• Deși a venit primăvara, virușii care provoacă răceala sunt încă activi. Pretutindeni, lumea strănută, își suflă nasul și tușește. Până la mijlocul primăverii, aproape tot omul face, măcar o dată, o infecție a căilor respiratorii. La drept vorbind, virușii care provoacă tuse, nas înfundat și răgușeală sunt activi pe parcursul întregului an. Iată de ce vă propunem un catalog al bolilor pulmonare, ca să știți cum arată și cum vă puteți apăra •
Răceala

Simptome: de obicei, începe cu o senzație de iritație în gât. Apoi urmează durerile de cap și tusea, iar nasul începe să curgă. Ocazional apar complicații sub forma unei sinuzite sau a unei afecțiuni a căilor respiratorii inferioare.
Cauză: viruși ai răcelii. Există peste 200 de tipuri diferite.
Terapie: În majoritatea cazurilor, este suficient să ne odihnim suficient. Dacă infecția este totuși atât de severă încât simptomele devin de nesuportat, putem găsi la farmacie spray-uri nazale, precum și medicamente pentru tuse și durere, care se eliberează fără rețetă. Experții ne recomandă să evităm preparatele combinate și să ne tratăm mai degrabă în funcție de simptome.
Noutăți din cercetare: stresul are un impact asupra sistemului imunitar. De aceea, persoanele stresate sunt mai predispuse la boli infecțioase.
Gripa
Periodic, apar noi variante care pot deveni periculoase pentru anumite grupuri de risc. În intervalul 2017-2018, în Europa au murit peste un milion de persoane din cauza unei gripe.
Simptome: dureri musculare și articulare puternice, febră mare, tuse uscată și senzație accentuată de slăbiciune.
Cauză: viruși care se transmit prin așa-numitele picături respiratorii (particulele de fluid patogen ce se transmit pe cale aeriană, prin tuse sau strănut), atunci când acestea intră în contact cu mucoasele și căile noastre respiratorii.
Terapie: în general, ar trebui și în acest caz se să ne permitem pur și simplu să ne odihnim, să dormim mult și să oferim sistemului imunitar timpul de care are nevoie pentru a combate virușii. Dacă sistemul imunitar e slăbit sau dacă facem parte dintr-un grup de risc, deoarece suferim de o anumită boală cronică, e indicat să luăm medicamente antivirale, în decurs de 48 de ore de la apariția simptomelor. Dacă sistemul imunitar este foarte slăbit de virușii gripali, se poate ajunge la o suprainfecție bacteriană.
Noutăți din cercetare: unele persoane infectate cu gripă se confruntă, după vindecare, cu „Long Flu” (asemănătoare cu Long Covid).
Covidul
SARS-CoV-2 este un coronavirus apărut în 2020, care a generat o pandemie soldată cu un mare număr de decese.
Simptome: febră, nas înfundat, tuse, dureri în gât, dar și greață, vărsături, diaree, tulburări de miros și gust, precum și dureri de cap.
Cauză: SARS-CoV-2 – virusul se transmite prin picăturile respiratorii.
Terapie: în cazurile lipsite de complicații, se tratează doar simptomele, precum nasul înfundat sau tusea, cu mijloacele corespunzătoare. Persoanelor cu risc crescut de evoluție severă și care nu dezvoltă o protecție imună suficientă prin vaccinare li se recomandă o terapie antivirală. În cazurile foarte grave, pacienții trebuie tratați la terapie intensivă. Vaccinările împiedică o evoluție severă a bolii.
Noutăți din cercetare: leziunile microvasculare la nivel cerebral, împreună cu un sistem imunitar hiperactiv, pot reprezenta principala cauză a ceții cerebrale, care se numără printre cele peste 200 de simptome consemnate la persoanele afectate de Long Covid.
Tusea convulsivă
Sugarii sunt cei mai afectați și trebuie tratați în spital, dacă viața lor e în pericol. Dar boala poate afecta și copiii mai mari, precum și adulții.
Simptome: în stadiul inițial, tusea convulsivă se manifestă prin nas înfundat și o tuse ușoară, însoțită uneori și de febră nu prea mare. În faza principală, copiii și adulții suferă adesea de accese severe de tuse spasmodică, care se încheie cu un zgomot șuierător la inspirația următoare, deoarece laringele se contractă. Uneori se adaugă greața și vărsăturile. De regulă, tusea convulsivă durează mai mult de trei luni.
