. Într-o zi, mama a ieşit până la poartă să ne petreacă la şcoală, luând şi farfuria lui cu mâncare. Avea de gând să i-o dea îndată ce plecam noi. Din ciudă că l-a neglijat, s-a repezit şi i-a sfârtecat mâna. Cu încetul, rănile de pe mâna mamei s-au tămăduit, însă nu şi teama că într-o bună zi ne poate ataca şi pe noi, copiii. Şi mai cu tângă, mai în serios, mama îi zice lui tata: „Măi, Ştefane, du câi­nele ista mai departe de casă, vezi că se face nebun… Îmi pare rău de el, dar poate şi-a găsi un alt stăpân”. Tata, într-o duminică, se trezi cu noaptea în cap, înhămă caii la căruţă, îl urcă în ea şi pe Tărcuş şi porni spre târg. Pe drum îi dădu drumul într-o pădure, la distanţă de vreo şapte km de sat. Ce-a făcut şi cum a supravieţuit rămâne şi acum o enigmă.

Între timp, ne-am căpătuit cu un alt căţel, Zorel, că, de!, casa e pustie fără lătrat de câine. Trecuse mai bine de un an de la acel incident, şi aproape că uita­sem de Tărcuş. Într-o zi de Sfân­tă Maria, mama vede în lungul străzii venind un câine, ce tot flutura bucuros din coadă. Când a ajuns în dreptul ma­mei, s-a oprit şi a privit vinovat în ochii ei. Mama, surprinsă şi ea, i-a zis uimită: „Tu eşti, Tărcuş? Te-ai întors, răule, după atâta amar de vreme?!”. Tărcuș, că el era, a plecat ure­chile, s-a aşezat cu botul pe labe, la un colţ de poartă, şi a început să plângă. Atâta durere era pe chipul lui, că au podidit-o lacrimile şi pe mama. I-a deschis poarta să intre, iar el, de fericire, a sărit în sus, a cuprins cu labele mâna beteagă a mamei şi a început s-o lingă. Mama l-a mângâiat şi i-a dat de mâncare. Dar cum locul lui în colibă îl ocupase Zorel (nu şi în sufletul mamei), ea hotărî să-l lege la grajduri, în fundul grădinii. Din acea zi, Tărcuș deveni cel mai cuminte câine din lume. Păzea cu devotament graj­durile cu vite, şopronul cu lemne şi grădina cu zar­zavat. Nu și-a mai pretins niciodată locul din curte. Era mulţumit că mama l-a iertat şi l-a primit îna­poi. De câte ori îi ducea de mâncare, nu uita să-i lingă rana de pe mână.

Ne-a slujit cu credinţă încă mulţi ani! A fost ca un membru al familiei noastre. Dar timpul îşi lăsase amprenta şi pe Tărcuş. Bulinele negre de pe blană încărunţiseră, picioarele se mişcau tot mai greoi şi de-abia mai vedea farfuria cu mâncare. Într-o zi, când mama s-a dus să-l hrănească, a refuzat să mă­nânce. S-a apropiat de ea gâfâind, i-a cuprins mâna rănită cu labele vlăguite, i-a lins-o, ca de obicei, s-a culcat pes­te ea şi a început să plângă. Mama l-a mângâiat uşor şi l-a slobozit de pe lesă. A doua zi dimineaţă, l-am găsit pe Tărcuşul nostru în pragul camerei unde dormea mama. Era mort, cu botul ple­cat pe labele din faţă, strânse în semnul crucii. Mama începu să-l bocească cu vorbe de jale, ca pe un creş­tin. L-am în­gro­pat în spatele grajdului, drept recompensă pentru devotamentul şi credinţa lui.

…Nu v-aş fi spus această poveste tristă, dacă în una din vizitele făcute mamei nu demult, stând de vor­bă, privirea nu mi-ar fi alunecat pe mâna ei tru­dită, sfârtecată atunci de Tărcuş. Prinzându-mi ochii pe cicatricea de abia observată, oarecum stânjenită, îşi ascunse mâna sub pestelcă, şi cu duioşie în glas mă întrebă: „Îl mai ţii minte pe Tărcuş al nostru? A fost un câine deosebit – atât de înţelept, credincios şi… cuminte, cum n-am mai avut altul!”.

PARASCOVIA M.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.