Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Din medicina tradițională a popoarelor – La trecerea dintre anotimpuri

• Iarna pleacă, dar nu-și ia toate relele în bagaj. Lasă în urmă răceli și gripe, care își fac și primăvara de cap. În afara medicamentelor clasice, fiecare țară are secretele ei în lupta cu afec­țiunile legate de trecerea între anotimpuri. Moștenite din neam în neam, re­me­­diile din farmacia naturii desfid concurența medi­ca­mentelor, bucurându-se de un succes uriaș •

UCRAINA

Cartofii vindecători

Foto: Shutterstock – 4

Ucrainenii folo­sesc aburii car­to­fi­lor pentru a debloca sinusurile și a de­con­gestiona gâtul iri­tat de răceală. Re­țetă: 4-5 cartofi se cură­ță de coajă, se taie în bucăți și se fierb într-un litru și ju­mă­tate de apă. Când se înmoaie, se scur­ge apa, și bolnavul își acoperă capul cu un prosop și se apleacă cu fața peste a­burul carto­filor fierbinți. Atenție la ar­suri!

ANGLIA

Ciocolată fierbinte

Englezii se tratează cu ciocolată fierbinte, la pri­mele sem­ne de ră­ceală. Pe lângă gustul ei minunat, ciocolata com­bate tusea, răgușeala, frisoanele și durerea în gât. Se­cre­tul se numește „tebra­mina”, un ostaș de linia întâi al sistemului imu­nitar. O altă reco­man­dare este ciocolata nea­gră (cel puțin 70% cacao) topită în lapte fier­binte. Are un efect emolient și calmant.

CHINA

Astragalus și Ai Ye

Chinezii fo­lo­sesc două plan­te stră­vechi pentru a se apă­ra de bolile se­zonului frigu­ros. Cu­noscut de mii de ani ca sti­mulent al siste­mu­lui imu­nitar, as­tra­­galusul se folosește ca tinctură, capsule, ceai și injecții. Are efect antiinflamator, antibac­terian şi an­ti­viral. În mediul rural, chinezii beau ceai din Ai Ye (pe­lin). Pentru alunga­rea micro­bilor, frun­­­zele plantei se ard în case și în curte. Frunzele de pelin sunt uti­lizate sub multe forme de me­dicina tra­dițională chi­­neză. Pen­tru a pre­para ceai, turnați o cană de apă clo­cotită peste o linguriță de frunze us­cate de pelin, lăsați la infuzat 15 minute, apoi strecurați. Se bea câte o cană, de două ori pe zi.

PORTUGALIA

Foi de dafin

Portughezii folosesc frunzele de dafin drept condiment pentru aro­matizarea mân­cărurilor, dar şi ca leac împo­tri­va gripei și răcelii. Da­torită uleiurilor eterice pe care le conțin, frunzele de dafin sunt un puternic anti­bacterian, an­ti­viral şi antifun­gic, eficient în infecţii respi­ratorii. Ele se folo­sesc în stare us­cată. Peste o lin­gu­riţă de frunze uscate de dafin, turnaţi o cană de apă clo­co­tită, lă­saţi la infuzat 10 mi­nute, apoi strecuraţi. Se beau 3 căni pe zi. Fo­losit în exces, da­finul poate deveni toxic.                                                                                                                                               

INDIA

Chukku Kaapi

Această băutură tradițională din sudul Indiei este un remediu folosit mai ales de bătrânii de la sate. Rețeta: 400 ml apă se pun pe foc, împreună cu două linguri de zahăr brun nerafinat, o lingură de ghim­bir us­cat, mărunțit, o linguriță de piper proaspăt măci­nat și o jumă­tate de lin­guriță de pulbere de chi­men. Când amestecul fierbe, se adaugă o lin­gu­ră de cafea măcinată și se mai lasă să fiarbă un minut. Se adaugă 6-7 frunze de busuioc proas­­păt, apoi se stinge focul și va­sul se acoperă cu un capac. Se lasă la infuzat 5 mi­nute. Se strecoară și se bea cu în­ghițituri mici.

JAPONIA

Tamagozake

Încă de la primele semne ale răcelii, japo­nezii o atacă cu tamagozake, un remediu casnic simplu, compus din trei ingrediente, o cană cu sake (băutură japoneză făcută din orez fermentat, care se găsește la ma­gazine cu specific asiatic și în su­permarket-uri), un ou și o lingură de miere. Bateți oul într-o cană de metal smălțuit, adăugați câte puțin sake. Încălziți compo­ziția pe foc mic, amestecând conti­nuu, până când preparatul de­vine cremos, spu­mos și puțin în­groșat. Adăugați și ames­tecați mie­rea, și „medica­mentul” este gata.

