Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Bucătărie antistres

Sfaturi pentru viteziști –

Nu mai e cazul să explicăm de ce este așa de important să mâncăm sănătos. Problema este că, în viteza cu care trăim și cu piedicile care ne stau în cale, nu mai avem timp de pierdut cu mâncarea. Sfaturile noastre vă vor ajuta să stăpâniți situația •

Limita minimă: 15 minute

Foto: Shutterstock

Planificați-vă consecvent pauze pentru mâncat. Lua­ți-vă minimum 15 minute pentru ele. Dacă aveți mustrări de conștiință că pierdeți timpul, spu­neți-vă că fără aces­te momente de „plin vital” veți capota. La sigur!

Mâncați! Doar atât!

Mai multe lucruri făcute deodată creează stres. Nu mâncați la masa de lucru. Dați deoparte obiectul muncii, nu doar practic, ci și mental. Uitați de ele cât mâncați. Încercați să vă concentrați asupra mâncării din farfurie. Chiar și gustările mici ne sunt mult mai de folos pentru sănătate dacă, atunci când le mâncăm, ne con­cen­trăm asupra lor. Plus cinci minute de privit în gol, fără să ne gândim la nimic.

Stabiliți priorități

La sfârșitul săptămânii faceți-vă un plan și cumpă­rați tot ce vă trebuie pentru o săptămână întreagă. Atunci n-o să vă mai chiorăie sto­ma­cul și n-o să vă cadă ni­velul zahărului din sânge, gândin­du-vă ce-ați putea să mân­cați.

Nu săriți peste micul-dejun!

Indiferent de ora la care vă treziți, nu săriți peste mi­cul dejun! Altfel o să vă apuce, mai devreme sau mai târziu, o foame turbată, ceea ce vă influențează negativ psi­hicul și puterea de mun­că. Dacă nu puteți mânca nimic ime­diat după ce vă treziți di­mineața, luați-vă o gustare la birou. Ideale sunt musli com­binate cu un iaurt sau sandviciuri cu pâine integrală, pentru că fibrele pe care le conțin sunt sățioase, țin mult timp de foame și conțin o substanță care binedispune: triptofan.

Sandviciuri „zidite”

În fiecare zi brânză topită sau pâine cu parizer devine plictisitor. Construiți în fiecare zi alt tip de sandvici, folosind combinații noi: diverse soiuri de pâine (gata tăiată, ca să meargă mai repede), ierburi proaspete (pă­trunjel, mărar), salată, castraveți, roșii, ardei, castra­veciori murați etc. Plus friptură rece de pui, șuncă pre­sată, pește afumat, cașcaval, ou fiert și, ca final, puțin muștar pe deasupra sau ketchup. Pregătiți toate in­gredientele acasă, urmând ca la birou doar să le asortați.

Ceva proaspăt

Dacă la prânz mâncați la cantina întreprinderii sau la un local din apropierea biroului, fiți atenți să nu lip­sească de pe masă și ceva ecologic: salată, un suc de fruc­te, o garnitură de legume, un măr.

O aventură la prânz

Schimbarea locului în care mâncăm face bine la suflet. Întrerupeți-vă obișnuința, și în prima pauză de masă de la birou, în loc să mergeți la eternul și nesă­nătosul fast-food din colț, duceți-vă peste două străzi, la micul restaurant familial unde se servesc mâncăruri simple, de casă. Poate vă veți întâlni cu supa de tăieței din copilărie. Întreruperea rutinei face extrem de bine și când e vorba de mâncat.

ÎNCHIDEȚI OCHII LA DULCE

Chiar dacă țineți un regim de slăbit, o porție mică de dulce e necesară după masa de prânz. El produce serotonina, hormonul stării de bine, de care aveți nevoie până la sfârșitul zilei de muncă.

Hrană lichidă pentru nervi

Beți suficient (nu doar cafea!). Cine bea prea puțin are dureri de cap și se concentrează greu. Cea mai bună e apa plată, minerală, ceaiul de plante și sucurile de fructe mixate și amestecate cu apă. Și aici trebuie variație. Optați mereu pentru fructele de sezon, care variază de la o lună la alta: căpșuni, zmeură, afine, coacăze etc. Pasați-le și ames­tecați-le cu un lichid. Și ceaiurile de plante sunt ideale, pregătite în canti­tate mai mare, asezonate cu lămâie sau mentă și păs­trate în frigider. Le puteți con­suma ca atare sau com­bi­nate cu suc de fructe.

Stresul nu permite dieta

Dacă perioada prin care treceți e grea și stresul este accentuat, nu țineți dietă alimentară. Interzicerea unor alimente înseamnă un nou prilej de nemulțumire. Iar dacă tensiunea crește prea mult, întregul sistem cla­chea­ză și odată cu el și ner­vii. Purtați-vă, deci, de grijă, și nu vă faceți repro­șuri, da­că o să vă îngrășați puțin.

O seară plină de bucurie

Dacă dimineața timpul dvs. e comprimat, pregătiți seara mâncarea pentru a doua zi. Dar nu oricum! Străduiți-vă să participați la ce faceți, să vă concentrați pe veselă și gesturi, și munca va deveni un veritabil exer­cițiu de relaxare. Rupeți vârful pătrunjelului verde, identificați sunetul cuțitului de tăiat, îmbătați-vă de mirosul proaspăt al zarzavatului. Și bucurați-vă la gân­dul că mâncarea pentru a doua zi a fost preparată și ea vă va face bine la sănătate.

Sos de rezervă

Preparați o cantitate mai mare de sos pentru salate, ca să economisiți timp. Iată rețeta: 2 linguri untdelemn, 2 linguri oțet aromat, 4 linguri de apă, 2 lingurițe de muș­tar semi-iute, 3 lingurițe de ceapă roșie tocată (nu pișcă), 1 linguriță pătrunjel tocat, 1 linguriță sare, un jet smân­tână, piper măcinat. Puneți ingredientele într-o sticluță cu capac, scuturați, și totul e gata. Sosul ține mai multe zile la frigider. Și salata poate fi pregătită înainte: spă­lată, tăiată, amestecată cu celelalte ingrediente (minus roșiile) și ținută la frigider. Sosul se toarnă când o mân­cați.

Meditație cu un biscuit

Trageți semnalul de alarmă, dacă vedeți că oboseala și stresul vă împiedică să gândiți și vă tulbură mintea. Exercițiul care urmează e chinezesc: ronțăiți un biscuit ascultând fiecare zgomot pe care îl faceți cu dinții, până ce îl mâncați; mâncați o roșie și zdrobiți-i toate semin­țele între dinți; lăsați o bucățică de ciocolată să vi se topească în gură complet.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.