Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

SALATA VERDE

Foto: Shutterstock – 4

Din punctul de vedere al eficienței, salata verde este un medicament de top. Com­bate eficient excesul de colesterol și bolile cardiace. Un castron cu salată bine făcută, cu ridichi și ceapă verde, cu pătrunjel și cu mă­rar verde, acrită cu oțet de mere și dreasă cu ulei pre­sat la rece, vindecă mai multe boli decât orice medi­cament de sinteză cunoscut.

Denumirea sa științifică este Lactuca sativa, iar locul său de origine pare să fie Egiptul Antic, unde a fost folosită ca aliment acum peste trei mii de ani. În prezent există nenumărate varietăți de salată verde, de la cea europeană banală (numită și ro­mană), la cea cu frunze încrețite, venită de la poalele Cauca­zu­lui, sau la cea roșie, cu frunzele crestate și moi. Substanțele cu gust ușor amă­rui din frunzele salatei au proprietăți cu adevărat mi­ra­culoase, mai ales atunci când sunt consu­mate în can­tități mari. Ele stimulează digestia și metabolis­mul, drenează și tonifică ficatul, intensifică tranzitul intestinal, înlătura atonia („lenea”) organelor interne, curăță vasele de sânge și reglează activitatea anu­mitor glande endo­crine. Iată în continuare cele mai impor­tante efecte terapeutice ale salatei verzi:

Rețete de sănătate

Diabet – curele repetate cu salată (doza zilnică este de 150-200 grame pe zi) pre­vin diabetul zaharat și sunt un extra­ordinar adju­vant odată ce boala s-a instalat. Aceasta, pentru că, pe de o parte, acționează direct prin reglarea glice­miei, iar pe de altă parte, previn apariția compli­ca­țiilor grave ale diabetului, care vizează inima și vasele de sânge.

Obezitate – nu există un aliment mai util pen­tru tratarea obezității ca salata ver­de. So­cietatea de Nutriție și Dietă a Statelor Unite, țara cel mai grav afectată de acest fla­gel al obe­zi­tății, recomandă consumarea zilnică a cel pu­țin două porții (o porție are circa 120 de grame) de salată verde. O porție de salată are mai puțin de 10 calorii (în timp ce trei felii de șuncă au peste 120 de calorii), cal­mează eficient apetitul și, în plus, stimu­lează procesele de eliminare și de deto­xifiere ale orga­nismului.

• Hiperexcitabilitate se­xuală și eja­cula­re pre­coce – cercetătorii de la Univer­sita­tea California (Sta­tele Unite), au demonstrat, prin­tr-o serie de studii de medicină experimentală, că admi­nis­trarea re­petată a salatei verzi reduce ape­titul sexual exa­cer­bat și, de asemenea, dimi­nuează excitabilitatea psihică și sexuală. Mai mult, cu­rele înde­lungate cu salată verde sunt prin­tre puți­nele mijloace efici­en­te de tratare a ejaculării pre­coce.

Sterilitate masculină și feminină – cerce­tă­torii americani au fost surprinși să des­copere că acest aliment cu proprietăți ana­frodi­ziace certe are un neobișnuit de puternic efect compensator, de mărire a fertilității, constatabil mai ales la bărbați. Ad­minis­trarea îndelun­gată de salată verde (150-300 gra­me la un adult) favori­zează producția de sper­ma­tozoizi și îmbunătățește motilitatea aces­tora, mă­rind sim­țitor șansele de procreare. Pen­tru a avea efi­ciență în acest sens, cura cu sa­lată verde tre­buie să dureze mi­­nimum 6 luni, timp în care se va renunța la ali­men­tația cu multe grăsimi saturate, car­ne, băuturi al­coolice și fu­mat.

• Constipație – o sută de grame de salată, consu­ma­te de două ori pe zi, eventual cu pâine neagră, asi­gură necesarul de fibre alimentare al organismului, ajutând la combaterea consti­pației. Fi­brele alimen­tare sunt substanțe nedige­rabile, ca­re acționează în inte­riorul intesti­nelor ca un piston, împin­gând mate­riile re­ziduale spre a fi eli­minate. Ele mai sunt supra­numite „mă­tura intes­tinului”, pentru că au și un efect foarte im­portant pentru sănă­tate, de curățare a pereților tubului digestiv.

• Hipertensiune arte­rială, cardiopatii – frunzele de salată verde sunt un sprijin extraor­dinar în lupta împotriva acestor boli. Fără să con­țină deloc colesterol, foarte săracă în sodiu și bo­-gată în potasiu (oligoelement cunoscut ca reglator al activității car­dio­vasculare), conținând substanțe ușor sedative și care diminuează reactivitatea la stres, salata este un adevărat medi­ca­ment contra hi­perten­siunii și contra tensiunii arte­riale oscilante. Cer­cetări recente au pus în evidență că anumite varietăți de salată verde, pe care le vom menționa în acest articol, au efecte de ani­hi­lare a radicalilor liberi ce determină apariția bolilor cardiace cro­nice, dar și a multor forme de cancer.

Graviditate – re­zul­tatele preliminare ale unui stu­diu în curs de des­fășurare în mai multe ma­ter­nități din Statele Unite au pus în evidență faptul că salata verde consumată de femeile gravide are efecte foarte bune asu­pra fetusului. Două sute de grame de salată consu­ma­te zilnic în primul tri­mes­tru de sarcină previn anu­mite probleme ale sis­te­mului nervos și ale celui endocrin, pe care viitorul nou-născut le-ar putea avea. De asemenea, la fe­meile care consumă regu­lat cantități însem­nate de salată verde s-a constatat că rata avorturilor este mai redusă.

