• Constanța e darul pe care tânărul regat român și ambițiosul său rege, Carol I, l-au făcut României, după cucerirea independenței. Iar Cazinoul din Constanța a fost imaginea sa simbol: o țară tânără, dornică să-și afle identitatea și să se afirme pe plan internațional. După o jumătate de secol de mărire și o altă jumătate de decădere, Cazinoul din Constanța e gata pentru o nouă viață. Înainte ca șampania să curgă în cupe, am fost să-i admirăm strălucirea și să aflăm poveștile ascunse între vechile-i ziduri… •
Eminescu, la malul mării

„O să mă’ntrebi ce efect mi-a făcut marea pe care-o văz ’ntâia oară? Efectul unei nemărginiri pururea mișcate. E schimbăcioasă la culoare și în mișcări, de unde unii autori o și compară cu femeea…”. În lumina incandescentă a apusului, Mihai Eminescu așterne, repezit, rândurile care-l urmăreau din timpul plimbării de amiază de pe faleză. Gândurile-i sunt numai la Veronica, trebuia să-i scrie de îndată despre sosirea sa la mare, la băile de la care spera să-i întremeze mintea și trupul atât de istovite.
Eminescu ajunge la Marea Neagră în 1882, la numai 4 ani după ce Dobrogea revine României, la capătul Războiului de Independență, iar scrisorile trimise iubitei sale, Veronica Micle, sunt o cronică prețioasă a elanului României de transformare a Constanței într-un mare port european. „Constanța sau Chiustenge e un orășel mic, îndestul de frumos. Viața e scumpă, dar nu precum mi se descria. Totuși, viața e monotonă și, peste zi, târgul pustiu”, notează Eminescu. Dezvoltarea trepidantă a Constanței nu-i scapă, însă, directorului de la „Timpul”: „De când stăpânesc românii, primăria a făcut foarte mult pentru înfrumusețarea orașului. O terasă pe țărmul înalt dă o frumoasă priveliște pe toată întinderea mării și când luna e deasupra aruncă un plein de lucire slabă, care plutește pe-o parte a apei”. Încartiruit la Hôtel d’Angleterre, Eminescu se bucură de o privilegiată „belvedere”. „Șed într’o mansardă și privirea mi-e deschisă din două părți asupra mării, pe care aș vrea să plutesc cu tine. Dar aceasta nefiind cu putință, te sărut dulce, draga mea Veronică, și rămân al tău…”. „La anul, venim amândoi aici, căci băile de mare întăresc și grăbesc bătăile inimei, iar privirea mării liniștește mai ales sufletele furtunoase…”.
Noua modă a „pleziriștilor”

Chinuit tot mai rău de boală, Mihai Eminescu nu mai ajunge niciodată la Constanța, dar lumea bună a Bucureștilor învață repede drumul spre Mare, în timp ce autoritățile se dau peste cap să facă tot mai atractiv noul litoral românesc.
Tonul îl dau familiile de viță nobilă, Văcăreștii, Filipeștii, Ghiculeștii, care se înhamă la trecerea anevoioasă a Dunării, pentru a se bucura de intimitate netulburată. „Aristocrația română a lăsat din năravurile ei de a desconsidera tot ce e românesc. Aici, la Constanța, a edificat castele și vile cu panorame încântătoare, care decorează bulevardul”, scrie corespondentul din Ardeal al revistei „Familia”. Dintre toate vilele, cele mai fățoase sunt ale lui Mihail Kogălniceanu. Bonomul politician se îndrăgostește iremediabil de Litoral și devine, prin influența sa, dar și prin exemplul propriu, unul dintre marii promotori ai Constanței. Kogălniceanu are mai multe case la malul mării. Prima, deja terminată în 1880, e numai bună pentru a o găzdui pe rafinata Regină Elisabeta. Pentru a-i crea ambianța necesară, Consiliul Comunal construiește un chioșc dinaintea caselor.
