
Adresați-vă de urgență unui medic alergolog. Simptomele pe care le-ați descris sunt foarte asemănătoare cu o boală de natură atopică, alergică, care prezintă pericol de asfixiere, când sunt afectate căile respiratorii.
* Timp de 3-4 săptămâni, înlăturați orice factor care ar putea să vă producă alergie: praful, acarienii (din pernele cu puf), părul de la animale, îmbrăcămintea sintetică sau din lână; detergenții, balsamul de rufe, cosmeticalele, săpunul (excepție cel medicinal), carnea, produsele din grâu, produsele alimentare care conțin aditivi sintetici și coloranți, E-uri. Notați zilnic tot ce ați folosit, precum și starea dvs. de sănătate.
* Timp de 3-4 săptămâni, aplicați o dietă bazată în special pe legume și fructe; zilnic, beți 3-4 pahare cu suc de morcovi; luați capsule cu ulei de pește și de trei ori pe săptămână mâncați pește oceanic; Omega 3 (1000 mg) – 1 capsulă pe zi.
* Pentru ridicarea imunității și cu efect în tratarea bolilor de piele folosiți cartilaj de rechin, 740 mg (100 capsule, 4 pe zi) sau forma îmbunătățită, cu rezultate mai bune în bolile dermatologice „Zheo-Shark”, produs de firma „Herbagetica” Brașov, care conține pe lângă cartilaj de rechin și Spirulină, Ginseng siberian și Zeolit – 4-8 capsule pe zi, timp de trei luni.
* Pentru combaterea uscăciunii pielii și a crăpăturilor, precum și a rănilor întinse pe tot corpul, folosiți cremele din plante, cu acțiune calmantă și emolientă, preparate chiar de dvs., după următoarele rețete: • Alifie de gălbenele (Calendula officinalis) – 200 g untură de porc se pun într-un vas la foc potrivit, până când sfârâie. Se trage vasul de pe foc, se adaugă 2 grămezi de gălbenele (planta întreagă, fără rădăcină) sau numai florile. Preparatul se lasă sub capac până a doua zi, apoi se încălzește ușor, se strecoară și se păstrează în frigider. • Alifia din coada-șoricelului se prepară ca mai sus, numai din flori (Achillea millefolium).
* Pătlagina îngustă (Plantago lanceolata) are un efect deosebit când este presărată pe răni sau în amestec cu cremă de gălbenele. (Vara, plantele se folosesc imediat după recoltare, iarna se procură de la Plafar. Au efect deosebit frunzele proaspete, zdrobite. Alifia de gălbenele se pune în strat gros pe un pansament steril și se aplică pe răni. Se schimbă de 2-3 ori pe zi.)
* Comprese: se prepară un ceai concentrat, la alegere, din următoarele plante: rădăcină de brusture (macerat la rece din 2 linguri de plantă la 250 ml apă rece); pulbere de cimbru (infuzie din 2 linguri de plantă la 250 ml apă); flori de coada-șoricelului, frunze de frasin – infuzie, ca mai sus. Ceaiul se lasă sub capac, se aplică pe răni, schimbând pansamentul de 2-3 ori pe zi (ceaiul de brusture doar se încălzește puțin dimineața).
* Băi generale, cu plantele de mai sus, preparând un ceai concentrat, la alegere.
* Intern, se folosesc zilnic 3-4 căni de ceai pe zi (în loc de apă) din una din plantele de mai sus, o linguriță plantă la o cană cu apă clocotită. De preferință, se va bea același tip de ceai ca și cel folosit pentru comprese și baia generală din ziua respectivă.
* Dacă rănile încep să supureze, înseamnă că este o suprainfecție cu streptococi sau stafilococi, impunându-se un tratament cu antibiotice, timp de 10 zile, după sfatul medicului. Sper ca aceste remedii naturiste să aline suferința surorii dvs.
MARIANA – Cluj-Napoca
„Fiul meu are ganglionii limfatici măriți” (Răspuns pentru ELENA)
Pe lângă tratamentul prescris de medic, pe care nu trebuie să-l întrerupeți, vă recomand un tratament pe bază de plante, cu efect remarcabil de eliminare a toxinelor acumulate în limfă și de întărire a sistemului imunitar. Cumpărați de la Plafar rădăcină de brusture, drăgaică, gălbenele, soc și rostopască, iar dintr-un parc aflat într-o zonă nepoluată, luați câteva rămurele de tuia, pe care le spălați, le mărunțiți și le uscați la temperatura camerei. Luați aceste plante (în afară de brusture) și amestecați-le cât mai omogen. Puneți la fiert 1,250 l apă, în care adăugați o lingură de brusture. După ce a fiert timp de 10 minute, se adaugă două linguri din amestecul de plante, se acoperă vasul și se ia de pe foc. Cantitatea de ceai rezultată se bea în decursul unei zile, după fiecare masă. Pe lângă acest ceai, dați-i băiatului în fiecare zi câte o capsulă de Echinacea și 15 picături de tinctură de propolis amestecată cu puțină miere. Alimentația trebuie să fie bogată în legume și fructe proaspete. Eliminați grăsimile de origine animală, inclusiv untul, carnea de porc, mezelurile, pâinea albă și reduceți pe cât posibil produsele lactate (în primul rând laptele), pentru că produce mult mucus, care întârzie eliminarea toxinelor din limfă. În limita suportabilității, condimentați mâncărurile cu usturoi, care are un efect de eliminare a toxinelor. Pentru dinamizarea limfei, băiatul va trebui să facă zilnic, timp de 5-10 minute, exerciții de periere a pielii cu o perie de haine cu păr natural, prin mișcări de jos în sus (sensul circulației venoase), insistând asupra zonelor nodulare (gât, axile, piept și genunchi). După primele 2-3 săptămâni de tratament vor începe să apară efectele benefice.
ADRIAN S. – București
„Migrenele mele au devenit insuportabile” (Răspuns pentru LAURA – București)
Migrenele sunt caracterizate prin dureri mari de cap însoțite de grețuri, vărsături, sensibilitate la zgomote, la lumină sau probleme de vedere. Ele apar din cauza dilatării vaselor de sânge de la nivelul capului, care furnizează sânge creierului. Alți factori care favorizează declanșarea acestor dureri sunt: sensibilitatea la anumite alimente, stresul, sensibilitatea la lumină, schimbări bruște de temperatură, presiunea atmosferică. Migrenele sunt mai frecvente la femei. Evitați alimentele grele cum ar fi: carnea procesată (mezeluri, cârnați), brânzeturi fermentate, ciocolată, vinul roșu. Ca tratament, folosiți: uleiurile esențiale de mentă, levănțică, eucalipt. Faceți masaj pe frunte cu unul din aceste uleiuri, aroma acestora relaxează nervii care provoacă durerea.
*l Puneți pe frunte, timp de cinci minute, două pliculețe umezite de ceai de mentă.
* Pe un șervețel sau pe o batistă puneți câteva picături de ulei de mentă sau de levănțică și inhalați de câteva ori.
* Beți o cană de ceai de rozmarin sau ceai negru, în care adăugați câteva cuișoare zdrobite.
* Luați masa la ore regulate.
* Consumați legume și fructe proaspete, cereale, carne albă, pește.
* Ca remediu pentru durerile de cap recomand și ghimbirul, care are proprietăți antiinflamatorii și ajută și la controlul stărilor de greață provocate de migrene.
* Faceți multă mișcare!
Sănătate și numai bine!
E. ZAMFIR – Drăgășani