Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Infecții urinare recurente – Ce e de făcut?

Cine a pățit-o știe prea bine: infecțiile urinare recurente provoacă simptome deosebit de neplăcute și de sâcâitoare, care ne pot da viața complet peste cap. Din fericire, în ultimii ani, au apărut tot mai multe abordări terapeutice menite să le țină în frâu și care vizează nu doar simptomele, ci și cauza afecțiunii •

Foto: Shutterstock – 6

Pentru că infecțiile de tract urinar sunt al doilea cel mai frecvent tip de infecție, ele constituie o problemă majoră de sănătate publică. Femeile sunt printre cele mai afectate. Potrivit statisticilor, peste jumătate dintre ele ajung să se confrunte măcar o dată în viață cu o infecție urinară. În funcție de locul în care se produce, putem vorbi despre așa-numita in­fecție urinară superioară, care afectează rinichii (pie­lonefrită) sau despre o infecție urinară infe­rioară. Aceasta din urmă poate fi la rândul ei de mai multe tipuri, afectând uretra (uretrita), vezica urinară (cis­tita) sau prostata (pros­tatita). În vreme ce infecțiile uretrei sunt cau­zate mai ales de bac­terii do­bândite prin contact sexual, precum Nei­sseria go­nor­rhoeae sau Chlamydia tracho­matis, cis­ti­tele și prostatitele apar de cele mai multe ori din cauza infamei bacterii E.coli uropatogene, care este responsabilă pentru circa 80% dintre cazuri. Printre celelalte bacterii care pot ca­uza infecții urinare se numără Klebsiella, Proteus mirabilis și Pseudomonas aeruginosa.

Pentru a evita complicațiile, acționați de la primele simptome

E.coli uropatogenă viețuiește în intestin, unde nu ne face în mod normal niciun rău. Dar în anu­mite situații, de exemplu pe fondul unui deze­chilibru la nivelul florei intestinale, bacteriile care provoacă infecție urinară se înmulțesc peste mă­sură și încep să migreze, căutând un mediu mai propice. Uneori, ele ajung astfel să coboare din rect, să colonizeze zona perineală și să urce apoi în vezică. Pentru că au uretra mai scurtă, femeile sunt mult mai expuse decât bărbații. Odată ajunse în vezică, bacteriile pot depăși mecanismele de apărare ale organismului, declanșând inflamația. Asta se întâmplă adesea când ne scade imunitatea – de exemplu din cauza expunerii la frig, a stresului sau în perioada de dinaintea ciclului menstrual. Printre simptomele clasice se numără urinarea frecventă, dar în cantități în general mici, durerea sau senzația de arsură la urinare, durerea în zona lombară și/sau o senzație de sensibilitate în partea inferioară a abdomenului și urina tul­bure, cu un miros diferit de cel obișnuit. În unele cazuri, mai ales când au fost afectați rinichii, pot apărea chiar și greața sau vărsăturile ori febra însoțită de frisoane. Cu cât tratăm mai repede primele simptome ale infecției urinare, cu atât ne cresc șansele să înăbușim inflamația din fașă. Astfel, nu riscăm să ne confruntăm cu complicații și nici cu răspândirea bacteriilor, care pot migra dinspre vezica urinară spre rinichi. Medicii ne cer în mod normal să facem un sumar de urină, menit să confirme prezența unei infecții, și o urocultură, care să dez­vă­luie ce tip de bacterie a provocat-o. Apoi, ne re­co­mandă tratamentul pe care-l consideră potrivit, prescriindu-ne de regulă un antibiotic, cuplat eventual cu un antiinflamator, cu vitamina C și cu anumite remedii naturale.

De ce recidivează infecțiile urinare?

Primul pas pentru a scăpa de infecțiile urinare este să înțelegem ce le face să recidiveze. Iată câteva dintre principalele motive:

Anumite predispoziții: Unii pa­ci­enți sunt mai vulnerabili în fața unor in­fecții urinare recurente, deoarece au anumite defecte anatomice, calculi renali sau leziuni la nivelul țesutului care căptu­șește tractul urinar, ori suferă de reflux vezico-ureteral (o afecțiune în care urina se deplasează în direcția greșită, dinspre vezică spre uretere și rinichi) sau de alte asemenea disfuncții. În grupa de risc mai pot intra femeile aflate la menopauză sau cele active sexual (mai ales dacă au parteneri mul­tipli), persoanele care suferă de tulburări metabo­lice, precum diabetul, sau au un sistem imunitar deficitar, cum se întâmplă de exemplu în cazul celor care urmează un tratament imunosupresor. Corpii străini din tractul urinar sau genital, precum steriletele, ovulele sau sondele, pot de asemenea creș­te riscul infecțiilor urinare. La fel și consti­pa­ția, care poate favoriza eliminarea – și apoi răs­pân­direa – unui număr crescut de germeni.