Pe zi ce trece, locul e tot mai animat. „Monotonia dispăru ca printr’uă minune. Muzica militară cântă pe bulevard în toate serile, la casină se dansează, se joacă piese de teatru grecești, lăutarii evoluează la Grădina Orientală, actori de renume sunt așteptați, iar muzica orientală poate fi ascultată în «cafenelele cântânde» ale turcilor”, se entuziasmează presa.
„Drama dela Hotel «Carol»”

Membru de seamă al elitei culturale și politice a vremii, Barbu Ștefănescu Delavrancea nu se abține nici el să cerceteze, cât mai degrabă, „orașul-fenomen” al României suverane. Se cazează la „Carol I”, la doi pași de vechiul cazino, și are parte de „o primire elvețiană”: „Gerantul, comptabilu’, un ober și mai mulți chelneri se află la intrare; ca fond al tabloului, mulțime de bucureșteni, doamne și domnișoare din cele ale căror busturi superbe se încadră pe marginile logiilor de la teatru la toate reprezentațiunile. Deschid fereastra: în lumina lunei, ultimele sunete ale muzicei tac; nu se mai aude decât susurul mărei care, ondulând la țărmuri, cicălește pietricelele și scoicile marine de mult golite…”, scrie marele dramaturg.
Tabloul idilic al lui Delavrancea e tulburat adesea, în sezon, de scenete, care comice, care dramatice, deliciu pentru bârfele cafenelelor din Constanța. Un adulter din înalta societate se termină prost pentru amantul nevoit să „evadeze” de la etajul II: „«Drama dela Hotel «Carol»! Nu văd eroi în această piesă, e o banală comedie. Ceea ce a surprins pe toată lumea e faptul că un hotel «high-life» nu e înzestrat cu un ascensor. Când comiți o mică escapadă conjugală la al doilea etaj al unui hotel unde plătești cel puțin un pol pe zi și vrei să te faci nevăzut la momentul psihologic când o terță persoană vine să te prindă în flagrant delict, nu e permis să nu ai la îndemână alt mijloc de evadare decât o periculoasă descindere pe fereastră prin sistemul rudimentar a două cearșafuri înnodate. Otelurile localităților balneare trebue obligate să introducă scări de mătase solide la fiecare fereastră, pentru uzul Romeilor și Julietelor…”.
Pofta de distracție crește an după an. E tot mai limpede ceea ce vizionarilor care se conjuraseră să facă din Constanța unul dintre marile orașe ale României le fusese clar de la bun început. Orașului îi lipsea acel ceva care să întregească, într-un singur simbol, toată ambiția și mândria și energia pe care tânărul stat român le pusese în Constanța: un cazino nou-nouț, occidental, pe promenada din port, ca să fure toate privirile!
„Revoluția” de la 1878
Mă aflu la malul mării, într-o zi friguroasă de iarnă, desprinsă parcă din versurile tânguitoare ale lui Ovidiu, ca să aflu, în cele mai fine detalii, povestea faimosului Cazino din Constanța, care, inaugurat acum 115 ani, se pregătește, chiar zilele acestea, pentru o nouă viață. Vântul dimineții suflă tăios dinspre mare, dar priveliștea mă țintuiește locului. Lucrările la Cazino sunt pe ultima sută de metri, iar clădirea veche arată, parcă, mai ceva ca-n ziua fastuoasei sale inaugurări din 1910! Arhitectul Radu Cornescu lasă deoparte schițele cu proiecte și coboară din biroul de peste drum, să-mi fie ghid. Cercetător pasionat al clădirii emblematice a Constanței, Radu Cornescu a urmărit îndeaproape renovarea care va fi gata zilele acestea. Până să mă conducă într-o vizită pe șantier, îmi rezumă, într-o scurtă promenadă, povestea fascinantă a Cazinoului: „Aici, la Constanța, a fost o veritabilă revoluție. Totul era risipit, străzile erau strâmbe, casele de lut sau de lemn, puținele clădiri ordonate erau în partea engleză. După 1878, când a venit administrația românească, totul s-a schimbat. S-au răscumpărat terenul și toate instalațiile de la compania engleză care opera portul, s-au ridicat imediat clădiri instituționale, printre care și Catedrala, a început construcția Palatului Comunal din Piața «Ovidiu». Pe coastă, existau doar câteva case mai răsărite și alte câteva spre farul genovez. S-a parcelat terenul și, din acel moment, nu s-au mai construit decât case zidite, cu aspect deosebit. Atunci s-a început trasarea Bulevardului Elisabeta. Constanța avea nevoie de plaje și de locuri de petrecere a timpului liber. În acest context, s-a pus problema existenței unui cazino și s-a și făcut unul provizoriu, «Kursaal»-ul”.
