Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Cinci pentru eternitate – germenii de grâu, drojdia de bere, polenul, iaurtul și pătrunjelul

Programul de primăvară

Nu vă despărțiți de ele, și veți fi sănătoși până la capătul zilelor •

1. Germenii de grâu și grâul germinat

Foto: Shutterstock – 5

Prin compoziția sa, ger­menul de grâu constituie una dintre cele mai bune sur­se naturale de fier, mag­neziu, proteine rare, vita­mi­ne B și E. Pe lângă vita­mi­nele des­crise, mai conține cantități însemnate de vita­mina C. Este un ali­ment echi­librant, pe care ar trebui să-l con­su­măm în fie­care zi, căci este un reenergizant redutabil.

Efecte terapeutice

Poate fi indicat cu succes în stări depresive, sur­me­­naje, favorizează regularizarea digestiei, funcțiilor in­tes­­tinale. Acționează ca tonic nervos, stimulează nu­tri­ția. Unica lor contraindicație este hipertensiunea ar­te­rială.

Proprietățile tonice și vitaminizante sunt crescute în grâul germinat, căci germinația mărește puterea vi­ta­­mi­nică a germenilor. Reu­ma­ticii, gu­toșii, artriticii, care nu tolerează pâi­nea integrală, nu au nici un in­con­ve­ni­ent consumând grâu ger­minat.

Mod de preparare

Se pun grăunțe de grâu într-o farfurie și se acoperă cu apă pentru a se um­fla. După ce s-au umflat – va­ra după 24 de ore și iarna după 36 de ore – se spală în mai multe ape. În zilele ur­mă­toare, grâul se ume­zește ușor, având grijă să nu ră­mână apă deasu­pra gră­unțelor, pentru a nu muce­găi sau putrezi, așa cum se întâmplă când înoată în exces de lichid.

Mod de administrare

Adulții pot lua 3 linguri pe zi, câte una ca adjuvant la fiecare masă. Copiii de la 3 ani și bătrânii – 3 lin­gurițe pe zi, câte una la fiecare masă, o linguriță pen­tru copiii între 1 și 3 ani, sugarii (de la 6 luni – 1 an) – o linguriță mică, în două-trei reprize pe zi.

Grâul germinat se consumă la începutul mesei. Înainte de a le înghiți, boabele se mestecă îndelung (de o sută de ori), până la apariția unui gust dulceag.

Pentru persoanele cu dantură deficitară (defec­tu­oasă), se pisează grâul germinat și se mestecă înde­lung. Pentru bolnavi, sugari și copii mici, se face un piure în care se încorporează miere. Este prudent ca înainte de a fi pus la încolțit, grâul din comerț să fie spălat foarte bine și în mai multe ape, căci adesea este tratat cu anti­septice și insec­ticide. Este de preferat să fie procurat direct de la țăranul pro­du­că­tor.

2. Drojdia de bere

Drojdia de bere este un alt aliment miraculos, mult mai efi­cace decât germenii de grâu, datorită combina­ției perfecte de substanțe nutritive rare, ușor asi­mi­la­bile.

O sută de grame de drojdie de bere furnizează:

proteine – cât 250 g de carne și glicogen – cât 65 g de pâine;

de 10 ori mai multă vitamina B1 (tiamină) decât pâinea inte­grală;

de două ori mai multă vita­mină B2 (riboflavină) decât fica­tul;

de 10-20 de ori mai multă vi­ta­mină PP (niacină) decât carnea;

de 10 ori mai multă vitamină B6 (piridoxină) decât carnea;

de 5-10 ori mai mult acid pan­to­tenic decât cerea­lele;

de 20 de ori mai mult acid fo­lic decât tărâțele de grâu.

Mod de administrare

Se ia la fiecare masă, amestecată cu legume sau în supă, în doză de una-două linguri pentru adulți și bă­trâni și o lin­guriță pentru copii. E ex­celentă pen­tru sportivi, că­rora le mărește re­zis­tența la obo­seală, favorizând travaliul muscular.

Prin conținutul său ridicat în proteine și prin na­tura acizilor aminați ce-i conține, joacă un rol de protec­tor pentru ficat.