Cauză: declanșatorii bolii sunt anumite bacterii care se fixează pe mucoasele căilor respiratorii superioare, trahee și bronhii. Acolo produc toxine care afectează mucoasele și cilii vibratili.
Terapie: administrarea antibioticelor încă din stadiile inițiale ale bolii scurtează perioada în care suntem contagioși și atenuează evoluția afecțiunii. Copiii și adulții pot fi vaccinați împotriva tusei convulsive. Vaccinarea trebuie însă repetată periodic.
Sinuzita
În acest caz, mucoasele sinusurilor nazale sunt inflamate.
Simptome: nasul este înfundat, iar respirația devine dificilă. Abia dacă mai putem simți mirosurile și gusturile. La asta se adaugă o durere apăsătoare resimțită în spatele frunții, în jurul nasului sau în zona maxilarului superior.
Cauză: de obicei, inflamația sinusurilor are de-a face cu o infecție virală. Declanșatorii sunt așadar virușii, mai rar bacteriile. Mucoasele produc în astfel de cazuri mult mai mult mucus decât în mod normal, iar canalele de legătură dintre nas și sinusuri se umflă și se astupă. Unele persoane au, totodată, porțiuni îngustate din cauze anatomice sau polipi nazali.
Terapie: nici în cazul unei sinuzite acute nu este necesar un antibiotic. Respirația poate fi ușurată cu ajutorul picăturilor nazale decongestionante. Totuși, acestea nu trebuie utilizate mai mult de o săptămână. În caz contrar, există pericolul să apară obișnuința. Pentru a ne hidrata mucoasele, putem inhala soluție salină. Dacă există porțiuni îngustate din cauze anatomice, poate fi de folos o intervenție chirurgicală. Sinuzita cronică poate fi cauzată și de molarii de minte. Specialiștii ne recomandă să depistăm neapărat cauza.
Noutăți din cercetare: împotriva sinuzitelor cronice severe și recurente au apărut de curând și terapii cu anticorpi.
Pseudocrupul
• Este o formă de laringită care afectează de regulă copiii mici •
Simptome: caracteristice sunt tusea ca un lătrat și dificultățile de respirație.
Cauză: agenții cauzatori sunt aproape întotdeauna virușii.
Terapie: în majoritatea cazurilor, pseudocrupul nu necesită tratament. În schimb, le este de mare folos copiilor să-i liniștim. În cazul unui episod sever, un supozitor cu cortizon poate fi eficient. La nevoie, trebuie consultat medicul.
Noutăți din cercetare: Un studiu a arătat că o jumătate de oră petrecută în aer liber, la temperaturi de sub zece grade, poate determina o ameliorare semnificativă a simptomelor.
Faringită
• Inflamația faringelui apare frecvent în sezonul răcelilor și este foarte dureroasă •
Simptome: senzație de iritație în gât, dificultăți la înghițire, tuse și respirație urât mirositoare.
Cauză: în majoritatea cazurilor, inflamația faringelui este provocată de viruși, dar în spatele ei se află uneori și o amigdalită acută, o inflamație a corzilor vocale sau mononucleoza infecțioasă.
Terapie: Dacă ne confruntăm „doar” cu dureri inofensive în gât, unele remedii naturale cu efecte dovedite pot fi, de asemenea, de folos: în combinație cu saliva, ciocolata neagră formează, de exemplu, un mucus vâscos, care se așează pe mucoase, având un efect calmant. În plus, ciocolata conține substanța numită teobromină, care suprimă reflexul de tuse.
Pleurita
• Atunci când se petrece o inflamare a membranei subțiri care acoperă plămânii și căptușește din interior cavitatea toracică, avem de-a face cu pleurita •
Simptome: dureri extrem de puternice în piept. Din cauza lor, pacienții nu mai îndrăznesc să respire profund. Iar pentru că plămânul nu mai este oxigenat așa cum trebuie, se poate dezvolta o pneumonie.
Cauză: de regulă, pleurita este precedată de o infecție virală a căilor respiratorii.
Terapie: analgezicele ne permit să respirăm din nou bine, pentru că acest lucru e important. De asemenea, se recomandă repaus la pat.
Astmul
• Această boală inflamatorie cronică se manifestă sub nouă forme fenotipice. Astmul alergic este doar una dintre variante •
Simptome: dificultăți de respirație, respirație șuierătoare, senzație de constricție în piept.