Joaca cu antibioticele: Infecțiile urinare reapar adesea la persoanele care se tratează luând antibiotice „după ure­che” sau care nu duc până la capăt trata­men­tul prescris. Și antibioticele luate în exces pot să slăbească organismul, lă­sându-l mai vulnerabil în fața unor noi infecții.

Igiena realizată greșit: Când merg la toaletă, multe femei se șterg din spate spre față, astfel încât germenii sunt trans­ferați din zona anală către uretră. Rău ne poate face și o igienă intimă exa­gerat de intensă. De exemplu, nu e bine să folosim săpunuri pline de chimicale sau să îndrep­tăm dușul direct către zona intimă, întru­cât presiunea puternică a apei poate îm­pinge bacteriile în sus, pe ure­tră. De evitat sunt și băile.

Hainele strâmte: Înmulțirea germenilor din zona perineală poate fi favorizată de purtarea lenjeriei strâmte sau sintetice. Nu e recomandabil nici să purtăm haine prea strâmte, cum ar fi blugii de tip skinny.

Hidratarea necorespun­ză­toare: Pentru persoanele ca­re suferă de infecții urinare re­cu­rente e deosebit de important să se hidrateze destul, dar fără să bea dintr-o dată cantități prea mari de lichid. În plus, e reco­mandată evitarea bău­turilor dulci sau alcoolice, a cafelei, a cea­­iului verde și a altor energi­zante. Preferabile sunt apa și sucul de merișor.

Alimentația și stilul de viață: Alimente nesănătoase favorizează proliferarea bacteriilor nocive din intestin, ducând la o perturbare a echilibrului microbiotei intestinale, care poate provoca, la rândul ei, scăderea imunității, făcându-ne mai vulnerabili în fața infecțiilor. De evitat sunt și citricele sau alimentele foarte condimentate ori acide, care pot irita vezica. Important e de ase­menea să facem mișcare, să ne odihnim suficient și să ne ferim de stres – pentru că și acesta din urmă ne poate doborî bariera imunitară, lăsându-ne vulnerabili în fața infecțiilor urinare.

Expunerea la frig: Infecțiile urinare se de­clanșează adesea din cauza frigului. Potrivit unor studii, e suficient să ne expunem o jumătate de oră la frig unele părți ale corpului, precum mâinile, zo­na lombară sau picioarele, pentru a risca să ne con­frun­tăm, după numai două-trei zile, cu un nou episod.

Amânarea mersului la toaletă: Specialiștii au constatat că persoanele care nu merg la baie de îndată ce simt nevoia sunt mai predispuse la in­fecții urinare. La fel și cele care nu golesc bine vezica.

Cum putem stăvili infecțiile urinare recurente, fără a apela la antibiotice

Atunci când infecțiile urinare devin re­curente, începând să se producă la in­tervale extrem de scurte, uneori chiar și la o distanță de o lună, tratamentul cu antibiotice de­vine problematic. El ne afectează orga­nis­mul ca întreg și echi­librul la nivelul florei intestinale și poate du­ce la rezistența la anti­bio­tic. Pacienții aflați în această si­tuație ajung adeseori la li­mita disperării. Din cauza infecțiilor urinare repe­tate, ei se confruntă, nu doar cu simptomele su­părătoare pe care le declanșează boala în sine, ci și cu unele urmări indirecte ale acestora: nopți în șir nedormite, un nivel ridicat de anxietate, scăde­rea puterii de concentrare și creșterea irascibili­tății. Calitatea vieții e așadar grav afec­tată. Pe termen lung, se poate ajunge și la alte urmări ne­faste pentru sănătate, precum dis­tru­gerea unor segmente ale aparatului urogenital, afectarea per­manentă a rinichilor ori septicemia. Iată, pe scurt, motivele pentru care mai toate fe­meile care se confruntă cu infecții urinare recu­rente, dar și medicii competenți și responsabili care au în grija lor asemenea pacienți, ajung mai devreme sau mai târziu să caute variante alter­native de tra­ta­ment, care să nu vizeze doar com­baterea punc­tuală a simptomelor, ci și trata­rea cauzelor aces­tora și prevenirea declanșării unor noi episoa­de. Iată câteva dintre remediile și tratamentele consi­derate în prezent printre cele mai eficiente în tratarea sau chiar în eliminarea completă a infec­țiilor urinare recurente:

