• Nicăieri altundeva nu ne refacem mai bine decât în natură. În timpul unei plimbări prin pădure, absorbim substanțele vindecătoare ale copacilor prin căile respiratorii și piele. Cercetătorii japonezi au descoperit că oamenii au mai multe celule imunitare după ce și-au petrecut o vreme în pădure. Aceasta ne stimulează sistemul imunitar și, pe termen lung, starea de bine. Din acest motiv, moda „băilor de pădure” a început să se impună în tot mai multe țări. În timpul lor, ne plimbăm prin pădure cu scopul precis de a ne îmbunătăți sănătatea. Dar substanțele active vindecătoare ale pădurii pot fi utilizate cu succes și acasă •
1. Păpădia ajută împotriva durerilor de stomac

Caracteristică acestei plante este nota proaspăt-amăruie a frunzelor, care se datorează substanțelor amare. Acestea stimulează pofta de mâncare și digestia, iar potasiul pe care-l conține păpădia are efect diuretic. Recomandare: păpădia este gustoasă ca salată. Sucul obținut din planta medicinală e bun pentru stomac.
2. Florile de tei scad febra
Substanțele mucilaginoase și taninurile pe care le conțin ameliorează răcelile însoțite de febră. Florile au efect diaforetic, provocând transpirația, și atenuează tusea iritativă. Ele sunt disponibile pe piață sub formă de ceai.
3. Urzica e bună pentru metabolism
În medicina naturistă, planta medicinală cu frunzele ei zimțate caracteristice este un remediu detoxifiant dovedit, ale cărui substanțe active stimulează activitatea vezicii urinare și a rinichilor. Urzica e disponibilă sub formă de ceai și suc din plante.
4. Frunzele de mesteacăn ne revigorează
Mesteacănul a fost dintotdeauna considerat un arbore al luminii și al reînnoirii. În frunzele sale se găsește un amestec de flavonoide și saponine cu efect stimulant și fortifiant la nivel celular. Se găsesc sub formă de ceai și suc.
5. Păducelul întărește inima
Păducelul este o plantă care întărește acest organ important. Eficiența acestui arbust spinos în susținerea sănătății cardiace este bine documentată. Frunzele și florile uscate, dar și fructele sale conțin substanțe vegetale secundare care reglează tensiunea arterială, ajută în caz de insuficiență cardiacă și îmbunătățesc circulația sângelui. Păducelul este disponibil în farmacii sub formă de ceai sau de preparat pentru administrare orală.
6. Rădăcina de angelică are efect antispastic
Extractul amar din rădăcina de angelică stimulează producția sucurilor digestive. Organismul produce mai mult acid gastric, dar și mai mult acid biliar, precum și enzime pancreatice. Este disponibil sub formă de ceai sau ca ingredient al picăturilor digestive care se găsesc la farmacie.
7. Ace de brad împotriva contracturilor musculare
Uleiurile esențiale care se găsesc în acele ascuțite de bard stimulează circulația sângelui – o binefacere pentru mușchii contractați. Ele au, de asemenea, un puternic efect expectorant, în caz de răceală. Pe piață le găsim sub forma uleiurilor aromatice, a uleiurilor de masaj și a produselor de adăugat în apa de baie.
8. Pinul ameliorează răcelile
Pinii se numără printre cei mai frecvent întâlniți arbori coniferi din România. Inhalațiile cu ulei din ace de pin au efecte antiinflamatoare și de fluidificare a mucusului dovedite, acționând în caz de bronșită sau răgușeală. Recomandare: zdrobiți într-un mojar o mână de ace de pin, turnați deasupra un litru de apă clocotită și inhalați aburii, timp de aproximativ 5 minute.
Pădurea – o sursă de forță
Ea ne oferă ocazia să ne tragem sufletul. Timpul petrecut în natură stimulează o mulțime de simțuri: în primul rând, mirosul, care este direct legat de sistemul limbic din creier și care ne influențează pozitiv emoțiile. Alternanța dintre lumină și umbră, verdele copacilor – toate acestea ne îmbunătățesc la rândul lor dispoziția. Îmbrățișarea copacilor ne ameliorează semnificativ sănătatea. După doar câteva minute, nivelul hormonului de stres cortizol scade. Acest efect vindecător se obține și dacă ascultăm sunetele pădurii, cum ar fi murmurul unui pârâu, ciripitul păsărilor sau foșnetul frunzelor. Treptat, pulsul se domolește și tensiunea arterială scade. Ne refacem în adevăratul sens al cuvântului!