• Sunt opțiunea de bază în perioada aceasta de așteptare a primelor fructe autohtone: căpșunile și cireșele de grădină. Multe soiuri exotice de fructe dau pe-afară de vitamine și de alți nutrienți importanți. Prospețimea lor ne revigorează, aroma ne răsfață papilele gustative, iar parfumul ne amintește de vacanța care se apropie •
Kaki
Ne răsfață stomacul

• În China, strălucitorul „fruct al zeilor” este utilizat de peste 2000 de ani. Deoarece nu conține mult acid, kaki poate fi consumat chiar și de persoanele cu stomac sensibil. Interesant de știut este că unele soiuri de kaki rezistă la temperaturi de până la minus 15 grade Celsius •
Substanțe conținute: bogat în betacaroten, vitaminele B și E.
Efecte: corpul transformă betacarotenul în vitamina A, care ajută la formarea pigmenților fotoreceptori la nivel ocular. Datorită conținutului ridicat de zaharuri, kaki este o gustare bună pentru activitățile sportive, însă nu se recomandă mai mult de unul pe zi.
Ananas
„A” de la „atotputernic”
• Acest fruct tropical originar din America de Sud își merită cu prisosință coroana: ananasul impresionează prin amestecul de substanțe benefice pentru sănătate, care se regăsesc în compoziția sa •
Substanțe conținute: bogat în mangan, vitamina C, antioxidanți și bromelaină.
Efecte: antiinflamator și întăritor al sistemului imunitar. Enzima digestivă bromelaină este activă în toate celulele: ajută la procesarea proteinelor și favorizează astfel digestia, reduce febra musculară și umflăturile. Datorită conținutului său ridicat de vitamina C, ananasul poate stimula formarea colagenului, întărind astfel pielea, oasele și țesutul conjunctiv.
Papaya
Un fruct incomparabil
• Cunoscută și sub denumirea de pepene de copac, papaya conține eficienta enzima papaină, care se aseamănă uneia dintre enzimele noastre gastrice •
Substanțe conținute: vitaminele C, E, B1 până la B6, acid folic, betacaroten, licopen, papaină.
Efecte: licopenul și betacarotenul sunt substanțe vegetale secundare care captează radicalii liberi, prevenind bolile și reducând riscul de cancer. Papaina descompune proteinele și sprijină astfel digestia. În cadrul experimentelor de laborator, enzima din papaya a încetinit evoluția cancerului.
Grepfruit
Un concentrat de bună dispoziție
• Această combinație naturală între portocală și pomelo se remarcă prin talentele sale multiple, ajutându-ne în privința sănătății, a stării de bine și a slăbitului •
Substanțe nutritive: vitamina C, betacaroten, aminoacizi, substanțe vegetale secundare.
Efecte: este un bun însoțitor al dietelor, deoarece stimulează metabolismul zahărului și al grăsimilor. Întărește sistemul imunitar. În plus, e un remediu natural împotriva oboselii și stărilor depresive. Important de știut este că grepfruitul poate influența negativ efectul unor medicamente. Responsabilă este substanța vegetală naringină, care îi conferă și nota amăruie.
Portocala
Un fruct doldora de vitalitate
• Portocala a ajuns în Europa în Evul Mediu, avându-și probabil originile în China, motiv pentru care numele ei științific este „Citrus x sinensis” (fructul citric din China). Regele Soare, Ludovic al XIV-lea, iubea portocalele și își încălzea orangeria folosind sobe speciale. Portocala, considerată odinioară un lux, este în zilele noastre cel mai cultivat fruct citric •
Substanțe nutritive: vitamina C, antioxidanți, flavonoide precum hesperidina, uleiuri esențiale, care se găsesc în coajă.
Efecte: vitamina C întărește oasele și țesutul conjunctiv și protejează împotriva răcelii și gripei. Antioxidanții încetinesc îmbătrânirea celulară.
Mandarina
Un răsfăț imperial
• În China antică, aceste fructe erau rezervate împăratului și înalților demnitari, mandarinii, după care și-au primit probabil și numele •
Substanțe nutritive: vitamina C, vitaminele din grupul B, potasiu, aminoacizi, fibre.
