Marmeladă pentru inimă

O marmeladă preparată din porumbe, prune și păducel (numit și „planta inimii”) întărește – datorită cantității mari de colorant vegetal roșu pe care-l conțin fructele – inima și vasele de sânge.
Ingrediente (pentru 9 borcane de 250 g): circa 1 kg de porumbe și boabe de păducel, 500 g prune fără sâmburi, 250 ml vin roșu sau suc de struguri roșii, 750 g zahăr gelifiant.
Mod de preparare:
• Porumbele, ținute peste noapte la congelator, se pun într-o oală, împreună cu boabele de păducel. Se toarnă peste ele apă cât să le acopere și se fierb circa 20 de minute, până ce se înmoaie.
• Se trec printr-o sită, rezultând circa 750 g de piure de fructe (dacă rămân resturi, se amestecă cu zahăr și iaurt și se mănâncă la desert).
• Prunele – fără sâmburi – se fierb în vin sau în suc de struguri, până ce se înmoaie, după care se pasează și ele.
• Se amestecă cele două piureuri, se pun pe foc cu zahărul gelifiant (conform indicațiilor de pe ambalaj) și se fierb până ce se îngroașă marmelada.
• Se toarnă fierbinte în borcane și se închid imediat capacele.
Ulei aromat pentru reglarea inimii
Femeile aflate la menopauză știu ce înseamnă să îți „simți” inima, fără ca ea să fie bolnavă. Combinația de uleiuri de mai jos este un ajutor de mare nădejde atunci când inima se poticnește sau o ia razna, ori când este slăbită din cauza vârstei. Dar dacă aveți o afecțiune cardiacă, nu folosiți uleiul înainte de a consulta medicul.
Ingrediente: 20 ml ulei de migdale, 4 picături ulei eteric de ylang-ylang, 2 picături ulei eteric de trandafiri, 1 picătură ulei eteric de roiniță.
Mod de preparare:
• Se amestecă uleiurile eterice cu uleiul de migdale și se aplică, de mai multe ori pe zi, pe stern.
• Amestecul acesta și-a dovedit eficiența în caz de palpitații și în cazul spaimelor care produc probleme cardiace inofensive.
Lichior de porumbe
Dacă simțiți că movul fructelor de pădure, pătruns de lumina soarelui, vă inspiră, trebuie neapărat să preparați pentru iarnă un lichior de porumbe. Nuanța aceasta influențează pozitiv starea sufletească, iar taninurile din lichior întăresc inima și spiritul. Băut la „gura sobei”, un păhărel de lichior dezleagă limbile și creează o atmosferă plăcută.
Ingrediente (pentru 3 l): 1 kg de porumbe coapte, 3,200 l gin (este de preferat altui alcool), 1 baton de vanilie, 1 linguriță rasă de cuișoare măcinate, puțin cardamom (după gust), 250 g zahăr, 1 l apă.
Mod de preparare:
• Se aleg cu grijă porumbele și se spală scurt, dar bine. Dacă nu le-a prins încă gerul afară, puneți-le peste noapte în congelator, pentru că frigul „dezleagă” taninurile, făcându-le mai eficiente.
• Se pun fructele împreună cu ginul într-o damigeană (de sticlă albă) de 5 litri și se adaugă mirodeniile, după bunul plac.
• Se mai adaugă 15-20 de sâmburi de porumbe, sparți cu ciocanul, care conferă lichiorului un gust ușor de migdale, datorită acidului prusic pe care-l conțin.
• Se ține vasul vreme de 8 săptămâni într-un loc luminos, dar nu în bătaia soarelui, se amestecă din când în când conținutul, după care se filtrează într-un castron mare.
• Se pune zahărul să fiarbă într-un litru de apă, până ce se dizolvă și, după ce s-a răcit, se încorporează în lichior.
• Se toarnă în sticle curate de 1 l, se astupă bine și se lasă să se „facă” cel puțin 3 luni, într-un loc întunecos și liniștit. Cu cât mai mult, cu-atât mai bun lichiorul.
Fortifiant pentru inimă
Tinctura următoare reprezintă un exemplu minunat pentru comorile pe care ni le pune natura la-ndemână, în fiecare zi. Efectele diferite ale plantelor folosite se completează și așa „s-a născut” rețeta care a ajutat, deja, mulți oameni.
Ingrediente (pentru 500 ml de tinctură): 1 pumn de frunze și flori de păducel, 1/2 pumn de talpa-gâștei proaspătă, tăiată mărunt, sau 2 linguri de talpa-gâștei uscată, 1 pumn de roiniță proaspătă, tăiată mărunt, 1/2 pumn de coada-șoricelului, mărunțită, 2 linguri de rădăcină de valeriană, tăiată mărunt, circa 500 ml alcool de 45°.
Mod de preparare:
• Se pun toate plantele într-un borcan de 1 l (cu capac) și se toarnă peste ele alcoolul, acoperindu-le bine.
• Se-nchide borcanul, se lasă plantele să se pătrundă 2 săptămâni, se strecoară și se toarnă tinctura în sticluțe (cu pipetă) închise la culoare.
• Se iau – la nevoie – câte 10-15 picături, de 2-3 ori pe zi.
Ce și cum acționează
Păducelul este una dintre plantele cel mai bine studiate, efectul său regulator asupra activității inimii în caz de insuficiență cardiacă și de hipertensiune ușoară fiind foarte cunoscut, de multă vreme. Iar toate plantele la un loc sunt un ajutor neprețuit pentru combaterea tulburărilor cardiace și a palpitațiilor. Roinița și valeriana readuc liniștea și ritmul normal, iar coada-șoricelului întărește inima „nervoasă” și calmează nervii.
Probleme cu Asteraceele?
Dacă suferiți de o hipersensibilitate la Asteracee, eliminați coada-șoricelului. Tinctura este extrem de eficientă și fără ea.