Intra aici pe site ul vechi "Formula AS"

Alifii de casă

• E miezul toamnei și culesul plantelor de leac se apro­pie de sfârșit. Timp potrivit să deveniți alchimiști. Vă ofe­rim rețete infailibile! •

Alifie „triplă”

Foto: Shutterstock – 2

Ingrediente:

• 500 g untură de porc

Părți egale de:

• coada-șoricelului (flori și frunze proaspete)

• gălbenele (flori proaspete și frunzulițe crude, nemănate)

frunze proaspete de zmeur (vârfurile sau frunzu­lițele crude)

Mod de preparare:

Luați un pumn din ames­tecul de plante (coa­da-șoricelului, găl­be­nele și frunze de zmeur, în părți egale), mărunțiți-le și pune­ți-le deoparte.

Încălziți untura de porc, adăugați plantele, ames­tecați și lăsați să fiarbă încet, la foc mic, 4-5 mi­nute. Rămâneți tot timpul lângă ele, nu ieșiți afară. Luați, apoi, cratița de pe foc, lăsați ames­tecul să stea așa 3-4 zile, după care mai încăl­ziți-l o dată.

• Strecurați alifia printr-un tifon pus într-o sită, stoarceți bine tifonul și turnați-o apoi în borcănele cu capac. Borcănelele cu alifie se țin în frigider. Nu pre­pa­rați o cantitate prea mare, ca să nu se râncezească. Este bine ca alifia să fie proaspătă.

La ce folosește:

Extern:

• în aproape toate problemele de piele, inclusiv leziuni și răni

• pentru tratarea hemoroizilor.

Alifie de gălbenele

Ingrediente:

• 1 pumn (mare!) de flori, frunzulițe și tije de găl­be­­nele (proaspete, neatinse de mană)

• 500 g untură de porc

Mod de preparare:

• Se încinge untura de porc și se adaugă plantele mă­runțite. Se lasă să fiarbă încet, la foc mic, circa 10 minute, și apoi să stea trei zile la tem­pe­ratura came­rei. În a patra zi, se mai încinge o dată ames­tecul și se strecoară printr-un tifon.

• Se toarnă alifia în borcănele și se lasă să se răcească. Se închid borcă­ne­lele cu capac și se păs­trează la rece.

Preparați întotdeauna doar cantitatea de alifie pe care s-o folosiți într-o peri­oadă scurtă.

La ce folosește:

• În caz de inflamații ale amigdalelor și ale mucoasei bucale și în caz de stomatită ulceroasă.

• În afecțiuni ale laringelui sau răgușeală.

Alifie de salvie

Ingrediente:

2 linguri de frunze proas­pete de salvie

250 g untură de porc

Mod de preparare:

Se mărunțesc frun­zele de sal­vie proas­pătă, după ca­re se pisează în piuliță. Se încin­ge, în­tr-o cra­tiță, untura de porc, se adaugă salvia și se fierbe încet, circa 4-5 minute.

• Se ia vasul de pe foc, se lasă ames­tecul să stea așa trei zile, se încălzește din nou, se stre­coară printr-un tifon și se toar­nă în borcă­nele de alifie. Se închid cu capac și se țin la fri­gider.

Preparați doar o cantitate mică de ali­fie, pe care s-o folosiți repede.

La ce folosește:

Extern: în in­fecții ale pielii.

Alifie de coada-șoricelului

Ingrediente:

• 1 pumn de plantă proaspătă

• 500 g untură de porc

Mod de preparare:

• Luați un pumn de coada-șoricelului proas­pătă și fierbeți-o încet, 4-5 mi­nute, în untura de porc. Stați lângă aragaz! Luați amestecul de pe foc, lă­sați-l să stea așa trei zile, după care în­călziți-l încă o dată, strecurați-l prin­tr-un ti­fon, stoarceți bine tifonul și turnați alifia în bor­cănele.

După ce s-a răcit, în­chideți borcănelele cu capace și țineți-le în frigi­der.

La ce folosește:

Extern: împotriva hemoroizilor.

Alifie de ienupăr

Ingrediente:

• boabe verzi de ienupăr

• unt nesărat

Mod de preparare:

• Luați boabele de ienupăr, zdrobiți-le și ameste­cați-le cu o cantitate egală de unt nesărat. Alifia se poate fo­losi imediat și se masează pe zonele afectate.

Preparați mereu alifie proas­­pătă. Se poate păstra la fri­gider câteva zile.

La ce folosește:

Extern: în caz de psoriazis.

Alifie de brusture negru

Ingrediente:

• 250 g untură de porc

4-6 rădăcini de brusture negru

Mod de preparare:

Se încing 250 g de un­tură de porc într-o tigaie.

Se adaugă 4-6 rădăcini proaspete spălate și tăiate mă­runt de brusture negru, se lasă să dea în câteva clo­cote, se amestecă puternic și se ia tigaia de pe foc.

• Se aco­peră cu un capac și se lasă untura să se răcească peste noapte. A doua zi se încălzește din nou, ușor, se pasează prin­tr-un șervet curat de in, se storc și bucățile rămase în ștergar și se toarnă alifia în borcănele cu capac. Se ung cu ea, în fiecare zi, bătă­turile.

La ce folosește:

Extern: contra bătăturilor.

Alifie de turiță-mare

Ingrediente:

• 250 g untură de porc

• doi pumni de turiță-mare

Mod de preparare:

• Se încălzesc, într-o tigaie, 250 g de untură de porc.

Se adaugă doi pumni plini de frunze, flori și tulpini de plantă tăiate mărunt, se lasă să clocotească puțin, se amestecă bine și se ia tigaia de pe foc.

Se acoperă cu un capac și se lasă untura să se răcească peste noap­te. A doua zi se în­cinge din nou, se pasează printr-un ștergar curat de in, se storc bine și plantele rămase și se toarnă alifia în bor­cănele cu capac.

La ce folosește:

Extern: contra varicelor.

Utilizare:

Alifia se aplică zilnic pe varicele de pe gam­be într-un strat gros. Frunzele, florile și tijele rămase în ștergar se pot folosi și ele, apli­cate pe gambe sub formă de cataplasme.

Alifie de sânziene

Ingrediente:

• 500 g de untură de porc

• 4 pumni de sânziene

Mod de preparare:

• Se încing, într-o tigaie, 500 g de untură de porc, se adaugă 4 pumni de sânziene, se lasă să cloco­tească puțin, se amestecă bine și se ia de pe foc.

• Se acoperă tigaia cu un capac și se lasă să se răcească peste noapte.

A doua zi se încinge din nou, până ce untura este su­ficient de lichidă pentru a pu­tea fi strecu­rată printr-o pân­ză curată de in. Plantele rămase în ștergar se pre­sea­ză cu putere și alifia astfel ob­ținută se toarnă în borcane mici, cu capac. Se păstrează la frigider.

La ce folosește:

Extern: un remediu excelent împotriva petelor de bătrânețe.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.