Carol I și „visătorii” săi

Toată lumea se gândea, însă, la un cazino somptuos, pe model occidental, care să devină simbolic pentru Constanța. „Regele Carol I plănuia deja ca portul să fie modernizat într-un mod grandios. Șansa a făcut ca marele inginer Anghel Saligny să fie omul de încredere al guvernului. Saligny a avut o influență extraordinară asupra orașului, dar și asupra Cazinoului. S-a hotărât ca faleza, care era până la limita bulevardului, să se extindă spre mare, să se facă un parc în terase, iar noul Cazino să fie așezat pe acest promontoriu. Saligny a început construcția falezei, care a mușcat zeci de metri din mare, a făcut zid pentru ca apele să fie ținute în frâu, iar între zid și vechiul taluz s-au realizat promenada și parcul. În 1903, s-a semnat un contract cu arhitectul Daniel Renard pentru construcția noului Cazino”. Fiu al unui elvețian și al unei românce, cu studii serioase la Paris, Daniel Renard gândește Cazinoul în stil Art Nouveau, la invitația primarului Cristea Georgescu, care pornise deja proiectul, prin turnarea fundațiilor, sub îndrumarea lui Saligny. „La subsol se văd și azi grinzile metalice ale lui Saligny, care seamănă foarte mult cu cele ale Podului de la Cernavodă”.
Aventura construcției cazinoului ar încăpea într-un roman! Arhitectul Radu Cornescu evocă, savuros, încrengătura de intrigi politicianiste care învăluie edificiul pe care îl admirăm. „În 1905, s-a schimbat culoarea politică: a venit un primar conservator, care l-a dat afară pe Renard, decis să facă noul cazino cu celebrul arhitect Petre Antonescu. Antonescu propunea un Cazino în stil neoromânesc, având funcțiunile unui teatru. Dar, în 1907, s-a schimbat modificarea. Revenit la Primărie, Cristea Georgescu îl readuce pe Renard și, până la urmă, Cazinoul se face după proiectul lui. În timp, Comisia pentru Înfrumusețarea Orașului și Consiliul Tehnic Superior, care supervizau lucrările, vin cu o serie de obiecții: cazinoul e extins spre mare, se mărește zona de lângă scenă, continuă dezvoltarea și la subsol: trebuia o bucătărie, spații frigorifice… Mai apoi, Renard se ocupă și de «acvariul» de vizavi, un restaurant pentru lumea care nu-și permitea să între în cazino”, mă lămurește Radu Cornescu.
