– Sfaturi pentru viteziști –
• Nu mai e cazul să explicăm de ce este așa de important să mâncăm sănătos. Problema este că, în viteza cu care trăim și cu piedicile care ne stau în cale, nu mai avem timp de pierdut cu mâncarea. Sfaturile noastre vă vor ajuta să stăpâniți situația •
• Limita minimă: 15 minute

Planificați-vă consecvent pauze pentru mâncat. Luați-vă minimum 15 minute pentru ele. Dacă aveți mustrări de conștiință că pierdeți timpul, spuneți-vă că fără aceste momente de „plin vital” veți capota. La sigur!
• Mâncați! Doar atât!
Mai multe lucruri făcute deodată creează stres. Nu mâncați la masa de lucru. Dați deoparte obiectul muncii, nu doar practic, ci și mental. Uitați de ele cât mâncați. Încercați să vă concentrați asupra mâncării din farfurie. Chiar și gustările mici ne sunt mult mai de folos pentru sănătate dacă, atunci când le mâncăm, ne concentrăm asupra lor. Plus cinci minute de privit în gol, fără să ne gândim la nimic.
• Stabiliți priorități
La sfârșitul săptămânii faceți-vă un plan și cumpărați tot ce vă trebuie pentru o săptămână întreagă. Atunci n-o să vă mai chiorăie stomacul și n-o să vă cadă nivelul zahărului din sânge, gândindu-vă ce-ați putea să mâncați.
• Nu săriți peste micul-dejun!
Indiferent de ora la care vă treziți, nu săriți peste micul dejun! Altfel o să vă apuce, mai devreme sau mai târziu, o foame turbată, ceea ce vă influențează negativ psihicul și puterea de muncă. Dacă nu puteți mânca nimic imediat după ce vă treziți dimineața, luați-vă o gustare la birou. Ideale sunt musli combinate cu un iaurt sau sandviciuri cu pâine integrală, pentru că fibrele pe care le conțin sunt sățioase, țin mult timp de foame și conțin o substanță care binedispune: triptofan.
• Sandviciuri „zidite”
În fiecare zi brânză topită sau pâine cu parizer devine plictisitor. Construiți în fiecare zi alt tip de sandvici, folosind combinații noi: diverse soiuri de pâine (gata tăiată, ca să meargă mai repede), ierburi proaspete (pătrunjel, mărar), salată, castraveți, roșii, ardei, castraveciori murați etc. Plus friptură rece de pui, șuncă presată, pește afumat, cașcaval, ou fiert și, ca final, puțin muștar pe deasupra sau ketchup. Pregătiți toate ingredientele acasă, urmând ca la birou doar să le asortați.
• Ceva proaspăt
Dacă la prânz mâncați la cantina întreprinderii sau la un local din apropierea biroului, fiți atenți să nu lipsească de pe masă și ceva ecologic: salată, un suc de fructe, o garnitură de legume, un măr.
• O aventură la prânz
Schimbarea locului în care mâncăm face bine la suflet. Întrerupeți-vă obișnuința, și în prima pauză de masă de la birou, în loc să mergeți la eternul și nesănătosul fast-food din colț, duceți-vă peste două străzi, la micul restaurant familial unde se servesc mâncăruri simple, de casă. Poate vă veți întâlni cu supa de tăieței din copilărie. Întreruperea rutinei face extrem de bine și când e vorba de mâncat.
• ÎNCHIDEȚI OCHII LA DULCE
Chiar dacă țineți un regim de slăbit, o porție mică de dulce e necesară după masa de prânz. El produce serotonina, hormonul stării de bine, de care aveți nevoie până la sfârșitul zilei de muncă.
• Hrană lichidă pentru nervi
Beți suficient (nu doar cafea!). Cine bea prea puțin are dureri de cap și se concentrează greu. Cea mai bună e apa plată, minerală, ceaiul de plante și sucurile de fructe mixate și amestecate cu apă. Și aici trebuie variație. Optați mereu pentru fructele de sezon, care variază de la o lună la alta: căpșuni, zmeură, afine, coacăze etc. Pasați-le și amestecați-le cu un lichid. Și ceaiurile de plante sunt ideale, pregătite în cantitate mai mare, asezonate cu lămâie sau mentă și păstrate în frigider. Le puteți consuma ca atare sau combinate cu suc de fructe.
• Stresul nu permite dieta
Dacă perioada prin care treceți e grea și stresul este accentuat, nu țineți dietă alimentară. Interzicerea unor alimente înseamnă un nou prilej de nemulțumire. Iar dacă tensiunea crește prea mult, întregul sistem clachează și odată cu el și nervii. Purtați-vă, deci, de grijă, și nu vă faceți reproșuri, dacă o să vă îngrășați puțin.
• O seară plină de bucurie
Dacă dimineața timpul dvs. e comprimat, pregătiți seara mâncarea pentru a doua zi. Dar nu oricum! Străduiți-vă să participați la ce faceți, să vă concentrați pe veselă și gesturi, și munca va deveni un veritabil exercițiu de relaxare. Rupeți vârful pătrunjelului verde, identificați sunetul cuțitului de tăiat, îmbătați-vă de mirosul proaspăt al zarzavatului. Și bucurați-vă la gândul că mâncarea pentru a doua zi a fost preparată și ea vă va face bine la sănătate.
• Sos de rezervă
Preparați o cantitate mai mare de sos pentru salate, ca să economisiți timp. Iată rețeta: 2 linguri untdelemn, 2 linguri oțet aromat, 4 linguri de apă, 2 lingurițe de muștar semi-iute, 3 lingurițe de ceapă roșie tocată (nu pișcă), 1 linguriță pătrunjel tocat, 1 linguriță sare, un jet smântână, piper măcinat. Puneți ingredientele într-o sticluță cu capac, scuturați, și totul e gata. Sosul ține mai multe zile la frigider. Și salata poate fi pregătită înainte: spălată, tăiată, amestecată cu celelalte ingrediente (minus roșiile) și ținută la frigider. Sosul se toarnă când o mâncați.
• Meditație cu un biscuit
Trageți semnalul de alarmă, dacă vedeți că oboseala și stresul vă împiedică să gândiți și vă tulbură mintea. Exercițiul care urmează e chinezesc: ronțăiți un biscuit ascultând fiecare zgomot pe care îl faceți cu dinții, până ce îl mâncați; mâncați o roșie și zdrobiți-i toate semințele între dinți; lăsați o bucățică de ciocolată să vi se topească în gură complet.