
Din punctul de vedere al eficienței, salata verde este un medicament de top. Combate eficient excesul de colesterol și bolile cardiace. Un castron cu salată bine făcută, cu ridichi și ceapă verde, cu pătrunjel și cu mărar verde, acrită cu oțet de mere și dreasă cu ulei presat la rece, vindecă mai multe boli decât orice medicament de sinteză cunoscut.
Denumirea sa științifică este Lactuca sativa, iar locul său de origine pare să fie Egiptul Antic, unde a fost folosită ca aliment acum peste trei mii de ani. În prezent există nenumărate varietăți de salată verde, de la cea europeană banală (numită și romană), la cea cu frunze încrețite, venită de la poalele Caucazului, sau la cea roșie, cu frunzele crestate și moi. Substanțele cu gust ușor amărui din frunzele salatei au proprietăți cu adevărat miraculoase, mai ales atunci când sunt consumate în cantități mari. Ele stimulează digestia și metabolismul, drenează și tonifică ficatul, intensifică tranzitul intestinal, înlătura atonia („lenea”) organelor interne, curăță vasele de sânge și reglează activitatea anumitor glande endocrine. Iată în continuare cele mai importante efecte terapeutice ale salatei verzi:
Rețete de sănătate
• Diabet – curele repetate cu salată (doza zilnică este de 150-200 grame pe zi) previn diabetul zaharat și sunt un extraordinar adjuvant odată ce boala s-a instalat. Aceasta, pentru că, pe de o parte, acționează direct prin reglarea glicemiei, iar pe de altă parte, previn apariția complicațiilor grave ale diabetului, care vizează inima și vasele de sânge.
• Obezitate – nu există un aliment mai util pentru tratarea obezității ca salata verde. Societatea de Nutriție și Dietă a Statelor Unite, țara cel mai grav afectată de acest flagel al obezității, recomandă consumarea zilnică a cel puțin două porții (o porție are circa 120 de grame) de salată verde. O porție de salată are mai puțin de 10 calorii (în timp ce trei felii de șuncă au peste 120 de calorii), calmează eficient apetitul și, în plus, stimulează procesele de eliminare și de detoxifiere ale organismului.
• Hiperexcitabilitate sexuală și ejaculare precoce – cercetătorii de la Universitatea California (Statele Unite), au demonstrat, printr-o serie de studii de medicină experimentală, că administrarea repetată a salatei verzi reduce apetitul sexual exacerbat și, de asemenea, diminuează excitabilitatea psihică și sexuală. Mai mult, curele îndelungate cu salată verde sunt printre puținele mijloace eficiente de tratare a ejaculării precoce.
• Sterilitate masculină și feminină – cercetătorii americani au fost surprinși să descopere că acest aliment cu proprietăți anafrodiziace certe are un neobișnuit de puternic efect compensator, de mărire a fertilității, constatabil mai ales la bărbați. Administrarea îndelungată de salată verde (150-300 grame la un adult) favorizează producția de spermatozoizi și îmbunătățește motilitatea acestora, mărind simțitor șansele de procreare. Pentru a avea eficiență în acest sens, cura cu salată verde trebuie să dureze minimum 6 luni, timp în care se va renunța la alimentația cu multe grăsimi saturate, carne, băuturi alcoolice și fumat.
• Constipație – o sută de grame de salată, consumate de două ori pe zi, eventual cu pâine neagră, asigură necesarul de fibre alimentare al organismului, ajutând la combaterea constipației. Fibrele alimentare sunt substanțe nedigerabile, care acționează în interiorul intestinelor ca un piston, împingând materiile reziduale spre a fi eliminate. Ele mai sunt supranumite „mătura intestinului”, pentru că au și un efect foarte important pentru sănătate, de curățare a pereților tubului digestiv.
• Hipertensiune arterială, cardiopatii – frunzele de salată verde sunt un sprijin extraordinar în lupta împotriva acestor boli. Fără să conțină deloc colesterol, foarte săracă în sodiu și bo-gată în potasiu (oligoelement cunoscut ca reglator al activității cardiovasculare), conținând substanțe ușor sedative și care diminuează reactivitatea la stres, salata este un adevărat medicament contra hipertensiunii și contra tensiunii arteriale oscilante. Cercetări recente au pus în evidență că anumite varietăți de salată verde, pe care le vom menționa în acest articol, au efecte de anihilare a radicalilor liberi ce determină apariția bolilor cardiace cronice, dar și a multor forme de cancer.
• Graviditate – rezultatele preliminare ale unui studiu în curs de desfășurare în mai multe maternități din Statele Unite au pus în evidență faptul că salata verde consumată de femeile gravide are efecte foarte bune asupra fetusului. Două sute de grame de salată consumate zilnic în primul trimestru de sarcină previn anumite probleme ale sistemului nervos și ale celui endocrin, pe care viitorul nou-născut le-ar putea avea. De asemenea, la femeile care consumă regulat cantități însemnate de salată verde s-a constatat că rata avorturilor este mai redusă.