Cauză: mucoasa care căptușește pe interior pereții bronșici din plămâni se umflă. Astfel se produce o secreție care ne face să scoatem acest șuierat tipic la inspirație și expirație. În cazul astmului alergic, responsabil este un alergen care provoacă un răspuns imun exagerat.
Terapie: O noutate este faptul că, în zilele noastre, se tratează chiar de la început cu un corticoid și formele ușoare de astm. Mai târziu, corticoidul se combină cu un medicament bronhodilatator. În cazurile extrem de grave, terapia cu anticorpi dă în prezent rezultate bune. Anticorpii stopează reacția excesivă a sistemului imunitar.
Noutăți din cercetare: Un studiu englezesc a arătat că un consum crescut de zahăr al mamei gravide pare să crească semnificativ riscul de astm, precum și de alergii, la copil. Riscul de astm alergic s-a dovedit a fi chiar și de două ori mai mare, comparativ cu copiii mamelor care au consumat cantități mici de zahăr.
BPOC
• Organizația Mondială a Sănătății (OMS) plasează BPOC pe locul trei, în clasamentul celor mai frecvente cauze de deces la nivel mondial. Originea bolii o constituie o bronșită cronică. În decursul anilor, ea poate evolua, devenind o boală pulmonară obstructivă cronică, o afecțiune a cărei denumire abreviată este BPOC •
Simptome: tuse, expectorație și senzație de sufocare.
Cauză: BPOC apare aproape întotdeauna din cauza fumatului. Acesta este responsabil pentru inflamația bronhiilor și provoacă totodată distrugerea alveolelor pulmonare.
Terapie: Mai important ca orice este să renunțăm la fumat. În rest, se tratează cu medicamente bronhodilatatoare.
Noutăți din cercetare: Oamenii de știință au descoperit că există o cale de regenerare a țesutului pulmonar, și anume, prin așa-numitele semnale Wnt transmise la nivelul celulelor epiteliale pulmonare afectate. Această metodă a dat rezultate în experimentele pe șoareci. Acum, noua abordare terapeutică urmează să fie testată pe oameni.
Alergiile
• Rinita alergică este cea mai frecventă boală alergică a căilor respiratorii și este declanșată de polenul florilor, ierburilor și arborilor. Aproape fiecare a treia persoană suferă de probleme generate de alergii – începând de la cele provocate de polen, până la cele cauzate de praful din casă, de părul de animale și de alimente. La ora actuală, sunt cunoscute minimum 20.000 de substanțe care pot declanșa alergii •
Simptome: strănut, guturai sau nas care curge, mâncărime la nivelul nasului și ochilor.
Cauză: alergia este un răspuns exagerat și inadecvat al corpului la o substanță care este de fapt inofensivă și care de regulă nu este proprie organismului. Alergia este, așadar, o reacție eronată a sistemului imunitar.
Terapie: se recomandă, pe cât posibil, evitarea alergenilor. În rest, ne bazăm pe antihistaminice, care ameliorează simptomele. Așa-numita hiposensibilizare este eficientă, în special în cazul rinitei alergice.
Noutăți din cercetare: Oamenii de știință au descoperit că un consum crescut de sare contribuie la apariția astmului alergic la femei.
Bronșita cronică
• În cazul bronșitei, mucoasele de la nivelul bronhiilor sunt inflamate. Una din zece răceli duce la bronșită. Dacă, timp de doi ani la rând, ne confruntăm cu tusea productivă minimum trei luni, atunci suferim de bronșită cronică •
Simptome: tuse expectorantă, uneori dificultăți de respirație.
Cauză: în cazul unei bronșite „normale”, virușii sunt aproape întotdeauna cei responsabili. În schimb, forma cronică afectează în special fumătorii.
Terapie: bronșita se vindecă în numai câteva zile chiar și fără medicamente. Medicamentele expectorante pot ușura tusea.
Pneumonia
• De multe ori, pneumonia poate fi diferențiată de gripă doar prin intermediul unei radiografii •
Simptome: febră și frisoane, tuse productivă sau seacă, uneori dificultăți de respirație și respirație accelerată, stare generală de rău și slăbiciune; la persoanele vârstnice poate apărea și o stare de confuzie.