„Exclusivitate”, după 115 ani

Mai sunt doar câteva zile până la ceremonia de redeschidere a faimosului Cazino. E vremea ultimelor tușe, totul miroase a proaspăt, iar sălile principale sunt deja gata de dans. Sus, pe schele, pictorii migălesc, în tușe aurii, detaliile cele mai rafinate, în timp ce decoratorii, gata să intre în scenă, fac măsurători pentru mobilier. Splendidele candelabre, care recreează atmosfera magnifică a anilor ante- și interbelici, se întrec în efecte speciale cu razele discrete ale soarelui amiezii, care joacă în vitraliile ferestrei-scoică dinspre mare. Mă simt întocmai ca reporterul de la ziarul „Minerva”, care a dat „exclusivitatea” cu ultimele detalii de dinaintea marii inaugurări din 1910! Mă pun pe treptele ce duc spre sala de spectacole și, recitind reportajul, mobilez decorul de azi cu tușe de epocă. „Noul casino răsare parcă din fundul mărei, ca un colos de marmoră albă. Un monument în stil modern francez, cum nu avem în țară. Dar dacă exteriorul, cu colonadele și ornamentațiile bogate, cu arcurile bine conturate și cu ferestrele uriașe îți impune cea mai desăvârșită admirație, nu mai puțin îți inspiră admirație și interiorul. În primul etaj, dintr’un vestibul uriaș, pătrunzi într-o sală de lectură și o sală de restaurant lungă. De jur împrejur, geamuri prin care poți să admiri în continuu marea. Aici se află o sală de joc și una de biliard. Bogat, cu gust deosebit, întreg acest parter este înconjurat de o largă terasă asfaltată, la picioarele căreia valurile furioase se sparg cu zgomotul mării furioase. O admirabilă orchestră complectează, prin accentele ei când duioase, când înviorătoare, ansamblul fermecător. La primul etaj se află sala de spectacol. Interiorul e luminat prin vitrouri colorate și cu desemnuri artistice. Această sală de peste 400 locuri va fi tot atât de bună pentru teatru ca și pentru concerte și baluri. În timpuri de serbări, va fi transformată într’o adevărată feerie prin valurile de lumină căzute din toate părțile, în toate culorile. După atâtea schimbări și peripeții, cari te făceau să crezi că noul cazino nu va mai fi terminat, azi vizitatorii și locuitorii Constanței se pot bucura de cel mai frumos local de distracții din țara noastră. Privirea de pe acest teren furat mărei, de pe terasa noului cazino, e încântătoare. Ziua, sub razele luminoase ale soarelui, valurile se înalță sub sclipirile îndiamantate ale astrului ceresc, se înalță uriașe pentru ca, cu spume de mânie, să se isbească neputincioase sub picioarele tale. Vizitatorii, visătorii și poeții vor avea deseori să admire de pe încântătoarea terasă a noului casino astfel de tablouri fermecătoare…”.
Oaspeți de seamă: Regele Carol I și Regina Elisabeta

„De la bun început, în proiectul lui Daniel Renard, clădirea a avut funcția de cazino – se jucau și ruletă, și cărți, și bacara, de toate. Dar exista și o parte de restaurant, o mică cafenea, un salon de lectură. Era gândit pentru ca lumea amatoare de lux să aibă de toate”, explică Radu Cornescu, în timp ce urcăm pe scările interioare. „A fost mereu o mare atracție. Toate evenimentele importante treceau sau se terminau aici. Lângă Cazino era un mini-port, lumea putea să se distreze, să iasă în larg. Cele mai bune orchestre veneau la Cazino, teatrul era și el prezent. În timpul ocupației din Primul Război Mondial, nemții urmăreau filme în sala de spectacole!”.