• Căderea părului – consumul de salată verde și de frunze crude de spanac ajută la stoparea căderii părului. Se pare că cele două vegetale intervin blocând procesele enzimatice care duc la slăbirea rădăcinii firului de păr. O altă explicație ar fi faptul că salata verde reduce sensibilitatea la stres, în condițiile în care s-a demonstrat că, în momentele de tensiune psihică, ritmul de cădere a părului crește de până la 3-4 ori.
Calitățile terapeutice ale diferitelor tipuri de salată verde
În ultimii ani au apărut în piețele și în magazinele noastre mai multe soiuri de salată, unele mai cunoscute, altele mai noi. Este bine de știut că fiecare în parte are un procent de substanțe active diferit de celelalte și, ca atare, diferă destul de mult și prin calitățile terapeutice. Iată în continuare un foarte scurt ghid terapeutic în acest sens:
• Salata normală – este foarte bogată în vitamina C și în potasiu, precum și în substanțe antioxidante (care anihilează radicalii liberi), fiind recomandată în mod special persoanelor cu boli cardiace, precum și celor cu deficiențe imunitare. De asemenea, este cea mai utilă pentru femeile gravide, consumul său ajutând la păstrarea sarcinii și la sănătatea fetusului. Mai este recomandată pentru compensarea deficitului de potasiu și de vitamine din complexul B (conține mai ales vitaminele B1 și B2).
• Salata cu frunze crețe – este cea mai bogată în fier dintre toate tipurile de salată, fiind recomandată ca adjuvant în anemie. De asemenea, este cea mai bogată (alături de salata aisberg) în fibre alimentare, fiind foarte utilă în tratamentul obezității și al îngrășării, al constipației, al intoxicațiilor cronice.
• Salata cu frunze roșii – este foarte bogată în vitamina A, fiind recomandată în mod special persoanelor care suferă de boli oculare. Conține în cantități mari și vitamina B6, fiind recomandată ca remediu echilibrant al sistemului nervos. Mai este utilă și în tratarea unor boli de piele cum ar fi acneea, sclerodermia, psoriazisul.
• Salata aisberg – este, de asemenea, bogată în fibre alimentare, la concurență cu salata cu frunze crețe, fiind recomandată pentru reglarea greutății corporale și a tranzitului intestinal. Conține și mari cantități de colină, substanță folosită cu succes contra diabetului, dar și a aterosclerozei, excesului de colesterol, tulburărilor digestive atone.
BUCĂTĂRIE ȚĂRĂNEASCĂ
Budincă de salată verde
Ingrediente: 500 g salată verde, 5 ouă, 150 g cașcaval, 50 g unt, câteva linguri vin alb sec, 1 păhărel smântână, sare, piper, o bucățică de unt, 3 linguri pesmet fin.
Mod de preparare: Salata se curăță, se spală, se taie în fâșii late, se opărește, se scurge, apoi se stropește cu vin; se adaugă cașcavalul ras, sare, piper, gălbenușurile, pe rând, apoi albușurile bătute spumă tare. Se amestecă ușor și se toarnă într-un vas de Jena, uns cu unt și presărat cu pesmet. Se introduce la cuptor să se coacă, circa 30 de minute. După ce s-a copt se toarnă smântâna. Se servește fierbinte.
Salată verde cu slănină afumată
Ingrediente: 6 căpățâni de salată, 5-6 căței de usturoi, 800 g slănină afumată, 1 linguriță făină, 3 linguri smântână, 1 lingură oțet diluat, mărar tocat fin, sare.
Mod de preparare: Salata se spală bine, se scurge și se pune într-o salatieră. Slănina se taie cubulețe și se călește într-o tigaie împreună cu făina. Se stinge cu smântâna și se adaugă usturoiul tăiat foarte mărunt, sarea și oțetul. După ce sosul a fiert circa 10 minute, se lasă să se răcească și se toarnă peste salată. Se servește imediat.
Supă de salată verde
Ingrediente: 6 salate, 3 l de apă, 1 ceapă, 7-8 căței de usturoi, 1 lingură ulei, 50 g slănină, 2 ouă, sare.
Mod de preparare: Într-o oală se pun la fiert ceapa și 3-4 căței de usturoi, tocați mărunt. Când sunt aproape fierte, se adaugă salata spălată bine și tăiată bucăți. Separat se călește slănina tăiată feliuțe subțiri și restul de usturoi tocat. După ce s-au rumenit se toarnă peste supă. În tigaia în care s-a prăjit slănina se face o omletă din cele două ouă, care se taie în cuburi și se adaugă la supă, înainte de a fi servită. După gust, poate fi servită cu puțină zeamă de lămâie sau oțet.