Remediu contra fumatului

Efectul fructului paradisiac asupra fumătorilor înrăiți, a căror sănătate este, oricum, periclitată, se manifestă pozitiv pe două planuri: pe de-o parte, merele sporesc cantitatea de oxigen din organism, și pe de altă parte, o cură de mere poate combate dependența de nicotină.
Cum acționează nicotina asupra organismului?
Știm cu toții că pentru fumători este foarte greu să renunțe la țigări, deși nu mai trebuie să explice nimeni cât de dăunător este fumatul. Oamenii învață, încă de pe băncile școlii, despre gravitatea urmărilor provocate de tutun: tusea tabagică, cancerul pulmonar, afecțiuni ale stomacului, infarct etc. Cu toate acestea, efectele resimțite pozitiv sunt mai puternice, pentru că nicotina calmează emoțiile și nervii și înviorează în caz de oboseală și proastă dispoziție.
La efort fizic, fumătorilor li se taie mai repede respirația decât nefumătorilor. Această realitate tristă, dar rareori băgată în seamă, se datorează monoxidului de carbon, care este o componentă a fumului de țigară și care ajunge în sânge prin alveolele pulmonare. În interiorul globulelor roșii, monoxidul de carbon se leagă cu hemoglobina, care are sarcina de a transporta oxigenul, dar care este împiedicată să o facă tocmai de către monoxidul de carbon, care se leagă de 300 de ori mai tare de hemoglobină decât oxigenul. În timpul mișcării, organismul, inclusiv creierul, primește o cantitate prea mică de oxigen. Consecința: oboseală, dureri de cap și greață.
Mai mult oxigen, cu ajutorul merelor
Merele pot contribui la o mai bună alimentare cu oxigen, și anume prin substanțele lor componente, printre altele prin vitamina C, care face posibilă asimilarea fierului de către intestin. Din păcate, fumătorii nu prea mănâncă mere, fiindcă nu le plac. De ce? Pentru că la ei, din cauza fumatului, mucoasa stomacală conține, probabil, nicotină. Aceasta este activată de fructoza din mere, astfel că persoanele în cauză au o senzație relativ neplăcută. În felul acesta, gustul de măr le deranjează.
Acest efect poate fi folosit atunci când cineva vrea să se lase de fumat. Este o metodă cu șanse mari de reușită, cu condiția, firește, ca persoana în cauză să fie hotărâtă să renunțe la tutun.
Mere în loc de țigări

Fumătorii care consumă doar mere vreme de 2-3 zile trebuie să se aștepte la unele probleme digestive (din motivele enunțate mai sus), pentru că în această fază, merele curăță intestinul de toxinele prezente în el.
După aceea, însă, majoritatea fumătorilor trec printr-o experiență opusă (inversă): în mod surprinzător, gustul țigării nu le mai place, fiindcă nicotina este resimțită acum ca un factor iritant supărător. Bineînțeles că în aceste trei zile ar trebui să renunțe la fumat sau să fumeze cât mai puțin.
Echilibrarea vitaminelor
Nicotina acționează asupra multor vitamine ca un „killer” și de aceea fumătorii suferă de o carență îngrijorătoare de vitamine. Deosebit de drastic este efectul negativ asupra vitaminei C. Fiecare țigară „fură” până la 30 g de vitamina C, adică 40% din necesarul zilnic de 75 mg (datele sunt depășite, dar încă în circulație). Valorile mai realiste, de 300-400 mg de vitamina C pe zi, sunt greu de atins, în cazul fumătorilor. Dar merele își fac, spre cinstea lor, datoria.
Cancer
Conținutul ridicat de pectină are efect dezintoxicant (detoxifiant) și împiedică – împreună cu fenolii și vitamina C existente în măr – dezvoltarea celulelor canceroase.
Digestie