• Căderea părului – consumul de salată verde și de frunze crude de spanac ajută la stoparea căderii părului. Se pare că cele două vegetale intervin blo­când procesele enzimatice care duc la slăbirea rădă­cinii firului de păr. O altă explicație ar fi faptul că sa­lata verde reduce sensibilitatea la stres, în condițiile în care s-a demonstrat că, în momentele de tensiune psihică, ritmul de cădere a părului crește de până la 3-4 ori.

Calitățile terapeutice ale diferitelor tipuri de salată verde

În ultimii ani au apărut în pie­țele și în magazinele noas­tre mai multe soiuri de sa­lată, unele mai cunoscute, altele mai noi. Este bine de știut că fie­care în parte are un procent de substanțe active dif­erit de cele­lalte și, ca atare, diferă destul de mult și prin calitățile te­rapeutice. Iată în continuare un foarte scurt ghid terapeutic în acest sens:

• Salata normală – este foar­te bogată în vita­mina C și în pota­siu, precum și în sub­stanțe antioxidante (care ani­hilează ra­dicalii li­beri), fiind reco­man­dată în mod special per­soa­­nelor cu boli car­dia­ce, precum și ce­lor cu de­ficiențe imu­­nitare. De ase­me­nea, este cea mai utilă pentru femeile gravide, consumul său aju­tând la păstra­rea sarcinii și la să­nă­tatea fetu­su­lui. Mai este reco­man­dată pentru compen­sarea defi­citului de potasiu și de vita­mine din com­plexul B (conține mai ales vitaminele B1 și B2).

• Salata cu frunze cre­țe – este cea mai bo­ga­tă în fier din­tre toate tipu­rile de sa­lată, fiind re­comandată ca adju­vant în ane­mie. De ase­menea, este cea mai bo­gată (ală­turi de sa­la­ta aisberg) în fibre ali­men­tare, fiind foar­­te utilă în tra­ta­­men­tul obezității și al în­gră­șării, al cons­tipa­ției, al in­to­xi­cațiilor cro­nice.

Salata cu frun­­­ze ro­­șii – este foar­­te bogată în vita­mina A, fiind recoman­dată în mod special persoa­nelor care su­fe­ră de boli oculare. Conține în can­tități mari și vitamina B6, fiind re­co­man­dată ca reme­diu echi­­li­brant al siste­mu­lui ner­vos. Mai este utilă și în tratarea unor boli de piele cum ar fi ac­neea, sclero­der­mia, pso­ria­zi­sul.

• Salata ais­berg – este, de ase­menea, bogată în fibre ali­men­tare, la con­cu­rență cu salata cu frun­ze cre­țe, fiind reco­man­dată pentru regla­rea greutății cor­­po­rale și a tran­zitului intes­tinal. Con­ține și mari cantități de co­lină, substanță folosită cu suc­ces contra dia­betului, dar și a ate­ro­sclerozei, excesului de coles­terol, tulbu­rărilor digestive atone.

BUCĂTĂRIE ȚĂRĂNEASCĂ

Budincă de salată verde

Ingrediente: 500 g salată verde, 5 ouă, 150 g cașcaval, 50 g unt, câteva linguri vin alb sec, 1 păhărel smântână, sare, piper, o bucățică de unt, 3 linguri pesmet fin.

Mod de preparare: Salata se cu­răță, se spală, se taie în fâșii late, se opărește, se scurge, apoi se stropește cu vin; se adaugă caș­cavalul ras, sare, piper, gălbe­nușurile, pe rând, apoi albușurile bătute spumă tare. Se amestecă ușor și se toarnă într-un vas de Jena, uns cu unt și presărat cu pesmet. Se introduce la cuptor să se coacă, circa 30 de minute. După ce s-a copt se toarnă smântâna. Se servește fier­binte.

Salată verde cu slănină afumată

Ingrediente: 6 căpățâni de salată, 5-6 căței de usturoi, 800 g slănină afumată, 1 linguriță făină, 3 linguri smântână, 1 lingură oțet diluat, mărar tocat fin, sare.

Mod de preparare: Salata se spală bine, se scurge și se pune într-o salatieră. Slănina se taie cubulețe și se călește într-o tigaie împreună cu făina. Se stinge cu smântâna și se adaugă ustu­roiul tăiat foarte mărunt, sarea și oțetul. După ce sosul a fiert circa 10 minute, se lasă să se ră­cească și se toarnă peste salată. Se servește ime­diat.

Supă de salată verde

Ingrediente: 6 salate, 3 l de apă, 1 ceapă, 7-8 căței de usturoi, 1 lingură ulei, 50 g slănină, 2 ouă, sare.

Mod de preparare: Într-o oală se pun la fiert ceapa și 3-4 căței de usturoi, tocați mărunt. Când sunt aproape fierte, se adaugă salata spă­lată bine și tăiată bucăți. Separat se călește slă­nina tăiată feliuțe subțiri și restul de usturoi tocat. După ce s-au rumenit se toarnă peste supă. În tigaia în care s-a prăjit slănina se face o omletă din cele două ouă, care se taie în cuburi și se adaugă la supă, înainte de a fi servită. După gust, poate fi servită cu puțină zeamă de lămâie sau oțet.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.