Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Remedii pentru mâini și picioare

Aflați cum puteți rezolva suferințele membrelor, cu leacuri tradiționale •

Prevenirea și atenuarea problemelor articulare începe cu apa pe care o bem. Pentru că numai un organism bine hidratat poate elimina acele substanțe nocive și toxine inflamatorii care sunt considerate principalii factori declanșatori ai durerilor articulare și altor afec­țiuni. Este recomandat să acoperim o parte din necesarul zilnic de lichide, bând ceaiuri sau apă aro­matizată cu anumite plante. Pentru reducerea inflamațiilor și eliminarea substanțelor care le pro­voa­că, ne stau la dispoziție numeroase plante medicinale: mesteacănul, păpădia, rotunjoara, sân­zienele și coada calului ajută în problemele articulare prin efectele lor antiinflamatoare și diuretice.

Macerat cu molid

În caz de dureri articulare, lumbago, entorse, dar și împotriva durerilor și febrei musculare •

Ingrediente: 200 g de muguri proaspeți de molid (se pot recolta tot anul, nu doar primăvara), 10 g boabe uscate de ienupăr, 4 crenguțe lungi de rozmarin, 1 litru de țuică sau vodcă.

Preparare: • Tăiați mărunt mugurii de mo­lid cu un cuțit ce­ramic și pu­neți-i într-un bor­can mare cu capac filetat. • Zdrobiți boabele de ienupăr în mojar și adăugați-le. Desprindeți frunzele de rozmarin de pe crenguțe și adăugați-le și pe ele. • Turnați alcoolul, închideți borcanul și țineți-l timp de 4 săptămâni pe pervazul unei ferestre. Agitați-l o dată pe zi. • După cele 4 săptămâni, strecurați li­chidul printr-o batistă de pânză și turnați-l în sticle în­chise la cu­loa­re. Dacă e păs­trat într-un loc răcoros și în­tunecat, ma­ce­ratul poate fi folosit cel puțin 2 ani.

Mod de utilizare: Masați, la nevoie, zonele du­re­roase de mai multe ori pe zi. Maceratul stimulează circulația, reduce inflamațiile și ameliorează durerea.

Comprese cu varză

Pentru calmarea durerilor și reducerea inflamațiilor •

Ingrediente: câteva frunze de varză albă, varză creață sau tătăneasă.

Preparare: Frământați frun­ze­le cu sucitorul, până încep să lase zeamă.

Mod de utilizare: Aplicați frun­zele astfel pregătite pe articulația du­reroasă și fixați-le cu grijă, folo­sind un prosop de bumbac sau o bucată de tifon. Lăsați compresa să acționeze zilnic timp de 2 ore sau, și mai bine, peste noapte. Are efect răcoritor, analgezic și antiinflamator.

Sare de baie cu muguri de molid

Pentru stimularea circulației și comba­terea inflamațiilor •

Ingrediente: 100 g de muguri proaspeți sau uscați de molid, 200 g de sare de mare.

Preparare: • Mixați 20 de secunde mugurii de molid, apoi adăugați sarea de mare și mixați încă 10 secunde. • Puneți sarea pentru baie într-un borcan curat și închideți-l. Depozitată într-un loc răcoros și întunecos, se păstrează luni în șir.

Mod de utilizare: puneți 2 linguri de sare cu muguri de molid în apa din cadă și faceți baie timp de 20 de minute. Sarea relaxează întregul corp și zonele dureroase, stimulează circulația și reduce inflamațiile.

Amestec de nuci și semințe

Pentru stoparea inflamațiilor •

Ingrediente: nuci, mig­­dale, alune de pădure, ara­hide, semințe de floa­rea-soa­relui, semințe de dovleac, se­mințe de in, se­mințe de câ­nepă – toate bio.

Preparare: amestecați nu­cile și semințele după gust.