Cauză: adeseori, este vorba despre pneumococi (bacterii) transmiși prin picături respiratorii, dar inflamațiile pot fi declanșate și de viruși, ciuperci sau paraziți.
Terapie: antibioticele sunt de folos în cazul pneumoniilor bacteriene.
Noutăți din cercetare: germenii multirezistenți reprezintă o problemă majoră – mai ales în spitale, unde pacienții se infectează cu bacterii care provoacă pneumonie, ceea ce duce, adesea, la decesul lor. De aceea, cercetările se concentrează în prezent pe antibiotice care pot învinge rezistența.
Embolia pulmonară
• Cheagurile plutesc prin sânge ca niște dopuri. Dacă unul ajunge în ventriculul drept al inimii, e împins în vasele pulmonare •
Simptome: dacă cheagul este mic, blochează doar un vas de sânge din plămân, ceea ce provoacă dureri toracice ascuțite, cu debut brusc și dificultăți de respirație. În majoritatea cazurilor, plămânul își revine fără urmări. Dar dacă cheagul este foarte mare, rămâne blocat chiar la intrarea în sistemul vascular pulmonar. Ventriculul drept încearcă de 2-3 ori, fără succes, să pompeze, pentru a contracara această rezistență bruscă pe care o întâmpină, ceea ce poate duce la insuficiență cardiacă pe partea dreaptă a inimii. În cel mai rău caz, pacientul poate muri.
Cauză: Majoritatea emboliilor pulmonare sunt cauzate de tromboze venoase la nivelul picioarelor.
Terapie: Un medicament numit tromboliză, care dizolvă cheagul, este injectat prin cateter. În cazurile mai ușoare, este suficient un anticoagulant. Pentru prevenție, se recomandă purtarea ciorapilor compresivi, de exemplu, în timpul călătoriilor lungi.
Fibroza pulmonară
• În cazul acestei boli pulmonare care poate duce la deces, se ajunge la o proliferare patologică și la întărirea țesutului conjunctiv dintre alveolele pulmonare. Plămânul se rigidizează •
Simptome: dificultăți de respirație și tuse iritativă.
Cauză: țesutul conjunctiv se depune în plămân. Asta duce la cicatrizarea țesutului pulmonar. Astfel, capacitatea de absorbție a oxigenului scade. La originea acestei afecțiuni stă de obicei o inflamație cronică.
Terapie: un tratament medicamentos poate încetini evoluția bolii.
Fibroza chistică
Fibroza chistică (mucoviscidoza) este o boală metabolică prezentă de la naștere, incurabilă și foarte rară, din cauza căreia se formează la nivelul celulelor un mucus vâscos, care afectează treptat funcționarea organelor vitale. Mucoviscidoza a fost considerată mult timp o boală a copilăriei și se credea că speranța de viață a celor afectați e redusă. Însă datorită terapiilor moderne, peste 50% dintre pacienți ating astăzi vârsta adultă.
Simptome: dificultăți de respirație. Tușind neîncetat, organismul încearcă să elimine mucusul.
Cauză: un defect genetic la nivelul genei CFTR.
Terapie: tratamentul fibrozei chistice este complex, deoarece pot fi afectate mai multe organe, nu doar plămânul. Tratamentul își propune, înainte de toate, ameliorarea simptomelor prin diverse terapii. Inhalațiile ajută la fluidizarea mucusului din plămâni.
Noutăți din cercetare: există medicamente noi – așa-numiții modulatori CFTR – care pot să corecteze parțial dezechilibrul de sare și apă, cauzat de gena defectă.
Tuberculoza
• Se află pe primul loc în statisticile bolilor infecțioase mortale, la nivel mondial înregistrându-se anual aproximativ zece milioane de îmbolnăviri. Din cauza fenomenului migrației, incidența bolii crește din nou și în Occident •
Simptome: tuse (uneori cu sânge), febră ușoară și pierdere în greutate.
Cauză: bacterii care se transmit pe calea aerului.
Terapie: antibiotice care trebuie administrate pe o perioadă lungă de timp. Problema este, însă, că mulți pacienți întrerup tratamentul prea devreme. Dar acest lucru este periculos, deoarece bacteriile pot deveni rezistente la antibiotic.
Noutăți din cercetare: de ceva timp, se încearcă noi abordări care vizează în mod specific prevenirea tuberculozei și îmbunătățirea metodelor de depistare precoce a acestei boli.