Dar, până să-i vrăjească pe ocupatorii germani, noul Cazino din Constanța devenise o gazdă frecventă pentru capetele încoronate ale României și pentru invitații lor cei mai de seamă. Atașamentul lui Carol I pentru Constanța și pentru Dobrogea era total, Regina Elisabeta nu rata niciun sezon pe Litoral, acolo unde Cazinoul era locul perfect pentru seratele culturale pe care le punea la cale, împreună cu domnișoarele din suita sa. Atât ca Principe, cât mai târziu și ca Rege, Ferdinand e mereu prezent la evenimentele majore din viața orașului, Regina Maria își construise, la Mamaia, un superb palat, moștenit ulterior de Regina Elena, care avea să petreacă, împreună cu viitorul Rege Mihai, pe atunci un copil, multe veri la malul mării. Inaugurarea portului, din 1885, în prezența Regelui Alexandru al Serbiei, inaugurarea noului Cazino, în 1910, patronată de Principele Ferdinand, celebra vizită a familiei imperiale ruse, în frunte cu Țarul Nicolae al II-lea și Țarina Alexandra, când discursurile și defilarea gărzilor s-au ținut chiar în fața clădirii cazinoului, celebrarea, sub privirile Reginei Maria, a jumătate de veac de la alipirea Dobrogei la România, au fost evenimente ce au lăsat amintiri de neuitat pentru istoria orașului și au contribuit decisiv la creșterea prestigiului său național și internațional. Iar Cazinoul n-a fost doar fundal, a fost în centrul tuturor marilor evenimente și a fost remarcat, fără excepție, de oaspeții de vază ai regatului român. Investiția tânărului stat în opera lui Renard și-a întors profitul cu vârf și îndesat!
Dar dincolo de poza epatantă a zilelor de sărbătoare și dincolo de ștaiful imperial, Cazinoul din Constanța are istoria lui personală, de fiecare zi și, mai ales, de fiecare noapte: mari povești de iubire și amantlâcuri ce-au făcut epocă, afaceri de spionaj economic și militar, femei și pariuri deopotrivă fatale, distracții de pomină, dar și evenimente culturale de cel mai înalt rang, cu Lucia Sturdza și Tony Bulandra, cu trupa lui Matei Millo sau a lui Mișu Fotino cap de afiș. Un trecut pe care încerc să-l dezleg cu ajutorul cunoștințelor de epocă fabuloase ale arhitectului Radu Cornescu. „Au existat și drame, s-a lăsat cu împușcături, crupieri care au furat clienții, nu puțini s-au aruncat în mare după ce au pierdut averi. Au fost apoi războaiele, a venit comunismul, alte drame”.
Mă apropii de ferestrele mari ce dau spre mare. Muncitorii trebăluiesc pe terasă, în vreme ce prin ușile întredeschise, sunetul valurilor se amplifică ca-ntr-o uriașă scoică. E în vuietul mării ceva din tumultul anilor de maximă efervescență a cazinoului. Înțeleg asta mai bine când mă întorc pe promenada de pe faleză, la ceas de seară, și superba clădire a cazinoului strălucește, cu toate luminile aprinse, ca o bijuterie, ispitindu-mă la visări. Sălile somptuoase pe care le-am vizitat în timpul amiezei sunt populate acum de bogătași excentrici și femei elegante, vedete ale lumii culturale și politicieni de vază, ofițeri țanțoși și dame de companie, spioni mascați sub funcții comerciale pompoase, turiști din lumea bună a Capitalei, dar și mulți gură-cască, tentați să inspire parfum de trabuc bun după câte o reprezentație de teatru sau de cinema, jurnaliști în căutare de senzațional. Mi-i și imaginez pe „presarii” de la 1900, cu foile de notițe prinse la borul pălăriei, pe model american, trăgând cu urechea în căutare de cancan-uri ori strecurând o mică șpagă ospătarilor pentru detalii picante, din anchetele legate de marile drame ce-au zguduit cazinoul…
Dezonoarea sau moartea