Sake este bo­gat în seleniu, ca­re întărește apă­ra­rea orga­nis­mu­lui. Îm­preună cu celelalte ingre­diente, formează un preparat anti­bacterian, ex­pec­torant și emo­li­ent.

FRANȚA

Grog miraculos

Când tușesc, le curge nasul și fac febră, fran­cezii apelează la grog, un remediu de­li­cios ce le ia răceala cu mâna și le dă o stare de bună dis­poziție. Rețeta: se pu­ne pe foc o jumătate de litru de apă. Când dă în fiert, se adaugă un baton de scor­țișoa­ră și două cui­șoare. Se lasă să fiarbă 10 mi­nute, la foc mic. Se lasă la infuzat 10 mi­nute, se stre­coa­ră și se adaugă sucul unei lă­mâi, o linguriță de miere și o lingură de coniac. Bău­tura fier­binte provoacă trans­pirație, care ajută la eliminarea to­xi­nelor și la scăderea tem­pera­turii. Ingredientele adăugate au pro­­prie­tăți antimicrobiene, ideale pen­tru a ajuta la combaterea răcelii.

IRAN

Magia trandafirilor

Când vine vorba de răceală, tuse, bronșită, sinuzită, vindecătorii populari iranieni apelează la tran­dafiri. Preparatele din trandafiri au un efect emolient și calmant asupra mucoaselor sistemului respirator și au darul de a fluidifica secrețiile și de a ușura expectorația. Se ia câte o linguriță de dulceaţă de trandafiri, de 3-4 ori pe zi, însoțită de ceai fier­binte de trandafiri. Rețetă: se iau două linguri de petale proaspete sau uscate de trandafiri, cărora li se îndepărtează partea albă de la bază. Peste ele se toarnă o cană de apă clocotită şi se lasă la infuzat 15 minute. Se bea câte o cană de ceai cu o linguriță de miere, de 3 ori pe zi.

RUSIA

Sirop de zmeură

Un remediu ru­sesc cu efecte ime­dia­te, care scur­tează con­side­rabil durata ră­celii, este si­ropul de zmeură. Se iau între mese câte 2 lin­guri de si­rop de zmeură (pre­parat în casă), de 3 ori pe zi, cu puțină apă. Se poate bea și suc proaspăt de zmeură ames­tecat cu o lin­guriță de mie­re. La fel de efi­cient este gemul de zmeu­ră, consumat alături de o ceaș­că de ceai negru fierbinte.

AUSTRIA

Ceai de lumânărică

În Tirol, răceala, gripa, pneumo­nia, bronșita și astmul se tratează cu flori de lumâ­nărică, un leac redutabil pentru flui­dificarea secre­țiilor din traiectul respirator, ușurarea expectorației, cal­ma­rea tusei, dez­inflamarea și refacerea mucoaselor afectate de boală. Rețetă: o lingură de flori de lumâ­nărică se opăresc cu o cană de apă clocotită și se lasă la infuzat 15 mi­nute. Se strecoară (prin­tr-o sită foarte fină, pentru că au un puf iritant) și se beau două ceaiuri pe zi, cu înghițituri mici. Foarte efi­ciente sunt și tinctura și siropul de lumânărică.

ARABIA SAUDITĂ

Curmale

Nabith este o băutură străveche (arabă) ce are ca rezultat stimularea imunității și ușurarea manifestă­rilor răcelii. Se pre­pară turnând un litru de apă clocotită peste câteva curmale mă­runțite. Preparatul se lasă să stea de seara până dimi­neața, iar a doua zi se con­sumă maceratul. Un ceai binefăcător pen­tru gâ­tul și pieptul infla­mate se pre­pară dintr-o mână de curma­le uscate, care se fierb 5 mi­nute în jumătate de litru de apă, se lasă la răcit, apoi se strecoară. Se beau 3 căni pe zi, între mese.

GRECIA

Oregano

În Grecia, oregano este încă din Antichitate un remediu „de temut” pentru răceală și gripă. Însemnări despre utilizarea lui găsim la Hi­pocrate, care l-a folosit ca leac pen­tru in­fecțiile respiratorii. Picu­rați câte 2-3 picături de ulei esențial de ore­gano (procurați-l din farma­cii) pe o linguriță cu zahăr sau miere. Se ia de 3 ori pe zi. Atenție! Uleiul este foarte puternic, începeți cu o picătură, apoi creșteți la trei.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.