Efecte: potasiul susține transmiterea impulsurilor nervoase către mușchi. Fibra numită lignină susține digestia și reglează nivelul grăsimilor din sânge.
Kiwi
„Zburătorul” din Orientul Îndepărtat
• Agrișa chinezească este cultivată de circa 100 de ani în Noua Zeelandă, unde numele i-a fost schimbat în kiwi, după cel a păsării naționale •
Substanțe nutritive: kiwi conține aproape de două ori mai multă vitamina C decât portocalele. În kiwi se mai găsesc mineralele potasiu, fosfor și calciu, precum și acid chinic, pe care organismul îl transformă în serotonină.
Efecte: întărește sistemul imunitar. Serotonina îmbunătățește starea de spirit și favorizează un somn sănătos.
Avocado
O delicatesă cremoasă
• Moale, cremos, ușor de preparat: avocado este un succes la nivel mondial, dar cultivarea lui intensivă consumă, din păcate, mari cantități de apă. Experții ne recomandă să ținem seama de proveniența acestuia și să ne asigurăm că are o certificare bio •
Substanțe nutritive: bogat în grăsimi nesaturate, potasiu, calciu, vitaminele K, B6 și E.
Efecte: grăsimile sale nesaturate întăresc sistemul cardiovascular și celulele. Avocado e bun pentru nivelul colesterolului.
Lămâia
Un izvor de prospețime
• Coaja sa ușor amăruie sau câteva picături de suc conferă o notă specială anumitor mâncăruri și produse de patiserie •
Substanțe nutritive: vitamina C, potasiu, magneziu, uleiuri esențiale.
Efecte: stimulează producția de acid gastric, fortifică vasele de sânge și rinichii, îmbunătățește valorile sângelui. Potasiul sprijină nervii, inima și mușchii. Recomandată în caz de răceli și chiar și împotriva mahmurelii, pentru că, în pofida gustului acru, lămâia are un efect alcalin și furnizează minerale valoroase.
Rodia
Sâmburi plini de putere
• Încă din Antichitate, egiptenii foloseau rodia împotriva infestării cu paraziți •
Substanțe nutritive: vitamina C, grăsimi nesaturate, substanțe vegetale secundare.
Efecte: reduce tensiunea arterială, fortifică vasele de sânge, inima, ficatul și intestinul. Poate ameliora durerile articulare. Acidul punicic și compusul punicalagină, care se găsesc în rodie, sunt considerate substanțe potențial anticancerigene.
Atenție! Sâmburii pot influența efectul unor medicamente.
Mango
Regină printre fructe
• În India, se spune că există doar două anotimpuri: musonul și mango. Versetele hinduse preamăresc fructul național, a cărui dulceață se datorează conținutului ridicat de zaharuri. Gustul său rafinat și bogăția de nutrienți fac din mango un ingredient îndrăgit și sănătos – fie crud, fie gătit •
Substanțe nutritive: vitaminele C, E, B, betacaroten, acid folic, potasiu, magneziu și calciu.
Efecte: susține sistemul imunitar, sănătatea pielii și echilibrul florei intestinale.
Banana
Favorita europenilor
• Coajă moale, pulpă cu textură fină: banana este fructul tropical preferat în UE, fiecare european consumând în medie circa 12 kilograme pe an •
Substanțe nutritive: vitamina B6, potasiu, magneziu.
Efecte: bananele constituie o bună sursă de energie pentru sportivi. Magneziul relaxează mușchii. Vitamina B6 susține numeroase procese metabolice. Banana se numără, la fel ca mango, kaki și rodia, printre fructele tropicale cele mai bogate în zaharuri.
Sfaturi pentru cumpărături
Atenție la proveniență: citricele și kiwi se cultivă și în Europa, și ar trebui preferate. Produsele care vin din țări îndepărtate ar trebui cumpărate mai rar – și este recomandabil să dețină certificări (Fairtrade sau Rainforest Alliance). În plus, e bine să ținem seama de calendarul sezonier al fructelor exotice pe care le cumpărăm.
De preferință bio: fructele bio sunt mult mai puțin contaminate cu pesticide decât produsele convenționale. Unele ferme care practică agricultura ecologică în Europa produc fructe exotice precum mango, avocado și banane.