Adevărul e că presa locală constănțeană nu duce lipsă de subiecte-trăsnet în sezonul estival. Anul și marele scandal, dacă nu câte două-trei, care înghit coloane întregi, chiar și în paginile cotidianelor centrale! La scurt timp după deschiderea cazinoului, în 1912, crupierii companiei Marçay, sunt acuzați că l-au furat „în mod ordinar”, la bacara, pe maiorul Dimitriu. Vara următoare, un tânăr se sinucide după ce a jucat la cazino banii patronului! „Tripoul din Constanța a aruncat anul trecut rușinea asupra mai multor case comerciale, silind pe conducătorii lor să fugă din țară despuiați, rușinați, zdruncinând comerțul local”, tună presa de opoziție. În vara lui 1914, plângerea unui biet impiegat de la Depoul CFR către autorități e ignorată fără pic de compasiune: „Având curiozitatea de a vedea acest local în care nu fusesem încă niciodată, m-am coborât jos, unde e ruleta. Perzând de mai multe ori un leu, am început a risca cât mai mult. În scurt timp, am remas fără niciun ban în buzunar. Cu respect vă rog să interveniți pe lângă Direcția Cazinoului, spre a-mi se restitui suma de 123 lei, din salariul de 125 lei”. Nici turiștii nu sunt ocoliți de patima jocurilor. „S-au văzut persoane care veneau cu intențiunea de a sta 3-4 săptămâni, spre a face o cură de băi, iar după 4-5 zile erau văzuți dând ultimul ban la cazino sau erau nevoiți a-și vinde bijuteriile pentru a putea pleca”. Un alt caz îndelung dezbătut este cel al sinuciderii locotenentului Dusi: „Un glonț de revolver a pus capăt zilelor unui tânăr ofițer de rezervă, care delapidase o sumă respectabilă de bani și a preferat dezonoarei, moartea. Pe cât aflăm, Dusi, în văzul tuturor, cheltuia sume de bani considerabile, dând banchete la Cazino și întreținea relațiuni cu o doamnă, o depravată care, spre surprinderea multora, făcea parte din corpul didactic local”, consemnează un reporter.
Spital de campanie, în primul război mondial

Apropierea războiului îi întărâtă și mai mult pe amatorii de distracții. „Lumea bună” nu mai poate părăsi țara, așa că opțiunile unei vieți demne de „La belle époque” se restrâng la două stațiuni – Sinaia și Constanța. Se pariază cu frenezie sume enorme, limuzinele strălucitoare și ținutele de lux cer o tratație pe măsură: icre moi, fazan sau langustă, șampanie în valuri. Șirul dramelor de pe Litoral e curmat de o pacoste și mai mare: intrarea României în Primul Război Mondial. Superbul lăcaș de loisir e transformat în spital al Crucii Roșii. Parfumul toaletelor damelor de București e luat de mirosul persistent al dezinfectanților, mesele de joc și de lectură sunt înlocuite cu șiruri lungi de paturi pentru suferinzii aduși de pe front, drogurile sunt înlocuite cu morfina. Aflat la Constanța, ofițerul Matila Ghika e martor ocular al unui episod de o cruzime inimaginabilă ce are drept țintă Cazino-ul. „Când a răsunat alarma, au apărut patru sau cinci hidroavioane dușmane, și unul dintre ele a aruncat o bombă pe cazinoul-spital, care era plin de răniți. Bomba a trecut prin acoperiș și a explodat în marea infirmerie, ucigând și rănind grav 50 de pacienți. Clădirea luase foc, și imaginea tărgilor însângerate pe care erau transportate victimele raidului m-a făcut să înțeleg că războiul era, înainte de toate, o tragedie…”. Cazinoul a fost distrus în proporție de 80%, după care administrațiile militare de ocupație au girat devastarea și jefuirea lui. Într-un document din 1919, atât Cazino-ul, cât și Hotelul Palace din Constanța apar „într-o stare vecină cu destrucțiunea”. Dar după sfârșitul războiului, Cazinoul avea să fie rapid refăcut. Piesă importantă pe șahul vieții publice românești.