Pe de altă parte, in­dicațiile terapeutice ale drojdiei de bere sunt și diete­tice, bazându-se îndeosebi pe bo­găția de vitamine B. Pentru aceasta se recomandă în avita­mi­nozele com­­plexe sau simple ale grupului B, în afec­țiuni neu­ro­logice și neuromusculare, în manifestă­ri­le nervoase ale al­coolis­mului.

Prin activitatea sa hepato-protectoare este indicată în stările precirotice, în steatoze hepatice (dege­ne­res­cența grasă a ficatului).

Este foarte eficace în stările de denutriție extremă, de slăbiciune constituțională, pentru bolnavii hrăniți cu sonda.

Droj­dia e­xer­­cită o acțiune inhibitoare asupra unor germeni pa­to­geni ca: stafilococ, streptococ, colibacil. În con­secință, poate fi in­dicată în toate afecțiunile intesti­nale acute sau cro­nice de origine infecțioasă, precum și în pre­ve­nirea acci­dentelor survenite în urma ad­ministrării de anti­bio­tice, deoarece fiind insensibilă la aceste medicamente, reme­diază rapid dezechilibrul florei intestinale.

3. Pătrunjelul

Acest modest condiment este extraordinar de bo­gat în elemente prețioase. Conține la suta de grame: • vitamina C – 100-200 mg (lămâia conține 100 mg); • provitamina A – 60 mg (morcovul conține 2-14 mg); • calciu – 240 mg; • fier – 19,2 mg.

Este un excelent antiseptic al sângelui și al in­tes­­ti­nului și previne cancerul. Prin calciul pe care-l conține, este foarte in­di­cat în cazurile de ra­hi­tism sau tuber­cu­lo­ză. Factor antianemic, prin fierul pe care-l con­­ține. Bun remediu în afec­țiunile oculare, prin apor­­tul de pro­vitamina A. Întârzie îmbătrâ­ni­rea. Un profesor foar­te bătrân de la Facultatea de Me­di­cină din Paris spunea: „Tinerețea mea se explică prin fap­tul că am mâncat hectare de pătrunjel și tone de lămâi”. Așa­dar, asezonați cu mult pătrunjel toate ali­men­tele și, mai ales, consumați-l sub formă de suc.

4. Iaurtul

Iaurtul este un aliment care conține mulți fermenți. Grație acidului lactic, asigură existența unei flore intes­tinale binefă­cătoare. Binefacerile iaurtului re­zidă în faptul că aduce în or­ganism săruri de cal­ciu și vitamina B în can­tități ri­dicate.

Longevitatea și vigoa­rea populațiilor de păstori se da­to­rează în mare mă­sură pro­prietăților iaur­tu­lui, așa cum se întâmplă în Bulga­ria și Caucaz, unde există mari con­sumatori de iaurt, din tim­puri imemo­ria­le.

Se pot accentua cali­tă­ți­le ia­ur­tului prin adăugarea de lapte praf degresat, care mărește can­titatea de vita­mi­na B, de calciu și pro­tei­ne.

Totuși, nu trebuie să se abu­zeze de iaurt, deoarece un exces de acid lactic pe timp îndelungat devine demi­ne­ra­­lizant. Un pa­har de iaurt constituie o doză zil­nică su­fi­cientă și nu trebuie prelungită cura mai mult de 15 zile pe lună.

5. Polenul

Este alimentul mineral prin excelență. Redă vigoa­rea și dorința de viață per­soa­nelor depri­ma­te. În câteva zile înlătură obo­sea­la și surmenajul, fa­vori­zează dezvoltarea co­piilor suferinzi și debili.

Examenele de laborator au demonstrat că în ane­mii numărul globulelor roșii crește cu 500.000 pe mm3 de sânge după absorbția pole­nului timp de o lună. Este ușor laxativ. Dezintoxică or­ga­nismul. Ex­pe­riențele re­cente arată că evită îm­bătrânirea pre­matură.

Mod de administrare

Se consumă diluat în apă, lapte, ceai, cafea – toate căl­duțe. Să se evite fierberea, care distruge unele vita­mine. Rația zilnică normală este de 1/2-1 linguriță. Da­că produce efecte laxative foarte pronunțate, se reduce doza. În caz de oboseală, slăbire, anemie, creș­tere difi­cilă, se mărește doza. Dacă se ia în mod regu­lat, viața se prelungește foarte mult.

Dr. MARIA PETRESCU

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.