Administrare: Con­su­mați zilnic 2 pumni de ames­tec. Persoanele cu afecțiuni articulare dureroase pre­zintă adesea în sânge un nivel scăzut de oligoele­mente importan­te, precum cupru, fier, zinc, seleniu sau mangan. Nucile și semințele conțin din belșug aceste sub­stan­țe. Deosebit de important împotriva infla­ma­țiilor articulare este magneziul, prezent în majo­ritatea nucilor și semințelor.

Tinctură de coada-calului

Pentru eliminarea toxinelor din articulațiile dure­roase și întărirea cartilajelor articulare •

Ingrediente: 80 g de coada-calului, 100 ml alcool (50%).

Preparare: • Tocați foarte mărunt coada-calului cu un cuțit ceramic și puneți planta într-un borcan cu capac. Turnați alcoolul deasupra și închideți borcanul. • Așezați recipientul la fereastră timp de 4 săptămâni și agitați-l zilnic. Strecurați tinctura după cele 4 săptămâni și turnați-o într-o sticluță închisă la culoare. Păstrată la rece și la întuneric, tinctura se conservă cel puțin 3 ani.

Administrare: La nevoie, luați de 3 ori pe zi câte 7 picături diluate în puțină apă. Nu este necesară o pauză după 4-6 săptămâni – o puteți administra fără întrerupere.

Ceai din plante medicinale

• În caz de dureri intense la nivelul articulațiilor inflamate •

Ingrediente: crețușcă, cimbru, mu­­șețel, sulfină, muguri de molid (toa­te acestea pot fi proaspete sau uscate).

Preparare: Amestecați plantele în părți egale. Turnați 250 ml de apă fierbinte peste 1 linguriță de amestec uscat sau 1 lingură de amestec proaspăt și lăsați 10 minute la infuzat.

Administrare: Beți zilnic 2-3 căni de ceai. Plantele reduc durerile și opresc inflamațiile.

Unguent pe bază de tătăneasă

Pentru calmarea durerilor și com­baterea inflamațiilor •

Ingrediente: 1 pumn de flori de găl­benele, 1 pumn de flori de sunătoare, 500 ml ulei de măsline, 50 g rădăcină de tătă­neasă, 4 g ceară de albine, 14 g lanolină, 5 picături de ulei esențial de portocală.

Preparare: • Tăiați grosier florile de gălbenele și sunătoare cu un cuțit ceramic și puneți-le deoparte, în 2 borcane închise. Tur­nați ulei peste ele, până când toate păr­țile plantei sunt bine aco­perite. Lă­sați la ma­cerat timp de 4 săptă­mâni într-un loc cald, a­poi strecu­rați și păs­trați so­luția în stic­le în­chise la cu­loare. • Spă­lați bine ră­dăcinile de tă­tăneasă și tăia­ți-le mărunt. Tur­­nați 50 ml de ma­cerat de gălbenele și 50 ml de mace­rat de su­nătoare într-o cra­tiță. Adăugați rădă­cinile și țineți totul timp de 20 de minute sub punctul de fierbere, ames­tecând continuu. Atenție să nu se pră­jească! • Lăsați mace­ratul să se răcească un pic și strecurați-l prin­tr-o pânză. Stoar­ceți bi­ne pân­za și puneți ma­ceratul la loc în cratiță. Adău­gați ceara și lanolina și lă­sați-le să se to­peas­că. La final, adăugați ule­iul esențial. • Tur­nați unguentul în bor­cane curate și păs­trați-le la rece. Dacă-l de­pozităm corect și îl folo­sim într-o manieră igienică, se conservă cel puțin 1 an.

Mod de utilizare: Când aveți nevoie, masați unguentul în zonele dureroase de mai multe ori pe zi. Substanțele active din tătă­nea­să, gălbenele și sunătoare calmează du­rerile și reduc inflamațiile. Unguentul face adevărate minuni și în caz de leziuni ale apa­ra­tului locomotor, cum ar fi entorse, contuzii, fracturi și epicondilită laterală (cunoscută și sub numele de „cotul tenismenului”).

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.