Afacerea „Antonescu – Veresteano”
În interbelic, Cazinoul din Constanța trăiește unii dintre anii săi de glorie. România Mare e tot mai prosperă, lumea care își permite să petreacă în cazino e tot mai multă și mai pestriță. Iar scandalurile, parcă și mai sonore… O dramă amoroasă de larg răsunet are loc în 1935, cu puțin timp înainte ca jocurile de noroc să fie interzise, din pricina celui de-Al Doilea Război Mondial: „Un ofițer își împușcă iubita și apoi se sinucide. Cauza: ea a pierdut la Cazino banii ofițerului. La 6,30, gardianul din fața hotelului «Grand» a fost anunțat de o servitoare despre tragicul eveniment. La fața locului, omul și-a dat seama că se află în fața unei sângeroase drame: un sublocotenent zăcea mort, iar alături, o tânără și frumoasă femeie trăgea să moară. Ambii, într-un lac de sânge. S-a stabilit că ofițerul se numește Antonescu Aurelian, sublocotenent la un regiment din Capitală. Femeea a fost transportată la Spitalul Dr. Sion, unde a sucombat; era artista Valeria Veresteano, din trupa Mișu Fotino, care dă reprezentații la Cazino”. „Cum s-a petrecut drama?”, se întreabă presa de la București. „Între ofițer și artistă existau vechi și puternice legături de dragoste. Ofițerul venise de câteva zile la Constanța și a vizitat-o pe iubita lui. La un moment dat, în urma unei discuții, el a scos revolverul și a tras un foc asupra ei, rănind-o mortal. Apoi și-a tras și lui un foc de revolver, murind pe loc. Autoritățile au găsit un bilet în care era scris: «Vrem să fim îngropați împreună!». Sinuciderea era hotărâtă de mai dinainte sau a fost un gest spontan? Primează încă misterul. Anchetatorii au indicii că Valeria Veresteano ar fi pierdut la Cazinou o mare sumă de bani, pe care ofițerul i-o încredințase și care, se pare, ar fi fost bani publici”.
Agonie și extaz

Afacerea „Antonescu-Veresteano” e ultima mare poveste de la cazinoul din Constanța care ține prima pagină a ziarelor interbelice. În timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, clădirea de pe promenadă e din nou lovită de bombe. Dar drama abia începea: la finalul conflagrației, vine comunismul. Trupele „eliberatoare” rusești fură tot ce prind și vandalizează în ultimul hal Cazinoul, în ciuda opoziției disperate și temerare a ultimului intendent, care găsește, într-o noapte, „un grup de ofițeri sovietici, făcând trageri cu pistólele în dosul Cazinoului”. După 1947, Cazinoul devine Casa de Cultură a Sindicatelor, iar pavilionul, muzeu arheologic. În timp, mai e ba restaurant, ba cofetărie, bar de zi sau de noapte, cinematograf, sală de expoziții, pierzându-și stilul, an după an. Mai multe operațiuni de restaurare sau de reparare sunt realizate sub conducerea unor profesioniști, dar cu materialele de construcție din epocă. „Cea mai recentă intervenție capitală a fost în 1986. S-au făcut multe restaurări, dar și multe modificări, nu neapărat gândite de arhitect, ci impuse de primul secretar de partid: «Pune asta așa, dă asta jos». După 1990, administrația Radu Mazăre a vrut să vândă Cazinoul unei firme israeliene, care să-l includă într-un circuit european al jocurilor de noroc. Firma a dat faliment, afacerea a căzut. Din fericire, după multe încercări, s-a reușit o restaurare impecabilă, dusă la capăt de Aedificia Carpați”. „Nu vă pot spune ce fericit sunt că am reușit să redăm Constanței simbolul său. Priviți, e o bijuterie!”, spune, emoționat, arhitectul Radu Cornescu. Și în timpul acestei ultime renovări, specialiștii au descoperit, ascunse în zidurile clădirii, bilețele lăsate de deținuții politici care munciseră acolo, în anii ’50. „Zidurile astea ascund, la propriu, povești incredibile”.
FOTO: Biblioteca Județeană Constanța – Colecția ziare și microfilme, Direcția Județeană a Arhivelor Naționale Constanța – Fond Primăria Constanța și colecția personală de fotografii și cărți poștale a arhitectului Radu Cornescu.