• Vorbim mereu despre imunitate, despre cât de bine ne susține ea sănătatea, dar nu prea știm cum să ne-o procurăm. Din câte sfaturi există, cele mai sigure sunt cele verzi, din rezervele extraordinare de energie ale naturii, concentrate în fructe, în plante și-n rădăcinile lor. Dacă adăugăm și miile de ani în care au fost folosite în medicina tradițională, putem fi siguri că vom câștiga, apelând la puterea lor •
Astragalus

Originar din China, Mongolia şi Coreea, planta astragalus a fost utilizată de mii de ani în medicina tradiţională asiatică, pentru a întări organismul împotriva bolilor. Studii recente au arătat că astragalus este un ajutor şi pentru persoanele al căror sistem imunitar a fost slăbit de chimioterapie sau de radiaţii, şi că ajută aceşti pacienţi să se recupereze mai repede şi să trăiască mai mult. De la astragalus se utilizează rădăcina.
Se utilizează sub formă de sirop, pulbere, tinctură, macerat, ceai, decoct, extract concentrat.
Macerat de astragalus
Adăugați la o cană cu apă o lingură cu rădăcină de astragalus mărunțită (cu râșnița).
Acoperiți vasul și țineți-l la temperatura camerei 7-8 ore, apoi strecurați. Beți trei căni cu macerat pe zi, între mese.
Pulbere de astragalus
Pulberea de astragalus se obține din rădăcina uscată și măcinată fin. Se ia de 3-4 ori pe zi câte o linguriță cu pulbere, amestecată cu puțină apă sau suc de fructe.
Cătină
Foarte bogate în vitamina C, complexul de vitamine B, vitamina E, fructele de cătină sunt un stimulent imunitar rapid. Cătina este ideală pentru a ţine departe gripele şi răcelile de sezon, precum şi alte tipuri de afecţiuni respiratorii.
Se utilizează sub formă de ulei, pulbere, suc, ceai, decoct, sirop, tinctură, extract concentrat.
Pulbere de cătină
Se obține din cătina uscată și măcinată fin. Se ia de 3-4 ori pe zi câte o linguriță amestecată cu o linguriță cu miere, alături de puțină apă.
Ceai de cătină
Adăugați două lingurițe cu cătină sfărâmată la o cană cu apă clocotită, lăsați-le la infuzat o jumătate de oră, apoi strecurați. Se beau trei căni cu ceai pe zi.
Coacăz negru
Micuțele boabe negre, pe care le cunoaștem mai ales sub formă de dulcețuri, sirop și suc, au și proprietatea extrem de importantă de a ne reface imunitatea, capacitatea organismului de a rezista bolilor. Coacăzele sunt bogate în vitamina C naturală și au puternice proprietăţi antioxidante şi antiinflamatoare.
Se utilizează fructele proaspete sau uscate, transformate în suc, ceai, decoct, sirop, tinctură, pulbere, extract concentrat.
Coacăze proaspete sau uscate
Consumați câte 100-150 grame coacăze proaspete sau uscate pe zi, dimineața, la o oră distanță de masă.
Decoct de coacăze
Puneți la fiert în 250 ml apă, două lingurițe cu coacăze uscate și zdrobite, lăsați-le să dea câteva clocote, lăsați-le la infuzat 30 de minute, apoi strecurați prin presare. Se beau două căni pe zi.
Ginseng
Folosit de secole în medicina tradiţională asiatică, în prezent face parte și din băuturile energizante din Europa şi America de Nord. De la ginseng se foloseşte rizomul și rădăcina. Asiaticii îl iau ca tonic pentru întărirea şi revitalizarea organismului şi consideră că ţine departe gripa, răceala, dar şi alte boli cum ar fi cancerul și diabetul.
Se utilizează ca pulbere, sirop, tinctură, macerat, ceai, decoct, extract concentrat.
Pulbere de ginseng
Se obține din rădăcină de ginseng uscată și măcinată fin. Luați câte o linguriță cu pulbere cu un pahar cu apă, de două ori pe zi.
Decoct de ginseng
Puneți o lingură cu rădăcină de ginseng mărunțit, în 500 ml de apă care clocotește. Lăsați să fiarbă la foc mic 10 minute. Când s-a răcit strecurați. Se beau două căni pe zi.
Echinacea
Originară din America de Nord, planta cu frumoase flori violete, înaltă de aproape 2 m, era folosită de indienii-americani, de sute de ani, ca remediu pentru aproape orice, de la muşcături de insecte până la variolă şi rujeolă. Punctul ei forte este însă însuşirea de a fortifica imunitatea sistemului respirator, pentru a face față răcelilor și gripelor. Studiile au demonstrat că echinacea începe să îşi reducă efectele de stimulare a imunităţii după 6-8 săptămâni.
Se utilizează sub formă de: sirop, pulbere, tinctură, macerat, ceai, decoct, extract concentrat.
Ceai de echinacea
Opăriți o lingură cu echinacea uscată și mărunțită, cu o cană cu apă clocotită. Acoperiți, lăsați 20 de minute să se infuzeze, apoi strecurați. Se beau 3 căni pe zi, între mese.
Pulbere de echinacea
Pulberea de echinacea se obține din planta uscată și măcinată fin. Se ia de 4 ori pe zi, între mese, câte o linguriță cu pulbere, amestecată cu puțină apă sau suc de fructe.
Tinctură de echinacea
Este foarte puternică împotriva răcelilor. Se pune în apă sau ceaiuri, conform prospectului.
Lăptișor de matcă
Este produs de albinele tinere și dat ca aliment larvelor în primele trei zile de viață, și reginei de-a lungul întregii vieții. Este un concentrat de substanțe benefice care întărește sistemul imunitar, crește energia și rezistența la efort fizic și intelectual. Luați lăptișor de matcă de două ori pe an, primăvara și toamna, câte o lună-două luni. Cei care sunt alergici la produse apicole trebuie să evite lăptișorul de matcă.
Se utilizează în stare pură sau în amestec cu miere.
Lăptișor de matcă cu miere
Luați câte o linguriță de lăptișor de matcă cu miere, dimineața și la prânz cu o jumătate de oră înainte de mese. Se ține sub limbă câteva minute, apoi se înghite. Se folosește o linguriță din plastic sau lemn. Se evită metalul.