Merele proaspete, mâncate cu coajă cu tot, stimulează digestia și au un efect ușor laxativ. Diversele substanțe componente ale merelor influențează foarte specific tractul gastro-intestinal, fiind de un real folos nu doar împotriva constipației, ci și împotriva diareei. Consumul regulat de mere regularizează – în mod evident – digestia. Merele acționează încă din timpul mestecatului asupra procesului digestiv, pentru că enzimele existente în miezul lor stimulează producerea salivei.
Saliva ajută la alunecarea și înghițirea hranei care, odată ajunsă în intestin, prin compușii ei, mai ales prin celuloză – a treia componentă frecventă, după apă și carbohidrați – stimulează activitatea intestinală.
Fibrele din mere întăresc și antrenează musculatura intestinului și provoacă producerea sucurilor digestive. Pectina se umflă în intestin și leagă produsele toxice, de descompunere, și bacteriile, având astfel un efect calmant asupra mucoasei stomacale. Stimulente pentru digestie sunt, de asemenea, fructoza și alcoolul din zahăr (sorbit), care protejează, în același timp, flora stomacală prin efectul lor antibacterian.
Cei ce suferă de constipație ar trebui să mănânce cât mai multe mere cu coajă, căsuță și sâmburi. În paralel, trebuie să bea, neapărat, o cantitate mare de lichide, pentru ca efectul depurativ să se facă simțit.
În caz de diaree, nu se consumă substanțele componente cu efect depurativ, deci partea cu celuloză: merele se curăță de coajă și se îndepărtează partea lemnoasă și sâmburii. Miezul se dă pe răzătoarea fină, pentru a nu fi mestecat și pentru a evita, astfel, producerea salivei. Se recomandă cinci porții a 200 g de mere proaspăt rase pe zi și renunțarea la alte alimente. Și pentru că, în caz de diaree, se pierde o cantitate mare de lichid, este foarte important să se bea mult, de preferință apă sau ceai de mușețel.
La sugari, tratamentul cu mere nu se recomandă în caz de diaree, ci trebuie consultat imediat medicul. La unii copii, și sucul de mere, chiar și în cantități reduse, poate agrava diareea.
Factorii care influențează frecvența și consistența scaunului: alimentația, desfășurarea programului zilnic, vârsta, clima, stresul, starea psihică.
Oboseală
Cunoaștem cu toții senzația de epuizare fizică și intelectuală, care se manifestă prin lipsă de concentrare, oboseală și moleșeală. Această senzație, produsă de suprasolicitarea fizică, psihică sau sufletească, într-un cuvânt stresul, nu este o raritate în societatea noastră, în care performanța și randamentul sunt la ordinea zilei. În asemenea faze, merele ne ajută să ne revenim, pentru că fructoza pătrunde rapid în sânge și ne încarcă cu energie, și pentru că efectul tonic al cantității mari de apă (între 75-90%) înviorează întreg organismul.
Din punct de vedere fiziologic, oboseala și epuizarea se datorează unui dezechilibru al substanțelor minerale. După efectuarea unor exerciții grele, nivelul potasiului, al sodiului și al calciului din mușchi scade. Comportamentul apatic de după solicitările intelectuale este determinat, adeseori, de lipsa de calciu. Merele îi aduc organismului, pe lângă energia din zahăr, și substanțele minerale importante, într-o formă ușor de valorificat. De aceea, merele sunt gustarea ideală din pauze, atât pentru elevi și studenți, cât și pentru cei aflați în câmpul muncii, deoarece satură fără să încarce digestia și pentru că numeroasele vitamine pe care le conțin – mai ales vitamina C – stimulează metabolismul.
Probleme musculare
Membre amorțite sau furnicături în mâini și picioare sunt indispoziții produse de carența temporară de calciu, magneziu și fosfor. Merele oferă aceste substanțe într-o formă pe care organismul o poate valorifica direct, nu pe ocolite. Pentru o ameliorare a acestor probleme trebuie să mâncați trei mere mijlocii. Este un remediu eficient și în cazul contracțiilor musculare la pleoape sau buze, la gât, stomac și rinichi.
Înviorarea de dimineață
Cei care se trezesc greu dimineața, sunt somnoroși și cred că se pot pune „în mișcare” doar cu cofeină ar trebui să mănânce un măr la începutul zilei. Substanțele componente ale acestuia, în frunte cu hidrații de carbon, înviorează dimineața, când nivelul glicemiei este scăzut. Vitamina C susține acest efect.