Uleiurile esențiale pot juca rol de antibiotic natural, cu mai puține efecte adverse

Uleiurile esențiale pot fi folosite ca antibiotic natural sau pentru menținerea sănătății tractului urinar și întărirea imunității. Printre cele con­siderate cele mai eficiente se numă­ră uleiul de oregano, un puternic anti­bio­tic na­tural, uleiurile de scorți­șoa­ră, cim­bru și cuișoare, care au pro­prie­tăți antiseptice și susțin imuni­tatea, sau uleiul de salvie, cu proprie­tăți diu­re­tice. Pe piață există nume­roase pro­duse care conțin diferite ames­tecuri de ule­iuri esențiale, special concepute pen­tru să­nătatea tractului urinar, precum Biomicin uri­nar, Nutramicin urinar.

Remediile cu efect anti-adeziune împiedică germenii să se prindă de pereții aparatului urinar

Aderența bacteriană pe suprafața celulelor care formează mucoasa aparatului urinar repre­zintă un factor crucial pentru debutul multora dintre infecțiile urinare. Din fericire, există anu­mite substanțe care inhibă aderența ger­menilor. Una dintre cele mai renumite este D-manoza, un zahăr simplu, care are un puternic efect protector și care acționează totodată ca un pre­biotic, sti­mulând creșterea bacteriilor benefice din intestin și reducând riscul de recurență a infecțiilor de tract urinar. Un efect asemănător îl au și me­ri­șoarele. Aceste fructe conțin anu­mite substanțe care împiedică germenii să rămână mult timp pe pereții tractului urinar. Merișoarele fac totodată ca urina să fie mai acidă și, așadar, mai puțin prielnică proliferării bacteriilor.

Vaccinurile împotriva infecțiilor urinare

În farmaciile din România se poate cumpăra – însă numai cu prescripție medicală – un medi­cament sub formă de capsule, care stimu­lează sistemul imunitar printr-un mecanism similar vac­cinurilor. Uro-Vaxom conține liofili­zat de E. coli, adică fragmente bacteriene care sunt recu­nos­cute de celulele imune și care deter­mină în or­ganism o serie de reacții care-i permit să dezvolte o protecție mai bună împotriva infecțiilor urinare recurente. Specialiștii esti­mează că medicamentul poate să scadă numărul recurențelor cu până la 80%. El poate fi folosit ca adjuvant în trata­mentul infecțiilor recidivante, în faza acută, dar și preventiv. Profilactic, se ia câte o capsulă pe zi, timp de trei luni consecutiv.

Pe piața internațională există și alte ti­puri de vaccinuri împotriva infecțiilor uri­nare recurente, precum vaccinul sublin­gual Uromune (Marea Britanie) și vacci­nul injectabil StroVac (Ger­mania), care pot da și ele rezultate bune în cazul unor pacienți, dar care sunt ceva mai greu de obținut.

Împotriva germenilor ne putem folosi și de bacteriile „bune”

Potrivit anumitor cercetări, putem reduce ris­cul revenirii infecțiilor urinare dacă facem în așa fel încât zona perineală, vaginală și perianală să fie colonizate de anumiți Lactobacili, precum Lac­tobacillus crispatus, reuteri și rhamnosus. Aces­te bacterii „bune” influențează pozitiv com­po­ziția mi­crobiotei vaginale, inhibând creșterea microorganis­melor dăunătoare, atât în intestin, cât și în zona urogenitală. Administrați profilac­tic, lactobacilii pot așadar să înlăture răul de la rădăcină, împiedicând proliferarea și răspândirea ger­menilor responsabili pentru in­fec­țiile urinare. Printre supli­mentele care conțin astfel de probio­tice se numără cel de la Optibac, care e pro­tector și care conține Lacto­ba­cillus reuteri și Lactobacillus rhamno­sus, și Intima Equilibre, care ajută la re­face­rea echilibrului florei, dar și al mu­coa­selor, conținând, pe lângă Lac­to­ba­cillus cris­patus, anumite vita­mine, zinc, fructo-oligoza­haride și acid hia­luronic.

Albastrul de metilen e tolerat și în tratamentele de lungă durată

Pentru că acționează deosebit de eficient îm­potriva cistitelor sau nefritelor produse de bacterii și virusuri, albastrul de metilen este folosit pe scară largă pentru tratarea infecțiilor urinare acute și cronice, dar și în profilaxia aces­tora. Printre avantajele sale se numără faptul că este eficient împotriva mai multor tipuri de bacterii, că este un bun agent antifungic, putând de exemplu inhiba inclusiv dez­voltarea Candidei, și că are o toxi­citate redusă, putând fi tolerat și în tratamentele de lungă durată. Un dezavantaj e acela că albas­trul de metilen poate colora urina în albastru sau verde. Printre produsele pe bază de albastru de metilen folosite în tratarea infecțiilor urinare se numără Uractiv forte, care conține și extract uscat de strugurii-ursului (Archtosta­phylos uva-ursi), o plantă cu proprietăți antibacteriene, diu­retice și antiinfla­matorii. Un alt asemenea produs, care se numește, simplu, „Capsule in­fecții urinare cu al­bastru de metilen”, conține și metenamină, un anti­septic urinar care nu provoacă rezistență bacteri­ană, pu­tând fi folosit și în cure prelungite pentru pre­venirea infecțiilor urinare, și drotaverină, o substanță utilizată în re­ducerea durerilor pro­vocate de spasmele vezicii urinare. Aceste capsu­le pot fi luate ca tra­tament, dar și profi­latic, în cure de câte 10 zile, ținute 2-3 luni consecutiv.

Cum putem acționa la primele semne de infecție urinară

În cazul infecțiilor urinare există, din păcate, două indicații care se cam bat cap în cap: pe de-o parte, suntem sfătuiți să luăm măsuri de la primele simptome, dar, pe de alta, e indicat ca, înainte ca medicul să ne prescrie un tra­tament clasic, cu anti­biotic, să facem analize, ceea ce durează. Cum putem ieși din impas? O varian­tă este să apelăm, înainte de sosirea rezultatelor anali­zelor, la o schemă naturistă de tratament. Medicul sau farma­cis­tul ne poa­te recomanda, de exemplu, o com­bi­nație de produse pe bază de uleiuri esențiale, albas­tru de metilen și merișoare. Putem apela și la anu­mite tincturi pentru sănătatea tractului urinar, cum sunt Polygemma 7 Căi urinare sau Meridian vezică uri­nară, ori la un vaccin împotriva infecțiilor uri­nare. Specialiștii recomandă în unele cazuri și unele remedii naturale pentru sănătatea rinichilor, cum ar fi Renostim sau Meridian rinichi. Important este de asemenea să ne hidratăm suficient, fără să bem însă prea multă apă deodată. Adevărate minuni poate face și căldura: faceți băi    calde de picioare sau ți­neți pe abdomen (dar nu direct pe piele) o pernă elec­trică sau o sticlă cu apă caldă. În cazurile ușoa­re, simptomele dispar, iar uneori nici nu mai e ne­voie să recurgem la antibiotic. Atenție însă: de­cizia finală în acest sens trebuie să o ia tot medicul, în baza analizelor.

Cum putem acționa preventiv

Specialiștii ne recomandă, înainte de toate, să acor­dăm o atenție constantă igienei intime și unui stil de viață sănătos. Nu doar alimentele nepotrivite și hidra­tarea insuficientă, ci și oboseala și stresul ne pot slăbi imunitatea, făcându-ne vulnerabili în fața in­­fecțiilor urinare. Pentru a le preveni, mai dispu­nem însă și de alte arme. Unii pacienți reușesc să se ferească de infecții uri­nare luând constant câte un remediu sau două menite să le prevină. Schema de tratament este stabilită de me­dicul curant. În ge­neral, sunt alternate, de la o săptă­mână la alta, di­ver­se produse pentru sănătatea tractului urinar, dar și a rinichilor, cum ar fi unele uleiuri esențiale și tinc­turi, ori produsele pe bază de albastru de me­tilen și D-manoză sau merișor. Efecte excelente pot avea și vaccinurile împotriva infecțiilor urinare re­curente, cu­rele periodice cu produse pe bază de albastru de metilen sau administrarea periodică a unor pro­biotice pentru întărirea sănătății tractului urinar.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.